Виж пълна версия : Lamer Questions
mralien
02.08.04 г., 20:32
Здравейте!
Това е първия ми пост в този форум :)
Реших, че е крайно време да "видя" и аз малко Линукс, но имам няколко въпроса :)
Реших да бъде RedHat 9.1, ще се инсталира на лаптоп, на "втори" дял от диска - на първия ще е ХП и тук възниква въпроса - Когато инсталирам RH, ще имам ли възможност за boot на Win (знам, че сигурно ще има, но като пълен начинаещ искам да съм сигурен дали няма да "затворя" уина...) Също имам въпрос относно partion-ите - в стара тема прочетох, че трябва да са 2 - root и swap - RH сам ли ще си ги направи ако изтрия втория партишън (който сега е ntfs)? Въобще малко помощ при инсталацията ми е нужна, за да не наакам нещо, пък после ще се чете :)
Уууу... Ламите вън :ghi:
Няма проблем да се пуска и Уиндоусът с помощта на т.н. boot managers - lilo и grub (RH май ползва втория по подразбиране). Там се правят малко настройки и няма проблеми... За малко повече детайли за lilo виж по-долната тема, както и хелпа му...
За дяловете - не съм инсталирал RH и нямам представа колко интелигентен е инсталаторът, но предполагам - доста. Ако все пак не е, с простата команда cfdisk /dev/hda ще пуснеш нужното util-че (може и да е hdb, hdc или hdd в зависимост на кой канал ти е дискът, и все пак предполагам, че ще е hda, т.е. Primary Master)
Оттам евентуално правиш основен дял (тип 83) и swap дял (тип 82), после продължаваш с инсталацията...
the_real_maniac
03.08.04 г., 00:52
Originally posted by mralien
Реших да бъде RedHat 9.1,
Избери по-нов Линукс ... налседника на РХ -> Федора примерно или Мандрейк , или Сусе като за начало , пък ако ти харесат си остани с тях ;)
The Penalty
03.08.04 г., 09:46
Извънземния,
нямаш никакъв проблем. За инсталацията ти предлагам да си подготвиш предварително (примерно с Партишън Меджик) 2 дяла за да не те обърка после самия инсталър на РХ (или там каквото ще слагаш).
На свободното пространство правиш 2 партишъна като единия го форматираш да бъде СУАП (с размер примерно 2храма ти), а останалото го правиш ехт3 и си в бизнеса. Спокойно можеш да ги направиш екстендед, буут лоудъра ще си зарежда от тях без никакви забележки.
Като дистрибуция, най-добро впечатление за начинаещи ми е направило СЪСЕ-то (не, че аз съм напреднал, но поне не ме е страх да инсталирам и конфигурирам каквото си поискам :D ).
Това е, ако искаш да питаш още нещо - тук е правилното място :D
само дето за първи път 4увам за RH9.1 :) .. както и да е ... ако ти трябва помощ питаи без да се притесняваш ... каквото можем ще оправим .. каквото не - The Penalty е виновен :ghi: ...
между другото ако имаш пове4е от 128МБ РАМ ... SWAP може и да не правиш ... но е хубаво да имаш отделен /boot партишън.
mralien
03.08.04 г., 13:17
Originally posted by subn3t
само дето за първи път 4увам за RH9.1 :) Дам така е, грешката е моя...
Сега се сваля Суси,
Благодарско ви за инфото, сега съм с чиста съвест... ако нещо се префъка ще има кой да е виновен :D
The Penalty
03.08.04 г., 15:10
Originally posted by mralien
... ако нещо се префъка ще има кой да е виновен :D
Да те префъкат тебе марсианците! :smack:
mralien
04.08.04 г., 00:34
Порасна ми брада докато се инсталира(не по вина на линукса разбира се), но си струваше! linux rulls, защо не сте ми казали по-рано, че е толкова забавно :smack: :D
Имам малък проблем обаче, нещо не ми работят ps/2 мишките - пробвах 2 вида едната wireless a4tech, другата noname, но няма никой и трябва да карам на тачпад (мишките работят под XP) :(. Пробвах и един УСБ мишок - той работи, но не е за този комп. Any Idea?
Благодаря пак за help-а. SuSE rulls :p
The Penalty
04.08.04 г., 10:52
Като руут:
cd /dev
ln -s psaux mouse
Най-общо устройството ти е psaux :D
Ае, дерзай! ;)
j`e`k`o
05.08.04 г., 02:21
Ам и аз един въпрос. И аз искам да си кача някоя линукс дистрибуция и по съветите ви се спрях на Сусе-то, но искам да попитам всичките 5 диска ли са необходими за инсталацията ? И колко ГБ горе долу трябват за едно Сусе :)
mralien
05.08.04 г., 02:41
Иска ми до 3-тия диск (май...)
Някъде ~2GB е - ауто инсталация с всичките екстри :)
Авторски права на vBulletin