Виж пълна версия : Какво трябва да знаем при покупка на дигитален фотоапарат
Искам да направе една тема, в която да се знае за какво трябва да се гледа, когато се купува дигитален фотоапарат, защото това не се прави всеки ден и се влага от една до две работни заплати, средно.И понеже аз не съм специалист, а потенциален купувач, нека тези, които има преки наблюдения върху техниката да споделят.Това, което мисля всеки се интересува е:
1.Колко Мегапикселов апарат трябва да си купи човек, за да има хубави снимки и каква роля играят тези мегапиксели - като качество или като големина на снимката или като друго.
2.Марката - Трябва ли да се робува на марки или това време е останало в 20ти век.Предпочитаните от вас марки апарати и защо - например страна на производство.
2.Кое е по-важно - оптичния Zoom или дигиталния такъв.
3.Колко Мегабайта трябва да притежава един апарат, за да съхрани достатъчно снимки и евентуално какви мултимедийни карти да поддържа.
4.Батериите - колко бързо се изхарчват, дали трябва или съответно не трябва да се купуват отделно зарядно с батерии.
5.Тегло - в какви граници е нормалното за апарата, кога става толкова тежък, че да пречи повече, отколкото трябва.
6.Цена - в какви граници трябва да варира апарата спрямо Мегапикселите, понеже това, доколкото разбрах, е определящо.
Моля всички, които могат да помогнат да направят своя лист от точки в същия ред и спама да бъде ограничен до колкото е възможно.Благодаря на отзовалите се предварително - наистина ще помогнете :)
alexbg67
20.07.04 г., 20:38
1. 3 мП са достатъчни за разпечатка с формат А4
2. Качествена оптика и матрица, това ти дават производителите с традиции в технологиите.
3. Оптичното приближаване! Другото можеш и на ПЦто да си го направиш...
4. Винаги си имай наум, да разполагаш с резервен комплект в джобчето... Тогава няма да те тормози този въпрос. ;)
5. Е, не са толкова тежки, че да се изгърбиш, но с мощен обектив апартчетата наедряват. Аз лично не съм слаботелесен, и това не ме притеснява... :p
6. Мноооого зависи от т.2.
Толкова от мен. :)
Като за начало ето ти малко материал за четене:
http://www.shortcourses.com/
http://www.ixbt.com/digimage/dc.shtml
много полезно (http://www.ixbt.com/digimage/razumfoto.shtml)
Все пак отговорите на въпросите ти биха били много обемист материал,а има много сайтове на тази тема,но за да не се обидиш:
1.3МР-за отлично копие на хартия 10х15(можеш да решиш да кропваш ).По важен е размера на матрицата-гледай поне да е 1/1.8"!!!!!
2.Да-трябва по принцип да се робува на марки,но марката не е гаранция,има предпочитани модели във всеки клас
2в.дигиталния въобще не те интересува
3.не е лошо да имаш например като за начало 128МВ карта
4.някои имат в комплекта зарядно с батерии,други-не.
5.ами за теглото-някои казват ,че най-добрия апарат е този,който е навсякъде с теб,т.е. като ти е лек апарата може винаги да го носиш и да не пропуснеш нещо интересно,а скъпата и тежка техника ще събира праха в шкафа.Професионалните фотографи винаги си имат по една играчка за всеки случай.
6.от 50до 15 000лв.+~
7.В крайна сметка най-важното е качеството на снимките,удобство на работа,избор на функции за всякакви случаи(Е такъв апарат няма)
Ако си решил да купуваш започни с нещо по евтино до 1000лв.
1. повече от 4 на редови юзър не са му нужни ... или може пък ако зуума е малък да се компенсира с пиксели ... 8мп обаче е пълна глупост !!!
2. Канон, Сони, Никон, Коника-Минолта .. не че робувам на марки, ама то с просто око се вижда кое е "най"
3. зависи колко снимаш и до колко често може да изпразваш картата ... при 3мп една снимка е 1-1,5мб ... аз мойте 512Мб съм ги пълнил само два пъти, когато бях на екскурзии за по 3-4 дни, но не съжелявам че ги имам (предстоят и по дълги екскурзии :) ) ... освен това, ако снимаш филмчета (а някой нови камери правят доста яки филмчета) тогас колкото повече , толкова повече ... абе 64 е абсолютен минимум
4. въпроса трябва да е по скоро дали нормални или спецялни батерии ... нормалните са по големи ама излизат по ефтино (поне в БГ)
5. >> всичко над 350 гр. е прекаленно за да си го носиш в джоба ... компактните решения си имат обаче недостатъци ... най вече цената ... също така хубавия обектив винаги е голям, физиката си е физика
6. ми то си има класи апарати (като всичко) ... в определения клас цените са сравнително в тесни граници ... но в БГ цените на апаратите са нещо напърно анормално
има и още куп "екстри" които са също важни ... ама ILF ти е дал добри линкове
Ilian359
20.07.04 г., 21:48
1. Количеството и качеството са различни неща. Вадил съм достатъчно добри снимки на фотомашина от 640х480 (0.3Mpix).
2. Всяка марка има и слаби, и силни модели.
2А. Не ми се е налагало да ползвам zoom.
3. Поне 32MB, ако нямаш лаптоп, на който да точиш постоянно. За карта - някоя от по-разпространените - CF или SD/MMC.
4. Предпочитам вариант с обикновени АА батерии, защото акумулаторните са доста евтини.
5. Под 250-300 грама;
6. 100лв на мегапиксел звучи логично.
ПРОПУСНАТО:
А1: CMOS или CCD сензор. Учудих се, че все още масово се продават модели с CMOS.
A2: Фиксиран или автоматичен фокус: фиксираният си има предимства като бързодействие, простота на употреба, възможност да снимаш през стъкло без да го ошашавиш и недостатък - не снима наблизо.
А3: Бързодействие - в това отношение моделите на Canon са трагични, колкото и хубави снимки да правят;
А4: Нужда и качество на софтуера за РС. Аз лично предпочитам като ръгна USBто, Windows-а да ми го инсталира сам като Removable disk.
А5: Сила на светкавицата и съответно икономичност на консумацията й.
Авторски права на vBulletin