Виж пълна версия : ATI RADEON 7200 - Linux
Empy2Strah
30.07.02 г., 02:12
Ами проблема ми е следния, реших в да си заредя Линукс , та за целата обикалям и-нет за дривери , ама на сраницата на АТИ - са написали че не се занимават с такива ОС.
ТА питам има ли някои представа от каде мога да си набава дривери теза Линукс ??? :)
Мерси
A пробвал ли си дали ти върви картата под линукс . Казвам го защото линукса обикновено идва с много драйвери и си намира к'во да сложи (в общия случай) . Ако си намериш нова версия сигурно ще има драйвери за картата . Е ако искаш да играеш игри все пак може и да се наложи да си слагаш други .
Политиката на ATI, относно поддръжката на тази или онази ОС си е тяхна работа, но лично мен ме учудва отношението им към Linux. Но това няма много значение, стига да предоставят детайлна информация за видео картите си - на тази база има достатъчно програмисти от Linux обществото, които биха се заели да внедрят поддръжка. И си мисля, че в случая е точно така (за разлика от NVidia, чиито карти се поддържат с ограничен набор от функции, заради нежеланието им да дадат повече информация - за сметка на това са публикували собствени драйвери). Тук съществуват и някой правни проблеми във връзка с различни фирмени тайни, които нямам намерение да обсъждам тук.
Та на въпроса - за да разбереш дали има поддръжка на конкретната видео карта, прочети листа с поддържания видео хардуер на твоето текущо ярдо (kernel). Ако има поддръжка най-вероятно ще се наложи да го прекомилираш и инсталираш (тука пипай внимателно:) ). Ако няма, потърси по ново ядро, което евентуално да има необходимата поддръжка и пак се опира до въпроса с прекомпилацията.
Не е трудно - само малко четене и ровене из документацията се иска, а направиш ли го един път като хората, няма да ти се налага да повтаряш.
Ми на мен що ми се струва, че не трябва да прекомпилира kernel-а, ами XFree-то. :confused: Поддръжката на различните VDC се осигурява от XFree86 сървъра(http://www.xfree.org). Трябва да видиш с коя версия си на X-a и дали в по-новите (актуална в момента е 4.2.0) има поддръжка за това ATI. Ако има тогава го дърпаш и прекомпилираш, ако не, чакаш да излезне драйвър.
Manchev
10.12.04 г., 19:51
Темата е мега стара, ама се мъча тука с един radeon 7500
Та за това някой да знае драйвери за линукс? На сайта на ати казват драйвери > 8000....
P.S. Уф, абе намерих темата със search, не трябва ли да е за раздел линукс?!
Авторски права на vBulletin