Виж пълна версия : Въпрос за залепването на ТТ ram sink's
Реших да взема рам синкове за видеото и се чудя дали тези (http://www.thermaltake.com/coolers/memory/ramsink.htm) на Thermaltake наистина се залепват "завинаги". А също така дали има някаква разлика между тях и тези (http://www.coolermaster.com/index.php?LT=english&Language_s=2&url_place=product&p_serial=CRC-U01&other_title=0) на Coolermaster (понеже последните са с двустранни лепенки) ?
Не знам под какво разбираш "завинаги", но аз съм слагал от радиаторчетата на CoolerMaster в/у паметта на един Ti4200 и се седяха достатъчно здраво, независимо от температурата. Разбира се, по всяко време може да ги махнеш. ;)
_HighVoltage_
26.06.04 г., 16:11
аз съм с тези на TT и мога да кажа, че се залепват доста, ам доста здраво!!! надявам се да не ми се налага да ги махам защото... мале мила!
Neotrace
26.06.04 г., 17:05
Лепят се доста здраво, но не завинаги...ползвал съм както тези на ТТ, така и на Кулермастер....лепенките са еднакви, но ТТ по ми харесват.
Първо благодаря за отговорите. Сега отивам да взема един комплект ТТ пък ще видим какво ще стане.
Nicholas
26.06.04 г., 17:55
Originally posted by hornet
Първо благодаря за отговорите. Сега отивам да взема един комплект ТТ пък ще видим какво ще стане.
Любопитен съм да кажеш резултати и впечатления след като сложиш тези RAM sinks - до колко влияят на честотите на видеопаметта, колко допълнителни MHz ти позволяват (позволяват ли ти изобщо?) и т.н. А какво ли ти е видеото? :conf:
Simbon4o
26.06.04 г., 19:57
при мен 20МHz се качиха от синковете, като се вземе предвид че ми е гадна паметта на видеото. Мосфетите без тези радиаторчета не ги виждам ;), отлепят се ако иска човек иначе си залепват и което е по-важното - отнемат много от топлото.
Zabluden
26.06.04 г., 20:04
Мисля че трябва да се съобщават резултатите в проценти спрямо оувърклокът.
пример:
250 дифулт
300 макс клок (50МХц)
320 макс клок + радиатори => 40% подобрение изразяващи се в 20МХц.
При мене дадоха около 120% подобрение, изразяващи се в 7 МХц.
250 дифулт
256 маск клок(6МХц ето затова процентът е такъв :D )
263 ммакс + радиаторчета :)
Public_enemy
26.06.04 г., 21:00
На каква цена мога да ги намеря във Варна и в коя фирма точно:rolleyes:
antoni-1971
26.06.04 г., 22:08
@ Zabluden
Математиката отдавна я учех но все ми се струва че увеличението е :
((B-A)/A)x100
като B- нова стойност А - стойност преди колка
или при теб -5.2% :)
Originally posted by Nicholas
Любопитен съм да кажеш резултати и впечатления след като сложиш тези RAM sinks - до колко влияят на честотите на видеопаметта, колко допълнителни MHz ти позволяват (позволяват ли ти изобщо?) и т.н. А какво ли ти е видеото? :conf:
Такааа....Видеото е Радеон 9600Про на Гигабайт с 3.3нс памети. След тестване за артефакти с Atitool (около 3 часа) паметта не показваше такива при 718Мхц (преди мисля, че спираше при 685-690, но не съм сигурен - досега не сък клоквал видеото много :rolleyes: ). Но имам и един въпрос - измерих с термометър температурата на радиаторите и показанията бяха около 50С, това много ли е ? Ако някой сподели дали тази честота на паметта е добро постижение ще му бъда благодарен.
Nicholas
26.06.04 г., 23:03
Originally posted by Zabluden
Мисля че трябва да се съобщават резултатите в проценти спрямо оувърклокът.
пример:
250 дифулт
300 макс клок (50МХц)
320 макс клок + радиатори => 40% подобрение изразяващи се в 20МХц.
При мене дадоха около 120% подобрение, изразяващи се в 7 МХц.
250 дифулт
256 маск клок(6МХц ето затова процентът е такъв :D )
263 ммакс + радиаторчета :)
Още едно "мааалко" уточнение. В първия пример подобрението е не 40, а 6.6% спрямо варианта без радиатори. Във втория случай то е 2.7% спрямо варианта без радиатори.
Търсехме подобрението в честотите на паметите, което е следствие от слагането на радиаторчета върху тях. А мисля, че има и прекрасен начин за изчисление - казва се "пропорция" или "просто тройно правило". Ако има нещо да знам от таз математика - е т'ва е! Нека използвам първия пример на Zabluden: ако 300 MHz ( МАХ клок без радиатори) ги приемем за 100%, то тогава колко са 320 MHz (със радиатори)? Ами 320 х 100 / 300 = 106.66(6) или с други думи подобрението е около 6.6%. Ако, обаче, сравним стандартната честота (250 MHz) с клок+радиатор, подобрението вече е 28%. Толкоз. Положението с паметите е абсолютно аналогично - получените 7 MHz в повече са точно 2.7% спрямо максималния клок без радиатори.
Hornet,подобрението ти е над 4%, което е повече от това на Zabluden.
Малък ъпдейт - изглежда засега максимума е 730Мхц :D . По нагоре дава артефакти.
Nicholas
26.06.04 г., 23:54
Следиш ли ми мисълта:
730 х 100 / 690 = 105.8%
С други думи, ако преди да сложиш радиаторчетата си достигал до 690 MHz, то след слагането им постигаш 5.8% по-висока работна честота спрямо този максимум.
Аз за процентите не съм спорил :D . Тези 40Мхц допълнително не мисля, че са малко, а и за предишните резултати не съм 100% сигурен. Сега само някой да ми каже до колко е нормално да греят радиаторчетата на паметта...:rolleyes:
Zabluden
27.06.04 г., 00:02
да ама това са ти 5,8 % спрямо максималният клок.
Аз го смятам просто по друг начин. Смятам с колко % радиаторчетата ще повишат ОУВЪРклокът на картата.
А в случаят ми 20МХц спрямо 50 са точно 40%....
Ако се смята по тройното правило.. ОК
За първи път виждам..;)
Nicholas
27.06.04 г., 00:19
да ама това са ти 5,8 % спрямо максималният клок.
Аз го смятам просто по друг начин. Смятам с колко % радиаторчетата ще повишат ОУВЪРклокът на картата.
А в случаят ми 20МХц спрямо 50 са точно 40%....
Ако се смята по тройното правило.. ОК
За първи път виждам..;)
Еми естествено, че търсим подобрението спрямо МАХ клок - нали именно то е резултат от слагането на радиаторчетата! И погрешно смяташ това подобрение. Да - 20 е точно 40% от 50, но не това ти трябва - логиката ти е погрешна. Говорим за МАХ клок, разбира се - той е величината, която се изменя, нали? Слагайки радиатори на паметите ти не получаваш 420 MHz (които са 40% повече спрямо 300), a 320 MHz (което е 6.6% повече спрямо 300). Правилото на пропорцията е трябвало да го учите в училище, ама не си спомням кога точно беше... Не мога да повярвам, че не си учил пропорции в училище!
Zabluden
27.06.04 г., 01:27
учил съм пропорци... и знам как се смята.. не се притеснявай
въпросът е коя величина къде ще сложиш.... просто моите величини са други ;)
ЕДИТ: сега разбрях защо си мислиш, че не учиме пропорции
Това "за първи път виждам" се отнася за смятането на О/С в проценти, а не за начина на изчисляване :D
Nicholas
27.06.04 г., 01:32
...въпросът е коя величина къде ще сложиш.... просто моите величини са други ;)
Така де - начинът на смятане е един и същ. Значи всичко се свежда до различната ни гледна точка. ОК - аз разбрах от самото начало как смяташ... Абе важното е да си доволен от резултатите, пък числата ги зарежи - стана късничко вече за сметки тази вечер! :beer:
P.S. Винаги до сега съм изчислявал овърклока в %, за да мога да преценя имам ли прираст в производителността и дали този прираст е съизмерим като % с клока. Т.е. така установявам ефективността на овърклока, която е важна за мен.
Public_enemy
27.06.04 г., 11:52
И в крайна сметка на каква цена са?
socrat_bg
27.06.04 г., 12:13
такива има в Кагами и са около 15 лв ама по добре купи си радиатор за процесор и го нарежи и пар4етата ги залепи на паметта ,по голям ефект ще има
Nicholas
27.06.04 г., 13:29
Originally posted by Public_enemy
И в крайна сметка на каква цена са?
Тук в София са около 6 USD. Голяма играчка е според мен да купуваш радиатор за процесор и да го режеш... а и като залепиш парчетата гарантирано ще заемеш някой и друг PCI-слот.
E ако искаш нещо по екстремно тези Тт сигурно няма да ти свършат работа. Иначе аз ги купих точно заради това, че не ми се занимава да режа (а и клока не е кой знае какъв).
Nicholas
27.06.04 г., 15:12
Никой не може да ти каже как ще се отрази точно дадено охлаждане на паметите при даден клок. Колкото - толкова. Но определено упражнението с рязането е далеч по-сложно, а и като залепиш веднъж парчетата радиатор върху чиповете памет с каноконлит (примерно), връщане назад после няма.
При мен ефекта с тези ramsinks на TT се оказа доста сполучливо за клок. На картата от сигнатурата ми успях да й всигна паметта с повечко от 50 Мхз, без да дава артефакти. Видях се принуден да сложа въпросните радиаторчета, тай като без тях доста грееше паметта а и максималната честота, до която стигах без артефакти беше едва 315 Мхз. Благодарение на тях - още 35 ;) А определено за тази палатка клока на паметта се оказа най-ефективно (в сравнение с клока на core) - точките в мрака03 са вече близо 4000 (някъде към 3900, но пък с доста обозен windows) :D
Simbon4o
27.06.04 г., 17:39
ТТ радиаторчетата ако му се занимава на човек с ножовка ;) стават много по-ефективни. Правят им се перпендикулярни на техните си ребра и повечко.
и тук идва резонният въпрос - защо да даваме толкова пари за радиаторчета, като има алтернатива с вентилатори - мисля далеч по-добра... ?
Някой предпочитат тишината :D :p . Мисля, че охлаждането е по ефективно ако се сложат радиатори и един вентилатор отколкото без радиатори, а с два-три вентилатора...:rolleyes:
Nicholas
27.06.04 г., 21:22
Originally posted by Vanu
и тук идва резонният въпрос - защо да даваме толкова пари за радиаторчета, като има алтернатива с вентилатори - мисля далеч по-добра... ?
Hornet e прав - и за мен тишината е благодат. Колкото и тих да е един вентилатор, все пак когато са няколко си се чуват. За мен най-тихият вентилатор е... спреният вентилатор! :p
значи остава да намерим каде се продават 10-20 милиметрови вентилаторчета:D :rolleyes:
Originally posted by Vanu
значи остава да намерим каде се продават 10-20 милиметрови вентилаторчета:D :rolleyes:
ако те интересува наистина в пловдив във викиват се продават такива, но са доста пари - 1 вентилатор е 2.50 лева или нещо такова, а един такъв миниатюрен.
Nicholas
27.06.04 г., 22:00
Абе сигурно и в София ще се намерят, ама дайте да окичим и видеокартите с по 6 вентилатора (че другите са малко) и да излитаме вече... :idea:
е, предполагам, че не се чуват особено много...
Абе то лошото е, че не се чуват в началото, но като съберат малко прах..... Те затова хората масово сменяват NB вентилаторите :D
Nicholas
05.07.04 г., 00:09
Понеже в тази тема се заговорихме за RAM sinks искам да попитам нещо. Кой от изброените по-долу 2 варианта за охлаждане на чиповете видеопамет е по-ефективен:
- RAM sinks на Termaltake - медни радиаторчета, които се слагат по 1 на всеки чип памет;
- нарязан на 2 парчета алуминиев радиатор от CPU - всяко парче покрива по 4 чипа видеопамет.
Та кое е по добрата идея? И в двата случая охлаждането ще бъде залепено с термолепенките на Termaltake.
Hornet, кажи резултати след монтажа на медните RAM sinks.
no1else
05.07.04 г., 00:46
Nicholas по добре пробвай с това :http://www.modlabs.net/index.php?location=articles&url=tmdiy
този куулър го имат в Аргус и струва 8.80$ но резултата от унищожаването му е повече от добър. Сега си го поръчах и само го чакам да ми падне в ръчичките. Тези рамсинкове мисля ще са по добри от онези на ТТ. OCZ имаха такива но вече не ги правят.
Nicholas
05.07.04 г., 00:52
Така де, за RAM sinks положението е ясно, а твоето предложение - определено заинтригуващо. Но питането ми е: ако сложа масивни парчета от алуминиев радиатор от CPU върху двете четворки чипове видеопамет ще охлаждат ли по-ефективно от RAM sinks? И като си го купя тоз охладител и го съсипя, с какво да залепя направените от него синкове?
no1else
05.07.04 г., 01:03
Много ме съмнява да охлажда по добре от тези рамсинкове. Аз да ги направя пък ще намеря с какво да ги закрепя. Преди време имаще един пост от някой който търсеше термолепенки. Бяха му отговорили да мине през офиса на сайта да му дадат. И да ми продадат пак съм навит:D
А може и с канаколит в края и АС5 в средата ;)
Nicholas
05.07.04 г., 01:16
Идеята за каноконлита твърдо не ме кефи, защото ако един ден реша да махна синковете, ще трябва да ги отскубна заедно с чиповете памет... Наистина как стои въпросът със сдобиването с термолепенки?
Обади се в офиса на ХВБГ мисля, че там имаха (така четох от темата за която споменава no1else).
RaHzElChO
05.07.04 г., 17:00
Има и при официалните вносители на TT продуктите - Sunny Computers -> www.sunnycomputers.biz
RaHzElChO
05.07.04 г., 17:03
Никой не може да ти каже как ще се отрази точно дадено охлаждане на паметите при даден клок. Колкото - толкова. Но определено упражнението с рязането е далеч по-сложно, а и като залепиш веднъж парчетата радиатор върху чиповете памет с каноконлит (примерно), връщане назад после няма.
Ако знаеш как да ги залепиш после няма да имаш проблем с отстраняването им.
monster
05.07.04 г., 17:04
Идеята за каноконлита твърдо не ме кефи, защото ако един ден реша да махна синковете, ще трябва да ги отскубна заедно с чиповете памет... Наистина как стои въпросът със сдобиването с термолепенки?
изобщо не лепи толкова стабилно. на северния мост на дъното бях залепил TT Crystal Orb и наскоро го свалих със сила. все пак се слага съвсем малко лепило в ъглите.
morfei1
05.07.04 г., 23:51
@hornet, ти стабилността само с ATItool ли я пробва? Защото си първия човек който виждам с GB и 3.3ns да стига тези честоти :rolleyes:? Аз имах същата карта с рамсинкове на паметта - КулерМастер (медни, два броя) 18$ и ефекта беше 2x3Mhz - 6Mhz :mad: или 2x339=678 оттам нагаре в 3д марк03 се появяваха артифакти ( прави дълги линии, като с нож одрязани - сигнал че паметта изнемогва) за АА и AF и дума да не става. Положението е подобно и при други познати със същите карти, та да не би твоята да е "D" -2.8ns, а не "DH" -3.3ns?
Nicholas
06.07.04 г., 00:00
Originally posted by RaHzElChO
Има и при официалните вносители на TT продуктите - Sunny Computers -> www.sunnycomputers.biz
На сайта на Sunny не видях отделно продаващи се термолепенки. Те са май само в комплект с RAM-sinks. Аз ли не съм достатъчно наблюдателен? И дали 2 големи парчета от алуминиев CPU-cooler ще са по-ефективни от медните синкове на Termaltake? И дали могат в последствие тези термолепенки да се свалят безнаказано, ако нещо не ме кефи?
Originally posted by morfei1
@hornet, ти стабилността сама с ATItool ли я пробва? Защото си първия човек който.......
Ами тествал съм на Мрака и с игри и няма проблеми. Аз също в началото се учудих на резултатите, гледах и означенията на паметите и си отговарят на 3.3нс. Иначе на кутията на картата пише, че е DH.
Авторски права на vBulletin