PDA

Виж пълна версия : Моделиране на автомобил с MAX 5

Bloody
25.06.04 г., 16:20
Как според вас е най-лесният мотод за моделиране на кола по налични top, side, front и back изгледи с 3DS Max?
Box, Nurbs, патчове, слайнове...

srg
25.06.04 г., 16:35
лично мнение - NURBS
макар че много зависи от това за какво 6те го ползваш модела
ако е за някоя low-poly анимация - тогава е безмислено разбира се

iMarh
25.06.04 г., 16:38
сплайн

BeaZTiE
25.06.04 г., 16:56
при полседните версии на макса бих се замислил дали сплайн-а е по-добрия начин отколкото полигон моделирането.. Все пак кой както си реши - но отдавна сплайн моделинга няма тази сила, която имаше преди 4-5 години...
И това не важи само и единствено за 3дс макс.
Аз лично - ако трябва да моделирам аз колата бих комбинирал похватите - за да ми отнеме по-малко време и да получа по-добро качество.. само има една подробност.. МРАЗЯ да моделирам коли.. имам си и причина :)

Bloody
25.06.04 г., 17:09
Не е за low-poly анимация...

Аз съм го почнал с Plane -> Editable mesh, обхождане на цялото странично view на колата, после няколко екструда на целия меш към едната страна на колата, нагласяване на точките, mirror с reference, mesh smooth с 2 итерации. Дотук се получава доста детайлна външната форма на колата.

BeaZTiE
25.06.04 г., 17:18
не задълбавай в детайл преди да си направил каруцата криво ляво.. т.е. работи - както се прави пясъчен замък - цялосно.. и колкотот по-готово е - толкова повече влизай в детайлност.
прати какво си нарпавил до сега - може да успея да те насоча горе долу..

БТВ
хвърли едно око ТАМ (http://www.3dbg.com/phpBB2/viewtopic.php?t=419) може да ти е полезно..

Bloody
25.06.04 г., 17:26
Като се прибера довечера ще пусна скрееншот...

threed
25.06.04 г., 17:28
определено полигони.
доста по лесно ще стигнеш до детайлите.
и все пак както намериш за удобно :)

Simbon4o
25.06.04 г., 20:48
aз лично се кефя да направя много ниско полигонен модел (с полигони и вертекси по метода едит меш) като предварително съм го копирал с reference и като правя промени на едното другото пък има meshsmooth и ми излизат два обекта - ниско и високорезолюционен. Има си недостатъци, но ... и си ъпдейтни до 5.1 макса че много бъгове се оправят!

Baby Thomas
26.06.04 г., 00:59
Аз лично предпочитам ВОХ-моделинга. По-лесен ми е. Инак с всеки от методите става...

Какво й е на 6-та версия? Кефи!

BeaZTiE
26.06.04 г., 01:32
6-тицата определено е наистина добра...
Сега - като посвикнах малко на нея и 5.х ми се види дърво..

Bloody
26.06.04 г., 13:06
Ето го модела, с пуснат меш смут и рендиран (ползвам стандартното омни осветление, несъм слагал допълнителни източници още):

http://hardwarebg.com/bloody/Snap1.jpg

http://hardwarebg.com/bloody/Snap3.jpg

BeaZTiE
26.06.04 г., 13:52
дай да го видим на ниво 0
със тонове мешсмут - неможе да се разбере нищо :)

Bloody
26.06.04 г., 14:23
ето го и без меш смут, тук още несъм направил прозорците:

http://hardwarebg.com/bloody/Snap7.jpg

http://hardwarebg.com/bloody/Snap8.jpg

BeaZTiE
26.06.04 г., 20:58
Значи..
Имаш конструктивни грешки - но предполагам, че моделираш подобно нещо за първи път..
Моят съвет е следния
1. моделирай всинаги само едната част - а симетрията я активирай - само да препобиеш представа, след което я изключвай.. иначе подвежда много гнусно..
2. забележи си всички грешки - предимно отпред в капака, в калниците и по покрива..
3. не се задълбавай в нулевото ниво до ткъв детайл..

погледни къде може да свържеш вертиски - за да получиш по-убедителна форма. инче се разкривява...

http://dimitar.dinev.com/car1.jpg

Bloody
26.06.04 г., 22:24
Прав си че ми е за пръв път след един семестър "обучение" с Max-a в университета...

Днес го започнах целия модел отначало, заради описанието което трябваше да пиша (26 страници за момента със скрииншотовете), а не бях с предишния модел... малко по-кусно ще пусна и шотове от него.

П.п. Моделирам само едната страна другото е миррор с референс, просто съм го пуснал да е видим на шотовете, за да се вижда целия модел ;)

Bloody
26.06.04 г., 23:41
Ето шотове и от преработения изцяло модел:

http://hardwarebg.com/bloody/nvert.jpg

http://hardwarebg.com/bloody/nrend.jpg

BeaZTiE
26.06.04 г., 23:58
абе.. така е доста по-добре..
пак обаче имаш проблеми с "неравни" четериъгълници - и когато видиш подобен проблем просто раздели четериъгълника на два триъгълника.. в 90% от случаите помага :)

Bloody
27.06.04 г., 00:03
оки ;)

Bloody
27.06.04 г., 10:34
Сблъсках се с лек проблем, значи при изрязването на вратите ползвам детач на полигоните и после с отрицателен и положителен еьструде правя "вдлъбнатините" по ръбовете, обаче след меш смут се закръгляват много, опитахда му сложа и по-голям чамфер, но не помогна особенно. Някакви идеи за отделянето на вратата като обект и създаване на вдлъбнатините по ръбовете?

BeaZTiE
27.06.04 г., 14:58
знам за проблема - т.е. несъм сигурен дали за това, което си мисля - иде реч..
заради това - пусни картинка - да не те объркам и аз повече...
т.е. да са ясни нещата

Bloody
27.06.04 г., 16:48
Ето я екструдирана само вратата, без да я отделям като отделен обект от тялото на колата ( атрябва да го направя).

BeaZTiE
27.06.04 г., 16:56
ясно..
точно този проблем в макс 6 е остранен..
аз със 5 много малко съм работил, но се сещам как псувах години с 4-ката..
в момента се преинсталирам и още нямам макс на тая щайга - а и другата е на трупчета.. след като пусна 6-тицата ще се опитам да го изровя - досега несъм го пробвал - но в "какво ново" документацията на макс 6 много се пънеха с тази опция...
най-добре сваляй макс 6 да не губим време :)

BeaZTiE
27.06.04 г., 17:20
Сложи си макс 6
отиди на туториълите
на раздела моделиране
-> New Modelling Features
-> Working with the Shell Modifier
Изпълни този туториъл - и ще разбереш за какво иде реч.
Аз токущо направих част от него.. и опредлено съм доволен :)

Bloody
27.06.04 г., 19:24
Има един малък проиблем с ползването на 6-тицата, трябва да предам модела в max формат съвместим с 5.0 (това е ползва в университета и е изискване на преподавателя), так че и да искам немога да ползвам 6 :(

BeaZTiE
27.06.04 г., 20:20
м.. една молба..
може ли да ми пратиш тези три измерения на каруцата - ако искаш и на меила - да опитам нещо /което несъм сигурен, че ще стане :)/- сега ще сложа макс5

Bloody
27.06.04 г., 20:39
Прати маила на ПМ. че в профила си го забранил ;)

Bloody
28.06.04 г., 00:15
Вече съм готов и с гумите и огледалата...

Baby Thomas
28.06.04 г., 19:32
Сори, че чак сега се включвам, но 3 дена без нет... Идеше ми да удуша някого снощи.
МПС-то кефи, дюде. Но може би трябваше последния шот да е в близък план на нововъведенията (огледала/колела). Действай там, нещо ако закършиш мога и аз да се пробвам да помогна. Макар че напоследък хич нямам муза и време и не съм палил МАХ-а от 4-5 месеца. Срам! :(

Bloody
29.06.04 г., 13:48
Ето я и финалната версия, за повече не остана време, че трябваше вчера да я представям...

BeaZTiE
29.06.04 г., 15:52
А. Не е никак зле.
Само неможах да разера защо в последния момент се усети да правиш модел.. (това е много лоша моя черта - всичко да върша в последната минута - и бих те посъветвал, още докато си по-млад да се опиташ да разкараш този гаден навик, защото след време ще е трудно.. даже за мен е невъзможно)
Кажи как се справи с проблема с вратите.. и прати по-големи снимки.. и няколко.. не се притеснявай от бъговете - които ще се видят по модела в по-големите картини и под различните ъгли. напротив - ако забелезжа груба грешка - ще се опитам да ти коажа как да я отстраниш..

;)

Bloody
29.06.04 г., 16:38
Ами не остава време за всичко... а предвид нивото на преподаване на Max-а в университета... ми то 80% от нещата ти се налага сам да си ги научиш... Научават ни на някои основи и месец преди сесията айде сега да направите по една курсова работа да видим колко добре сте се научили да моделирате. Пък покрай работата и другите занимания не оставаше много време за моделиране и последната седмица като видях че съм почти доникъде се хванах по-сериозно...

А иначе погледнато отблизо си има дефектчета, за които просто нямаше време да си играя да ги изчиствам. Че докато моделирах трябваше да описвам кое как се прави (документацията стига до 37 страници... при все че накрая не описвах много подробно нещата). Ако някой има желние може да я кача и нея някъде и модела също.

А проблема със стъклата и вратите горе-долу го оправих с екструдиране навътре, не стана перфектно но пък свърши работа.

BeaZTiE
29.06.04 г., 18:19
Ами мисля, че ще направиш услуга на много хора - ако качиш документацията.. евентуално и модела - ако искаш де...
Иначе.. Явно даскалите са задобрели, щом вече само 80% трябва да се учи само човек.. По мое време (96-7) нестига, че трябваше 100% сам да учиш - ами да учиш и даскалите :) т.е. има някакво развитие.. което е похвално..

Bloody
29.06.04 г., 19:15
Ами преподавателя ни е професор и е добре на теория... ама катог о пуснеш на Max-a, камоли да го питаш това как може да го направиш или зашо се получава така, а не едикак си ... направо го закопаваш ;)
Иначе двете асистентки са на доста добро ниво, ама...
Другия семестър ще учим мая, и ще ни преподава човек които ни учеше на АutoCad по библията за него и който незнае как да си завърти или приближи обекта в Maya. А по следващия семестър сме пак на макса, но вече ще учим анимация с него...

BeaZTiE
29.06.04 г., 19:25
Аз преди 2 г. преподавах "основи на професинални програмиза 3д моделинг и анимация" или нещо от сорта се казвше предмета.. преподавах и по "ЮНИКС опеационни системи" - а по едно време 2 месеца трябваше да преподавам уеб дизайн (аз имам мастерска степен по уеб дизайн - ама съм пишмян мастер :))
накараха ме да преподавам - не както аз си знам - а по един макет.. Който беше толкоз дървен.. че чак и аз неможах да схвана нищо.. накрая ми писна и започнах да преподавам по видео туториъли, които сам правих в къщи - и за около месец хората научиха повече - отколко бяха научили за 3 месеца - преди това по официалната система..

юникс-а си беше чиста проформа - предимно история на операционната система то 1 час в седмица - и се учи един семестър... освен да им разкажеш горе-долу как седят нещата - друго не става..

ама когато се хванах да замествам колегата по уеб дизайн - трябваше да им преподавам дриймуейвър (аз не го знам - тъй де.. то нема кво му се знае) и фотошоп.. аз зададох малко въпроси - и разбрах, че тези бъдещи уеб дизайнери хабер си немат от нищо и им казах, че нема им преподавам как се правят таблички и хипертекстчета на хтмл... ами ще ги науча на нещо полезно.. и им еб@х м@@т@ със ТЦП/ИП :) много ме псуваха.. но наскоро си говорих с директоа на уни-то - и той каза, че всеки път когато е ставало дума за мен всички са казвали "добре, че беше доц. Динев да ни научи на елементарен нетуоркинкг" (макарче по .бг стандартите не съм доцент - а хонорован асистент - тук се казва доцент)
мда. иначе баси уеб дизайнерите... де незнаят кво е това фтп и яде ли се - пие ли се..

т.е. проблемът в ученето в Уни е този, че незнаят как да ти го преподават практично.. а академично - в този бранш... файда немааааааа...

Bloody
29.06.04 г., 19:54
Мдам... то и на нас ни казаха още в началото, че макса попринцип се учи като стоиш по 6-8 часа на ден и се мучиш да моделираш... не че не е така, обаче не всеки може да намери толкова свободно време, камоли да го отдели само за макс. А и при това положение защот ти е да ходиш на лкции и упражнения, при положение че и без това сам трябва да си го научиш... :D

BeaZTiE
29.06.04 г., 20:43
Ами аз накрая правих така..
Давам задача - изработване на бкен кораб с полигонен моделинг - а преди това раздавам на всички туториъл как се прави изтребител по този начин..
Няма схеми.. Няма прекопирвания.. И така на татък.. Т.е. всеки, който иска да работи по чертеж - да си го начетае (нарисува) - но... не е желателно..

по този начин им развивах въображението.. и преди всичко пространственото мислене - защото отсъстват реални очератния - т.е. граници...
и всеки трябва да си предтсави първо модела в главата си.. и после да моделира.. както навремето когато учих рисуване - беше абсолютно забранено да се позват помагала като линия/триъгълни.. да речем.. за да свикваме правите линии и ъглите пръво да ги ВИДИМ... (защото доста хора не ги вижат) а след това да ги нарисуваме.. а не да ги чертаем :)
т.е. идеята на този моделинг.. който се опитах да наложа аз е да се види похвата.. т.е. начина по който се прави.. а след това да се направи нещо авторско. колкото и начален опит да е..
Каквото и да си говорим.. по-тудно нещо за моделиране от човешка глава - няма.. Аз още навремето по рисуване имах проблеми с човешкия нос. и сега... след даскало.. минаха повече от 10 години откак съм завършил.. пък и в разните университети съм правил разни етюди (глава) и все си имам проблем с тоя пуст нос :)
и сега си казвам с ръка на сърцето - е с носа емога да се сборя кат хората.. и това е..
поздрави.. и се радвам, че писа толкова подрбоно..
ПС
ако искаш сложи в темата "линкове" - която е стикната - линк към твоите работи..

Pa3KaTaH
29.06.04 г., 21:01
Bloody, къде учиш тези неща ? :)

BeaZTiE
29.06.04 г., 21:15
НБУ - на Дико Желев профила предполагам..
(въпросният Дико е пълна скръб... беше казал, че по-бър процесор от 200 херца няма)

Блъди. познах ли?

Pa3KaTaH
29.06.04 г., 21:34
:lol:
е, може да е нямало като е бил млад :D
Блъди, късметлия си че можеш да учиш това там :)

Bloody
29.06.04 г., 23:05
Хаха как се сети бързо за кой университет говоря :p
Той въпросния колко такива готини лафове е казвал... и не дава да спориш с него... камоли да се опиташ да го убедиш че не е прав за нещо... :D

BeaZTiE
29.06.04 г., 23:39
ами.. то няма смисъл се спори с него..
аз преди 7-8 години бях почнал да му колекционирам лафовете.. Имаше изказване "виждаш такива маймуни - щото тоя монитор не е кирилизиран"...
Сигурно продължава да твърди, че асиметрикс са най-великата фирма (нищо, че фалираха преди 100 години) - ама сега кат оса фалираи от пауър пойнт по-добръ софтуер за презентации нема..
Уф.. До болка ми е признат.. Аз съм от пръвия му випуск... Едва го изтраях..

iMarh
30.06.04 г., 00:15
Originally posted by BeaZTiE
Уф.. До болка ми е признат.. Аз съм от пръвия му випуск... Едва го изтраях..

Oоо, коУега! :-)

BeaZTiE
30.06.04 г., 00:22
Хаха.. коУегата :) Сещаш ли се батко Дико кви ги фъфлеше ено време :)
Имаше крилата фраза "3Д на ПЦ не става - ако искаш да се занимаваш с 3Д купи си Силикън Графикс.."
И.. Ако си говорим честно.. Е имал право за пердиода 8х-92 някъде.... Ама 97-ма да ми ги разправя тея неща.. Е не... на мене тея..
iMarh, май точно на теб ти разправяше това.. Я разкажи по-подробно :)

iMarh
30.06.04 г., 00:37
Оуу, забравил съм го този г-н Господин, а и много не съм му се вживявал :-)

Много силно вчепетление ми направи по време на N-тия ми изпит по Пауър Пойнт когато пожела да си направя .ppt-то да е с избираем интерфейс от потребителя. Няма лошо.

Но когато ми даде пример с това, че всеки потребител можел да си избере дали Start менюто да му е отдясно или отляво така и аз съм бил длъжен да го направя всеки потребител да си избира дали да е дясна навигация или лява просто...........а ставаше дума за някаква тъпа презентация на тема - Експонация, колкото да върви хорариума....абе мани.......на онова там му казват Университет......:-)

Абе майната му.....и наздраве, че си цъкам едно жинче :-)

BeaZTiE
30.06.04 г., 00:52
А.... ХАХХАХА
сещам се, че някъв пич му беше дал презентация на майкромидия директор - и го беше измамил, че е правена на ППТ :) и след това бай Дико тръгна да иска на всички подобни "интерактивни" презентации.. Хахаха :) И оня пич си прзна (иначе щеше да бъде много бит.. че даже байт), че нищо не разбира от пауърпйнт и я е правил на директор. и тогава Дико за първи път допусна за съществуването на програми за правене на презентации - различни от Асиметрикс Тулбук и Пауър Пойнт :)

BT Edit: Ако продължавате с офф-а ще ви обадя на модера!!! :p

Bloody
30.06.04 г., 03:25
Хехе то имало и колеги тук ;)

Все пак да се върнем на темата... Ето едно архивче с модела, текстурите и документацията, ако някои иска да си поиграе с тях... Очаквам коментари. Размера му е около 6.5 МБ... ама като си играя с тифове... ;)

http://bloody.free.online.bg/Koenigsegg.rar

BeaZTiE
30.06.04 г., 03:30
Странно.. Това ни с българското ми прокси пали.. Ни интернет има...
(едит исках да кажа)
аааааааа... оффлине.бг
кажи на иван узунов да пусне малко жица - че ме мързи го търся аз.. кажи му - за бисти е... нема как да откаже - много се :love: с него.. по едно време за едни истории с ирц-то :D :D :D

Bloody
30.06.04 г., 14:50
Нещо го няма онлайн в Q-то в момента, кажи докъде имаш д остъп да го миррор-на?

BeaZTiE
30.06.04 г., 15:56
имам навесекъде.. без едно бубуту ли там.. и сега се оказа че и DJ е изшейпил :)

Pa3KaTaH
30.06.04 г., 16:39
Bloоdy,
:bow:

Bots'_Revenge
15.07.04 г., 01:16
Браво! Моделът е много хубав:)

Из да попитам: колко време трабва да прекара един почни тнищо неразбиращ от моделиране човек пред компютъра, за да се научи да прави такива модели?
Аз преди време се бях емнал да уча 3DSmax4 и бях успял да направя няколко статични сценки (много аматьорски) и до там ми стигна развитието. Сега като ме подсети отново ми се дощя да се захвана. Та за това питам.

Baby Thomas
15.07.04 г., 14:15
Различно, дюде. Можеш и за 2-3-4 месеца. Само малко поне да ти се удава и да имаш ВРЕМЕ и МЕРАК. Не случайно ги пиша с главни букви!

Pa3KaTaH
15.07.04 г., 22:00
Baby Thomas,
книги или tutorials ? :rolleyes:

че и на мен ми се ще да седна по сериозно да цъкам на 3д макса :)

Baby Thomas
16.07.04 г., 10:19
Книги може, но .PDF. Само дето на ман лично ми се доплаква дакто си отворя някоя от книгите :p
Туториали и много ръчкане! Посещение на БГ и не БГ форуми както за постване на лични работи, така и за четене и размисъл върху чуджите творби.
Най-лесно е да имаш един фен наоколо, дето знае всичко и да те открехва всеки път като я закършиш.
Но за всичко се иска много ВРЕМЕ и много ЖЕЛАНИЕ. Макар да се повтарям - пак го казвам!
Успех!