PDA

Виж пълна версия : Oхлаждане за 9800Pro?

dylan
24.06.04 г., 00:38
Здравейте, наскоро се обзаведох със 9800Pro на Saphire. Искам да попитам можете ли да ми препоръчате добро охлаждане за нея. Четох за това на Zalman, но не можах да видя конкретно споделени резултати. Въпроса ми към всеки които би се отзовал е какво би било добро охлаждане за тази карта? Интересува ме също така и от къде мога да си намеря рамсинкове за паметта? Картата се клоква повече от прилично, или поне аз така си мисля (440/398) но загрява а найстина ми се иска да я използвам пълноценно, тоест да е клокната през цялото време. Моля ако имате впечатления от някой конкретен охладител да ги споделите с мен. Също така бихте ли могли да ми кажете от къде мога да си купя препоръчаното от вас решение? Предварително благодаря на всеки отзовал се на въпроса ми! И още един въпрос: От къде мога да си намеря BIOS за тази карта само че за 9800ХТ 128Ram? Четох че някой от вас са направили тази смяна и искам да попитам дали е ефективна и доколко?

PS. Знам че смяната може да стане само ако ядрото на картата е R360 a не R350 а мисля че мойто ще се окаже точно такова.

socrat_bg
24.06.04 г., 18:38
ами провери какво ти е ядрото то пише.може и да си сложиш Ati tools клокваи снего и там пише.но ако ти е с 128 мб значи е ядро 350 и не става

Apocalypse
24.06.04 г., 21:11
Ами с ядро Р360 си пич. Аз съм с Р350 и не мога да докарам такъв клок без артефакти дори на вода. Но ако искаш много добро охлаждане за видеото виж Giant II и Giant III. Също и на Залман охлаждането за видео не е за подценяване.

BlackBLOOD
26.06.04 г., 10:22
Излиза че за да сложиш БИОС от ХТ трябва картата ти да е с ядро Р360(т.е. 9800ХТ) маркирана като 9800Про с БИОС 9800Про...

Кой идиот би направил такава карта:)??
Или има?

XM6002B
26.06.04 г., 10:29
След като има само Р360 ядра, а пазара иска 9800Про какво очакваш от фирмите-производители??

>

Veseliq
26.06.04 г., 10:37
Ами ако мислиш , че АТИ са идиоти да слагат такива ядра на тея карти вместо направо да ти дават ХТ на същата цена не си прав... Просто те си имат срокове в които да изпълнят нещо и подобно на серията 9800SE , където се слагаше брака на ядрата от горните класове , когато АТИ не могат да изпълнят сроковете и да предложат достатъчно ядра със някой друг "счупен" конвейр те слагат ядра със задрави такива и има не много голям шанс ти да направиш твоята SE - Рго със смяна на биос и драйвери... Както казах и тука нещата са същите - те не успяват да намерят достатъчно брак на ядрата - тоест такива , които имат сичките 8 конвейра ама не издържат на клока на ХТ те слагат ядра-та на ХТ , а пък фирмите като Sapphire направо праскат ядра от ХТ защото не им излиза много по скъпо , а така който клокър си земе такава карта е направо доволен , както тоя случай...

MK+
26.06.04 г., 11:02
Originally posted by Apocalypse
Ами с ядро Р360 си пич. Аз съм с Р350 и не мога да докарам такъв клок без артефакти дори на вода. Но ако искаш много добро охлаждане за видеото виж Giant II и Giant III. Също и на Залман охлаждането за видео не е за подценяване.
Е де 440 ги докарвах без проблем с дефолт въздушното.

BlackBLOOD - няма проблеми Р350 с биос на ХТ всъшност има но са същите като на Р360 и то се появяват в марк03 никъде другаде.

martooo2003
26.06.04 г., 16:20
вземи си охлаждане от залман:
http://www.zalman.co.kr/eng/product/view.asp?idx=46&code=013
и към него си купи перка

BlackBLOOD
27.06.04 г., 11:25
Originally posted by MK+
BlackBLOOD - няма проблеми Р350 с биос на ХТ всъшност има но са същите като на Р360 и то се появяват в марк03 никъде другаде.

Не пипа ли волтажите тоя биос?
Предполагам че на ХТ волтажите са малко по височки.Като се сложи биоса от хт-то трябва да и секачат волтажите и да можеш да клокваш по добре...

mitku
27.06.04 г., 17:38
Мда - и аз съм мно'о доволен от Zalman ZM80C-HP и бих ти го препоръчал... а също бих ти препоръчал да смениш BIOS-а с такъв за XT... може да погледнеш тук (http://hardwarebg.com/forum/showthread.php?s=&postid=340254#post340254) к'во писах по същич въпрос...

dylan
27.06.04 г., 19:07
Originally posted by mitku
Мда - и аз съм мно'о доволен от Zalman ZM80C-HP и бих ти го препоръчал... а също бих ти препоръчал да смениш BIOS-а с такъв за XT... може да погледнеш тук (http://hardwarebg.com/forum/showthread.php?s=&postid=340254#post340254) к'во писах по същич въпрос...

Мдаааа,голямо благодарско за препоръката, И аз вече се спрях на Zalman-а само ще взема да проверя дали пък някоя от родните фирми няма да се реши да внесе и следващият модел със двата пайпа, и ако е така може и за него да поизчакам. Иначе ще бъде същото като при mitku със радиатори от Titan. Дано само и моето ядро се окаже R360 но като гледам как се клоква, май натам вървят нещата:D Имам обаче още един въпрос, не мога да си намеря BIOS от ХТ за моята карта. При мен паметта е Hynux 2.8 а не Samsung. Ако някой може да помогне да си намеря BIOS ще бъда много благодарен, като благодарността може да я изразя и във някоя биричка;)

acdc
27.06.04 г., 19:28
Да ти кажа и аз нещо за клока...
Погледнато реално дали ще клокнеш GPU-o на 440 или 452, все тая (практически ефекта клони към нула), защото при 9800 серията, тясното място е паметта, а тя е ограничена откъм клок!
За паметта, ако не правиш волт модове, не са необходими радиатори за охлаждането и! За GPU-o има и друго решение - един нископрофилен меден (от процесор) кълър на Titan, върши същата работа като Zalman-a или GAINT. Аз съм с Zalman и честно казано полза от него нямам ( и с по-евтино решение постигам същия ефект) с моето ATI, но за сметка на това заема 2 PCI слота.
Ти си преценявай

mitku
27.06.04 г., 22:41
Originally posted by dylan
...Имам обаче още един въпрос, не мога да си намеря BIOS от ХТ за моята карта. При мен паметта е Hynux 2.8 а не Samsung. Ако някой може да помогне да си намеря BIOS ще бъда много благодарен, като благодарността може да я изразя и във някоя биричка;)
Ееее - потърси малко де... ама, айде - ето ти един BIOS за 128MB R9800XT с Hynix RAM (в прикачения файл):

dylan
28.06.04 г., 19:55
Преди малко си проверих ядрото на картата и за мое голямо удоволствието се оказа R360:D Надявам се всички други които решът да си купуват такава карта от Most да извадят същия късмет.:) Сега ми остава само да и сменя BIOSa и да си имам пълнокръвна ХТ карта на цената на Pro. Веднъж и аз да извадя късмет.:D

mitku
29.06.04 г., 11:29
То май 'сички които сме купували таквиз карти в последните месеци сме с R360... май 'сичките са таквиз вече...

Mollov
29.06.04 г., 11:56
Originally posted by acdc
За паметта, ако не правиш волт модове, не са необходими радиатори за охлаждането и!

Може ли да спомена, че НЕ съм съгласен??

Точно на Canyon-а 9800SE чрез добавяне на радиатори и перка, която духа през тях дигнах клока на паметта с ~20MHz (40MHz DDR).... на някои от картите с двоен Tt радиатор и перката стигнах 400MHz на паметта.... което за 2.8ns хич не е малко.... без радиаторите едвам 365 държеше...

Saskin
01.07.04 г., 20:23
Само не можах да разбера дали към залмана има и вентилатор или той отделно се купува?

Едит: Разбрах че е без вентилатора:p .То е явно ама не съм видял.

amd_fan
01.07.04 г., 22:54
с 3 ръце за ЗАЛМАН-а, щото от тоя гигант останах разочарован... Даже да ти кажа един нископрофилен радиатор за сокет-а + рамсинкове живота си давам за тях - важно е радиатора на ядрото да не загрява паметите, че аз имам подобен проблем.

Fireman
01.07.04 г., 23:47
А сега някой ако може да ме освети как си карам на 450 Мхз посред лято р350 коре :)) И на 490 съм правил успешни тестове на мраковете :))) Може и да е от буцата с която го охлаждам :) А дали е така, кой ще ми каже :)? Буцата е HHC-001 на Coolermaster. Нема волтмодс.

acdc
02.07.04 г., 02:21
Originally posted by mitku
Ееее - потърси малко де... ама, айде - ето ти един BIOS за 128MB R9800XT с Hynix RAM (в прикачения файл):
М/у другото при мен БИОС-а за самсунг чипове работи по-добре и дава по-голяма производителност (близо 100т на 3DMark2003) отколкото този , нищо, че съм с hynix чипове. А и като, че ли се клоква и много малко повече :shock:

dylan
02.07.04 г., 20:25
Originally posted by acdc
М/у другото при мен БИОС-а за самсунг чипове работи по-добре и дава по-голяма производителност (близо 100т на 3DMark2003) отколкото този , нищо, че съм с hynix чипове. А и като, че ли се клоква и много малко повече :shock:

Е ти направо ме хвърли в оркестъра! Аз си мислех че няма начин да си сложа BIOS за Samsung памет ако съм със Hynux? Направо ме разби, ако е така ще взема и аз да пробвам. Сложих този който е за Hynux памет и се модна безпроблемно на ХТ и си работи супер, но ако казваш че другият е по-добър ще взема да го пробвам.:D

acdc
06.07.04 г., 21:23
Качва ти около 100 точки на 3DMark03

ParaTrooper
06.07.04 г., 21:26
Та къде мога да намеря биос за Radeon 9800Pro 256 към 9800xt 256 с памет hynix?

mitku
06.07.04 г., 21:51
Например тук: ATI Radeon BIOS Collection (http://softmod.ocfaq.com/bios.php)

ParaTrooper
06.07.04 г., 22:38
Голямо благодаря на всички, които ми обърнаха внимание. Наистина го оценявам.
Hardware.bG, елата направете едно лан парти и във Варна ;) :D :cool:

Сега се сетих да питам - след като се смени биосът, могат ли да се правят допълнителни настройки на работните честити в случай не бъдат удачни?

acdc
07.07.04 г., 00:36
Ето ти го въпросния BIOS

Като го флашваш с FLASHROM.EXE , ще трябва да го преименуваш, така, че да не е повече от 8 символа преди разширението, даже и за Winflash е препоръчително да се намали дължината, че и той някой път прави проблем с дълги имена.

ParaTrooper
07.07.04 г., 09:22
Проблем ли е, че моята не е Asus-ка? И да питам пак - ако се окаже, че много се надува картата, могат ли ръчно да се променят настройките по биоса?

acdc
07.07.04 г., 10:11
Originally posted by ParaTrooper
Проблем ли е, че моята не е Asus-ка? И да питам пак - ако се окаже, че много се надува картата, могат ли ръчно да се променят настройките по биоса?
Никакъв проблем - това е референтен БИОС на ATI!
Ако мислиш, че този БИОС е някакъв по-специален, се лъжеш защото от ASUS не са си направили труда да сменят на референтния на ATI даже ID-o на производителя.;)