Виж пълна версия : Дублиране м/у много остаряла и нова тема - решение?
Здравейте. Искам да знам какво мислите по един въпрос. Някои от вас са виждали тази тема (http://hardwarebg.com/forum/showthread.php?s=&threadid=32667), други не. Интересно ми е трябва ли да се затварят теми, които е явно, че се дублират с предишни, но остаряли доста с времето. CYPER е нов потребител и вероятно не е виждал предишната, а и неговата тема анонсира друг браузер, а не този в старата тема. Или най-малкото ако трябва в 100% от случаите да се процедира според правилата поне да се обединяват темите, а не да се затварят, тъй като ако CYPER реши да каже нещо ще е принуден да продължи разговора в старата тема. А така не се печели нищо понеже обекта на разговора ще е доста неясен за току що виждащите темата.
Поздрави.
Ами аз пратих лично съобщение на модератора, който ми затвори темата:
Ето го и него:
Според точка
1.8 Да се старае да не създава нови теми без да е проверил с помощта на Search функциите на форума дали вече не съществуват такива, пуснати в близкия месец или по-скоро. Актуални отминали теми е желателно да се “съживяват”, а не да се “дублират”. Често повтарящи се теми с едни и същи въпроси ще бъдат затваряни с оставяне на линк към последната такава тема.
Първо - Значи старата тема е била пусната преди почти една година а последният пост по нея е бил пуснат на
15-12-03. Е това ако ти се струва нова тема аз съм трактор.
Второ - "отминали теми е желателно да се “съживяват". Еми аз много не желая да я съживявам старата тема, защото новата тема не е само запитване. Предлагам един нов Браузер, който малко хора са пробвали, а е много удобен.
Трето - би ли бил така добър да ми отвориш пак темата, защото смятам че си я затоворил неправемерно и като гледам(тоест гледах) има голям интерес към нея.
Благодаря много. Очаквам отговор.
Исега чакам отговор.
BeaZTiE
18.06.04 г., 01:21
абе наред си е темата на пича - пък и той ни предлага нов брузер..
т.е. темата е добре - според мен.
Ами отворете ми я и затворете тази :banana:
vbTheKing
18.06.04 г., 01:32
Добре, отварям темата и официално се извинявам на CYPER - моя грешка!:rolleyes: Подведох се по поста, че темата се повтаря. Съжалявам. ;
PEACE...
PEACE Brother
Май май да затворите или направо да изтриете тази тема.
Ами май пък да не бързате да затваряте, а?
И аз съм имала подобен проблем и продължава да ми е неясно.
Ползвам сърча винаги, преди да пусна нова тема, случвало ми се е и да съживявам стари, за което имаше реакции, че "ровя в кошчето за боклук".
Обяснете - кога да "съживяваме" и кога да си пускаме спокойно, нищо, че някога си е имало сходен тред.
Предварително благодаря!
EDIT: Не търся конфронтации или нещо подобно, идеята ми е да се каже официално, за да няма такива проблеми.
GeniusLoci
18.06.04 г., 14:15
Аз затварям веднага без да местя буквално "банални" теми - такива, чийто отговор се съдържа нееднократно в стари теми, или такива, чийто е въпрос на 30-секундно ползване на Гугъл, а оставането му във форума само дразни хората, многократно отговаряли на подобни елементарни въпроси.
Местя теми, явно противоречащи на правилата, които просто не трябва да се виждат по същата причина. Дублиращи се теми направо трия (т.е. пусанти двукратно, или когато съществуват две теми с еднаква тематика, пуснати по едно време но под различни имена или пък в различни раздели.)
Основно местя от Далавери, защото нерядко ми се налага след като се разбера с човека да спазва правилата да му върна темата.
SongBird
18.06.04 г., 15:23
Originally posted by GeniusLoci
или такива, чийто е въпрос на 30-секундно ползване на Гугъл, а оставането му във форума само дразни хората
Все пак полазването на Гугъл-а е, до известна степен, обвързан с познаването на някой чужд език. А за другото - абе много раздразнителни хора има в тоя форум. Peace!
Може би трябва да има раздел по примера на technical support newsgroups, например кръстен "Справочник", където задаваш максимално конкретен въпрос и в рамките на 2-3 поста ти се изяснява отговора и всичко приключва.
P.S. Това сега ми хрумна. Ако не се връзва с духа на форума значи няма какво да се обсъжда повече.
mralien
18.06.04 г., 17:21
Originally posted by SongBird
Все пак полазването на Гугъл-а е, до известна степен, обвързан с познаването на някой чужд език. А за другото - абе много раздразнителни хора има в тоя форум. Peace!
Може би трябва да има раздел по примера на technical support newsgroups, например кръстен "Справочник", където задаваш максимално конкретен въпрос и в рамките на 2-3 поста ти се изяснява отговора и всичко приключва. .
Towa ne e izwinenie, nikoj ne e dlyven da prawi prewod w efir...
A `esto zadawanite wyprosi kakwo e togawa?
GeniusLoci
18.06.04 г., 18:18
Все пак полазването на Гугъл-а е, до известна степен, обвързан с познаването на някой чужд език. А за другото - абе много раздразнителни хора има в тоя форум. Peace! На въпроса "как да си овърклокна едикакво си" без този, който го задава да има идея от английски, ще му се струва, че му говорим на китайски така или иначе. Въпросите, които трием с обяснението банални и лесни за намиране в Гугъл, са с цел да се научат хората, че "наготово" нещата не идват. Това са знания, които се трупат с четене и опит, но не се получават смляни и наляти и никой не е длъжен да извършва последните две. Форумът е с цел хората да си помагат, а не да извършват и умствения труд вместо някой друг - отговор като например "линкче" в Гугъл означава само едно - че човека е могъл да направи същото и без да пуска тема.
Раздразнителни е трудно да се каже. Да, раздразнителни са много хора със знания, които се оспорват от хора, които нямат такива - това го виждам, чувам и знам. Други, като мен се дразнят на това темите да се повтарят само защото някой го мързи да прочете правилата (откъдето ще си припомни или ще разбере, че има search) и да свърши нещо лесно, а предпочита да си изсипе въпросите, в голяма част от случаите и после не само да оспори, а и да се държи грубо с хората, които отговарят нещо от сорта "това вече е обсъждано". Трети се дразнят на това, че някой отнякъде идва, започва да пита, да пита, да пита и след 20 питания вече е сред разбирачите. какво ли не още мога да ти обясня за дразненето, обаче факт е, че сме приели тук излишните и банални теми да се затварят, местят (било то в "Често задавани" или "Общ/Общи") или трият. А преценката за това дали едан тема е такава е оставена на нас. Ако някой има против конкретно решение, както е в разглежданият случай, пуска тема в "За Форума" и се разбираме.
Карам ясно и точно, ако някой обаче нещо все още не му се е изяснило - да пита.
ПП - mralien е много прав!
SongBird
18.06.04 г., 18:26
Това не е извинение, никой не е длъжен да прави превод в ефир...
Точно така. Никой не може да задължи който и да е...
Да съм казал противното
А често задаваните въпроси какво е тогава?
Калпаво формулирани, силно субективни, дразнещи, често повтаряни(очевидно) и нямащи нищо общо с това което имах предвид. Само влез там(или ми прочети отново поста).
Ето няколко бързи примера:
1. Creative vs Luxeon
2. Препоручайте ми HDD
3. Подходяща памет за ASUS Deluxe
4. кажете моля ви някоя програмка която мери темпетерурата на ХДД-то
5. как се работи с memtest86+?
6. за радиатора на Titan CU5TB
7. Въпрос за конфигурация! (б.а. ЗА БОГА!!!)
Както и да е. Тъй като идеята е явно лоша предлагам да з@бем цялата работа.
едит: Сега ти прочетох поста. Само искам да ти кажа, че разбирам за какво говориш и съм съгласен с теб.
mralien
18.06.04 г., 18:36
Slu`aino pomagam w moderiraneto na razdela i sym gi `el
Qwno az ne]o ne razbiram kakwo ima[ predwid?!? Towa koeto predlaga[ ili se pokriwa ot funk, na drugite razdeli, ili ot `esto zadawani... Move da mi go razqsni[ predi da go "zaebeme"
GeniusLoci
18.06.04 г., 18:42
1. Creative vs Luxeon
2. Препоручайте ми HDD
3. Подходяща памет за ASUS Deluxe
4. кажете моля ви някоя програмка която мери темпетерурата на ХДД-то
5. как се работи с memtest86+?
6. за радиатора на Titan CU5TB
7. Въпрос за конфигурация! (б.а. ЗА БОГА!!!) 1. Тема, която аз лично бих затрил. (подобна и с много и технически подробности имаше, макар и не точно за този модел. Въпроса става принципен, защото същите хора биха написали същите неща ако не трябваше да пишат....същото ;).)
2. Тема, в която съм споделил (макар и не за първи път) смятам ценна информация, може да я прочетеш...
3. Тема, която е добре формулирана, не е често задавана и си има (вероятно, аз се сещам за не една) конкретни причини.
4. Тема за "Софтуер".
5. Ъм..това нямам идея защо съществува..то тая програма е безумно трудна :lol:
6. Ъ-ъ..дам..бих я затрил ;)
7. Съвсем нормален въпрос. И е за нещо, което често се променя и не е същото аккто преди месец, да речем. Т.е. често задаван, но не и банален.
SongBird
18.06.04 г., 18:54
Taка както го виждам аз "Често задавани.." се е превърнал в един вид боклукчийско кошче където хората си задават въпроса и се почва големия спам.
Отскоро си имам работа с нюзгрупите на Борланд и трябва да кажа, че бях възхитен от начина по който работят. Проблемите които се задават са точни, реални и в огромния си процент намират решения само в няколко поста. И, да, това не са служители на Борланд. Това са хора доброволци, хора със познания.
Е, те това имах предвид.
Обаче, тъй като да се зададе въпроса се изисква определена доза разбиране и култура на задаващия, се опасявам, че в България още не сме дорасли за нещо подобно. Затова и смятам, че това ми предложение бе продиктувано от романтичната ми натура отколкото от здравия ми разум. С нашия манталитет няма как да направим такова нещо.
И затова казах за@би.
SongBird
18.06.04 г., 18:59
Искам да се извиня на всички засегнати, тъй като последните ми постове ги написах без да имам реална представа какво става в ""Често задавани" и, предполагам, може и да греша.
Просто изразявах личното си впечатление от този раздел.
Малиии, как оспамихме темата!!!
Paparac
21.06.04 г., 18:19
~estno kazano spored men ponqkoga ima osnowatelni pri`ini za zatwarqneto na we`e banalni temi...Po-dobre e oba`e ponqkoga da se mestqt w prekaleno `esto...ili da se obedinqwat s dublira]i se...no ima i edin drug moment...Funkciqta syr` doseta `esto ne raboti ili e mnooogo mudna (e, ne znam w Sofiq kak e polovenieto)...Wqrno, mnogo potrebiteli stanaha, no pone w na`aloto na nqkoi move da im se prawqt kompromisi.
Според мен, стари теми трябва да се съживяват, ако са по-нови от 2 месеца или ако пишещия преценява, че са все още актуални. Теми от преди година и повече изобщо не са актуални, особено ако става въпрос за хардуер. Тема "препоръчайте конфигурация" сега и преди една година ще получи различни отговори. Е защо да чета 4 страници не-актуални неща, за да стигна до актуалните?
Авторски права на vBulletin