Виж пълна версия : Много мощно въздушно?
ZuMbAiU
14.06.04 г., 20:40
Върти ми се една идея-радиатор който се обдухва не от перка,а от нещо бая по-яко-някаква търбина която нагнетява въздуха и през маркучи право в радиатора.Но се чудя как да го охлаждам тоя въздух в движение.Ако някой има нещо на ум да свирка в тази тема,та да стане въздух който да мачка дори водата.
poseydon
14.06.04 г., 20:44
компресор....?????? :D :D :D
Ти какъв CFM искаш да постигнеш и какво налягане на въздушния поток?
ZuMbAiU
14.06.04 г., 20:46
Не знам какво да очаквам-там е въпроса.Ако ще е компресор що да не си направя направо фреон-то вече няма да си е въздух.Няма ли и друг начин?
poseydon
14.06.04 г., 21:00
ми точно сега не мога да се сетя за някоя революционна идея. Значи голям поток от въздух, много CFM-и, голямо налягане означава много прах. То ако направиш такова охлаждане има вероятност да нарушиш целия въздушен поток нътре в кутията. Сега ти си доста голям екстремист. Първо искаше LN, после се спря на фреона. Какво да ти кажа не знам. аз не бих рискувал толкова. Мисля си, че работни температури под 0 С са неблагоприятни за какъвто и да е електронен компонент въпреки, че спецовете ще кажат друго. Аз си мисля, че температури от около 15-20 С са най-добри, а ти ми говориш за нещо от типа на -10 -15 при фреон, или за нещо като реактивна турбина, която да произвежда 200-300 CFM абе луда глава си ти Зумбаю. Най-добре като си тръгнал към фреона натам да продължиш. Сега тия турбини за които си писал не знам освен компресор какво друго устройство може да ти даде такава струя на въздуха, ама то работата не е само до големия въздушен поток, но и до неговата температура. Мисля си сега за нещо друго. Ако вземеш да поставиш един изпарител на капака на кутията с една перка да обдухва чаркълаците и няколко вента да изкарват въздуха, за да предотвратиш конденз ама........тъпа идея забрави. тичай към фреона.
RazorJack
14.06.04 г., 21:45
Хаха тва е весело. Що не си вземеш едно Vantec Tornado и ще видиш че няма да имаш нужда от компресор, че и на шум го докарва даже хехехе :p ?
Бтв няма ли да е много по лесно с едно яко водно и 100-тина ватово пелтие отдолу? Че тия фреони много зор ще видите :D
Сещам се за една идея , може и да е тъпа , ама примерно можеш да си направиш турбинка с 80 мм перки като ги навържеш една за друга примерно 10-тина такива и цялата простотия я вкл. да обдухва някакъв елемент в компа.
ПС. От доста време си го мисля тва ама нямам достатъчно свободни перки да видя дали ще има разлика във въздушния поток.:p
poseydon
14.06.04 г., 21:54
90 CFM май беше, предостатъчно ама на Зумбаю му требе нещо по-мощно.
EDIT:
Аз подобно нещо изперементирах, но само с два вента по 80мм и температурата падна с около 2-3 С на CPUто. А ако се опиташ да навържеш примерно 5 еднакви перки, с еднакви характеристики става мале майко. Голям вой настава. Най-добре става с една примерно на 50CFM и една на 40CFM една върху друга. Получава се добър поток, но това с 10 перки и то еднакви нищо няма да излезе.
OgiDogi
14.06.04 г., 22:09
Originally posted by ZuMbAiU
...Но се чудя как да го охлаждам тоя въздух в движение... Това го има измислено - нарича се Intercooler и може да се види в почти всеки автомобил с турбокомпресор. :D
Само давам идея - нагнетения въздух да минава през изнесен отвън радиатор, който се обдухва от друг вентилатор. Не ми се мисли за фученето обаче.
ZuMbAiU
15.06.04 г., 00:06
Значи за момента разполагам с тялото на прахосмукачка ракета-за външен вид и турбина от климатик която е охлаждала 200 квадрата.Кажете какво да ги правя защото като смазах лагерите на самата турбина стана много безшумна.С перки 120мм е много аматйорско.
Извинявам се ама това е абсолютно безумна идея!!!
За какво ти е, като може да се направи водно, което ще е няколко пъти по-тихо и по-ефективно, а и същите пари ще излезне???
По добре би било да вкарваш студен въздух (под стайната) отколкото да връзваш турбини, интеркулъри ...... Стова дето си го намислил ще трябва да си купиш и един шлемофон и да вържеш турбината здраво за пода, че току виж литнала:ghi: :lol: :ghi:
OgiDogi
15.06.04 г., 08:10
Originally posted by acdc
Извинявам се ама това е абсолютно безумна идея!!!... А идеята с течния азот да не би да е много нормална? Човекът е решил и той да експериментира.
GeniusLoci
15.06.04 г., 10:24
Да, ама с течния азот се постигат ниски температури и рекорди, а с това освен да го пребият съседите заради шума друго не мисля да стане :D
woynoff
15.06.04 г., 11:03
еее може би иска екстрийм малко, а че включва и естрийм шум, нема маттер. с итнеркулера нема се получи ше ти трябва вентилатор с голямо налягане, или турбина, а и двете са шумни. пък и нали трябва и още един да духа самият радиатор- е той ще е най шумния. иначе ше стои зверски един интеркулер от БМВ Х5 до компютъра :lol:
Абе няма ли да е по яко ако сложим един климатик на кутията на ПЦ-то и го пуснем на минимални градуси (не ги знам колко са) ама ако може на 10:) 100% ще се свали температурата на CPU-то с 10 градуса,само дето в стаята схте стане малко по горещо но всичко си има цена...климатика също:P
woynoff
15.06.04 г., 11:16
търсиш на wolf_ всички мнения и има доста изписано от него точно за тая идея преди около три месеца, голяма патардия се беше дигнала.:D
Originally posted by Svdark
Абе няма ли да е по яко ако сложим един климатик на кутията на ПЦ-то и го пуснем на минимални градуси (не ги знам колко са) ама ако може на 10:) 100% ще се свали температурата на CPU-то с 10 градуса,само дето в стаята схте стане малко по горещо но всичко си има цена...климатика също:P
Да не мислиш. че като пуснеш климатика на по малко градуси в режим на охлаждане ще духа по-студено??? ;)
Е той по студено няма да почне да духа но няма да спре да духа студено ако го наместиш на 22 градуса ще ги стигне и ще спре а така ще духа ще духа...:)
Vulchev
16.06.04 г., 12:34
Значи за момента разполагам с тялото на прахосмукачка
Lelei някой от тоя форум в наи скоро време ще запали къщата или ще се взриви :D :D :D
Bots'_Revenge
16.06.04 г., 17:03
А що не пробваш да си намериш един 15 000 оборотен SCSI диск (за предпочитане с много лоши сектори или нещо друго, което дава условия за използване само на моторчето)? Взимаш си една голяма 12 см перка (от онези титанските дебели, черни перки) и я монтираш на мотора. Интересно ми е какъв въздушен поток ще извади това чудо:D
poseydon
16.06.04 г., 18:18
eee dude това е доста добра идея. Само че перката трябва да е доста добре балансирана, че иначе май всичко ще стане на кайма. То и със 7000 оборотен диск става. Представи си за какво става въпрос, а при 15000rpm. Мале мале......
Zabluden
16.06.04 г., 18:37
защо не си купите една БАШ ПЕРКА на 220волта...
Bots'_Revenge
16.06.04 г., 18:54
Ми бавна е. Духа доста силно, но просто духа доста силно:p
Той иска нещо много мощно и предполагам това ще стигне.
Аз наскоро пробвах да нанижа една 80мм безлагерна перка на едно моторче и влиза сякаш са направени един за друг:D
Да имах и електроника. Аз сега си търся някой прецакан 7200 (минимум) оборотен та да пробвам.
К'вааа мелачка ще станеее!:super:
Vulchev
16.06.04 г., 19:02
Originally posted by bot's_revenge
Ми бавна е. Духа доста силно, но просто духа доста силно:p
Той иска нещо много мощно и предполагам това ще стигне.
Аз наскоро пробвах да нанижа една 80мм безлагерна перка на едно моторче и влиза сякаш са направени един за друг:D
Да имах и електроника. Аз сега си търся някой прецакан 7200 (минимум) оборотен та да пробвам.
К'вааа мелачка ще станеее!:super:
Вярно ще стане мелачка, ако се изплъзне перката ще ожъне сумати кондензатори :D :D :D
Bots'_Revenge
16.06.04 г., 19:25
Мисля ако намеря добър мотор и пасваща голяма перка да пробвам. Тогава обаче ще сложа и мрежа, че не искам фалове.
Но то ако мотора кара перката да духа нагоре, лежейли в/у мотора тогава няма страх. Сама ще се притиска към двигателчето ;)
poseydon
16.06.04 г., 19:36
колко оборотен е двигателя на 52Х СД ром. Намира ми се един такъв и се чудя дали да не пробвам. И ако ми кажете и на колко волта е това двигателче, евала.....
Би трябвало да е на 9 волта , за всеки случай виж на моторчетата има лепенка и там пише.
poseydon
16.06.04 г., 19:49
ама 52Х колко оборота са
Bots'_Revenge
16.06.04 г., 19:53
То дори и да знаеш колко са, пак трудно ще се преценят оборотите на перката, щото ще се съпротивлява, а моторчето не мисля, че има голяма мощ (конкретно за ЦД говоря) и оборотите ще паднат.
ZuMbAiU
16.06.04 г., 21:10
Доколокот ви разбрах ще направя нещо в умален вариант с моторче от SCSI дискче.Ще ми трябва някаква турбинка,но въпроса е от къде да я взема или по-точно от какво.Трябва да е достатъчно малка та моторчето да ги развърти тия 15000 рпм ,а аз имам само една от климатична инсталация дето минимум мотор от прахосмукачка може да я върти,а и като я пробвах шумеше много повече отколкото само като си я развъртах.Кажете какво да търся.
Bots'_Revenge
16.06.04 г., 21:32
Бе ти да не искаш да кажеш, че ще слагаш перка ~50см?! Това е изродщина!
Аз си мислех, че ще слагаш нещо по-скромничко, а ти ... ще ми се правиш на:
http://free.bol.bg/botsrevenge/fan.jpg
ZuMbAiU
16.06.04 г., 22:06
Да не съм някакъв селянин та ще постъпвам така с хубавката кутийка.Трябва ми търбинка около 120мм,но не само перката.
Турбинката ще създаде много по-голям въздушен поток отколкото каквато и да е перка,но явно ще трябва да си я направя сам.Става дума за нещо ефективно като продълговатите на климатичната инсталация,но много по омалена.Ще я сложа в интилигентна кутийка със звукоизолация и всичко предполагам ще е ОК>Мина ми вече времето когато се циганях с огромни водни или фреони.
Даже ще взема да ги продам ако това стане.Та някой не може ли да изрови някаква елементарна схема на някаква турбинка като размерите не са важни-важна е самата конструкция.
Twinsis
16.06.04 г., 22:37
.......Мина ми вече времето когато се циганях с огромни водни или фреони.
Даже ще взема да ги продам ако това стане.Та някой не може ли да изрови някаква елементарна схема на някаква турбинка като размерите не са важни-важна е самата конструкция. Абе така за протокола да те питам, че ми е любопитно ти водно/фреон виждал ли си в действие въобще :spy: ?! Или само така си говориш да трупаш бесмислени постове. Btw немога да разбера кви са тея гимнастики за нещо супер неефективо и сложно, ако ще да сложиш 15000 оборотна перка с 100CFM, добър радиатор, в кайна сметка ще свалиш 2-5° на базата на някакъв безумен шум. То ако беше толоз лесно и в крайна сметка ефективно, мислиш ли че досега нямаше да се е наложило сред екстремните охлаждания ?!?. Та такива изказвания като горното просто немога да и разбера какво си се циганял ?!?
Ще ми е любопитно до къде ще стигнеш преди да почнеш да се циганиш и с турбо въздушното охлаждане...
poseydon
16.06.04 г., 23:24
аз се сетих, че можеш да ползваш като турбина един сешоар. Махаш му реотаните и воала турбина. Можеш да вземеш нещо евтинко, новичко, малко да го поорежеш, за да го напаснеш и така ще си направиш турбина. Е вярно, че ще шуми ама това е цената.
Zabluden
16.06.04 г., 23:29
ВАНТЕК ТОРНАДО....
защо трябва сешоар, като торнадото не отстъпва ?!
poseydon
16.06.04 г., 23:40
колко струва това торнадо
17.06.04 г., 22:14
На мене пък ми се върти друго в главата : защо да се проба със високооборотно ,но слабо двигателче вместо да се вземе нещо по-малооборотно ,но по-мощно и да се направи някакъв редуктор.Можеби технически ще е най-лесно да се направи нещо с малки ремъчета и при достатъчно мощно моторче би трябвало да се вдигнат луди обороти.Теоретически не е проблем по този начин да пуснеш перката и на 50000 оборота.
Не мисля че това е добра идея - 50000 оборота , колкото повече се увеличават оборотите , толкова се повишава шума. Затова е по-добре да имаш голяма перка на ниски обороти , отколкото малка прека на високи обороти. Т.е. идеята ми е не да се повишават оборотите, респективно и шума , а да се увеличат размерите на перката. Например по-слабо двигателче с по-голяма перка на ниски обороти мисля че ще е ефективно.
17.06.04 г., 22:45
Интересува ме кой от двата варианта ще има по-голямо налягане (без оглед на шума) - голяма нискооборотна или по-малка високооборотна перка при еднакъв CFM? Ако някой има идея нека каже.
Естествено, че малката ще има по-голямо налягане при един и същ дебит.
Нали трябва да прекара същия поток през по-малко сечение.
17.06.04 г., 23:46
Токущо ми хрумна и нещо друго за 50000 оборотния вариант - при повечето високооборотни перки (около 5-6 хил. оборота) дразнещия шим идва от самата перка и е около 5-6 kHz (направо бърка в здравето на човек).При перка над 20000 оборота би трябвало самата перка да не се чува (повечето хора не чуват над 16kHz) ,а да се чува само свистенето на въздуха така че не би трябвало да е много по-шумна.Може би някъде в разсъжденията си бъркам ,ама това е което ми идва на акъла.
poseydon
17.06.04 г., 23:51
абе хора вие чувате ли се за какво си говорим---50 000 rpm. То това РС ще излита ли или какво. А и при такива високи обороти перката трябва да е толкова добре балансирана, защото при 50 000 оборота всяка малка вибрация ще е достатъчна, за да разруши всичко около нея. Според мен ако някой успее да реализира 50 000 оборотен вентилатор и да го приспособи за охлаждане на някой чаркалак то България пак ще е с едни гърди напред пред всички останали. Друг е въпрос, че тия 50 000 оборота ще ги гледаме през крив макарон.
OgiDogi
17.06.04 г., 23:52
Originally posted by dedis
Естествено, че малката ще има по-голямо налягане при един и същ дебит.
Нали трябва да прекара същия поток през по-малко сечение. Твърдението ти противоречи на закона на Бернули :D
Bots'_Revenge
17.06.04 г., 23:54
Originally posted by Avatar7
Токущо ми хрумна и нещо друго за 50000 оборотния вариант - при повечето високооборотни перки (около 5-6 хил. оборота) дразнещия шим идва от самата перка и е около 5-6 kHz (направо бърка в здравето на човек).При перка над 20000 оборота би трябвало самата перка да не се чува (повечето хора не чуват над 16kHz) ,а да се чува само свистенето на въздуха така че не би трябвало да е много по-шумна.Може би някъде в разсъжденията си бъркам ,ама това е което ми идва на акъла.
Звучи логично (в ушите на неспециалист:p)
Но как ще накараш перката да се върти с 20 хил. оборота? Да кажеш с ремък - нееее. Зъбни колела - да, бе, да Газком...
Иначе и аз си мислех за предавка, но не знам как ще е най-ефективно.
(брех, до сега никой не ми е откликнал с 15 хил. оборотно моторче в темата в "Купувам":()
poseydon
18.06.04 г., 00:02
абе каква ремъчна предавка бре хора. Преди години като си играех още с моторчета и разни ел. автомобилчета достигнах до извода, че дори при ниски обороти ремъчната предавка приплъзва. А я сега си представете при 50 000 оборота каква ще е тая ремъбна предавка бре. Другата алтернатива е зъбчат механизам. Той трябва да е толкова професионално направен, че ме съмнява някой да се хване на такава играчка. Абе по-добри да не ги бистрим тия глупости. Аз след няколко дни ще пробвам със сешоар и ще ви кажа какво се получава. Ако температурата падне добре ама шума ще е невероятен, а за праха не ми се говори.
18.06.04 г., 00:28
:talk:Тия 50000 оборота ги дадох теоретически и наслуки просто като пример на това че според мене мощно нискооборотно моторче и редуктор (не е задължително да е на ремък ,просто той се реализира най-лесно) ще е по-ефективно от високооборотно и маломощно моторче.
:idea:Току що ми хрумна нещо евтино и лесно приложимо за редуктор - взима се една детска количка-играчка ,от тия със маховик и се използва редуктора (след като разбира се се свали маховика).Интересно ми е перката доколко ще натоварва редуктора и какъв е шанса просто да му изроня зъбците.:conf:
RazorJack
18.06.04 г., 03:20
Добре сега вие теоретично ли почнахте да спорите дали е възможно да се направи перка на 20000 оборота? Щото на практика това няма никакъв смисал. Щото и 100 000 оборота да е перката, пак няма да охлади радиатора до температура по-ниска от тази на въздуха, а да кажем с 1-2 градуса повече от температурата на въздуха, а за целта Vantec Tornado е напълно достатъчно. :D
Друг е въпроса ако искате да охлаждате с въздух 200 ватово пелтие под радиатора на процесора ... хехе в такъв случай взимайте най-големия Thermalright, слагайте някой бензинов двигател с перка от ония дето се правят радиоопражляеми хеликоптери и дерзайте :ghi:
Originally posted by OgiDogi
Твърдението ти противоречи на закона на Бернули :D
Съвсем не!
Помисли си и, за да не разводняваме темата, ще продължим спора с ПМ-и.
woynoff
18.06.04 г., 11:16
наалягането влиза в сметката за масовият дебит, иначе с обемният няма никва връзка. а в масовият влиза индиректно от плътността на флуида- колкото по-голяма налягане толкова по-голяма плътност и следователно по-голям масов дебит.
Originally posted by bot's_revenge
А що не пробваш да си намериш един 15 000 оборотен SCSI диск (за предпочитане с много лоши сектори или нещо друго, което дава условия за използване само на моторчето)? Взимаш си една голяма 12 см перка (от онези титанските дебели, черни перки) и я монтираш на мотора. Интересно ми е какъв въздушен поток ще извади това чудо:D
Ей тва въздуха за нищо го нямате.Мислил ли си тоя хубав голям вентилатор при 15000 оборота какво съпротивление ще изпитва? А тоя мотор дали въобще ще успее да завърти перката? И маи не е все едно ел мотора да върти плочи във вакууа и перка във въздух. А инерционния момент?
Originally posted by poseydon
абе хора вие чувате ли се за какво си говорим---50 000 rpm. То това РС ще излита ли или какво. А и при такива високи обороти перката трябва да е толкова добре балансирана, защото при 50 000 оборота всяка малка вибрация ще е достатъчна, за да разруши всичко около нея. Според мен ако някой успее да реализира 50 000 оборотен вентилатор и да го приспособи за охлаждане на някой чаркалак то България пак ще е с едни гърди напред пред всички останали. Друг е въпрос, че тия 50 000 оборота ще ги гледаме през крив макарон.
Направо ще е за нобелова награда. Дори и при идеално ! балансиран ротор центробежните сили ще разкъсат перката. за сравнение турбостартерите на самолетите се вартят с около 40 000 оборота, роторите им са от титаниежи сплави, за кво си говорим въобще, за въздушно охлаждане или за нов реактивен двигател:D
Малко ТРД : От закона на споменатия Бернулии ( опростен вариант: сумата от статичното и динамичното налягане е константна величина P+q = const.) следва ,че ако увеличим ст.налягане на потока пада скороста му и обратно. Също така ако увеличим ст. налягане ще се увеличи и температурата на газа (за тва се слага интеркулер при ДВГ). За да намалим температурата на даден газ трябва да го накараме да свърши някаква работа т.е да му се однеме енергията, 1. като го накараме да върти неква турбина (турбохладилник ) или като го пуснем през сопло -така хем се ускорява хем и температурата му пада и то доста под 0 градуса по Целзии( газът теоретично има енергия до абсолютната нула) Варианта със соплото е лесен за изпълнение трябва ти газ под налягане (от компресор или бутилка) маркучи и сопло (лесно се изработва) . НО има малко недостатъци 1 налягането пред соплото трябва да е голямо ,а и ще се получи шум като от реактивен самолет, което от своя страна толкова ще ядоса кумшиите ,че ще те изселят в Странджа:D
Bots'_Revenge
25.06.04 г., 00:44
Да, koiot, прав си. Наистина не се бях сетил за съпротивлението на въздуха. Но предполагам, че 15 000 оборотно двигателче ще успее с голяма перка да направи 3-4 хил оборота, което е повече от нормалното за такава перка. Е, така е, не съм навътре с материала. Това е просто предположение изпълнено с оптимизъм.
ПС
И все пак е хубаво да си помечтаем, белким излезне нещо полезно:p
poseydon
25.06.04 г., 08:14
....и въпреки това въпросното двигателче което ще движи 80мм перка с 4000 хил. оборота. Какъв е смисълът. Защо трябва да си блъскаме главите върху това, когато просто можеш да отидеш и да си купиш една 120мм перка на 2500 оборота, която спокойно ще достигне около 90 CFM и толкова.
Въпросът на Зумбаю беше не за вентилатор, а за някакво революционно въздушно охлаждане. Да ама все пак ние не сме Нобелови лауреати и гений. Както и да е. Според мен доброто охлаждане е съвкупност от радиатор и вентилатор. Даже аз бих заложил на радиатора, защото той е този който поема топлината и я разсейва. Вентилатора охлажда радиатора и толкова. Както вече казахме радиатора не може да бъде охладен под температурата на въздуха в околната среда. Точно затова всички ние си слагаме допълнителни вентилатори, с които целим да смъкнем вътрешната температурата на РСто и така да смъкнем и останалите температури. Това всички го знаете. Революционни идеи едва ли някой ще може да предложи, така че тази тема според мен е изчерпана.
Напълно съм съгласен, тайната е в радиатора, трябва така да е направен, че максимално бързо да одвежда топлината от кристала, за тва хората са измислили топлинната тръба - многократно по - голяма топлопровидимост от среброто
ZuMbAiU
25.06.04 г., 16:27
Не знам за вас но за мене темата е най-малко изчерпана.
Стигнали сме едва до началото на въпроса.Когато я пуснах не говорех само за обдухване.Няма да е зле да разгледаме схеми на радиатори и още алтернативни начини без стандартни перки.Та се чудя кой ще започне по въпроса.Въздуха подходящия газ ли е за това супло и ако не е кой е подходящия.Дайте да измислиме нещо което може да се опре поне на смотано водно.Вие предлагате ,а аз ще го реализирам.
Rear Admiral Floyd
25.06.04 г., 16:43
Ето нещо за размисъл: Vortex Tubes (http://www.exair.com/vortextube/vt_frmain.htm)
Охлажда въздуха до -46 без фреони, пелтиета и т.н.
Но едва ли ще е най-безшумното решение.
Перфектно, може да се сложи и шумозаглушител, само ако може някой да даде точните размери:(
ZuMbAiU
25.06.04 г., 20:33
Разгледах го и мисля да работя по него-но има един проблем или недоглеждане от моя страна.То работи с адски нагнетен въздух и май му трябва нещо което да вади огромно налягане за да го храни това чудо-прав ли съм или не,защото ако е така ще е много ама много по-кофти от което и да е охлаждане защото един як компресор шуми повече и от самолет май?
Между другото и на мене ще ми трябват точни размери.
Rear Admiral Floyd не можеш ли да намериш някаква конспирация около това чудо та да стигнем до по-поверително инфо като размерите точно,ъглите при които влиза и излиза въздуха и т.н.Тия хора май продават технологията и едва ли ще се публикува тва инфо на ляво и на дясно?
[Mod. Edit] (GIPSON) - Моля, ползвай опцията Edit.
Rear Admiral Floyd
26.06.04 г., 01:14
Не, тази технология е свободна, изучава се в университетите, има публикации за нея и т.н.
Ето какво открих набързо с гугъла
PDF (http://www.ieindia.org/publish/mc/0104/jan04mc3.pdf)- тъпкан с формули и сложни означения.
Малко по-разбираемо: http://www.visi.com/~darus/hilsch/
http://www.southstreet.freeserve.co.uk/rhvtmatl/index.htm#order
ZuMbAiU
26.06.04 г., 10:32
Много ти благодаря Rear Admiral Floyd.Като гледам тия дни ще действам поне за един образец но проблемът с тоя нагнетен въздух си остава.
Айде бе хора.Толкова ли са ви развратили водата и фреона та не мислите за въздуха.Все пак само той ни държи живи.Дайте да му обърнем някакво внимание все пак.
[Mod. Edit] (GIPSON) - Моля, ползвай опцията Edit.
Така като гледам чертежа , мисля че 10атм. са ти предостатъчни, може да използваш бутален компресор - от хладилник, или за помпене на гуми- за кола 12волтов от метро, но трябва да сможиш и 1 бутилка за гасене на пулсациите от компресира (бутилка след компресора и преди дюзата, в която се нагнетява въздъха)
27.06.04 г., 11:51
Като я гледам тая тръбичка мисля че компресор за хладилник трудно ще се справи.Въпроса е какъв дебит има тая тръбичка и колко мощен компресор трябва за да ги държи тия 5,5-6,9 атмосвери (както пише на страницата на производителя).Специално компресор за хладилник без проблем качва до 30 атмосфери ,но като цяло няма голям дебит.
Точно за това се слага пневмоакумулатора, за изглаждане на пулсациите и осигуряване на необходимия дебит
ZuMbAiU
27.06.04 г., 23:39
Хора дайте да оформим идеята и материалите.Тръбичката ще я прави стугар и няма да е точно тръбичка но вътре всичко ще е като по скицата.Да събереме всичко от линковете на едно място.Можем ли да минеме и без компресор и да си докараме температури под стайните.
woynoff
28.06.04 г., 01:30
ами бутилки сгъстен въздух или азот или въглероден двуокис, като последният не е за препоръчване щото нема да изкараш дълго. изобщо темата е адски безсмислена, според мен. идеята за интеркулер или някво друго газово охлаждане, с висока производителност е свързано с много шум. виж на въздуха колко е топлинният капацитет и го сравни с този на водата, след това сравни и коефициента на топлопреминаване при допустимите за шум норми на газово охлаждане за газ с това на водно със помпа със същите децибели.
ZuMbAiU
28.06.04 г., 01:34
Ами що тогава не пробваш да дишаш вода?Сигурно ще ти се отдаде лесно.Повтарям пак-тази тема не е за вода!
Ами що тогава не пробваш да дишаш вода?Сигурно ще ти се отдаде лесно.Повтарям пак-тази тема не е за вода! Помисли малко преди да пускаш такива теми . Като ти трябва да сваляш температура и искаш голям градиент ползваш течност ВОДА - тя има голям специфичен топлинен капацитет и върши работа . Ако въздуха охлаждаше по-добре от водата хората щяха да строят АЕЦ с въздушно охлаждане . Няма да намериш рационално решение както и да го въртиш . Б@си абсурда . Аз пък съм поредния , който ти повтаря , че се мъчиш напразно - в домашни условия това , което си намислил е вече самоцел .
StillOpossum
01.07.04 г., 11:50
Ти да немислиш, че реактора се охлажда директно с вода. Явно човека иска нещо по-нестандартно, а и на вихровата тръба при налягане P = 0,4...1 МПа и външна температура 20°С и дават да достига до -80°С. Никое водно не може толкова.
Bots'_Revenge
01.07.04 г., 14:42
Zumbaiu, мисля че ако успееш да го направиш това охлаждане нищо няма да ти пречи да го сложиш на балкона и да го свържеш с компа посредством тръба. По този начин по-голямата част от шума остава за съседите:p
Хора, верно не предлагайте вода. Личи си, че Zumbaiu иска нещо що годе уникално било то и за сметка на шума или парите, които трябва да отдели за пердета, ако вкара това завихрящо охлаждане, дето изкарва +120 C:D
ПС
А, и за пожарогасители :laugh:
svetlyo
01.07.04 г., 18:21
славянското наименование на това е ТУРБОХЛАДИЛНИК
разработени са през 70-те години за
охлаждане на ... елементи на крилата и кабината на първите СВРЪХЗВУКОВИ самолети.
При 1800 км/ч нагнетен въздух дал господ, по принцип ръбовете на кабината на миг-25 например се нагряват над 160 градуса, при курсова скорост около 2000 км/час.
Та затова 90% от корпуса на мига е НЕРЪЖДАЕМА стомана, алуминия губи якост при около 130 градуса ( то всъшност са сплави на алуминии и магнезии)
относно вентилаторите
ПИЧ да беше погледнал каталог и щеше да разбереш че това което ти трябва е вентилатор за охлаждането на ПЕЧКАТА на голяма копирна машина или лазаерен принтер 50/60 страници в минута
woynoff
05.07.04 г., 01:35
ZuMbAiU написа:
Това е Palomino.Охлажда се с едно абсолятно непознато за повечето от вас нещо наречено Vortex Tube което му докарва ~10 градуса темпрература при 12x200.
дай поне една снимка "не на фокус"! :ghi:
Originally posted by koiot
Така като гледам чертежа , мисля че 10атм. са ти предостатъчни, може да използваш бутален компресор - от хладилник, или за помпене на гуми- за кола 12волтов от метро, но трябва да сможиш и 1 бутилка за гасене на пулсациите от компресира (бутилка след компресора и преди дюзата, в която се нагнетява въздъха)
компресор за гуми ?! това е много по силен компресор от колкото ти е нужен. в характеристиките на тази джаджа пише че е 5.5~6.9 бара , незнам за тази единица но една нищо и никаква еспресо кафе машина на solac (от най-евтините) е 100тина лева и има 16 бара помпичка.
мислите ли че ще свърши работа ?
адски ми допада тaя freak тема.
едит: само дето не знам при кафе машината дали става въпрос за помпа за вода или компресорче за въздух.
иначе дали има опастност от конденз при тези духалки ?
доста интересен варянт са.
Bots'_Revenge
05.07.04 г., 12:25
И менмного ме заинтересува и за това сега слухтя в тази тема да разбера какъв компресор ще ми свърши работа. После смятам да питам Zumbaiu кои точно чертежи показа на стругаря, за да му направи vortex tube-а.
ZuMbAiU
05.07.04 г., 12:28
Aз съм с един дето го ползваха за бояджийска работа и тежи колкото мене долу-горе.bot's_revenge съм му описал нещата но май нещо се е объркало щото свисти много повече от обещаното,а стругаря ми каза че не е претупал работата.
Днес ще правя снимките и до утре ще ги пусна но ме съмнява да просъществува в стаята щото температурата става като в Сахара докато ми бутне WIN_XP Pro-to.Пробвал съм го на терасата и ако имаше начин да се разсейва топлината от горещата страна щеше да е супер.Мисля да дойда на Лан Партито в състезанието за шумна машина с него.
Съмнява ме дали каналчетата около изходния конус не са по тесни и въздуха не се нагнетява допълнително.Някой със знания в тая област може ли да ми помогне малко?
Bots'_Revenge
05.07.04 г., 19:26
Zumbaiu, ще споделиш ли колко вата ти харчи компресора и кои чертежи трябва да покажа на стругаря, за да може той спокойно да се ориентира и да направи нещата както трябва?
Питам за мощността на компресора, за да знам дали има смисъл да се захващам да правя такова нещо - дали няма да платя 2000 лева за ток. А за точните чертежи питам, защото не искам да се окаже, че съм пропуснал нещо и така вортекса да остане незавършен поради моето незнание.
Авторски права на vBulletin