PDA

Виж пълна версия : Основите на PhotoShop - игла в купа сено!

Unk_expert
10.06.04 г., 20:29
Предварително се извинявам, че пускам темата тук..., но го правя с надеждата, че докато сте търсили из нета информация за PS, случайно може да сте попадали и на това, което ме интересува, а именно:
Търся математическите принципи, с които се реализират филтрите, ефектите и въобще - възможностите на PhotoShop.
По цели дни се ровя с търсачките, но освен практически техники и методи, туториали и филтри не намирам друго. Явно добре си пазят тайните...!
И все пак някой от вас, някога, не е ли попадал на публикации с приложната математика на PS?!?
PhotoShop се използва не само за дизайн и ми се налага чрез точните науки да обоснова някои резултати при обработването на изображения...
Благодаря!

Pa3KaTaH
10.06.04 г., 21:01
Unk_expert, нали точно за това го има и фотошоп ?
всичко е математика - ако намериш 'формули' за филтрите, инклуднати във фотошопа, все едно имаш и сорса му, останалото е интерфейс за представяне на тези формули `във вид, удобен за логаритмуване` както казваше даскалката ми по математика в средното ;)

едит
инак найстина ми е интересно къде ще ползваш това - моля те ако имаш малко време напиши с 2-3 реда къде ще го ползваш това, а ако ти е комерсиално и ще си вадиш прехраната с това можеш да си го спестиш, че секви хиени дебнат :D
успех :)

srg
11.06.04 г., 12:04
GIMP има доста от опциите на PS и филтри
и понеже претендира да е open source - пробвай

StillOpossum
11.06.04 г., 16:31
Найстина за комерсиален софтуер не ми се вярва да намериш каквото и да е. Потарси софтуер с отворен сорс код има доста такива програми не само за Линукс но и за Уиндос. При повече късмет ще намериш и описание на алгоритмите не само сорса.

Unk_des
11.06.04 г., 21:29
Здравейте на всички!
Всъщност темата я пуснах аз "Unk_des", но по невнимание от акаунта на моя брат близнак "Unk_expert".
Благодаря за съветите, които ми дадохте! Разбира се, те са много практични...
Проблема обаче е, че даден резултат може да се постигне по много и различни начини. Искам да кажа, че по-нестандартните операции при GIMP може да не са реализирани както на PhotoShop. И сигурно е така - за отворен код едва ли са предложили най-оптимизираните си алгоритми...
Разбирате ли ме? Просто използвам PhotoShop и трябва да използвам точно неговите алгоритми за да си аргументирам действията. А те са в областта на научната сфера.
Благодаря ви все пак!

fellix
12.06.04 г., 01:24
Сега, по принцип "математическата" основа на определени алгоритми за манипулация с данни (изображения, звук, видео) не са непременно някаква тайна, по-скоро има доста случаи на патентоване от техните автори за тяхното приложение, но те са си достъпни като средство за обучение в доста online лекции и най-вече публикации в специализирани издания. Това особено важи за алгоритмите за компресия и криптиране, за филтрите и други подобни частни случаи, не знам. А вече програмното осигуряване, създадено на тяхната основа и неговия код са друга работа.
Един пример - така наречената "Формула на Живота" на биотехнолога Йохан Гейлис, резултат на няколкогодишно изследване и утвърждаване в стотици симулации, представлява един завършен на вид, изходен математически оператор, за описване на всякакви естествени равнинни форми, срещани в природата, и този човек сега е патентовал откритието си, за приложение в различни компресиращи алгоритми. Всеки, който иска да го ползва си плаща патента, а това, като как ще го вкара в продукта си, е негова работа.

P.S.: Само да знаеш, от всичките формули и зависимости, дето ти ги тъпчат по Висшите математики в университета, колко гениални работи са направени и ще се правят, ни е бедна фантазията. ;)

zimbabve
12.06.04 г., 22:49
Еуементауно , в гимп има яко обяснения за алгоритмите използвани във филтрите, а те тея дето ти трябват най вероятно ще ги има и на двете места, другия вариант е да хакнеш АДОБЕ, бтв ако минаваш от там одбий се и през VALVE да видиш ко стаа с HL-2

VLADO
24.06.04 г., 21:22
Ми тва си се учи и съответно има учебници по програмиране където е описано ... всичко се свежда до редове на Фурие и разни други таквиз гадости ... брр :p

имах едни аверчета дет се занимаваха с такива програмки, в смисал че ги пишеха и при тях съм виждал такива учебници ... не на български разбира се

BeaZTiE
24.06.04 г., 23:39
Хехе
аз кат бях много малък - преди 15-тина години.. ко не и повече писах една програма, която чертаела фигурата на Лисажу..
Твърдеше се, че въпросния Лисажу бил хипер, мега, гига известен чиляк - ама аз ако не исах тази програма - никога нямаше да чуя за него :rolleyes:
иначе аз лично имам яко идеи за филтри - на мен за фотошоп не ми трябват - рядко го ползвам това - ама виж, ако ги правиш като филтър за видеоедитинг... и ако бачка в реално време :)
уф.. аре сега мечти :)

Unk_des
25.06.04 г., 14:33
BeaZTiE,
това за видеоедитинг никак не са мечти. Пробвай с Adobe After Effects - някоя от последните версии. С две думи казано това са възможностите на PhotoShop - в движение!!!
Доколкото си спомням там можеше да се работи и с частици - например при разрушаване, взривове и др...

BeaZTiE
25.06.04 г., 15:59
Originally posted by Unk_des
BeaZTiE,
това за видеоедитинг никак не са мечти. Пробвай с Adobe After Effects - някоя от последните версии.

добре - обещавам, че ще прбвам... :rolleyes: мерси, че ми отвори очите.

Сега сериозно - познавам досто добре АФХ и го знам колко може - доста калпав софтуер е.. а за реално време - дума не може да става :)

вижте там за какво става дума - т.е. за какво говоря точно - макарче - за "реално време" и дума неможе да става..

http://www.mokey.com/demos/

свалете си филмчетата.. аз лично най-много се изкефих на това с кученцето :)
но и това с футболистите е голям ташак - ако може да им се "скрива топката" в реално време - т.е. докато си играят - да ги дават по ТВ-то и топката да я няма - просто - ще бъде най-интересния мач в света :)
за жалост - засега все още няма подобна технология.. но скоро може и да има :)