PDA

Виж пълна версия : Контрол на "тъпи" комутатори !?

Softman
09.06.04 г., 01:15
Следното ме интересува:
как "тъпите" комутатори (суичове) може да поумнеят малко, тоест да се осъществява контрол над тях, контрол на пропусквателната способност, контрол на достъпа на отелните портове, задаване на идентификационен номер и локален адрес (IP)... Става дума да има в известен смисъл контрол над тези суичове ! И естествено фактора цена е както обикновенно на най-предните позиции !

JoZ
09.06.04 г., 01:33
Ми наричат се "manageable switches". Всички cisco са такива, поне от серия 2900 нагоре. Може да имат някакви автоматични, но не съм попадал на. Имаме разни старички 3COM switches тук и там останали по мрежата, като имат web интерфейс за контрол ама на какво точно... не помня. Може да е само monitoring. Ако искаш контрол на layer3, съответно цакаш отгоре.

Виж по ценовите листи за "manageable switches" за модели с приемливи за теб цени.

В интерес на истината доста неща се контролират, но пък зависи какво точно те интересува. Може през различни vlan да имат достъп само определени портове, отделно не съм сигурен, че можеш директно на level2 да контролираш bandwidth, но пък от друга страна не съм опитвал де. Аз обикновено ги режа в router тези.