Виж пълна версия : коя от тези две дънни платки да избера
8KRA2+ или 8RDA+ ? Моля помогнете, но като поствата даваите и аргоменти защо ! :D
Metanoia
07.06.04 г., 22:12
Можеше и някакво пояснение да дадеш като например:
- много ли ще клокваш;
- ама наистина ли ще клокваш много;
- на екстри някакви държиш ли или ти е все тая;
- неща от този род...
GeniusLoci
07.06.04 г., 22:21
Сбъркал си раздела..
Иначе като отговориш на горните въпроси веднага ще има отговор :D
- няма да е много искам да ги докарам към 2400Мхз стабилни на Бартон 2500+ (просто не ги разбирам толкова тези работи заради това)
- за екстри видях че едната е със сата а другата ата
- и ако можете да ме посаветвате какво охлаждане да му взема на тос бартон :D
8KRA2+ е със чипсет KT600 , а 8RDA+ е с nForce2.
И двете са хубави.Първото има повече екстри / SATA и някои други,които не знам дали ще ти трябват.../.
8RDA+ е по-подходящо за клок,поради възможноста за заключване на AGP/PCI шините - върви до около 220MHz, по-нагоре си е късмет. За да го използваш пълноценно ще трябва да се обурудваш с 2 стика памет /напр. 2x256MB/, т.е. да го пуснеш паметта в двуканален режим. 8KRA2+ можеш да го докараш до към 210-215MHz - Аз лично съм с такова дъно...пусках го на 217MHz -напълно стабилно е, както и всички Epox-i :) Обаче се вдигат и горепосочените шини - става опасно а периферията.
Така, че ако не ти трябва SATA и мислиш да клокваш над 215MHz - 8RDA+ е твоето дъно:).Ако пък искаш стабилно дъно за умерен клок и с повече екстри -може да те офертирам за моя Epox 8KRA2+ - на 3 месеца е:D
Ако проявиш интерес драсни ми един ПМ:)
За охлаждането - има много изписано из форума, но помисли за Glacialtech Igloo 2520Pro или Volcano 12. А защо не и водно:D
Айде със здраве:)
Ако искаш да клокваш с 8KRA2+ 2400МХц ще ги видиш през крив макарон защото тя е с Via чипсет а процесорите са заключени и тъй като AGP и PCI шините не са заключени не можеш да вдигаш честотата на FSB много защото ще си замине я диск я нещо друго.Иначе за екстри това дъно ги има повече SATA и т.н. С другото дъно има вероятност и да ги стигнеш но с много добро охлаждане , захранване и памет
Originally posted by entium
Ако искаш да клокваш с 8KRA2+ 2400МХц ще ги видиш през крив макарон защото тя е с Via чипсет а процесорите са заключени и тъй като AGP и PCI шините не са заключени не можеш да вдигаш честотата на FSB много защото ще си замине я диск я нещо друго.Иначе за екстри това дъно ги има повече SATA и т.н. С другото дъно има вероятност и да ги стигнеш но с много добро охлаждане , захранване и памет
Ако процесора му ходи до 2400MHz ще може да ги вдигне и с двете дъна, дори и да е заключен. 210x11.5=2415.
8KRA2+ - при 210MHz PCI ще е 35MHz,т.е. ще е в нормата.
Ако пък множителя на процесора му е по-голям - на по-ниска шина ше ги вдигне тия MHz-и , ако те са целта. С отключен процесор си е супер дъното:)
Edit: Опс, сега видях, че става дума за Бъртон 2500+:rolleyes:
Май гледам през редовете и аз...
С 8KRA2+ ще можеш да го пуснеш максимално до 2310MHz
/210x11/ за да бъде в норма PCI шината:).
Затова взимай 8RDA+
Demonaz
07.06.04 г., 23:23
Сега тези 2400мхз дето ги пишеш са всичко друго, но не и умерен клок. БАртона идва фабрично 11*166 и е със заключен множител. За да го докараш до 2400мхз трябва да го пуснеш на 11*218, което за мен е малко рисковано да го правиш на дъно с Виа чипсет, въпреки че сто процента има доста хора, коита си държат процесорите така без да има грам проблем за периферията.
Лично мое мнение е че Епокс 8РДА+ би ти свършил по добра работа ако гониш максимална шина. Друго мое мнение е че едва ли ще го държиш на повече от 11*200 т.като иначе рискуваш да те боли много главата. каквото и да си говорим Бартоните греят повечко => искат и по-сериозно (шумно) охлаждане.
За охлаждане направи следното.
Купуваш Spire Whisper Rock 4 + TT Smart Fan и работата заспива. Ем хлади ем не е много шумно. Друг вариант е ТТ SilentBoost, но идва по-скъпо.
Мда, Spire Whisper Rock 4 или Falcon Rock 2 + TT Smart Fan 2
е добро решение за умерен клок.
Иначе за дъното - ако не ти трябва SATA взимай 8DRA+ - супер стабилно е:)
А ако ти трябва - замисли се за някое друго от тоя клас.
Xмм нещо много взех да се влюбвам в 8RDA+ :D
Veseliq
07.06.04 г., 23:56
аз съм с 8RDA+ пък и не бих си взел със виа чипсет по принцип... nForce2 има много екстри - най важната за клока е заключването на АГП шината ако ти тряаа сата зима 8RD3+ (ако не бъркам така беше модела) аз просто имам вече един огромен хард без сата и едва ли ще слагам повече скоро - а като почна да зимам вече ще съм с А64 :D
Авторски права на vBulletin