Виж пълна версия : Защо не пали? Дъно за 360$ :-(
METALMEN
05.06.04 г., 19:09
Май имам много сериозен проблем.
Дъното е АСУС двупроцесорно за 2 Ксеона.
Процесорите са Ксеон 2,8Гхз 512КБ кеш.
Рам памет 4*512МБ ДДР 400Мхз Регистъред
Видео картата АСУС АТИ 9800ХТ
Хардисковете са 2*250ГБ Макстор.
Захранването е 550В Фортрон.
Сглобих всичко, навързах всички кабелчета, сложих си вентилаторчетата и т.н. Лампичката на дъното светна, че работи. Паля компютъра всички вентилатори се развъртат. Вентилаторите на видео картата тръгна и след малко спряха. Образ на монитора няма никакъв. Дъното не писка изобщо. Никакъв сигнал.
Пробвах с една стара Ати 7000ВЕ и с нея същия резултат. Пробвах с друг монитор. Видео картата и монитора отпадат като вариант явно.
Извадих и звуковата карта. Откачиш хардисковете. Откачих паметта. Оставих го без видео даже. Местих паметта по различни слотове. При всички положения вентилаторите се развъртат и никакъв звук или картина от дъното.
Разблобих всичко. Извадиш дъното от кутията. Сложих го на една хартия. Откачих му вентилаторите. Махнах просецорите. да не са нещо те прецакани. После влючих само захранването, Видео картата, процесорите. Сложих им по един радиатор отгоре да не са съвсем голички :-). Резултата е същия. Никакъв звук.
Помислих, че ПС Спийкъра не работи. Което щеше да е много странно щото кутията е КулерМастер и струва маса пари. Ама работи. Обърнах батерийката на дъното и чак тогава се разпищя.
От тук нататъка пробвах какво ли не. С един процесор, с два. Обърнах им местата. Сменях модулчетата памет. Чак когато го оставих съвсем без процесори се запъна и не иска да тръгне :-)
Пробваш и супер отчаяния ход да сложа един Сиртек 420В, който няма 24 и 8 пинов захранващи конектори. Ама на дъното пише, че може да работи с 20 пинов. Пак не стана.
Дъното пише, че поддържа до Ксеон 3,06Гхз, 512КБ. Поддържа ДДР 200 и ДДР 266 Рам памет. А моята е ДДР 400. Едва ли е проблем, но все пак. Наистина немога да разбера защо неможе да работи. Пълен МАТ.
Помощ...
не минава POST как да писне
захранване, BIOS, оня номер със светодиодите... ни нам...
ВЕЛИНСКИ
05.06.04 г., 20:08
За мен дъното е дефектно .
След като почна да пищи, пробва ли го без памет? Пробвай го и със само един процесор без никаква памет (пробвай и двата ксеона поотделно), макар че не съм сигурен, че ксеоновите дъна биха запалили само с 1 CPU :conf:
Ако при това положение пропищи на памет работата е ясна...
Огледай пак всички джъмпери по дъното (ако има такива) да не си объркал нещо в суматохата.
METALMEN
05.06.04 г., 20:48
И джъмперите ги огледах 10 пъти.
То има всичко на всичко 3 джъмпера които да вършат работа.
Пробваш с памет. С един, с два процесора.
Абе всички помбинации изтествах. Даже през процесори.
Звук издаде само като обарнах батерийката на дъното.
Мълчи гада и не реагира. ПОне да изписка на памет или Видео. Неще. Нито без видео, нито без памет.
И според мен е преебано дъното.
Няма какво друго да е. Поне трябва да каже, че нещо не е наред.
М/у другото процесорите се нагряват.
М/у другото когато до изключиш при работещо положение от копчето на захранването и пак го влкючиш то се пали само. Т.е функцията за автоматично палене работи.
Абе странна работа
Twinsis
06.06.04 г., 00:37
Хм пробвай с по-малко памет бре, 2х512 или даже едно 512 чини ми се че от тука ти идват главоболията
Originally posted by METALMEN
М/у другото процесорите се нагряват.
как се нагряват, не изключва ли захранването като спрат вентилаторите
махай го тва дъно
METALMEN
06.06.04 г., 01:41
Пробвал съм всякакви комбинации с паметта.
Процесорите се награвят. Аз без вентилатори го пусках напоследък, а дъното хич не му беше да изключва захранването. Всъщност това дъно нищо не прави освен да върти едни перчици.
Ама и аз съм един. Трябваше да си купя СуперМикрото за 480$ :-)
Както и да е. Явно в Понеделни кще трябва да го сменя :-(
extreme
06.06.04 г., 02:46
probval li si s pamet 266 (spored men ne e ot tova) i nali dynoto raboti s pameti s ecc
METALMEN
06.06.04 г., 03:12
Ами имам 4 модула по 512МБ ECC памет само че ДДР 400Мхз.
ДЪното поддържа максимум ДДР 266.
Да кажем, че има несъвместимост с паметта. Ама ток пак трябва да изпищи ако е без нея. Т.е. трябва все пак да реагира някакси. А то малчи гада.
Все повече се убеждавам, че е счупено
extreme
06.06.04 г., 03:17
Emi otiwash za reklamaciq dryg variant nema...
Shagrath
06.06.04 г., 12:54
men sy]iq nomer mi go prawi ... samo `e drugo dyno presedqlo dylgo bez zahranwane ... bateriqta na dynoto e sdala bagava werwaj mi ... pri men pali wednyv na wisokosna ako spre toka ... sled towa zapali li wednyv nema problemi da si restartiraw i gasi[ kolkoto iska[ , do sledwa]oto spirane na toka ...
METALMEN
06.06.04 г., 12:59
Отивам да пробвам.
Ти ми даде последни надежди.
ZuMbAiU
06.06.04 г., 13:11
И на мене ония ден ми се случи.С фреона горях бързо дъната така че си взех 3хASRock K7S8X и ония ден кво да видя РС-то не пали.В крайна сметка се оказа че с моите нежни ръце съм откъснал гнездото на батерийката от едната клема като съм правил Clear CMOS.Но работата е там че ако има проблем с батерийката никоя перка не ще да се завърти и грам признаци на живот като твоите няма.Но всяко дъно е различно така че пробвай.
METALMEN
06.06.04 г., 14:07
Не е от батерията.
Shagrath
06.06.04 г., 15:25
pri men wsi`ko razwyrta za okolo sekunda i gasne ... i e ot bateriqta
BeaZTiE
06.06.04 г., 18:40
абе.. паметта ти каква е точно?
марка, модел..
METALMEN
06.06.04 г., 19:42
Води се Самсунг ДДР 400.
Ама никъде не го пише на чиповете.
И да е от паметта, то дъното не трябва ли поне да изписука нещо.
woynoff
06.06.04 г., 20:12
аре и аз да се изкажа, преди месец взех едно MSI дъно за интел, голаямата марка MSI ебати боклуците, беха забравили да му напишат биоса тъпанарите, може и това да е проблема, варианти много ;)
extreme
06.06.04 г., 20:50
Originally posted by woynoff
аре и аз да се изкажа, преди месец взех едно MSI дъно за интел, голаямата марка MSI ебати боклуците, беха забравили да му напишат биоса тъпанарите, може и това да е проблема, варианти много ;)
Верно ли бе ? Тея вече ме убиха. Що ми се струва че преди години немаше толкова дефектни чаркове или съм в грешка?
А да ти кажа примерно със едно дъно слот 1 което не поддържа ПЦ100 имах такъв проблем бутам памет ПЦ66 и нема никой само развърта вентилаторите и стои така (без да пищи) та да не са рамовете нещо несъвместими или знам ли.. Абе най добре отиди във фирмата дето си го зел и...
Originally posted by woynoff
Е, ти се изхвърли много с квалификациите!
Ами и това може да се случи - все пак в производството има и човешки фактор!
METALMEN, няма ли откъде да вземеш една диагностична платка port80 и да видиш какво става - тоест къде спира.
Имам един въпрос - това дъно поддържа ли DDR400, защото ако не има някаква вероятност ако чете от SPD-o да се "побърква" нещо.
extreme
06.06.04 г., 22:01
Майче до 266 поддържа ама не съм сигурен..
The Penalty
06.06.04 г., 23:32
На мен ми се е случвало една машина да ми се държи по подобен начин, оказа се, че волтидж регулатора за 2-ия процерор е отделен модул и се купува допълнително :ghi: . IBM-ска им работа. Не ми се вярва ритейл дъно да го има този проблем, но все пак да си кажа, по-логичните неща ги изброиха вече по-горе.
Успех!
METALMEN
07.06.04 г., 07:26
Верно някои неща отиват направо във фантастиката вече според мен.
Дъното поддържа до ДДР 266, но това както казах няколко пъти изобщо не оправдава факта, че не пищи.
Това с БИОС-а ако е вярно е направо невероятно.
С какво ще ми помогне тази диагностична платка Порт 80.
ВЕЛИНСКИ
07.06.04 г., 08:53
Ще ти покаже най-общо на кое хардуерно ниво ти е проблема - тя действа на принципа на индикатора на епоксите (само че при тях е вграден) и дава код на грешка, който ти можеш да разгадаеш лесно.
Само дето си нямам идея откъде може да се намери такава диагностична платка дори и на заем :(
Последният ми спомен е, че в сервиза на Мост имаха таква...
Ами по кодовете които дава ще разбереш какво става
Guardian
07.06.04 г., 09:34
Според мен проблема ти е или в паметта (пробвай ако можеш напр. Kingston DDR266 ECC) или дъното е нещо дефектно, честно казано не е трябвало да взимаш Асус, досега с двупроцесорните им дъна само ядове съм имал, макар и от друго естество, от скромният ми опит най-добре СуперМикро или Интел, та ако се окаже дефектно и има как да го замениш с друга марка go for it.
METALMEN
07.06.04 г., 10:05
Intel няма.
СуперМикро. Ехххх супер микро. Верно много се замислих :-)
BeaZTiE
07.06.04 г., 10:21
abe.. teq "hajend" dyna sa giga kaprizni otkym ram.... pogledni tazi ram dali e w spisyka na poddyrvanite ot dynoto... problemnyt sys spd-to e mnogo wyzmoven - za]oto wsqko edno dyno po defaut (t.e. kato nowo) `ete spd-to i ako ne mu haresa ne]o ramta pukqswq... btw nikoga ne sym wivdal "markowa" pamet bez marka - t.e. pone Uepenka, na koqto da pi[e imeto na proizwoditelq.. a na `ipowete - ponqkoga se slu`wa da e prazno (t.e. ima mnog obledi ozna`eniq - koito ne se `etat)
MartinBG
07.06.04 г., 12:22
Едно предположение и от мен - дъното има Clear CMOS джъмпер, нали? Погледни в какво положение е оставен, случвало ми се е на нови дъна да е оставен в позиция за изчистване на BIOS-a и ефектът е точно като описаният от теб (тръгва и се гаси след малко).
svetlyo
07.06.04 г., 19:27
100% е от паметта
трябва ти един модул 266 регистред ЗА ПРОБА
METALMEN
07.06.04 г., 23:02
От паметта се оказа.
Най-голямата глупост е, че като сменихме паметта с 2*512МБ Кингстън обикновена памет тръгна. А това дъно уж неможе да работи с такава :-(
Голяма глупост. Трябваше да си купим СуперМикрото и да си нямаме ядове.
METALMEN
10.06.04 г., 16:30
М/у другото проблем ли е, че сега машината работи с небуферирана памет?
В смисъл с какво ще се наруши стабилността и скоростта й?
Simbon4o
10.06.04 г., 16:55
В смисъл с какво ще се наруши стабилността и скоростта й?
скоростта НЕ, стабилността кингстън викаш си сложил.. мисля че пак няма да е проблем, но като я покараш малко ще разбереш ;).
От паметта се оказа.
Най-голямата глупост е, че като сменихме паметта с 2*512МБ Кингстън обикновена памет тръгна. А това дъно уж неможе да работи с такава :-(
Голяма глупост. Трябваше да си купим СуперМикрото и да си нямаме ядове.
Това за паметта и аз можех да ти го кажа от самото начало, ама като не чета :)
Проблемът не е в производителя на платките, а в производителя на чипсета. Чипсетът E7501, предполагам, че това важи и за E7505, работи с 266 MHz DDR ECC registered. Поне по спецификация де, ти казваш, че си пуснал обикновена. С 400 MHz не става, неясно защо. Казвам го, защото взехме две дъна Intel SE7501, не помня след това буквичките, май CW2. С два комплекта памет - 266 и 400 MHz. Познай кой от тези комплекти тръгна :)
А иначе и аз съм твърд фен на SuperMicro, ама не и на фирмата, която ги продава у нас.
Разбутвам малко стара тема,но едно дъно Интелско http://www.intel.com/design/servers/se7505vb2/index.htm?iid=ipp_srvr_mthrbds+se7505vb2 _srvr&
прави същия номер с памет Самсунг ДДР333 ЕЦЦ.Има ли някаква опасност за дъното ако му се сложи някаква обикновенна ДДР памет за пробата дали ще запали за да изключа проблема от паметта?
Ами трябва да пробваш! Доста от двупроцесорните дъна бачкат с до 2 модула обикновена памет, но все пак трябва да се пробва!
Авторски права на vBulletin