Виж пълна версия : Какъв кулер да сложа на FX 5200?
Nicholas
02.06.04 г., 23:38
Като гледам има много кулери за видеокарти, но на малко от тях пише за кои са предназначени. Предполагам, че има много хора, които са сменяли охлаждане на FX 5200, защото някои производители слагат пасивно охлаждане на този графичен чип (така е и при мен) или не особено ефективно активно такова. Въпросът ми е - приспособлението на кулерите за закрепване към видеокартата стандартно ли е и как мода да съм уверен, че даден кулер става на моето видео?
Dark Skywalker
03.06.04 г., 09:04
Разстоянието между отворите за закрепване на охладител е стандартно за всички карти nVidia от дадено поколение. Същото е и при ATi.
Nicholas
03.06.04 г., 09:10
Именно за това питам - защото тези охладители, които видях из Интернет бяха за GeForce 4 Ti, GeForce 3 Ti и GeForce 2 MX и предположих, че са предназначени за даденото поколение видеокарти. Значи ли това, че не стават за моя скромен FX? И тогава естествено следващият въпрос е - има ли такива, които стават и кои са те?
P.S. Welcome back, One with the Force! Pleasure is mine!
martooo2003
03.06.04 г., 10:24
можеш да си сложиш ТТ Кристал ОРБ , даже аз мога да ти продам чистак нов
Capoeira
03.06.04 г., 11:36
http://hardwarebg.com/forum/showthread.php?threadid=27914&highlight=manli
виж това и си намери такова нещо 325 на ядрото нон стоп 24/7 вече 2 месеца рабиатора е леко хладен даже перката е на 7в. за ектрмно съм стигал 350/600 но не ми се рискува защото гаранцията няма да важи вече...
cecovtrance
03.06.04 г., 11:49
Начи 45 мм перки са за стасрата сериа на нвидиа (гф4) 40 мм са за новата серия ФХ и за всички атита от 7500 нагоре :)
botroid
03.06.04 г., 21:36
Само да вметна че е безсмислено според мен да мъчите (манли) 5200 за 325 мгц. Със стандартния кулър 300-310 мгц са стабилни. Със смяна на охлаждането губите гаранцията и няма особена разлика между 300 и 325 мгц.
Nicholas
03.06.04 г., 22:39
Благодаря за мненията. Значи трябва да търся 40 мм охладител. Termaltake Crystal Orb май е добро решение, но на сайта на Termaltake пише, че е за GeForce 2 MX, 3 и 4 MX. Има ли друг вариант, т.е. имам ли избор? Колебая се дали да сменям охлаждането, защото моето е пасивно, но пък имам още някой и друг месец гаранция...
botroid
04.06.04 г., 01:22
А били споделил защо ти е активно охлаждане, смяташ да клокваш здраво ли? :] Колко дигаш с пасивното? Каква точно ти е картата? С пасивно съм виждал само някой 64 битови модели.
Nicholas
04.06.04 г., 09:05
Видеокартата ми е Palit Daytona GeForce FX 5200 (128 MB DDR/128-bit). Достъпът към паметта със сигурност е 128-битов, но е с пасивно охлаждане. Здравия клок при мен е утопия. Целта е да се опитам да задържа стабилен 20% о/с в игрите. Tака клокната видеокартата ми върти без затруднения с часове 3D Mark 2003, но в игра се дъни и зацикля. Затова обмислям да сложа активно охлаждане на графичния процесор и RAM sinks на чиповете памет.
Da_Munk
04.06.04 г., 09:24
Originally posted by botroid
Само да вметна че е безсмислено според мен да мъчите (манли) 5200 за 325 мгц. Със стандартния кулър 300-310 мгц са стабилни. Със смяна на охлаждането губите гаранцията и няма особена разлика между 300 и 325 мгц.
Не мога да разбера какъв е проблема с гаранцията?
Ако случайно нещо се случи с картата, връщаш старото охлаждане и картата ти пак е гаранционна...
bay_ignat
04.06.04 г., 10:15
Наистина никоя сериозна фирма не би трябвало да направи проблем ,че си сменял охлаждането.Е като изключим примерно момента ,че при демонтажа на стария и монтажа на новия си отнесъл некои др. елемент по PCB-то или си сложил някакъв не подходящ кулер дето не може да охлажда като хората.
И наистина в краина сметка дори и да се наложи да връщаш картата слагаш и старото охлаждане и готово.
ПП1 Ако кртата е от некоя малка гражна фирма ти и с оргинално и с не оргинално охлаждане пак нема да видиш гаранция :mad:
ПП2 Е ако си го лепил примерно кулера може и да ти направят проблем :)
що не сложиш един giant2 или 3?
Аз съм с Манли 5200, сложил съм един ТИТАН ВГА меден кулер(Fan for SVGA & Chipset, Titan TTC-CUV2AB Meden
7.2$), има си разли4ни планки за разли4ните размери, тих - с лагер е. Има си паста, ама е бъгава, ползвам бяла.
Клокнал съм до 325/650 без проблеми.
За гаранцията: ако го направиш читаво, после може6 да го върнеш стария без проблеми и да не си личи;)
Nicholas
04.06.04 г., 19:19
Originally posted by terzer
що не сложиш един giant2 или 3?
Смяташ ли, че е икономически оправдана инвестицията в Giant II или III (струват съответно 26 и 37 USD) за видеокарта като GeForce FX 5200? Тя златна ще стане...
botroid
04.06.04 г., 20:46
Originally posted by Nicholas
Целта е да се опитам да задържа стабилен 20% о/с в игрите. Tака клокната видеокартата ми върти без затруднения с часове 3D Mark 2003, но в игра се дъни и зацикля. Затова обмислям да сложа активно охлаждане...
Първо виж какви са ти точно паметите, ако са някви на 5 нс не си струва да правиш какъвто и да било клок! А специално 3dmark лично за мен не е никакъв критерии за стабилност на видеокарта, щото е просто един синтетичен тест и не отразява реалните условия при който работи картата!
Originally posted by Da_Munk
Ако случайно нещо се случи с картата, връщаш старото охлаждане...
Е, тъй е по-принцип, ама си е риск. Ако примерно си решил за залепиш новия радиатор с каноконлит поради липса на друго си е тегава раота...
Originally posted by B3ll0.
сложил съм един ТИТАН...(7.2$), Клокнал съм до 325/650 без проблеми.
Ултра(с) ;) За съжаление при мене нема да има файда да слоа такоз чудо, щот за 15 мгц повече за ядрото не си струва, а и паметите немоат повеч от 610 и дори със рамсинкове няма да мога да ги докарам чак до 650.
Nicholas
04.06.04 г., 23:47
Паметите ми не са overclock-friendly - 5 ns и работят на 300 MHz default. Могат да се понатиснат, но малко - колкото - толкова, все е кяр...
Nicholas
05.06.04 г., 10:57
Ето така изглежда всъщност моята видеокарта:
Nicholas
06.06.04 г., 16:03
А дали има разумен и безобиден начин на видеокартата да сложа охладител от CPU (AMD Athlon XP)? Под разумен начин имам предвид да не се налага да режа, пробивам или нещо подобно видеокартата си. Питам, защото скоро може да ми остане един такъв охладител без приложение...
Ogi_Stoev
07.06.04 г., 14:32
няма такъв лесен и разумен начин, аз от толкоз проби и рязане и дупчене се съсипах. Писна ми, а особен ефект не видях от алуминиевите радиатори за CPU (т'ва се дължи и на картата де), шумни перки и тн. вземаш си готово решение и не се мъчиш с глупости.
botroid
07.06.04 г., 19:00
двоен пост, извинения.
botroid
07.06.04 г., 19:03
Абе Николас, що не пробваш с ъпгрейд към едно Манли 5200 или 5200 Про? Не вервам да ти излезе повече от 15-20$. Тоя стар Палит на 300 мгц, квото и да го правиш неще дигне нещо забележително.
сложил съм един ТИТАН ВГА меден кулер... Клокнал съм до 325...
А още повече не мое ли да изкараш с тоз както изглежда як кулър? 335-340?
Nicholas
07.06.04 г., 23:05
Originally posted by botroid
Абе Николас, що не пробваш с ъпгрейд към едно Манли 5200 или 5200 Про? Не вервам да ти излезе повече от 15-20$. Тоя стар Палит на 300 мгц, квото и да го правиш неще дигне нещо забележително....
Честно казано и това ми минава през главата... Няма да се занимавам с нищо - просто ще сменя картата на AGP-слота... или пък да взема нещо по-така ли?:conf: От друга страна това видео е 128-битово, което е най-важното нещо в неговия клас. Тези около стотина точки повече (които ще получа с 5200 с 400 MHz памет) в 3D Mark дали струват 20 USD? Защото с малко клок достигам нормалните за 5200 резултати. За клок не искам да говоря - не си избирам хардуера по възможностите му за клок. Хммм... абе не знам... ще мисля...
Dark Skywalker
07.06.04 г., 23:30
Честно казано и това ми минава през главата...
Абе донякъде си прав, Кольо, ама тия $20 дето би ги похарчил за новото Manli са все едно парите, които би дал за ново охлаждане на текущата си карта.
Не бързай, де....
Nicholas
07.06.04 г., 23:40
За бързане не говорим изобщо, бай Иване! Именно това ме разколебава - че инвестицията в охлаждане за тази видеокарта е съпоставима с доплащането, което трябва да направя за друга подобна, пък няма да се занимавам със смяна на охлаждане. А и мисля, че се сещам за още една причина да не бързам, която вероятно също имаш предвид ;). Абе с една дума - искрено се надявах да се намесиш в темата!
botroid
09.06.04 г., 00:12
Тези около стотина точки повече (които ще получа с 5200 с 400 MHz памет) в 3D Mark дали струват 20 USD? За клок не искам да говоря - не си избирам хардуера по възможностите му за клок. Хммм... абе не знам... ще мисля...
Хъмфф... Че то е грях да държиш Манли на 400 мгц :) Според мен хардуера трябва да се избира и с оглед на възможностите за клок, защото чрез него може да отдалечиш във времето момента за неизбежния следващ ъпгрейд, а и като цяло клока си е вълнуваща и интересна раота, свързана с приятни емоции особено като успееш да дигнеш цели 10 кадъра повече във far cry :D
Nicholas
09.06.04 г., 00:56
Не избирам хардуера си по възможностите му за клок, защото клокнатата машина не винаги работи безотказно - ще отречеш ли? Не съм се отказал от клок, само не съм сигурен дали дадените 20-25 долара за Манли са оправдани. Манлито се клоква добре - вярно е, но не се превръща в друг клас видеокарта, нали? Освен това изобщо не живея за 5-10 кадъра в повече във FarCry. Убеди ме, че си струва да дам тези пари и след това кажи какво пиеш!!
botroid
10.06.04 г., 00:10
клокнатата машина не винаги работи безотказно - ще отречеш ли? Не съм се отказал от клок, само не съм сигурен дали дадените 20-25 долара за Манли са оправдани. Манлито се клоква добре - вярно е, но не се превръща в друг клас видеокарта. Убеди ме, че си струва да дам тези пари.
Отричам! Разумното клокване е безотказно! В това съм се убедил от клокърския си опит, доколкото имам такъв. В случая не визирам само видеокарти. Ако не правиш безразсъдни неща и мислиш както тряя с главата си, за хардуера няма опасност и ще работи добре и без проблеми.
Какво да те убеждавам, просто предложих да си спестиш усилията, труда и времето да превърнеш тоя стар модел 5200 в нещо по-съвременно, като просто си доплатиш за едно ново Манли. Дори и да сложиш активно на Палит-а, паметите те спъват, а за тях не можеш да направиш нищо!
Ако не смяташ да праиш клок, най-добре си доплати за карта от следващия клас, 5600/5700LE/9600.
Nicholas
11.06.04 г., 00:16
Клокването носи риск, независимо дали го приемаш или не. Не говоря за неразумно клокване, а за тези експерименти по принцип. Ще ти дам пример колко несигурен е клока: играта Jedi Knight 2 не пожела да се подкара при честоти 275/330 и зацикли след няколко секунди, а Jedi Knight 3 я играх почти 4 часа при 280/360 без никакви проблеми, дефекти в графиката и признаци че не мога да я играя non-stop така. Вярно е, че тези игрици не са много пресни и свежи, но все пак... Има ли гаранция, че утре някоя по-нова игра няма да ми тръгне на клокнатата видеокарта, въпреки че съм разчитал на клока да постигна по-високо качество? Искам да оспоря друго - инвестицията в Манли няма да ми донесе по-съвременен хардуер. Това си е все 5200, нали? Не е друг графичен процесор, нито друга архитектура - само малко повече груба сила. Не съм запален геймър и затова не ми се дават толкова пари за нещо подобно. Интересно ми е колко ще изтискам от това видео с минимални инвестиции - няма смисъл да позлатявам тоз Палит, нали? Мисля си каква ще ми е ползата от Ram sinks, ама и тях не знам дали ще сложа. Като закъсам с кадрите в секунда просто ще смъкна разделителната способност в игрите от 1024х768 на 800х600 и ето ти над 30% чист прираст в графичната производителност. Много си прав в едно - по-добре е да събера парички за видео от по-горен клас.
botroid
11.06.04 г., 23:09
Клокването носи риск...
Еееми тия стари варианти на 5200 са тей... ако сложиш активно ще е определено по-добре. На тия 5 нс памети нема смисъл да им слагаш синкове - 10-15 мгц повече няма да ги усетиш. Щом не си запален геймър, според мен няма и смисъл да се ръсиш за видео от по-горен клас. Демек стой си с Палита и се радвай на това което имаш :)
Nicholas
11.06.04 г., 23:19
Botroid, май точно така ще направя... Ще си карам с моичкия верен Палит, пък след време ще му мисля за нещо по-така. Много съм ти благодарен за коментарите - беше ми полезно в крайна сметка! :beer:
botroid
13.06.04 г., 16:40
Аз съм с Манли 5200, сложил съм един ТИТАН ВГА меден кулер, тих - с лагер е.
Днес доста изненадващо за мен установих че главния шум от компа ми иде от стандартния вент на Манлито! Като го спрях настъпи такава тишина че реших да го сменям с същия този Титан - http://www.titan-cd.com/english/product.asp?model_no=TTC-CUV2AB/RHS(DIY)
Като шум го дават под 23 дб, има го в Лидер.
bay_ignat
13.06.04 г., 16:59
Тея титани са всичко др. ама не и медни :mad:
Nicholas
14.06.04 г., 01:22
Абе аз ли не мога да открия сайт на Лидер или те нямат? Не вярвам да нямат... колко парички му искат на тоз Титан?
http://www.leadert.com/ :deal:
botroid
14.06.04 г., 21:26
Евтино решение за 5-6 лева е този кулър на Spire - http://www.spire-coolers.com/hdd.asp?ProdID=9
Освен това гледам е и тих, само 23 дб, което е чудесно за почитателите на тихите компютри, както и за тези които искат да си сменят стария, раздрънкан и виещ вентилатор.
На мен обаче ми се досвидяха даже тези пари, затова взех охлаждането от някогашния ми процесор Cyrix 6x86 и го боднах на Манлито, като го залепих с каноконлит :) Абе българска раота стана, ма дано държи тей. Шума от компа значително намаля.
Авторски права на vBulletin