Виж пълна версия : Кажете възможностите на клок на FX 5200 128/128
jaredharet
29.05.04 г., 18:18
Кажете възможностите на клок на FX 5200 128/128
Изтегляш си от някъде PowerStrip или Riva Tuner сменяш, сменяш, сменяш честотите докато разбереш кое е най добро.
В опитването му е майката.
Пък и ние не сме гадатели да знаем на какви честоти ти работи картата пък да не говорим за това колко може да се клокне. То за всяка карта си е различно
Nicholas
29.05.04 г., 18:48
Никой нищо не може да ти обещае и да ти гарантира това или онова, когато става въпрос за овърклок - знай това! Колкото до възможностите за клок - ами те са много относителни и зависят от много фактори, като част от тях са: възможности на графичния процесор, качество и характеристики на видеопаметта, охлаждане на видеокартата и качеството на цялостната й изработка. Нито едно от тези неща не си споменал, между другото. CYPER е прав - тук гадатели няма да намериш... Пробване му е майката - друг начин няма. А ако разровиш форума (search), ще намериш и доста изписано по проблема.
jaredharet
29.05.04 г., 19:23
Ами кажетеми от къде да започна с клокването
и също тъка да питам нормално ли е чиповете на рама да греят доста
Какво ще значи от къде да започна.
Ами примерно започни от това:
отвори си кутията за да можеш да пипаш процесора и паметта по време на клок дали много греят че да не изгърмиш.
Сложи си една от двете програмки които ти казах.
относто чиповете след направен много разкъртваш клок и след това пуснат 3D Марк 2003 е нормално да пари много даже може и да не можеш да си сложш пръстта отгоре.( което впрочем май не е много добре) Бе в охлаждането му е майката
poseydon
30.05.04 г., 02:18
Винаги съм го казвал, че преди да се занимавате с какъвто и да е оверклокинг първо трябва да се снабдите с подходящо охлаждане и тогава да мислите аджеба тая памет на колко ше тръгне или тоя процесор дали ще издържи шина 200 и т.н. Аз лично не съм патил от клок поради спазване на почти всички safety precautions та затова за да ви е мирна главица подсигурете се добре.
Nicholas
30.05.04 г., 10:10
Originally posted by jaredharet
Ами кажетеми от къде да започна с клокването
и също тъка да питам нормално ли е чиповете на рама да греят доста
1. Сдобиваш се с 3D Mark 2003 и го инсталираш;
2. Сдобиваш се с Riva Tuner и го инсталираш;
3. Отключваш овърклока през Riva Tuner;
4. Сдобиваш се с един тефтер и нещо за писане, в който после ще записваш колко точки си достигнал, при какви честоти и настройки;
5. Зареждаш се със солидна доза търпение и спокойствие;
6. Завърташ 3D Mark 2003 на default честоти, за да знаеш от къде започваш;
7. Вдигаш работните честоти на ядрото и паметта през Riva Tuner с 20% примерно, завърташ 3D Mark и следиш за дефекти в картината;
7.а. Ако няма НИКАКВИ дефекти (артефакти) продължаваш да вдигаш честотите през 5-10 MHz, докато забележиш артефакти. След всяка промяна завърташ 3D Mark и се взираш в монитора за артефакти;
7.б. Ако има НЯКАКВИ дефекти полечка смъкваш честотите с по 5-10 MHz, докато артефактите изчезнат. След всяка промяна завърташ 3D Mark и се взираш в монитора за артефакти;
8. В един прекрасен момент достигаш до граничните честоти, при които НЯМА дефекти в картината. Тогава оставяш 3D Mark да се извърта (loop) дълго време - поне 4-5 часа, добре е и повече ако е възможно.
В най-общия случай, ако 3D Mark (или игра) зацикли, причината е прегряване на ядрото, а ако се появят артефакти, черги, квадратчета и други дефекти в картината, но програмата не зацикля, прегрява паметта. Тогава мислиш за охлаждане, ако има смисъл и полза от него естествено. Колкото по-малко грее ядрото и паметта на видеото, толкова по-добре за теб и машината ти.
Успех... и чудеса не чакай!!! Колкото-толкова.
botroid
30.05.04 г., 20:43
Никви Маркове, не стават за тест при клок според мен. Цялата раота може да се направи за съвсем кратко време.
1. Гледа се маркировката на чиповете памет. Ако са 5 нс няма смисъл! Ако са по-малко се минава по-нататък.
2. Чрез coolbits или nVHardPage се разрешава опцията за клок в драйверите. RivaTuner не е добър избор щото позволява ограничен клок, само до 600 мгц на паметите.
3. Пуска се един UT2003 или 2004, праскате alt+tab, да излезете в десктопа, клоквате в драйверите гпу-то на 300 мгц, натискате Test, ако теста мине следва Apply, оставяте панела за клок отворен, превключвате към UT, ако не забие до няколко минути пускате още мгц на гпу-то в стъпки от по 5. Пак влизате в UT и така докато картината замръзне, изчаквате малко да тръгне. Сваляте клока с 10 мгц. Това е.
4. Сега паметите - ако са 4 нс и по-бързи напрао ги връткате на 500 мгц, отново task switching към UT и следите за прословутите артефакти и дефекти, поразходете се насам-натам ако до минута няма нищо, дигате клока с стъпки по 20 мгц. По някое време паметите ше почнат да праят грешки и ще си проличи, сваляте клока с стъпки от по 5 мгц докато картината се изчисти от дефекти. Твае.
Така описания начин е бърз (за дес'тина мин.) и грубичък способ да разберете какви са способностите на вашта картица. Когато имате време за игра поне 2-3 часа следва финната настройка, ако се наложи такава ще си проличи.
1. Ако по време на игра картината замръзне за 2-3 или повече секунди или изцяло забие имаме прегряване на гпу-то. Сваляте с 5 мгц докато се стабилизира.
2. Ако по време на игра се появат дефекти в изображението имаме прегряване на паметите. Сваляте с 5 мгц докато изчезнат.
jaredharet
30.05.04 г., 21:33
Ами нека ви кажа и каква ми е щайгата
Mainboard k7s5a CPU duron 900Mgh 128 SDR RAM VC FX 5200 128/128 ATX 400W
Veseliq
30.05.04 г., 22:10
Най-малкото трябва да оведомиш колко нс е паметта ! Коя е марката (производителя) на картата? Ако на паметта пише 2.8нс или има некво номерче на чиповете , пускаш в гуугъл и проверяваш колко нано секунди е! Ако са наистина 2.8 може да се клоква до майка си и баща си , абе много , ако е 3.6 пак бая , ако е 4нс по умерен клок но все пак много ! Значи много лесно се изчислява до колко работи паметта - 1000 делено на наносекундите по 2 - тоест ето няколко примера ако паметта е 6нс - 1000:6~166 166х2=333 горе долу паметта може да работи на 333 и повече трудно - до 366 да стигне максимум... ако е 2.8 - 100:2.8=357 357х2=714 обаче при по евтините карти като 5200 изработката е такава че не може да пропуска повече от 500-600 и ядрото в един момент не може да обработи данни минаващи с тая скорост , но горе долу така седят нещата... ;)
едит сега като се замисля тия карти са на 400мхз оригинални - ако паметта е 4нс точно толкова излиза и повече от 466 мнооогооо трудно ! но със 3.6 - 466мхз спокойно ;)
botroid
30.05.04 г., 22:30
Originally posted by Veseliq
тия карти са на 400мхз оригинални - ако паметта е 4нс точно толкова излиза и повече от 466 мнооогооо трудно ! но със 3.6 - 466мхз спокойно
Добре си го обяснил, ама струва ми се че бъркаш в сметките. Ако паметта е 4 нс, то тогава 1000:4*2=500 мгц. А такива със 3.6 - 555 мгц, 3.3 - 660 мгц.
Напрао е грехота такива памети да стоят на 400 мгц :)
Ами аз имам некав Axle FX 5200 128 bit с 64 DDR и паметта варви на 500 стабилно. Пробвал съм и на 550 и пак върви докато не се спече много. А ядрото мноо не се бичи, но на 275 варвеше доволно. т.е. като цяло картинката е следната 250->275, 400->500.
Nicholas
31.05.04 г., 00:03
Botroid е прав - много по-разумно е тестове да се правят с игри. Резултатите от тях са по-достоверни и по-използваеми в на практика, с 3D Mark са по-скоро теоритични.
jaredharet
31.05.04 г., 00:33
Производителя на картата е axle
Паметта е
Sumsung 410
k40261638e-tc40, но като си сложа пръста много пари. компа не е рестартиран от петъка
jaredharet
31.05.04 г., 00:37
До колкото видях е 4 нс
jaredharet
31.05.04 г., 13:19
На riva tuner над това за клокването има едно за клокване на ядрото. Него да го барам ли. в момента е на 250
а рама съм го клокнал до 450 и се държи стабилно според мен може и още
Да паметта ти е 4 нс би трябвало да можеш 500 със сигурност а повече ако имаш късмет но си сложи стабилно охлаждане
а знаете ли дали ще успея да си сложа вентилатора от процесора на видеокартата.вентилатора е някакъв spire,а видеото е Р9200,или ще трябва да си взимам отделно охлаждане за картата?и ако е така може ли да ми препоръчате охлаждане?
jaredharet
31.05.04 г., 20:16
А да увелича ли честотата на ядрото. В момента е на 250 MGH.
Със стандартно охлаждане съм
Nicholas
01.06.04 г., 00:22
Пробвай да понатиснеш ядрото - би трябвало да се клокне с 10-ина и повече % спокойно. Не забравяй, обаче, в драйвера или Рива Тунер да махнеш отметката на надписа Apply this settings at startup (или нещо подобно беше). Това ще ти гарантира, че дори ядрото да се претопли и машината да зацикли, след рестарт ще тръгне на default честоти и ще можеш да продължиш без грижи работата си. Няма страшно, няма да повредиш видеото така лесно. Мисля, че ако вдигаш успоредно честотите на ядрото и паметта, ще имаш по-сериозен успех. При мен когато клоквам само паметта получавам по-малък прираст, от колкото ако клоквам ядро и памет заедно. Интересното е, че докато бях с по-старите драйвери (сега съм с 56.72) нямаше никакво значение дали ще клоквам ядрото или не. От както сложих 56.72 получавам много по-добри резултати когато вдигам честотите успоредно на ядро и памет - факт. Може и да си внушавам, но понеже винаги когато тествам пиша, цифрите просто го доказват.
jaredharet
01.06.04 г., 00:29
А искам да попитам като си форматирам процесора клока ще стой ли
Nicholas
01.06.04 г., 00:34
А искам да попитам като си форматирам процесора клока ще стой ли
Какво значи да форматираш графичния си процесор?:insane:
jaredharet
01.06.04 г., 01:17
Не смисъл като изтрия тази програма.
Nicholas
01.06.04 г., 09:15
Не смисъл като изтрия тази програма.
:insane: Ако разбирам правилно, питаш дали след деинсталиране на Riva Tuner ще запазиш възможностите за овърклок. В този случай отговорът е - не, няма да ги запазиш. Защо ти е да деинсталираш програмата? Тя ти дава възможност да пипаш лесно доста настройки, а и не е особено голяма като обем. Освен това дава по-широки възможности за клок (при тестване допуска по-високи честоти), в сравнение с панела на видеодрайвера. Абе ако не ти пречи, не махай Riva Tuner.
Авторски права на vBulletin