Виж пълна версия : Abit AN7
out_infinity
29.05.04 г., 12:58
Реших да направя тема за това дъно, както си има и за другите по-известни. Не че това е толкова известно колкото другите, но се оказа, че има потенциял да стане.
Линкове към BIOS-и
Оригинални БИОСИ:
Original BIOS 1.6 (ftp://ftp.abit.com.tw/pub/download/bios/an7/an716.exe)
Original BIOS 1.7 (ftp://ftp.abit.com.tw/pub/download/bios/an7/an717.exe)
Моднати биоси: тук (http://s6.invisionfree.com/underclock/index.php?showtopic=183).
out_infinity
29.05.04 г., 14:47
Малко впечатления от BIOS-ите
N24AAC18 - успявам да запаля на 255. На 250 върви доста добре, но не съм тествал дълго време. Но този BIOS не се разбира с едната ми памет на никакви шини.
N24AA131 - С този BIOS не стигам до никъде повече от колкото с оригиналния. Но пък се разбира с другата ми памет (не перфектно, но горе долу).
Da_Munk ти пробвал ли си го този втория?
Da_Munk
30.05.04 г., 13:30
Току що пробвах N24AA131 - не запали на 235 и върнах N24AAC18 С него съм пускал през ClockGen (http://www.cpuid.com/download/CG-NVNF2.zip) 245 не държи при тестове. На 240 се справя доста добре, но още не съм въртял дълго време Prime. Максималната честота с която мога да boot-на е 235
Проблема с по-високите честоти се оказа в охлаждането на Южния мост. Измислил ли е някой подходящо охлаждане, за него, защото не е работа да държа перка отпред, а охладителя от една стара Axle-ка GF2 се оказа напълно недостатъчен:(
Лошото е, че нямам никаква друга хубава памет и не мога да разбера, ако A-Data-та нещо не се разбира с дъното. А и ми замръзва всичко, ако сменям FSB "on the fly" с ClockGen при CAS3 (това не мога да си го обесня)
Paparac
30.05.04 г., 16:54
Originally posted by out_infinity
Реших да направя тема за това дъно, както си има и за другите по-известни. Не че това е толкова известно колкото другите, но се оказа, че има потенциял да стане.
Ами като искаше да направиш тема, що и сложи такова скромно заглавие...С подобно простичко заглавие забрави да я нарпавиш популярна;)
out_infinity
31.05.04 г., 01:30
Незнам дали имаш проблем с паметта, ама това дъно май не се разбира много с паметите. Да не говорим за CAS 3.0. Доста хора казват, че подобни настройки не държи, освен ако самата памет не е толкова по производство.
Аз сега ще си взема някаква друга. Ще Mosel Vitelic-a :(
Той на CAS 3.0 не върви дори и на 133 :) А и не се разбира с хубавия BIOS, ама въобще.
out_infinity
03.06.04 г., 23:25
Смених си паметта. Сега си взех една A-DATA Vitesta. На 225 тръгна и върти Prime. Сега я мъча да я подкарам на нещо по-достойно, ама незнам... дъното е много неразбиращо се с паметта. Ама $350 за BH5/6 няма да дам :) Пък и гледам по форумите, че дъната не правят големи шини с 2x512. Сигурно това е цената на многото памет - по-малък трафик.
RaHzElChO
04.06.04 г., 01:34
Ами много си назад с материала(смисъл,не си чел достатъчно форума),изрично беше казано,че тая Vitesta е предимно за Интел дънни платки и дам се представя доста по-добре,покупката и е абсолютно безмислена,да беше се огледал за някоя бройка на А-Дата CH5 или TwinMos CH-5,има и един добър вариант,даже може би и най-добрия.Напоследък започнах да се интересувам сериозно от памет на име Transcend.Разбрах,че Молов и е направил ревю на сайта на Комекс Груп и погледнах там за какво става дума.Плочка 400 мхз достига 500 без много усилия и то на дифолт 2.6 волтаж(нещо паметите,които е тествал той,незнайно защо при повдигане на волтажа не искали да запалят,да се надяваме да може да им се пуска волтаж,защото щом на дифолт е направила 500,то с повечко волтаж може и повече,а и на агресивни тайминги,не е зле да се погледне ревюто.
out_infinity
04.06.04 г., 12:50
Чел съм достатъчно форума. И тази Vitesta е за Intel, защото не може да се пуска на агресивни настройки. Е аз не искам да я пуска на агресивни настройки а само да прави голяма шина. Нищо повече. Просто дъното има разни странни изисквания и въобще не му се нравят 2x512MB.
GeniusLoci
04.06.04 г., 13:01
Originally posted by out_infinity
Чел съм достатъчно форума. И тази Vitesta е за Intel, защото не може да се пуска на агресивни настройки. Е аз не искам да я пуска на агресивни настройки а само да прави голяма шина. Нищо повече. Просто дъното има разни странни изисквания и въобще не му се нравят 2x512MB. Не, не си прав ;)
Не е защото не може на агресивни, а точно защото е правена така, че да ходи на висока шина на интелски дъна, а в интерес на истината ходи и на далеч не релаксирани тайминги..
Нали не мислите, че работата на паметта се определя само от настройките й..че защо ли тогава тая и на CL3 не ще повече от 230 на GB KNS Pro :rolleyes: , а на IC7-цата ми минава преспокойно 250 на CL 2.5...
out_infinity
04.06.04 г., 13:09
Другия ми избор беше Super-T и ти ми препоръча Vitesta-та :)
Btw с нея постигнах 10mhz отгоре на шината спрямо предишната памет. Но проблем-а в самия chipset (говоря за конкретното дъно)...
GeniusLoci
04.06.04 г., 13:16
Нормално..дъното ти не може повече, това не е Ланпарти ;) :)
А на CL 2.5 трябва да изкарваш над 230..
out_infinity
04.06.04 г., 15:30
Ако си чел малко по-горе с това дъно и Twinmos BH5, зарежда Windows на 255 шина. А на 250 върви доста стабилно. Но не мога да намеря 2x512 BH5 за да тествам. Така, че ме навежда на мисълта, че все пак не му харесват тези 512MB паметти.
GeniusLoci
04.06.04 г., 15:55
Нали се сещаш - работата на чипсета не е "самостоятелна" - както с една памет прави повече , отколкото с два модула, така и с различни памети ще е различно. С MCI ще стигнеш 230, със SuperT може и да не тръгне, с A-Data 450 почти 100% няма да минеш и 225.. но това няма общо с настройките - с 512 МВ ВН-5 ще стигаш по-малко отколкото с 256 ВН-5. Разлики при работа в паметта има от какво ли не, CAS Latency е малък проблем в сравнение със всичко друго.
ПП и ланпартито на Ицо тръгва на 280 (например) но работи с неговата памет на 260 (например).
out_infinity
04.06.04 г., 16:30
Ясно :) Нали затова въртя памети като луд :)
Както и да е. Аз не гоня рекорди. Важно е машината да върви стабилно :)
Da_Munk
04.06.04 г., 21:04
Originally posted by GeniusLoci
... с A-Data 450 почти 100% няма да минеш и 225...
С тая същата A-Data 450 правя 240MHz стабилни.
out_infinity, докъде казваш стигна с Vitesta-та?
GeniusLoci
04.06.04 г., 21:22
Значи си голям късмелия, да ти кажа ;)
Da_Munk
07.06.04 г., 22:47
Тоя BIOS на TicTac ми съсипа дъното! Сега съм с ново, добре че беше в гаранция и тия от MOST ми го смениха.
Значи, както си цъкам в Win-а или някоя игрица и мистериозно ми се рестартира компа и така все по-често. Започна да се ресетва и при зереждането и още в началото при BIOSа. Аз си мислех, че е от високите FSB-та докато не установих, че го прави и на default 133FSB. Тогава реших, че е от молива по Duron-а или от някакви дефекти в кеша. По едно време обаче пускам компа и си увисва на логото на Abit в началото. Нито мога да вляза в BIOS, нито нищо!:( Сменях памети, процесори - същата работа. Както и да е, от MOST ми дадоха ново дъно, което ме кара да мисля, че проблема не е бил в BIOS-а, защотот той би трябвало да може да се оправи, препрограмира, смени...
Сега с новото, слагам пак моднатия биос и след няколко часа нормална работа - мистериозен рестарт, тръгва да зарежда и на логото забива. E викам си - пак ше се ходи в MOST, ама този път като ресетнах биоса се оправи и първата ми работа която направих беше да върна оригиналния биос. Вече 2 дни не ми е направило никакъв проблем. Въпроса ми е има ли някой друг оплакал се от тоя биос, някакви други проблеми, че нямам много време да търся по чуждите форуми и за тия които са с него все пак да внимават. И аз ли съм единствения карък, с 2 дъна и на 2те да прави проблеми биоса. А може би проблема е някъде другаде?:rolleyes:
out_infinity
08.06.04 г., 10:19
Ех, абе май не е много читав този BIOS. С Vitesta-та няма много промяна, но при мен проблем-а е че съм 2x512 или поне така си мисля.
Да се върнем към BIOS-а. Сега тъкмо си играя една игрица и нещо взе да забива. Сега върнах оригиналния BIOS да пробвам дали е от BIOS-а проблема. Ще кажа малко по-късно.
М/у другото да питам, ти с оригиналния BIOS до колко стигаш?
out_infinity
09.06.04 г., 02:01
С оригиналния BIOS на същите настройки не замръзва в играта. Може би трябва да вдигна AGP Voltage-а, но нямах време да играя игри цял ден :)
ArthurDent
22.06.04 г., 11:35
Искам само да кажа, ако не сте го видяли, че Mother Board Monitor вече поддържа и нашите дъна. Най-после са разгадали това пусто mGURU.
out_infinity
25.06.04 г., 17:26
Разгеле :)))) Сега си го точа. Мерси за инфото.
ArthurDent
26.06.04 г., 14:58
А я да питам вие кои драйвери за аудио използвате. Понеже нали чипа ни е 685 а не акто на останалите. Всмисъл ако сложа последните драйвери на нВидиа (за ЛАН, аудио и т.н.) в плеъра който използвам JetAudio забива пространствения звук (в другите плеъри които съм ползвал е ОК, но те имат пък други неша които не харесвам и затова НЕ искам да си сменям плеъра). Като върна драйверите само на аудио от пакета от АБИТ се оправя. Интересно ми е дали имате подобни .... ефекти.
ПС Бях пуснал тема в софт-форума но се оказа след много опити че е само от драйверите за дъното.
out_infinity
28.06.04 г., 09:40
Аз не съм имал проблеми със звука, но ще си сложа драйвера от ABIT пакета за да тествам за производителност дали ще има разлика.
ArthurDent
30.06.04 г., 00:05
Аз това казвам - че само с тоя плеър, който явно използва всички възможности на пространствения звук (понеже само тогава имам проблеми, а не и със стереото) се получава това. С Windows media Player или друг го няма проблема но звука не е избощо дори близо до нивото на JetAudio-то.
coco_brais
11.08.04 г., 22:49
Излезе новиа биос за AN7
ftp://ftp.abit.com.tw/pub/download/bios/an7/an716.exe
out_infinity
12.08.04 г., 11:47
Ще го пробвам. Ако и с него правя 240 шина ще го оставя :) Искам да кажа, че истината е в моднатите биоси.
coco_brais
13.08.04 г., 07:03
Хубу ама и ако дадеш линк които да не е на БГ сервер ше е много добре ;)
out_infinity
14.08.04 г., 17:46
Много моднати биоси наведнъж има тук (http://s6.invisionfree.com/underclock/index.php?showtopic=183). Сложих го и най-горе в първия пост.
Аз доскоро бях с DE8CPC2T. Биосите който завършват с 2T са направени за double-sided RAM. Аз правя 240 шина с 2x512MB, което беше невъзможно с другите биоси.
Сега тествам моднат вариант на новия 1.6.
coco_brais
22.08.04 г., 15:45
Биос за АН 7
Support AMD Sempron CPU.
ftp://ftp.abit.com.tw/pub/download/bios/an7/an717.exe
out_infinity
23.08.04 г., 13:39
Искам да похваля този биос - AN7DE8.
С него правя стабилни 235mhz 11-2-2-2.0 с 3x256MB памет.
С 2x256 правя 240mhz. С три памети нещо неуспявам да задържа на 11-2-2-2.0. Може би едната памет не издържа на агресивните настройки. Пък за 5mhz не си заслужава да са намаляват - губи се производителност.
За всички с 2x256 или 3x256 едностранни памети това е биоса. С другите моднати биоси се надблюдават замръзвания при мен.
Ако някой друг е пробвал моднати биоси моля да сподели впечатления.
ArthurDent
24.08.04 г., 20:45
А да сте имали проблеми с вентилатора на северния мост. От 2 дена почна да се вклчва звуковата аларма на дъното и след малко спира (днес малко повече задържа) звука, не комп.. Просто спадат оборотите му на под 200 (двеста) и въпреки че темп. му не надвижава 30* пищи (то и така трябва де). Не съм включвал управлението на вентилаторите и на дъното и на процесора, работят си на максимум. Нищо не съм правил (всмисъл да го махам чистя и слагам друга паста), но се замислям. Но пък така няма ли да ми отиде гаранцията? Всъщност това гаранционен проблем ли е? От февруари (средата) го имам дъното.
Не знам дали има връзка но от няколко дена съм с БИОС 17 (официалния).
out_infinity
25.08.04 г., 02:56
Не се притеснявай толкова за гаранцията. Сваляй, чисти, сменяй... Просто ако някой ден опреш до гаранцията ще го сложиш пак. Инак може да го спреш да не пищи като му паднат оборотите. Просто му сложи минимални обороти 0. :)
coco_brais
25.08.04 г., 03:36
Originally posted by ArthurDent
А да сте имали проблеми с вентилатора на северния мост. От 2 дена почна да се вклчва звуковата аларма на дъното и след малко спира (днес малко повече задържа) звука, не комп.. Просто спадат оборотите му на под 200 (двеста) и въпреки че темп. му не надвижава 30* пищи (то и така трябва де). Не съм включвал управлението на вентилаторите и на дъното и на процесора, работят си на максимум. Нищо не съм правил (всмисъл да го махам чистя и слагам друга паста), но се замислям. Но пък така няма ли да ми отиде гаранцията? Всъщност това гаранционен проблем ли е? От февруари (средата) го имам дъното.
Не знам дали има връзка но от няколко дена съм с БИОС 17 (официалния).
Имах такав проблем само че с предното ми дъно НФ7-М, след почисване се оправи :p
XeForce3
11.09.04 г., 14:16
Как се представя дънната платка с 2х512ДДР 400@11-3-2-2.0Cl рам памет? Става дума дали може да се стабилизира че нали имат някакъв проблем дъната :D
Чукундур
15.07.05 г., 14:50
Скоро излезе и новата официална версия от Abit, AN719. Извинявам се за изваждането на стара тема, но моля някой ако има впечатления от някой по-нови версии на моднати биоси да сподели (ако все още са останали хора които ползват такова дъно )
Авторски права на vBulletin