PDA

Виж пълна версия : HELP!! Прецаках Dual BIOS-a на Gigabyte

3Dfx
02.05.02 г., 03:51
ако може да ми помогнете!!!
компютъра ми е:
Gigabyte GA-7VTXE+
AMD Athlon XP 1700+
256 MB DDR PC 1600
64M GeForce 2 Ti и т.н.
обаче си флашнах Bios-а
и го прецаках
GIGABYTE е с DualBIOS
и след флашването и двата май оказаха
получавам следното съобщение
7VTX F8
Checking System Health OK
AMD Athlon XP 1700 +
Checking NVRAM..No NVRAM
262144 KB OK
Wait
CMOS Setting Wrong
Press F1 to RUN Setup
Press F2 to load default values and continue
и каквото и да натисна блокира
при стартирането развърта само CD-то
и спира
баси колко ламерски ви говоря ама PC-то ми е на 1 месец
и не мога да го прежаля
и двата BIOS-а са запоени на дъното и няма никакви превключватели !
ПОМОГНЕТЕ МИ АКО ЗНАЕТЕ КАКВО ДА НАПРАВЯ
Писах даже на Gigabyte
но няма отговор)
Мерси предварително!

RuEv
02.05.02 г., 05:13
Ай стига бе!...
GA-7VTXE

File Name BIOS Version
(Date)
Version Description
7vtxe_f7.zip F7
(Mar. 21, 2002) 1. Correct AMD CPU XP 1800+(ID 680), 2100+, 2200+
2. Add ATI8500 AGP patch
3. Correct Fan speed error in Gigabyte SIV utility when resume from STR

--Other old version BIOS for this model--
GA-7VTXE+

File Name BIOS Version
(Date)
Version Description
7vtxe+_f4.zip F4
(Mar. 21, 2002) 1. Correct AMD CPU XP 1800+(ID 680), 2100+, 2200+
2. Add ATI8500 AGP patch
3. Correct Fan speed error in Gigabyte SIV utility when resume from STR

Виж хората какво пишат! Последна е версия F4
Ти от къде го взе този BIOS => 7VTX F8 ?!?!

Наистина преди известно време се мярна някаква F8-beta!!!!!

3Dfx
02.05.02 г., 07:12
Набутал съм се .Има VTX F8 дейба и линковете ама що не им работи шибаната технология DualBIOS и тва Checking NVRAM..No NVRAM

pe6o
02.05.02 г., 12:55
RuEv, последната версия е F7, ако това което цитираш е вярно. На сайта им БИОС версиите са подредени така - най-новата е най-отгоре. И аз така се бях заблудил за 7VRXP. Мислех, че е F4, а тя била F6 най новата.

TodB
02.05.02 г., 13:03
Ei, tukmo go vidqh tova v mail-a mi i gledam, 4e i tuka go ima :)

Zna4i ti siguren li si, 4e BIOS-ite na 7VTX i 7VTXE+ sa compatible?!?

Stoto qvno mai si slozil bios ne za tvoeto MB, koeto e napravilo belqta...

Stan
02.05.02 г., 13:34
Вижте... дали е Compatible или не, вече е без значение. След като БИОС-ът е прецакан, трябва да се търси програматор, и то при фирма, която е навита да препрограмира запоен БИОС. Лично аз нямам никакво обяснение кой измисли идиотщината със запоените БИОС-и, че и безсмислените Dual BIOS след това. Толкова ли е по-скъпо да се сложи най-обикновен единичен чип с цокъл?!?!? Имаш проблем - вадиш чипчето и бегом в Аргус...

Еееех... доброто старо BE6-II беше така, няма ги вече тия работи, промениха се ценностите.

Конкретният ми съвет е - вземаш дъното (забравяш за всякаква гаранция - прецакан БИОС не е гаранционен факт) и отиваш в Аргус да се опитат да презапишат чипа. Пробвай и в сервиза на Стантек. Запиши си на дискета ФАБРИЧНИЯТ БИОС на дъното, 10 пъти провери версията, всичко, и тръгвай по фирмите.

RuEv
03.05.02 г., 01:31
3Dfx => Наистина от обясненията ти не става много ясно или по-точно аз не разбрах, ти пробва ли с “Delete” веднага след включване на РС да влезеш в BIOS или не.
След това с “F8” => в “AMI Dual BIOS Flash ROM Programming Utility v1.02”
Ако стигнеш дотук, би следвало вече лесно да се оправиш =>
нагласяш Boot From: Backup BIOS и т.н.

3Dfx
03.05.02 г., 18:13
абе и за тва мислих ама ми е ценно още на 1 месеце е деиба
дано поне да има гарация:((((
абе има някакъв надпис cmos clr или нещо подобно
ама няма никакъв превключвател

IPOC
03.05.02 г., 22:54
Павлин така беше си прецакал Gigabyte като му шлафна биоса с насъвместима версия.За това преди да правите такива неща МИСЛЕТЕ!!!
Ако вторият биос е непокътнат и не е засегнат от флаша тогава се взима един кондинзатор 100 нано фарада(за да е по-сигурно че ще стане) и се занулява(да е постоянно занулен).Допира се до 4 или 5 краче на биоса (от долната страна) докато се включва компютъра и се задържя докато врътне HDD-то.Това предизвиква грешка в 1-я биос и се бутва втория."Слава богу" че има два биоса.

pav
04.05.02 г., 00:29
Ako 2-рия биос ти е здрав изход има . Пиши ми мейл за да ти обясня . Този начин ми го каза ACDC(wrights reserved :)) . А иначе днеска си дръпнах версия f8 за моя модел и си флашнах биоса напълно нормално . А иначе преди когато и мойто дъно беше така и аз го бях флашнал с биос за 7VTX . А променям малко топика някой тествал ли е по-сериозно колко Мхз шина стига VTXH(+) . Аз днеска си играх ,ама кво да кажа с памет PC2100 Samsung . Все пак като я пуснах на мин настройки успях да стигна стабилно 162Мхз . А най-тъпото е че след 161Мхз програмката за о/с от windows вече не работи - показваш 162..3.4 и тя пуска 133 :( .

Morpheus
04.05.02 г., 19:16
Spored men EasyTune-to na Gigabyte ne e ni6to osobeno. Nai me kefi RedStorm-a na Soltek - tam prez BIOS-a avtomati4no iz4islqva max FSB i se restartira, kato FSB-to se setva s 2-3mhz po-nisko ot maximalnoto za sistemata.

pav
04.05.02 г., 19:25
Morpheus (04-05-2002 18:16):
Spored men EasyTune-to na Gigabyte ne e ni6to osobeno. Nai me kefi RedStorm-a na Soltek - tam prez BIOS-a avtomati4no iz4islqva max FSB i se restartira, kato FSB-to se setva s 2-3mhz po-nisko ot maximalnoto za sistemata.

Ами ти как ги сравняваш като те нямат много общи неща . А едната разлика е че редсторма не е използваем , а пък easytune-а е много добър ако искаш да си правиш скрииншотчета на честоти на които не можеш да заредиш . А значи си подобрих рекорда с гигабайта - 167Мхз , ама не е много стабилен(има си хас с тая памет) . Прави демота на Quake 3 Arena , ама като пусна цял теста на 3D Mark 2001 и ме изхвърля на някой от тестовете . Обаче всичко е супер бъгясало щото на 169хз въобще уиндолса не тръгва да зарежда . Забива още като прави тест на паметта . Това трябва да е от биоса . А пък на 168Мхз като го пусна и си тръгва отначало, виждам процесора че е на правилните Мхз и после като зареди уиндолса гледам че е на fsb - 133Мхз . Очаквам нов биос ъпдейт .

IPOC
04.05.02 г., 19:52
Morpheus (04-05-2002 18:16):
Nai me kefi RedStorm-a na Soltek - tam prez BIOS-a avtomati4no iz4islqva max FSB i se restartira, kato FSB-to se setva s 2-3mhz po-nisko ot maximalnoto za sistemata.

Де да беше вярно това за RedStorm.За мен е пълна глупост.Когато можеш да стигнеш повече той пуска малко,когато можеш малко той пуска много.Глупост е!!!

RuEv
05.05.02 г., 03:56
Pavlin (03-05-2002 23:29):
Ako 2-рия биос ти е здрав изход има . Пиши ми мейл за да ти обясня . Този начин ми го каза ACDC(wrights reserved :)) .

Павка, какъв е проблема да го кажеш пред всички?
Да не би с ACDC да сте го патентовали или е секрет някакъв?
3Dfx има гаден проблем и поне до преди няколко часа не го бе решил. Сигурно е затруднен и с достъпа до форума ...

IPOC
05.05.02 г., 11:32
Средството съм го казал.Ако не разбира нешто 3Dfx да драсне на Павлин да му го разясни.Общо взето така се прави.(както съм написъл по-горе).

Stan
05.05.02 г., 12:14
Окъсяването на крачета на БИОС-а е крайно рисковано и непрепоръчително. Имай предвид, че прецакаш ли EEPROM-а, не само завинаги губиш каквато и да е гаранция, но най-вероятно завинаги губиш и дъното. Ако се скапят логическите връзки в чипа, просто няма да се подаде информация към втория БИОС да boot-не и тогава работата става мътна - разпояване на стария чип и запояване на нов... ужас.

IPOC
05.05.02 г., 17:37
Stan (05-05-2002 11:14):
Окъсяването на крачета на БИОС-а е крайно рисковано и непрепоръчително. Имай предвид, че прецакаш ли EEPROM-а, не само завинаги губиш каквато и да е гаранция, но най-вероятно завинаги губиш и дъното. Ако се скапят логическите връзки в чипа, просто няма да се подаде информация към втория БИОС да boot-не и тогава работата става мътна - разпояване на стария чип и запояване на нов... ужас.

Ако това е рискована идя предложи решение.Другият вариант е да го занесе в Argus и да му препрограмират биоса за около 11$(не си спомням цените).

3Dfx
05.05.02 г., 17:47
vse oshte ne sym reshil problema
mislq 4e vsi4ko e idva ot"Checking NVRAM..No NVRAM"
za tova blokira sled F1 ili F2 i ne raboti Del/F8 i t.n.
nqma si poanqtie kakvo se pravi kogato shibaniq BIOS ne moje da si nameri NVRAM-a
a kakto kazah ima 3 spoiki na dynoto za BIOS RESET
no nqmam predstava kak da go resetna
ako nqkoi znae pls tell me

IPOC
05.05.02 г., 19:42
Това за ресета е тествано и НЕРАБОТИ.Не съм чувал някой да му е проработило.Просто от Gigabyte са т*и и не са сложели още един дцъмпер.И помисли върху другите варианти.Винаги имариск.

Stan
05.05.02 г., 20:32
IPOC (05-05-2002 16:37):
Stan (05-05-2002 11:14):

Ако това е рискована идя предложи решение.Другият вариант е да го занесе в Argus и да му препрограмират биоса за около 11$(не си спомням цените).

Ами IPOC, ти сам си предложил добра алтернатива - толкова скъп и трудоемък ли ти се вижда вариантът с Аргус? Е, всеки сам си решава в крайна сметка.

IPOC
05.05.02 г., 22:21
Stan (05-05-2002 19:32):

Ами IPOC, ти сам си предложил добра алтернатива - толкова скъп и трудоемък ли ти се вижда вариантът с Аргус? Е, всеки сам си решава в крайна сметка.

Ако може да се направи без излишни средства и чакане по фирми за мен това е добре свършена работа.Но за щастие проблема не е мой и аз не определям начина нарешаването му но в момента сме в почивка и ако да си без pc е дразнешто то има само една алтернатива.
:bye::bye::bye::bye::bye: ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ НА ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ И ЧИТАТЕЛИ ! ! ! :bye::bye::bye::bye::bye:

mike
18.07.03 г., 18:41
Originally posted by IPOC
Павлин така беше си прецакал Gigabyte като му шлафна биоса с насъвместима версия.За това преди да правите такива неща МИСЛЕТЕ!!!
Ако вторият биос е непокътнат и не е засегнат от флаша тогава се взима един кондинзатор 100 нано фарада(за да е по-сигурно че ще стане) и се занулява(да е постоянно занулен).Допира се до 4 или 5 краче на биоса (от долната страна) докато се включва компютъра и се задържя докато врътне HDD-то.Това предизвиква грешка в 1-я биос и се бутва втория."Слава богу" че има два биоса.
Значи аз имам подобен проблем - дава ми "BIOS ROM checksum error". Надявам се втория БИОС да е непокътнат. Моля ви кажете точно номера на крачето, че да не направя някоя беля. Крачетата си имат номера от 1 до 32, че иначе това "долната" страна не знам какво значи :)

pav
20.07.03 г., 01:07
Originally posted by mike
Значи аз имам подобен проблем - дава ми "BIOS ROM checksum error". Надявам се втория БИОС да е непокътнат. Моля ви кажете точно номера на крачето, че да не направя някоя беля. Крачетата си имат номера от 1 до 32, че иначе това "долната" страна не знам какво значи :)

Не си спомням много от тогава . Виж на снимката която съм качил къде трябва да пипаш . А за кой крак точно , ами мисля , че беше 5-тия като броиш от север , обаче не съм сигурен . Питай ACDC !

acdc
20.07.03 г., 01:40
Originally posted by pav
Не си спомням много от тогава . Виж на снимката която съм качил къде трябва да пипаш . А за кой крак точно , ами мисля , че беше 5-тия като броиш от север , обаче не съм сигурен . Питай ACDC !

Ами к'во да ме питат като това беше преди 2 години и ако мислиш, че си спомням точно номера на крачето.........
Принципно няма проблем да се пробва - аз съм допирал и до други крачета (по-точно до всички) и не съм го "гръмнал"!
Опасно е когато дадеш на късо 2 съседни крачета!

pav
20.07.03 г., 18:05
Уф , забравил съм да кача файла ..

mike
21.07.03 г., 03:05
10x много, момчета. За мое голямо очудване се оказа, че процесора не бачка както трябва. Не мога да разбера как пък така се е скапал и защо трябваше да ми дава това съобщение: "BIOS ROM checksum error". Тъпа работа дето ми загуби няколко часа :mad: