Виж пълна версия : Поправка на bad sectors???
Piponki
04.04.02 г., 06:16
На хард диска ми се появиха bad sectrors. Не са много - около 40 кб. Тъй като е в гаранция го занесах във фирмата да ми го сменят. Обаче ония ми казаха че ще се опитат да го поправят и ако не могат чак тогава ще го сменят. Като отидах след 3 дена да си зема диска ми върнаха стария и казаха че са го поправили. Та въпросът ми е могат ли да се ПОПРАВЯТ развалените сектори и има ли някакъв начин да се скрият (изолират)? И по какъв начин мога да проверя диска 100% за развалени сектори защото пробвах формат под ДОС и всичко е наред. Диска е Maxtor 40 gb.
Ами те се маркират като "Bad" и диска вече не пише там , това е "поправянето" ...
обаче препоръката ми е да се опиташ да го махнеш тоя диск , защото веднъж появят ли се значи нещо е почнало да се скапва и ... няма оттърване :(
King Nothing
04.04.02 г., 08:33
Пусни един surface-scan и ще изкочат bad-секторите.
Те не се ремонтират, ако изобщо си имал такива.
Ако се маркират, тогава те стават видими, за да може ОС да ги избягва и да не пише по тях, ако не са маркирани значи са скрити и... предполагам се сещаш какво ще стане ако запишеш mp3-ка там...
Chertoianov
04.04.02 г., 09:19
Въпроса не стои точно така.
В най-общ случай "bad" секторите могат да се разделят на два вида- логически и физически.
Възможно е след форматиране, след конвертиране на FAT или просто ей така операционната система да реши ,че на някое точно определено място в/у диска не може да чете или пише, веднага там цъфва "bad" сектор. Това са логическите лоши сектори. След това каквито и програми да използваш за дисков мениджмънт , дори и "CHKDSC" , винаги се появява наличието на лоши сектори. В този случай всичко е поправимо. Един "Format x: /u" или още по-добре "Low level format" вършат идеална работа.
Е, ако обаче има физическо нараняване на повърхността на диска - нищо не те спасява. Просто побързай да си съхраниш информацията и си смени диска. Обаче не съм уверен , че точно такава повреда се покрива от гаранцията.
Най-вероятно от фирмата са решили да проверят дали проблема не ти е само "логически".
Chertoianov :
В най-общ случай "bad" секторите могат да се разделят на два вида- логически и физически. ........................
Е, ако обаче има физическо нараняване на повърхността на диска - нищо не те спасява. Просто побързай да си съхраниш информацията и си смени диска. Обаче не съм уверен , че точно такава повреда се покрива от гаранцията.
По принцип и физически грешки могат да бъдат "скрити".
Модерните ИДЕ дискове имат "резерв" - 1-5%, и могат да "мапнат" лош сектор с такъв от резерва. По принцип ВСЕКИ хард диск има такива мапнати сектори. Диск с по-малко от 10-на не съм виждал/тествал (макар че честно не съм го правил упражнението от година почти).
Проблема е че на практика липсват проглами правещи мапването - поне достъпни и работещи на най-новите дискове. При работещ СМАРТ дсика на теория трябва сам да го прави - ама това е теория :).
Най-вероятно във фирмата са ударили т.н. у нас формат на ниско ниво, т.е. записали са нули по дидска и са го преформатирали.
С каква ОС си? Ако е 98 - има патч забавящ гасенето на АТХ захранването...
MartinBG
04.04.02 г., 11:55
Най-често се срещат "логическите" лоши сектори. Обикновенно се появяват при смущения/спиране в захранването при работа с Windows. Към написаното до тук само ще добавя, че "логическите" лоши сектори могат да се оправят и без форматиране на диска/партицията (т.е. без загуба на информацията) с Norton DiskEditor + Partition Magic, но е по-трудоемко. Така съм "поправял" 20-тина диска и само 2-3 от тях се оказаха с наистина "лоши" (т.е. физически) сектори.
Piponki
04.04.02 г., 19:04
Най-вероятно bad секторите са били "логически", защото след формата пише че всичко е наред и няма bad sectori.
Мерси на всички за отзивчивостта.
Piponki
04.04.02 г., 19:05
Най-вероятно bad секторите са били "логически", защото след формата пише че всичко е наред и няма bad sectori.
Мерси на всички за отзивчивостта.
Все пак имай едно на ум и му прави в следващия месец по-честичко scandisk.....
chavv как се виждат тези мар-нати сектори. Щото и аз съм чувал за тези способности на новите дискове но не знам как мога да проверя колко сектора са препокрити, и колко остават в "резерва"
Aз "оправих" няколко лоши сектора със сервизната програма на WD - dlgdiag -тя сама предложи даги оправи и явно ги е remap-нала. После махнах Bad sectorite s pqmagic-> bad sector retest. Във форума на IXBT четох за РС3000 или нещо от сорта -тя давала пълна информация и контрол.
Svetlix
11.12.03 г., 13:19
Originally posted by surfer
Aз "оправих" няколко лоши сектора със сервизната програма на WD - dlgdiag -тя сама предложи даги оправи и явно ги е remap-нала. После махнах Bad sectorite s pqmagic-> bad sector retest. Във форума на IXBT четох за РС3000 или нещо от сорта -тя давала пълна информация и контрол.
Имам проблем със същия диск но като пусна bad sector retest след като се рестартира компа и тръгне теста забива.
Някакви други идеи за махане на лоши сектори без формат (че мноо формати му се насъбраха за 2-3 дена на моя хард :( )
Neotrace
11.12.03 г., 13:30
Originally posted by Svetlix
Имам проблем със същия диск но като пусна bad sector retest след като се рестартира компа и тръгне теста забива.
Някакви други идеи за махане на лоши сектори без формат (че мноо формати му се насъбраха за 2-3 дена на моя хард :( )
Ако си на FAT/FAT32 цъкни тук (http://www.neotrace.data.bg/Spinrite.exe) и си готов...само ти трябва много свободно време и чист ДОС:)
Svetlix
11.12.03 г., 13:32
С FAT32 съм сега ще опитам :)
Мдааа, програмата на Neotrace току що ме отърва от два лоши сектора :bow: :bow: :bow:
Neotrace
11.12.03 г., 16:29
Originally posted by Smoky
Мдааа, програмата на Neotrace току що ме отърва от два лоши сектора :bow: :bow: :bow:
Абе тя не е моя:D :D :D обаче е много яка....лошото е че от как съм на NTFS няма как да я ползвам....то дано не се налага да ми потрябва де:)
Svetlix
11.12.03 г., 18:11
Originally posted by Smoky
А и аз се отървах :)
Neotrace, благодаря за съвета! Имаш едно пиене от мен :beer:
Skip_2_my_lou
11.12.03 г., 18:47
Hard Disk Regenerator
Авторски права на vBulletin