PDA

Виж пълна версия : хромиране!?

_65536_kb_sec_
07.05.04 г., 00:29
такаааам
гледах малко модове и си харесах нещо много мегаломанско
та
исках да ви попитам
някъде из софия някой да знае място където да хромират метални части
а ако знаете как мога и аз да си хромирам компа по някакъв начин моля да пище
просто неонка + хромирана кутия = готин мод :)
мерси предвартелно

kse
07.05.04 г., 10:19
До колкото си спомням от уроците в училище изделието се потапя във вана с електролитен разтвор и чрез галванизация. Но иначе може да се опиташ и сам ако имаш материали. Процеса е много бавен и изисква търпение и внимание. Описан е в почти всеки учебник по Физика от средното образование или в учебник по Технология на електронните апарати.

Не мога да се сетя дали пък нямаше някакви специални флакони предаващи само такъв ефект.

JIS
07.05.04 г., 13:20
аз си купих за перките спрей - хром ;)
и станаха много яки :) напрао като метални
ама им тряаше много време да изсъхнат...

stani
07.05.04 г., 13:28
Originally posted by JIS
аз си купих за перките спрей - хром ;)
и станаха много яки :) напрао като метални
ама им тряаше много време да изсъхнат...
Ама станаха ли гладки и блестящи? Щото в офиса на HWBG имаше един такъв спрей дет докарваше метален изглед ама грапаво ставаше.

jony_X
07.05.04 г., 13:55
Abe az si napryskah kutiqta ot wytre[nata strana s takyw sprej i ne e 4ak ogledalen a i ne znam za6to no kolkoto i dobre da e izsyhnal kato go raztyrkam s pryst i se razmazwa leko.... no ako znaete kyde moga da si naprawq cqlata kutiq ne prozto leko da otrazqwa ami da si e naprawo ogledalna kazwajte (w plowdiw)

_65536_kb_sec_
07.05.04 г., 16:10
мммммм
мерси за бурзия отговор
но все пак нищо конкретно не сте ми казали
все пак от къде може да се купи свестен флакон за хромиране??
или къде може да се хромират различни метални предмети??

Rear Admiral Floyd
07.05.04 г., 17:13
Забравете ги тия спрейове. Не могат да се мерят с истинското хромиране и никелиране на метал. Последното никак не е скъпо - 60 ст. на квадратен децимерър за никелиране, 90 ст. - за полиране.
За да стане огледално, метала трябва да е полиран предварително - с фина шкурка (1000) и евентуално с полирпаста и шайба.
Знам две фирми които хромират - Галванохимия и една на територията на бившия завод Сигнал (тази предлага полиране+хром за 1.20 лв.). За съжаление нямам точен адрес и телефон на нито една.
За никелиране - на 7-ми километър в района на ЗИТ има две други които го правят.

Rear Admiral Floyd
07.05.04 г., 17:20
Ето един хромиран детайл който съм правил. На снимката не се вижда много добре, но на живо е като огледало.

jony_X
07.05.04 г., 22:45
a za Plowdiw kade ima takowa ne6to ?

Julian
07.05.04 г., 23:16
За варна знам къде има хромиране но е скъпо. Поцеса е доста сложен и труден. Говоря за качествено покритие а не такова дето пада ще се олющи. Осен това хората няма да се занимават с толкова малки детайли като на снимката. Ако някой се интересува от подробности да ме пита по ICQ.

kotrag
09.05.04 г., 00:18
ъъ :ghi:.. аз не разбрах ICQ-номера ти ...

значи искам да питам ако боядисам пластмасата със хромиращ спрей за колко време ще се олющи ???

JIS
09.05.04 г., 00:21
kotrag
пише му го в профила ;)

моите перки дето съм ги боядисвал с такъв спрей не изглеждат че ще се олющват ама боята си праи някъв слой дето не ще и не ще да засъхне. се като го пипнеш с пръст и си остават отпечатъци, което за вентилаторчетата не е проблем ;) ама при ЦДром-а :( тряа се с бутон-а да го затварям ...

jony_X
09.05.04 г., 03:41
JIS i moq e takyw.. s nego si boqdisah kutiqta ot wytre i da ti kava na otredlni mesta zasahwa normalno ma na po golqmata 4ast ne zasahwa iawno i posl oswen 4e ostawat ot4etaci dae se i razmazwa gadno

Veseliq
09.05.04 г., 11:01
според мен това е като направим по дебел слой ! искам да кажа че като боядисаме нещо с дебел слой и то най отгоре си засъхва и си прави нещо като коричка която не дава на боята отдолу да се изпарява избщо :( кофти ама така изглежда !
а вашите спрейове какви са - моя е на DUPLI-COLOR да не би сички да сме оцелили гредата на спрейовете :D

stefcho
09.05.04 г., 18:54
Originally posted by jony_X
Abe az si napryskah kutiqta ot wytre[nata strana s takyw sprej i ne e 4ak ogledalen a i ne znam za6to no kolkoto i dobre da e izsyhnal kato go raztyrkam s pryst i se razmazwa leko.... no ako znaete kyde moga da si naprawq cqlata kutiq ne prozto leko da otrazqwa ami da si e naprawo ogledalna kazwajte (w plowdiw)

В работилницата на Прогрес правят такива работи, намира се до Автоцентър Тракия, но незнам дали ще им се занимава на хората с дреболии.

jony_X
09.05.04 г., 23:26
Ne se se6tam kyde e towa ne6to no naistina si mislq da si q hromiram taq kutiq... kolko li 6te mi struwa cqlata kutiq

stefcho
10.05.04 г., 01:29
Предполагам знаеш къде е Нордикс.Движиш се в посока Тракия, по павираната улица.На новия светофар завиваш на ляво, и след това в дясно(май 116 ходи в тази посока).500 метра по-надолу от дясната ти страна ще видиш множество халета(автосервизи,автомивки и подобни) - това е автоцентър Тракия.Пада се след тях.

За цената трябва да питаш на място, нямам никаква идея.Само че там работят с никел до колкото знам, процесът хромиране бил много отровен.

jony_X
10.05.04 г., 15:38
mersi mnogo! 6te ida a ina4e... 6tom ne e hromirane ami nikelirane po kofti li stawa materiala ili...? Iskam da e ogledalno... no naj dobre da otida da pitam

Rear Admiral Floyd
10.05.04 г., 15:54
На външен вид няма разлика. Ако метала е полиран преди обработката и двата метода дават напълно огледално покритие. По принцип никела леееко жълтее, а хрома леееко синее, ама лично аз не мога да ги различа, камо ли да забележа цветови отенъци. Хрома се слага след никелирането, и служи най-вече за допълнително заздравяване на покритието. Всичко това ми го обясниха в галваничния цех където си правя гриловете, не претендирам за изчерпателност и достоверност.

pino
10.05.04 г., 16:14
Нещо ми се струва,че оплетохте работите.При никелирането повърхността става като огледало, а при хромирането е матова с жълтеникав отенък.До сега не съм видял хромиран детайл с огледална повърхност.Съответно хромирането е по скъпата процедура.

Rear Admiral Floyd
10.05.04 г., 17:52
Аз пък не съм видял хромиран който да не е огледален :)
Честна дума - миналата седмица хромирах два грила, станаха огледални. Ето и доказателство :
http://www.future-case.com/Accessories/Images/wcc1.jpg

pino
10.05.04 г., 18:31
Да не си никелирал?Иди в някой магазин за обков за мебели и ще видиш-никелът дори на неполирана повърхност става огледален.

Rear Admiral Floyd
10.05.04 г., 18:51
Чист хром е (поне за това си платих :)). Както казах и по-горе - технологията е - първо се никелира, после отгоре се полага хром.

ccbg
10.05.04 г., 19:59
Истина говори Rear Admiral Floyd!!! На мен ги направи тези грилове на WCC, и са си огледални, перфектни. BTW, Rear Admiral Floyd, GOOD WORK!!!! А мен доста си ме кефат тез грилчета и нема никви сини/жълти отенъци и т.н. Обаче отпечатъци си остават, ама това предполагам си е така и на други хромирани неща.