PDA

Виж пълна версия : Мога ли да си направя LAN-по кабелната.

sidret
16.03.02 г., 02:27
Искам да си направя мрежа с РС на около 150м. и искам да знам мога ли да си направя мрежа, без никои да ме усети. И ако може колко пари ще струва и какви неща ше ми трябват.
Или е по добре да си купя кабел.

hipo
16.03.02 г., 03:23
Купи си кабел

sidret
16.03.02 г., 04:42
Да бе ама иначе може ли!!!
Защото искам да знам.

QWERTY
16.03.02 г., 08:41
Ами може. Приготви ~$900 после се обади в коя да е фирма внасяща мрежово обурудване и си готов. Елементарно е. Ааа да... и максималната скорост е 2 мегабита в секунда.
Сега да не кажеш че не те устройва? Щото hipo ти е отговорил съвсем ясно още снощи. Иначе ако ще си приказваме "по принцип" също немам нищо против.
А би ли ни светнал за чии ти е да "не те усети никой"? Да не е нещо нелегално? Ако си прайш мрежа със съседа лиценз не ти трябва. А може би искаш да крадеш интернет? Извинявай за грубото и недоверчиво отношения, но втората ми работа е в квартална мрежа и ми е писнало от шикалкавения от страна на клиентите. То не беше нелегално включване на клиенти, то не беше ползване на интернет от ен на брой компютри. Ефекта е нулев: първо нелоялния клиент фърля повече пари да го "скрие" отколкото да се включи легално и второ системния администратор (аз) го фаща тва 5 минути след като си е седнал на компютъра. Следват разправии. Крайният ефект е че въпросният клиент така или иначе почва да си ползва легално, но при проблеми извън мрежата и потърсена помощ отговора е "незнам, оправяй се".
Ако при теб всичко е наред - приеми че това съм го казал "по принцип".
В твоя случай е нелоялно и към кабелния оператор. Трябва да ги питаш. Те също могат да те хванат за нула време.
И накрая - на 150 метра ще ти работи и UTP. Пробвано е в практиката - давам гаранция ;D Особено ако ти е марково обурудването и окабеляването - всичко е на 6.

ToHu
16.03.02 г., 10:47
Да UTP ще работи, пробвал съм и с 200м FTP също работи добре, всъщност с hub FTP-то работеше при 305м +х метра /около 20/ UTP дето ми е в стената до хъба. И ще имаш по бърза връзка.ю
QWERTY ти каква квартална мрежица поддържаш, такава по кабелната или нормална, иииии в случая защо ми се струва че се изисква разрешение от общината когато става въпрос за проводници над открити площи и пътища, поне доколкото аз знам. Иначе от доста време се опитвам да направя една такава мрежица в нашия квартал ама никой не ще.

hipo
16.03.02 г., 12:46
Малко се измествам от темата, но FTP , UTP с оплетка ли значеше? а или пък това беше STP
Някъде бях чел че за сингналите е по-добре да е UTP от STP, защото при STP час от сигнала се отразявал в обвивката и се връщал и така затихвал сигнала като цяло

ToHu
16.03.02 г., 18:59
FTP е кабел с външна оплетка а SFTP с оплетка на всеки чифт. Ами може и така да е на при по големи околни смущения, а особенно когато искаш по два от кабелите да предаваш и телефон няма кой знае какъв избор освен SFTP.

QWERTY
17.03.02 г., 01:49
Еми ТоНи, ако те интересуват подробности - дай на лична. А тва за реазрешението от общината е по-скоро нещо като "не газете тревата".

ToHu
17.03.02 г., 01:58
Е чак подробности, ако взема да правя нещо сигурно ще те потърся ама иначе само от любопитство. То тея селяни тука докато вдянат че им е по изгодно ....... може и да съм се преместил у вашето село :)

22.03.02 г., 12:26
sidret (16-03-2002 01:27):
Искам да си направя мрежа с РС на около 150м. и искам да знам мога ли да си направя мрежа, без никои да ме усети. И ако може колко пари ще струва и какви неща ше ми трябват.
Vidqh toq topic po-rano ama ne mi ostana vreme da drasna nqkolko reda ,sori ;).Ako iska6 da se varje6 samo s o6te edin komp imam ideq.Zna4i ima edna shema za mreji na golemi razstoqniq koqto namerih na edna ruska stranica.Avtora q e probal na 2,5 km ama kazva 4e raboti i na po-golemi razstoqniq.Vrazkata e serijna i e samo po dwa provodnika.Moje6 da izpolzwa6 telefonen kabel a toj e dosta evtin.Ako se interesiva6 ot shemata drasni mi na mejla.

Георги
22.03.02 г., 12:46
Avatar7[T.O.R.] (22-03-2002 11:26):
sidret (16-03-2002 01:27):
Vidqh toq topic po-rano ama ne mi ostana vreme da drasna nqkolko reda ,sori ;).Ako iska6 da se varje6 samo s o6te edin komp imam ideq.Zna4i ima edna shema za mreji na golemi razstoqniq koqto namerih na edna ruska stranica.Avtora q e probal na 2,5 km ama kazva 4e raboti i na po-golemi razstoqniq.Vrazkata e serijna i e samo po dwa provodnika.Moje6 da izpolzwa6 telefonen kabel a toj e dosta evtin.Ako se interesiva6 ot shemata drasni mi na mejla.

Абе какви мейли бе, какви са тия простотии?! Не забравяй, че не си чатите по ICQ-то, а поствате във форум, този топик са го прочели доста хора, които също може да имат интерес към тая схема. Ако ще предоставяш нещо, то направи го достъпно за всички!!!

zax
22.03.02 г., 21:49
И аз я искам тази схема

QWERTY
23.03.02 г., 10:29
Да бе..!? И ква е скоростта на връзката? Вероятно стотина килобайта в секунда. Най-много.
Единствените два варианта да прекараш 100 мегабита в секунда на разстояния по-големи от 500 метра са оптика и уайърлес. Първото ще струва около $700 и прокарване на кабел, а второто към $2500 и главоболия по изкарване на лиценз. Лиценз трябва защото това ще е уайърлес на 802.11а, което работи на 5.3 и 5.8 гигахерца, а не 2.4 както при 802.11b. Максималното разстояние при оптиката е 2.5 километра, а при уайърлеса 6 километра. Ако си чувал за софииската мрежа между някои клубове - те го направиха с DSL (щото е по-евтино)(DSL са модеми, които ползват усукана двойка(телефонен кабел) максимакната скорост е 2 мегабита). С две думи пълна скръб. На втория месец се отказаха да прекарват игри през тях.

Тва е. Технологии и технологийки в мрежите - колкото искаш.

За случая на sidret единственото разумно решение е две мрежови платки и един 150 метров кросоувър UTP Cat5e кабел. Това ще струва към 130 лева.

The_UFO
23.03.02 г., 12:38
QWERTY (17-03-2002 00:49):
Еми ТоНи, ако те интересуват подробности - дай на лична. А тва за реазрешението от общината е по-скоро нещо като "не газете тревата".

Хе-хе:) Абсолютно!
Все едно ще дадат общината някога разрешние за гараж тип клетка! (поне в Пловдив е така)

Та и аз да питам нещо. За разстояние от 50-60 метра LAN ще свършат ли работа само 2 LAN карти и 50-60m UTP? Питам в смисъл дали ще трябва swich или някакъв усилвател...

QWERTY
23.03.02 г., 14:05
Да, ще свършат работа само две платки и един кабел. Не ти трябва нищо допълнително. Кабела трябва да е кросоувър (тоест кръстосан). Ако ти трябват по-подробни инструкции пусни нова тема.

PARADOX_sf
23.03.02 г., 15:18
Kakuv e problema da si bachkam i bez lichens s wireless lan? Kvo ste mi kazat? Kak ste razberut kude i koi sum?

QWERTY
23.03.02 г., 21:18
PARADOX-e, изказваш се в стил "морето ми е до колене". Ще повторя че 100 мегабитовия уайърлес е по стандарт 802.11а и работи на честоти 5.3 и 5.8 гигахерца. За тези честоти ти ТРЯБВА лиценз. Това е различно от по-широко разпространения 802.11b (11 мегабита в секунда), който работи на 2.4 гигахерца - честота, за която не ти трябва лиценз.
За колко време ще те хванат вече опира до други фактори, но бъди сигурен, че нарушаването на радио ефира е сериозно престъпление.

Viking
23.03.02 г., 21:37
The_UFO (23-03-2002 11:38):
QWERTY (17-03-2002 00:49):

Хе-хе:) Абсолютно!
Все едно ще дадат общината някога разрешние за гараж тип клетка! (поне в Пловдив е така)

Та и аз да питам нещо. За разстояние от 50-60 метра LAN ще свършат ли работа само 2 LAN карти и 50-60m UTP? Питам в смисъл дали ще трябва swich или някакъв усилвател...

A bre pi4 koi ti kaza 4e shte struwa 2500$ bre ti wred li si????
otiwash zimash si dwe wireless platki (CISCO-352) po 150$ i se wryzwash ako iskash da ti e po taka wryzkara moje da si zemesh i Access point ili bridge ama te sa malko po skypi4ki ot poriadyka na 600$ ma za 2500$ 4ak nema takowa neshto ;o( az za tia pari shte presko4a do niakoia zapadna starna i sha se wyrna s cialoto oborudwane 4e i Notebook sha si zema ;o))

QWERTY
23.03.02 г., 22:40
Добре... май ще трябва да потретвам. СТАВА ВЪПРОС ЗА 802.11a. С тия платки за по $150 ако направиш 100 мегабита в секунда направо отивай да им отвориш очите в CISCO, те горките направиха нов стандарт... пък то можело със стария. И защо говориш за платки? Ако прибавиш два компютъра по $200-$300 къде отива? Хайде провери колко струват два бриджа на 802.11a на CISCO (гледай там някъде най-високата серия). После прибави и антените.

Ми тва е, старче, чети повече и внимавай като четеш.

Viking
23.03.02 г., 23:04
Dobre bre pi4 tuka ne ti se iska 100Mbps pyrwo i wtoro zemi se malko w ryce anteni za 150m mojesh i sam da si naprawish ili da si pory4ash tuk tame ne powe4e ot 50$ ti izliza wsiaka.
w kraina smetka mnoo zawisi za kakwo ti e toia lan. Kato iskash da gledash ceni odi na ebay i se poobrazowai malko dano ti sa nalee malko mozyk ot de da si kupuwash. ;o(((

[Mod. Edit] Valeri
Въздържай се да определяш на кого му трябва да си налива мозък и на кого не, също се въздържай да съдиш дали другите са образовани или не! В следващият ти пост, който създава такива предпоставки за конфликт, ще бъдат нанесени съответните корекции. Този оставям, че да се вижда за какво става дума. Да не се сърдиш после...

QWERTY
24.03.02 г., 02:04
Viking, за случая на sidret най-добрия вариант са две платки и един кабел, това, мисля, го написах два пъти. За уайърлес почнах да пиша, защото стана въпрос за по-големи разстояния - 2,5 километра. Никой няма да направи уайърлес на 150 метра. И решенията по-принцип варират в много широки граници, има и много по-евтини. Оптиката и 802.11а са "върха на сладоледа". Не на всеки му трябват 100 мегабита, но ако ТРЯБВА, то цената е такава. Провери. Ама недей да гледаш eBay, щото доставката до България е най-малко $50.

King Nothing
17.12.02 г., 23:33
Е значи в крайна сметка не може да се ползват кабелите на кабелната телевизия... :)

(то почти всички, да не кажа направо всички постове не са по темата ;) )

Satanail
18.12.02 г., 00:18
ПО ТЕМАТА:
Ако не работи коректно межата само с мрежовите карти, купете си за 15-20$ един хъб за усилване на сигнала и готово!
При мене от единия до другия компютър има горе-долу 300+метра кабел и 2 хъба(по един на всеки комп - от провайдера са, не че ще тръгна да си купувам). Това е може би най-елементарния вариант да се направи мрежа между два компютъра.

Pizza_again
18.12.02 г., 01:31
QWERTY (domuskame w twoq kwartal sym) az imam w momenta 6 computera udoma i 1 hub, ti weroqtno bi mi predlovil da puskash kabel do wsqko pc. BTW az kwartalnata mreva wyobshte ne q polzwam za internet po obqsnimi pri4ini — pri 3-4GB min mese4en traffic (i to prez dial-up) smetni ako trqbwa da plashtam 7c na MB :) az 2poso4na 4iniq da si slova po-dobe maj a :). Iskah da kave 4e samo za lan shte iskash da ti plashtam 6 taksi i da habish pari za kabel za da polzwam mrevata - samo!.

QWERTY
18.12.02 г., 11:19
Pizza, не можах съвсем да разбера какво точно ме питаш, но ще ти отговоря така:

Ако зависеше от мен щях да ти предложа кабел до твоя хъб и да плащаш на общ акаунт - тоест трафика на 6-те компютъра се събира и го плащаш него.

Ако си имал предвид твърдението ми, че "неограничен" домашен интернет трябва да се ползва само от един компютър и при определени условия, можеш да се консултираш с произволно избран дилър от Спектърнет, Орбител или друг произволно избран водещ доставчик. Това не си го измислям сам - просто такава е технологията на "домашния" интернет. И при дайъл-ъп и при кабелна телевизия, неограничения интернет е гарантиран в най-добрия случай наполовина. Тоест 128 килобитов канал се продава на двама като 128 килобитов. Идеята тук е, че не е възможно при нормално ползване (ти очевидно си изключение) линията да се натоварва повече от 50% на денонощие. Можеш да си направиш елементарна сметка по следния начин - виж цените на 100% гарантиран канал към България и навън (наета линия) от който и да е доставчик. После раздели сумата на тази, която се плаща за същата скорост от домашен потребител (примерно интернет по кабелната телевизия) и ще разбереш на колко се дели канала.
На практика потребители като теб ползват почти безплатно услугата, а потребители, които ползват малко плащат и твоя дял.

И накрая ще ти напомня, че писането на латиница е нежелателно. Знаеш как можеш да пишеш на кирилица, знаеш и какво пише в правилата на форума...

Pizza_again
23.12.02 г., 11:33
Za kirliwizaciqta sym se razbral s Valeri (kolko shte psuwam 4e s nowiq si telefonm nqma da moga da 4eta foruma ideq si nqmate (Motorola T720) ama nejse.

1oo pyti ti kazah i ti pak ne razbra az iskam lan bez internet ne me wylnuwa kabelen internet kakwo shte me karash da plashtam ako sym w kwartala ti?

QWERTY
23.12.02 г., 19:25
Аз пък искам Порше. За сега, обаче, това няма как да стане.;)

Pizza_again
30.12.02 г., 23:52
QWERTY da ne si se obyrkAl neshto?