PDA

Виж пълна версия : Нормално ли е цифров фотоапарат

AriesV
26.04.04 г., 10:35
със току що свалени от зарядното NiMh на Sanyo (1850 mAh) да направи САМО 32 снимки без светкавица и да изключи.
Друг вид батерии ли трябва да ползвам или да търча към магазина да подменям лакомията?

Искам също така да попитам притежателите на Canon/Kodak/Pentax (незамисимо от модела) колко снимки правят при едно презареждане.

Mitko744
26.04.04 г., 10:45
Първо мисля че,като питаш нещо такова е нормално поне да пишеш каква ти е камерата, зарядното, колко дълго си зареждал батериите, ползваш ли дисплея и колко, ползваш ли зуума ако има такъв и т.н.

AriesV
26.04.04 г., 10:57
Зарядното си идва заедно с батериите и първоначално са държани 11.5 часа (както пише в упътването към зарядното). Камерата няма зоом.
Просто съм срещал мнения, че други фотоапарати правят с едно зареждане около 200 снимки (цитирам и указанието на батериите: 26снимки с алкални, 221 снимки с 1850 мАч при следните условия - LCD monitor ON, shooting once every 20s and FLASH used once every 60s). Камерата е Олимпус.

Mitko744
26.04.04 г., 11:01
Първо не разчитай толкова много на рекламите. Второ - има поне 20 модела на олимпус.С колко батерии е камерата? Все пак мерси за инфото че така пишело на батериите!!!

avalanche
26.04.04 г., 11:01
Pentax Optio 330 GS, 2 Ni-MH батерии FRIWO (за първи път ги чух) x 1800mAh. При дълга сесия със дисплей и без светкавица - някъде от порядъка на 100 снимки, но с преглеждане и т.н. (може би около 90 минути непрекъсната работа). Със светкавица не мога да кажа, щото предпочитам допълнителни осветления. Като цяло инфо-то ми е малко приблизително, щото когато ми се е налагало да правя дълги сесии, изобщо не съм се замислял за консумацията и съответно не съм си водил "записки" :( Иначе, с литиевата батерия, която е в комлекта, по документация пишат че прави 500 снимки, като 250 от тях са със светкавица, при включен дисплей. И като се замисля, не са излъгали много.

Mitko744 е прав, дай повече инфо. При всички положения, обаче, в документацията на апарата са дадени някакви преблизителни рейтинги за токовете, които можеш да сравниш с консумацията от батериите.

Митко ти е дал и друга идея. Сигурен ли си в зареждачката си? А в батериите си? Пробвай с някакви стандартни, по-маркови, алкални батерии (ако им пише капацитета, още по-добре) - да видиш за колко време ще ги издуха тях. Ако и те заминат бързо... лошо, ако не - поогледай се в зарядното или accu-тата. Sanyo-то се водят читави, ама знае ли човек...

Успех

LC®
26.04.04 г., 11:06
30 снимки е под всякакъв минимум .Или батериите не са заредени, ( редовни :))или апарата независимо от модела.
Все пак пробвай пак още един цикъл...Успех

AriesV
26.04.04 г., 11:12
Олимпуса е от най-долния клас. Модела е С 150. Захранва се от две АА батерии. С алкални на Сони избутва 20-тина снимки без ЛСД и светкавица (и то с почивки).
Някъде във форума бях чел да се споменават 1.5 волтови презареждаеми батерии. Да не би напрежение да не му достига на апарата? Как мога да пробвам тези батерии дали са читави?
То станаха доста въпросите, ама...

Mitko744
26.04.04 г., 11:13
Напълно е възможно ако включва и изключва камерата често и ползва дисплея и светкавицата. Което все пак си зависи от модела. Има големи лапачки.

Pa3KaTaH
26.04.04 г., 11:38
Originally posted by AriesV
със току що свалени от зарядното NiMh на Sanyo (1850 mAh) да направи САМО 32 снимки без светкавица и да изключи.
Друг вид батерии ли трябва да ползвам или да търча към магазина да подменям лакомията?

преди 3 дена си взех зарядно ултра бързо и 2 2100ампч санйо - на 25тата снимка апарата ревна че няма ток ! днес ще го доизмъча,
на ум ми идват две неща - или тези 260 снимки, обещани от Санйо са смях в залата, или на след 10тия цикъл се оправят .. дано е 2рото, че иначе лошо...

апарата ми е Кодак цх6330, 2 батерии
с чифта, който дойде с апарата, над 300 снимки направи със светкавица на 50% от снимките и 20% LCD on... как искам пак да правя с чифт по толкова снимки... :cry:

AriesV
26.04.04 г., 11:44
Консумацията на тези машинки е строго секретна информация!
Изчетох всичко, което дойде със фотоапарата и никъде не видях каква му е консумацията.
Някой има ли идея как да проверя батериите дали са добри?
Или пък да посочи сайт, където мога да науча повече за консумацията на този вид апарати.

Cenzor
26.04.04 г., 11:44
Абе май е от апарата, на колежката един Олимпус(С100 май беше)- тръгна само с един от 4 различни комплекта ЧИСТО нови алкални батерии и едва направи с тях 20 снимки.
Явно МНОГО точи гадта.
На мен Самсунг Дигимакс 130 с един комплект батерии 1100мАч изкарваше 150-200 снимки.

Mitko744
26.04.04 г., 11:45
Разкатан тия супер бързи зарядни са една рекламка просто. Ако се разчетеш малко повече ще видиш, че за краткото време за зареждане далеч не зареждат пълния капацитет на батерията. Моето зарядно зарежда за 2 часа 700МаН на 1400МаН тоест - бързо, но разликата между батерия 700 и батерия 1400 е доста сериозна.
Пич имай впредвид, че това че е с 2 батерии също си оказва влияние. За това че е 1,2 волта не бери грижи.

Pa3KaTaH
26.04.04 г., 11:48
Originally posted by Mitko744
Разкатан тия супер бързи зарядни са една рекламка просто. Ако се разчетеш малко повече ще видиш, че за краткото време за зареждане далеч не зареждат пълния капацитет на батерията.

е щом има зарядно за 20лв и за 8 часа и такова за 60лв и час и половина... дано да не си прав ! :(

а инак зарядното се спира само, как по дяволите да процедирам!? ще си клоквам май зарядното скоро ;)

AriesV
26.04.04 г., 11:56
Е, човека пише, че с 2 1100 мАч-сови батерии е правил 150-200 снимки! При мене - 1850 и 30. Бати и консумацията дето трябва да я има това животно.
Ще взема да отида в магазина да ги пробвам с друг апарат и ако не се издънят ще сменям апарата. Ако ли не зарядното:mad:

Mitko744
26.04.04 г., 12:16
Разкатан онзи ден гледах зарядно за 60 евро на Варта. Пише ултра бързо - 15 мин. Ииии викам си егати ракетата. Поглеждам за 15 мин зарежда 600 МаХ от 2100. За пълния капацитет времето е около 10.5-12 часа или нещо от рода. Тоест чиста реклама и космическа цена.
Пич моето зарядно ми дава 0.8VA(max) и 120мА и зареждам 1400МаН по около 14-16 часа а 2100 за около 20-21 тоест аз им слагам толкова. На фона на моето това отгоре е направо ракета. Е може и да ги презареждам ама на кой му пука. Няма да ги влача вечно тия батерии.
За човека с проблема - слагай ги и ги зареди поне 15-16 часа. И после виж дали няма да издеяни по дълго. Има и друго, ако си играеш много с дисплея при някои модели той дърпа много ток. На моята Минолта и взема здравето тоя дисплей.

AriesV
26.04.04 г., 12:35
Originally posted by Mitko744

За човека с проблема - слагай ги и ги зареди поне 15-16 часа. И после виж дали няма да издеяни по дълго. Има и друго, ако си играеш много с дисплея при някои модели той дърпа много ток. На моята Минолта и взема здравето тоя дисплей.
Толкова са зареждани (от 15 часа до 8 сутринта, като в книжката за този капацитет е указано 11.5 часа)
Снимките са правени без игра (без включване и изключване) само със включен ЛСД дисплей. Как мога да проверя дали батериите са наред?
Като замеря напрежението (знам, че това не е показател ама...) уреда ми показва 1.357в (за сравнение чисто нова алкална на Сони я мери 1.612в, т.е. малко греши ама то си е куча марка).
Какъв консуматор да им вържа, за да видя дали отговарят на капацитета си (принципно на дискмен показват пълен заряд)
Не ми се иска да отида, да вдигна джабала в магазина, да заменя фотоапарата на по-скъп такъв и да проумея, че вината е била в батериите и/или зарядното

Чернокрилия
26.04.04 г., 12:40
С канона /А300/
със заредени до горе 1700 милиампера Варта - около 130 снимки със светкавица/тая против червените очи/
с включено дисплей и много разглеждане ... батерийте паднаха след като направих и две 30 сек клипчета ...
с алкални - около 20-25 снимки със светкавица

Az4o
26.04.04 г., 13:04
Канон А70 ( на 6 дена :D ) издържа горе долу към 240-260 снимки + 2 минути клипчета общо. Работи с 4 батерии, като използвам комплект "Werlisa" зарядно + 4х2000 mah. Зареждат се за 16 часа - досега 2-3 цикъла пълни съм направил. С алкалните в комплекта на фотоапарата изкара към 100-110 снимки. Всички снимки с включен дисплей и половината със светкавица ...

vng
26.04.04 г., 14:13
Originally posted by AriesV
Олимпуса е от най-долния клас. Модела е С 150. Захранва се от две АА батерии. С алкални на Сони избутва 20-тина снимки без ЛСД и светкавица (и то с почивки).
Някъде във форума бях чел да се споменават 1.5 волтови презареждаеми батерии. Да не би напрежение да не му достига на апарата? Как мога да пробвам тези батерии дали са читави?
То станаха доста въпросите, ама...

Такава камера съм пробвал със зарядно Sanyo и батерии по 1800 mAh. и изкара около 160 снимки всички с ползване на дисплея и поне половината със светкавица!!! Така че според мен определено нещо не е в ред. С150 с обикновени алкални трябва да прави доста над 50 .

xtra
26.04.04 г., 14:28
НЕ Е НОРМАЛНО!

Аз най-много съм препоръчвал батерии Sanyo. Дадох и линк с тестове на различни марки на предишното запитване за презареждащи батерии - Sanyo са първи/втори навсякъде...

Вече 2-ма приятели си купуват бързо зарядно на Sanyo (2 часа) и 2100mah по моя препоръка.
И двамата имат Canon A60. При нормална употреба (с LCD дисплей) и светкавица от време на време и по 100-ина снимки на ден, батериите издържат до 1000 снимки!!!! На това съм бил свидетел не един път.
Виждайки постовете ви, се обадих на единия да го питам за подробности - каза, че след първия заряд вече са издържали много. Дори каза, че издържат ПРЕКАЛЕНО много :D и по принцип забравя кога са зареждани - не знае кога да ги очаква да свършат...

mitku
26.04.04 г., 16:31
И аз със Canon но дъртичък - A10... изкарва над 100 снимки (не съм засичал колко точно) със светкавици, против червени очи, зумове, разглеждане на снимките, сваляне на компота и т.н. - 4 баКтерии Varta NiMH 1800mAh. Тва 30 снимки е нек'ъф тотален шит... явно баКтериите са ти мно'о яко менте, не вервам да е само от голяма консумация на хапаратчето.

Neotrace
26.04.04 г., 17:14
Originally posted by Az4o
Канон А70 ( на 6 дена :D ) издържа горе долу към 240-260 снимки + 2 минути клипчета общо. Работи с 4 батерии, като използвам комплект "Werlisa" зарядно + 4х2000 mah. Зареждат се за 16 часа - досега 2-3 цикъла пълни съм направил. С алкалните в комплекта на фотоапарата изкара към 100-110 снимки. Всички снимки с включен дисплей и половината със светкавица ...

Със същия Канон и Алкални батерии правя около 200 снимки със включен дисплей и зумване....поне 2/3 от тях са със светкавица. Иначе си бях купил от Германос някво зарядно с 4 батерии на Санио 1850mAh...обаче зарядното след 30-40 минути спираше да зарежда, а в опътването пишеше че трябва да работи поне 3 часа за да се заредят батериите напълно. Така заредени изкарваха 50-60 снимки и умираха....върнах го, смениха ми го с друго и то пак такива мизерии правеше...накрая си взех парите и още съм без зарядно....карам на Алкални батерии за сега:)

Stan
26.04.04 г., 17:52
Брей... Uniross на трето място веднага след Sanyo... бравоска.

Не е нормално апарата да яде толкова батериите, провери с друг подобен апарат и същите батерии/зарядно.

А за зареждането и за зарядните: добре де, да приемем, че едно бързо зарядно дава ток към AA-батериите 1000 mA. Ако зарядното не се изключи и зарежда батериите в продължение на 2 часа, означава, че е заредило батериите с капацитет 2000 mAh, не е ли така? В смисъл... по времето за зареждане и по зареждащия ток не може ли да се определи дали батерията е напълнена догоре или не?

xtra
26.04.04 г., 18:02
Originally posted by Pa3KaTaH
преди 3 дена си взех зарядно ултра бързо и 2 2100ампч санйо - на 25тата снимка апарата ревна че няма ток ! днес ще го доизмъча,
на ум ми идват две неща - или тези 260 снимки, обещани от Санйо са смях в залата, или на след 10тия цикъл се оправят .. дано е 2рото, че иначе лошо...

Интересно ми е каква марка ти е зарядното - Sanyo ли е и то?
Аз пак повтарям - бързо зарядно (2 часа) Sanyo + 2100mah Sanyo - Canon A60 - 1000 снимки!!!!.
А, ако някой е решил да спести пари от зарядното... :D

venko
26.04.04 г., 18:48
Малко късно се намесвам, но това с батериите малко странно ми се струва. Просто се чудя дали не е било проблем с фърмуера ?

ILF
03.05.04 г., 18:53
Тези никелметалхибр. батерии не трябваше ли да се разреждат докрай,иначе се получава така нар.лоша памет!?
Аз затова си щракам със Зенита:D

Pa3KaTaH
03.05.04 г., 19:57
Originally posted by xtra
Интересно ми е каква марка ти е зарядното - Sanyo ли е и то?
Аз пак повтарям - бързо зарядно (2 часа) Sanyo + 2100mah Sanyo - Canon A60 - 1000 снимки!!!!.
А, ако някой е решил да спести пари от зарядното... :D

хехе точно такова ми е зарядното, над 250 снимки с LCD и светкавица - още не мига че няма ток - просто 1вия цикъл е бил празен явно

и една корекция - час и 30 е,и то ако са 2 по 2 батериите в него ;)

взех го за 60 кинта с 2 батерии, предоволен съм :)

едит
nimh нямат лоша памет, много инфо по въпроса има в предния или по-предния брой на `мтел списанието`
там пише и че много греели при зареждане - такова нещо не съм констатирал до сега

Veseliq
03.05.04 г., 20:03
не изчетах всички постове но и аз да кажа че ВСИЧКИ ОЛИМПУС СА ЗМЕЙ просто къртят... минавали са през мен 2 олимпуса и двата по 30 снимки и после яж ми ******* .... аз не бих си зел такава камера (искам да кажа че е от апарата не от батериите) виж са сони или самсунг фотоапарати изкарват хубави снимки и правят рекорди ! .... сами си правете сметка !

Pa3KaTaH
03.05.04 г., 20:16
Originally posted by Veseliq
не изчетах всички постове но и аз да кажа че ВСИЧКИ ОЛИМПУС СА ЗМЕЙ просто къртят... минавали са през мен 2 олимпуса и двата по 30 снимки и после яж ми ******* .... аз не бих си зел такава камера (искам да кажа че е от апарата не от батериите) виж са сони или самсунг фотоапарати изкарват хубави снимки и правят рекорди ! .... сами си правете сметка !

по неадекватно мнение не съм чел скоро :rolleyes:

batdin
03.05.04 г., 21:09
ИЗОБЩО не е нормално за какъвто и да апарат,но преди да се паникьосаш,пробвай направи 2-3 цикъла разряд-заряд и виж дали няма да се оправи поне на 100 снимки.
Моя апарат при нови прясно заредени батерии изкара под 50 снимки и ме притесни,но сега правя над 200.

AriesV
03.05.04 г., 21:39
Явно при преминаването на форума на новото място част от постовете по тази тема са се затрили. За това отново ще кажа как разреших проблема си.
Ами просто върнах С150 и взех А60. С доплащане естествено. И смея да кажа, че А60 си заслужава. С така "изхабените" от С150 батерии Канона направи още 260 снимки и се предаде (значи общо 60+260 = 320). След втори цикъл на зареждане батериите направиха "само" 140 снимки, но сина ми е направил по голямата част от тях на скорост 15" (нощни) и затова не се учудвам.
Единствено съжалявам, че не знаех по отрано за това, че Саньо имат и бързи зарядни (това го взех за 45 лева и не ми е проблем да дам още 25 ама...), които зареждат батериите за 1 час и половина (направо не ми се вярва, на това чакам 12 часа), но ще си реша проблема, като инвестирам в още един комплект батерии. Така ще отпадне нуждата от чакане.

Tarambuka3500
03.05.04 г., 22:41
за батериите да ви открехна - доста сносни 2100mAh по 4.8лв едната има в магазина на Дейзи на ул. Tинтява...
Марката е Kinetic,аз имам 3 различни комплекта с различен капацитет от тях (1300, 1700, 2100), и определено са добри. Особено като вземем впредвид и цената.

А добри зарядни на Унирос има във Вали, оттам съм си взел едно с по 1А ток на зареждане ако се ползват 2 батерии АА (дзвер). 4x1700 ми ги пълни за 50 минути, после с канона А70 спокойно карат един - два уикенда в провинцията.