Виж пълна версия : Canon Powershot A60 vs Sony DSC-P52
Кой от двата апарата повече си заслужава парите ? След няколко седмици ще трябва да избирам и искам да се спра на нещо. Интересува ме като цяло качеството на снимките, живота на батериите ... Сонито е повече mpx, Канона има по-голям zoom, и двата са с по 16мб памет. Моля които има представа от двете апаратчета да даде някакъв съвет.
Не е задължитлно да е някои от тези двата, ако има нещо по-добро за тези пари 450-500 лв защо не ..
Мерси предварително
Много са близки по параметри.
Зависи какви снимки ще вадиш на печат. Ако искаш над 20х25 см тогава си вземи Сони. Иначе - Канон (оптичния Зоом е хубаво нещо).
Също така е важно Сони с какви лещи е. Ако е с Карл Цайс добре, но иначе...
За доста под 500 лева (за около 370) пускат в Метро Кодак 6330 http://www.dpreview.com/reviews/specs/Kodak/kodak_cx6330.asp
Който хем е с 3 Мпх, хем е с 3х Зоом, но няма макро режим на снимане. Също така му страдат скоростите (от 1/2 до 1/400).
Също така не е толкова чувствителен (само 200 ИСО, т.е. по лоши снимки на слаба осветеност)
Аз лично ги подреждам така:
Канон http://www.dpreview.com/news/0302/03022706canona60a70.asp
Сони
http://www.dpreview.com/reviews/specs/Sony/sony_dscp52.asp
Кодак
http://www.dpreview.com/reviews/specs/Kodak/kodak_cx6330.asp
Значи големи снимки на хартия няма да ми трябват - най-много 13x18. Сонито НЕ е с лещи на Карл Цайс. Цените им са съответно: Сони - 480лв, Канон - 450лв, Кодак - 370лв. Все си мисля, че Канона си заслужава 80-те лева отгоре спрямо модела на Кодак ..
Canon винаги си заслужава повечето кинти от който и да е... НО... ако искаш да снимаш клипчета - Sony-то е по-добро... за снимки - Canon, естествено.
ВЕЛИНСКИ
06.04.04 г., 17:13
Сонито не е с Карл-Цайс оптика но е много добър модел! Аз го предпочитам пред канона - вади по-остри снимки и има по-добър баланс на бялото и на цветовете според мен. Аз имам Р72 който е идентичен, но е с по-добър обектив.
krismarg
06.04.04 г., 17:28
Плюса на Сонито е по добрата матрица - 14 бита дълбичина на цвета и прави клипове 640х480 до размера на картата.
Минуса е че картата е почти двойно по скъпа от тази на Канона.
Originally posted by krismarg
Плюса на Сонито е по добрата матрица - 14 бита дълбичина на цвета и прави клипове 640х480 до размера на картата.
Минуса е че картата е почти двойно по скъпа от тази на Канона.
...беше... вече разликата в цената не е толкоз голяма и разликата е няколко долара само между 128MB MS и CF.
Освен туй, точно тоз модел на Sony е по-дъртичък и максимума за размера на клип е 320х240, а не 640х480, но пак е по-добре де... MPEG си е MPEG, а и размера се ограничава само от паметта на картата, както каза - туй си е стандарт за Sony, а го нема на никой от останалите и например Canon-а, където е 3min. max. и то с MJPEG, което е далеч по-слабо по качество.
Но за статични снимки Canon-а е по-добър според мен.
Simbon4o
06.04.04 г., 17:58
според мен е по-добре сонито ;) повече ме кефят снимките с него и за видео определено е по-добро :)
Stilian
06.04.04 г., 18:22
Аз препоръчвам Canon-a ... имам такъв и съм нащракал досега поне 1000 снимки - не ме е разочаровал нито един път ... Виждал съм снимки от P52-то на един приятел, Канон-а е по-добър според мен, то и затова си го взех него ... :rolleyes:
Клипчета и фотоапарат са две противоположни неща.
Както казват - филм от фотоапарат и снимка от видеокамера НЕ СТАВАТ.
Ся ще кажете, че не съм прав. Ами нека сравним клипчето, което ще заснемеш с фотоапарата по качество с това, което ще се получи и с най-тъпата аналогова камера дето се продават по 100-150-200 лева и ще видите, че нямат ама нищо общо.
Така че, зарежете ги тези филмчета. Както аз от моето Сони ТРВ19Е няма да изкарам свястна снимка, колкото и да се напъвам, така и от фотоапарат свястен филм няма да стане.
Що се отнася до матриците на двата апарата - според мен са съвсем еднакви - и двете са с еднакъв размер, и двете са ССД...
Разликата в качеството на двата фотоапарата идва от другите неща (забележете, че навън разликата в цената е почти 100 зелени в полза на Канон).
Канона има следните плюсове:
1. Минималното фокусно разстояние е по късо и апертурния размер също (което хич не е за пренебрегване)
2. Скоростта на експозицията при Канон е по-добра (от 15 сек до 1/2000 срещу 2 сек до 1/1000 при Сони)
3. Поради еднаквия размер на ССД чипа и по-високата резолюция на Сонито Канона ще има по-добра (макар и не много) чувствителност и съответно по-ниско ниво сигнал/шум
4. Светкавицата е с по голям диаразон
5. Сонито има лош Drive modes в сравнение с Канона, а това е много по-важно при доста снимки
Минусите на Канон са:
1. По ниска резолюция (на сони ще могат да се печатат 1,22 пъти по-големи снимки при едно и също качество)
2. USB 1 с/у USB 2 (не е болка, защото трансферираната информация няма да е голяма)
3. Не се сещам
Тук има няколко фотографии направени с Канон
http://web.canon.jp/Imaging/PSA60/PSA60_sample-e.html
Pa3KaTaH
06.04.04 г., 18:58
още един глас за кодака, има тук една тема за него с примерни снимки правени от мен,
за тези пари е супер
имам възможност да сравня снимки м/у него и а70 - разбира се, канона е много по добър, но два пъти по скъп,
а кодака сравнен с а60.. мисля кодака е по добър, след необходимата обработка от 3.1 до 2мпикс мисля и 2те са добър вариант
със сонито не съм си играл лично и не мога да дам мнение
а клиповете на кодака : цвета е невероятен, найстина не очаквах такова нещо, жалко само че е 15fps, но за не бързо движещи се обекти е идеално
звука не е на супер ниво, но не пращи и се разбира за какво става дума
а и кодака има макро - `close up` се води
Вземай Канон-а, нема да збъркащ. И аз имам такъв и съм супер доволен, оптиката му е много добра....а както казва един мой приятел фотограф "..матрицата и процесора може да са много добри, но няма ли това което смимаш през какво да мине...пиши го бегъл" :cool: ....не съм виждал какви клипове прави SONY-то, но тези на Канона са си супер.
Shmirgela
07.04.04 г., 00:59
Originally posted by mitku
...беше... вече разликата в цената не е толкоз голяма и разликата е няколко долара само между 128MB MS и CF.
Освен туй, точно тоз модел на Sony е по-дъртичък и максимума за размера на клип е 320х240, а не 640х480, но пак е по-добре де... MPEG си е MPEG, а и размера се ограничава само от паметта на картата, както каза - туй си е стандарт за Sony, а го нема на никой от останалите и например Canon-а, където е 3min. max. и то с MJPEG, което е далеч по-слабо по качество.
Но за статични снимки Canon-а е по-добър според мен.
Явно се бъркаш. В ръцете си държа точно този модел на Сони и клиповета СА 640х480, като заснема 42 секунди със стандарните 16 МВ. Отделно има опция за заснемане на клипове с резолуция 160х ... като със същия обем памет се заснемат 11 минути. Качеството не е брилянтно ако се гледа на монитора, но за сметка на това лично за мен е задоволително при преглеждането му на телевизор.
Originally posted by mitku
...а и размера се ограничава само от паметта на картата, както каза - туй си е стандарт за Sony, а го нема на никой от останалите...
Аз снимам със Sanyo MZ3, което снима с 640*480*30 кадъра в секунда до размера на свободната памет. Качеството при нормални условия КОНКУРИРА това от нормална видеокамера, като изключим невъзможността за оптически зуум в режим "видеоклип".
Sony не са НИКАК слаби в дигиталната фотография, но тук ТВЪРДО Canon A60! Никакви Кодаци и други подобни. Този Canon има немалко ВАЖНИ предимства пред Sony P52. Като го купиш, ще ги разбереш.
Купи си и книжката на National Geographic - Тайните на фотографията и ще можеш да използваш добре предимствата на Canon-а пред гореспоменатите. И ще правиш ДАЛЕЧ по-добри снимки :)
За "приятно снимане" мисля ще ти трябва и поне 128MB Compact Flash Card и коплект зарядно с презареждащи батерии (това при Canon-a).
ВЕЛИНСКИ
07.04.04 г., 10:29
Originally posted by xtra
Този Canon има немалко ВАЖНИ предимства пред Sony P52. Като го купиш, ще ги разбереш.
Вземи ни осведоми за предимствата му, които "ще разберем като го купим" :rolleyes: Защото съм ги сравнявал един до друг и според мен предимствата са само в сонито.
Вярно е, че канон е професионална фотографска фирма, а сони не, ама не можеш да се ориентираш само според марката когато става дума за модел от ниския клас.
e-book-e
07.04.04 г., 11:33
Имах първо въпросното Sony, а сега държа в ръцете си Canon A60 и определено съм много по-доволен. Ако си решил да си купуваш ФОТОАПАРАТ - си вземи CANON-a. Богатството от настройки ти позволява да направиш такива снимки, за които при SONY-то можеш само да си мечтаеш. Особено наблягам на макро-снимките и тези, които правя в затворени помещения. А да не говорим, че отпечатаните от CANON-a снимки са на професионално ниво като баланс на цветовете.
Моето мнение е за CANON на база личен опит!
Благодаря на всички !
Определено се насочвам към Canon A60 ;) Също така съм предвидил и зарядно с презареждащи батерии ~ 40лв и една карта 128мб ~ 65лв. Мисля, че това ще е най-добрият вариант ...
мерси още веднъж
Originally posted by ВЕЛИНСКИ
Вземи ни осведоми за предимствата му, които "ще разберем като го купим" :rolleyes: Защото съм ги сравнявал един до друг и според мен предимствата са само в сонито...
Следващия пост в общи линии дава отговор :)
Originally posted by e-book-e
...Богатството от настройки ти позволява да направиш такива снимки, за които при SONY-то можеш само да си мечтаеш...
"Ще разбереш като го купиш" го написах, защото бях убеден (и от препоръките тук), че човекът ще вземе Canon-a и като започне да снима ще разбере най-добре предимствата... Не, че подценявам знанията на участниците, но едва ли всички знаят предимствата на ръчните настройки, на по бавните възможни скорости и др. Не ми се обяснява какво е дълбочина на фокус/рязкост и как се постига тя...
Към e-book-e: Наистина те съветвам да купиш гореспоменатата книга (25 лева) - ако искаш да "загубиш" доста време фотографирайки и ако обичаш хубавите снимки :). Наскоро подарих такава на един приятел и му "създадох" ново, много интересно (поне за мен) хоби...
Originally posted by Shmirgela
Явно се бъркаш. В ръцете си държа точно този модел на Сони и клиповета СА 640х480, като заснема 42 секунди със стандарните 16 МВ. Отделно има опция за заснемане на клипове с резолуция 160х ... като със същия обем памет се заснемат 11 минути. Качеството не е брилянтно ако се гледа на монитора, но за сметка на това лично за мен е задоволително при преглеждането му на телевизор.
Може... явно си прав и не съм видял нещо за размера...
Авторски права на vBulletin