PDA

Виж пълна версия : междуоператорските отношениа, при SMS?

Fking
04.04.04 г., 14:13
как стоят нещата със sms-ite на междуоператорско ниво.
Примерно ако през оператор от чужбина се прати sms, до български абонат, на български оператор. Какво става.

Кой плаща смс-а. Предполагам само чуждия абонат?

Работата е там, че mtel i globul искат по 4-5 стотинки на sms (говоря за bSMS на мтел, и sms Фирма, на глобул)
и търся чужд оператор който да ми предложи по ниски цени, и за това бих искал да навлеза навътре в нещата на междуоператорските отношения, за да видя някакво решение на проблема ми

(става дума за 100к sms на месец, а mtel дори неискат да ми предложат такъв пакет, а ще ме карат постоянно да купувам пакета им от 20к)

та общо взето поради неприемливите цени и пакети на родните оператори, търся някой чужд през който да пращам до нашите оператори...

всякакво инфо по въпроса би ми било полезно

p.s. някой да има информация какво ще стане с mail to sms услугата на мтел? В смисъл, ще живее ли дълго?

Ilian359
05.04.04 г., 16:40
Направи си сметката: МТел иска 6 стотинки на СМС. При положение, че и чуждият оператор трябва да им ги плати тия 6 стотинки, пък и той да спечели нещо, цената веднагически става в пъти по-висока.
С други думи: оператор А получава от оператор Б съобщения, само ако преди това са подписали договор колко парички ще плаща Б на А за този СМС. Т.е. Терминирането (получаването) на СМС е платена услуга.

Fking
05.04.04 г., 19:28
аа, не бях сигурен че чуждия оператор, плаща нещо на нашия когато му праща СМС

а и дори да е така, предполагам че цените между операторите са по ниски, от колкото искат на фирми за пакети от по 10-20 хиляди смс-а

Ilian359
05.04.04 г., 23:34
Те дори и да са по-ниски (а не вярвам да е така, защото заемат международен ресурс), нали и ония трябва да гушнат нещо?