Виж пълна версия : За модераторския контрол на "Далавери"...
Повод за този пост е ето тази (http://hardwarebg.com/forum/showthread.php?threadid=26480) тема. Прави ми впечатление, че последните месеци зачестиха теми от вида "проучване", "опипване на водата", "я да видим дали ще се намери достатъчно голям балък да даде ххх" и т.н. Предлагам или да се въведат по-точни правила за провеждане на т.нар. "търгове" или самите модератори да следят за спазване на някаква етика при продажбите.
Уточнение: Не съм бил заинтересуван от конкретната обява, просто ми направи МНОГО лошо впечатление.
Дискусията е отворена...
gtzvetkov
02.04.04 г., 22:35
Голям проблем е как да защитим и купувачите от нелоялни продавачи. В обратния ред за сега се справяме, но с този не можем да прилагаме никакви мерки. До някъде и самите търговци трябва да имат някакъв морал, но ако се поставим на тяхно място и ние ще искаме да си продадем стоката на най-високата възможна цена. Отворени сме към всякакви идеи как да стане по-добър раздел "Далавери", като предложенията ще се обсъдят и ако има някакви добри и същевременно приложими такива, може да се помисли как да ги внедриме в правилата на форума. За сега не можем да направим нищо конкретно, проблема сме го разсиквали неведнъж (между модератори и администратори), но досега нищо не е направено.
GeniusLoci
04.04.04 г., 19:13
Защо винаги се иска от модераторите (или админите) да направят нещо за гарантирането на коректни отношения продавач-купувач? Забележете, и си го набийте здраво из главите, не съм написал "търговец-клиент", защото тук изобщо не става въпрос за търговци. Далавери е най-посещаваният раздел на форума (нормално, като рефрешват хората по 10 пъти и по два пъти правят ъп на темите си :rolleyes: и няма начин да се грижим ние за коректността. Лично за мен е най-лесно когато има доказано некоректен продавач просто да му търкам темите до безобразие - т.е. да не му давам да пуска повече обяви. Така и ще се понаучат хората малко от малко.
ПП - а тия "проучвания" не знам защо изобщо ги оставяме в Далавери. Аз съм на мнение да си ес трият...особено пък търгове като този. След като човек може да си прецени и да даде начална цена, ако няма интерес е нормално да я даде за колкото е обявил. Това е абсолютно тъпа и некоректна постъпка...да свалиш нещото от продажба. И в този дух, при всяко влизане във форума отсега нататък ще трия подобните "опипвания, проучвания, подмятания, полутъргове със запазени права" и т.н, пък който на когото си иска да се сърди!
Dark Skywalker
04.04.04 г., 20:40
Ники, недей да триеш теми! Просто тия "проучвания на нивото на река Дунав в сантиметри" ги затваряй, докато авторите им се откажат.
Или са дошли да продават, или да не се еб@ват - не сме търговски консултанти тука... :ghi:
Svetlix
04.04.04 г., 20:40
Originally posted by GeniusLoci
ПП - а тия "проучвания" не знам защо изобщо ги оставяме в Далавери. Аз съм на мнение да си ес трият...особено пък търгове като този. След като човек може да си прецени и да даде начална цена, ако няма интерес е нормално да я даде за колкото е обявил. Това е абсолютно тъпа и некоректна постъпка...да свалиш нещото от продажба. И в този дух, при всяко влизане във форума отсега нататък ще трия подобните "опипвания, проучвания, подмятания, полутъргове със запазени права" и т.н, пък който на когото си иска да се сърди!
Еврика :D Тва е мноо хубава идея! Имаше и друга подобна тема за тези "проучвания" но тогава явно на никой не пречиха ...
Е откровено си заявявам, че мен лично адски мноо ме дразнят!
EDIT: Дарки, ти го написа .... жива е*авка си правят някои хора така и влизат само за да се правят на интересни и да се хвалят. Точно това ме дразни не само мен ...
Siemens
04.04.04 г., 20:42
predlagam da zalegne kato prawilo w "dalaweri" WSQKA tema da zapo`wa s edna ot trite dumi:
prodawam xxxx
kupuwam xxxx
zamenqm (ili drugo, no ne i prou`wam)
Taka we`e samoto prawilo ]e izkl'`wa temi ot wida "opipwam po`wata".
A za korektnostta administratorite edwa li mogat da naprawqt ne]o powe`e. No taka pone ]e iz`eznat prou`waniqta a i ot pryw pogled ]e e qsno tipa na predlovenieto.
Ami towa тук (http://hardwarebg.com/forum/showthread.php?s=&threadid=26520) na ni]o ne prili`a... :mad:
gtzvetkov
06.04.04 г., 15:58
Защо не ти прилича на нищо?
Всичко правила спазва.
__SpOO__
06.04.04 г., 15:59
Е убийте ме, но не можах да разбера въпросната тема защо на нищо не приличала..???
Може би заради няколкото бъмп-а?
Ами те са по един на ден май доколкото ги броих...нищо нередно не можах да видя наистина :insane:
Originally posted by gtzvetkov
Защо не ти прилича на нищо?
Всичко правила спазва.
Az ne sym `ela prawilata na 'Dalaweri', nito pyk wyznamerqwam da go naprawq, za]oto ne `eta pisaniqta tam, ama i az move da si pusna nqkoq tema da predlova zamqna na 17-in`ow monitor Eizo za sy]o tolkowa in`ow LCD display c TFT matrica i posle da si ponapiswam po ne]o wseki den...
_SpOO_, ti pa k'wo samo se `udi[ s koj da se zaqde[?
Аз също съм против така наречените проучвания.
Усещането е, че се опитват да правят хората във форума на балъци и само сондират за цена, за да могат да кажат на някое аверче "скиваш ли колко много дават. са ша дадеш 20 кинта отгоре и чарка е твой"
Един от възможните начини за некоректно отношение (Иванчо спечелил търга, ама аз го продадох на петканчо, който никой ни го е виждал, ни го е чувал или с две думи си го измислих, за да не продам чаркалъка) е да се въведе нещо като рейтингова система на потребителя, която да се попълва от модераторите.
Така всеки, който е заинтересован от покупката, ще може да направи справка, дали при минали такива наддавания продавача се е отнесъл коректно с клиента.
P.S. Мен лично много ме дразнят и обяви от типа "само за ... София, Варна, Пловдив и т.н. шото ме мързи да се разправям с куриери"
Сега, след като насрещтната страна е съгласна да поеме разноските по куриера, както и риска от доставката не виждам защо продавача да не е съгласен. В края на краищата повечето (ако не и всички) куриерски служби ходят на посочен адрес в удобно за човека време и единственото, което трябва да направи продавача е грижливо да упакова стоката.
GeniusLoci
06.04.04 г., 17:01
AriesV - не си прав за куриерите - някои хора не могат да си стоят вкъщи и да чакат куриера да мине в продължение на половин ден.
Holy е права, няколкото "ъп"-а, независимо че са по един дневно май също ще влязат в забранените неща. аЕ стига с тия неща. Като няма интерес - няма. Както и преди казвах - всеки иска темата му да е най-горе. Ми дайте да ги стикнев всичките ...
__SpOO__
06.04.04 г., 17:42
[Mod. Edit] (gtzvetkov) - Изтрит пост без връзка с темата.
AriesV - не си прав за куриерите - някои хора не могат да си стоят вкъщи и да чакат куриера да мине в продължение на половин ден.
Куриерските служби им е все тая дали ще дойдат на адрес домашен или на адрес фирмен. С две думи могат да дойдат и на местоработата ти. А в повечето случаи става въпрос за дребни неща (платка, процесор, памет) и те не би трябвало да са проблем с мъкненето (друг е въпроса за цяла конфигурация или монитор ама то тогава и до мястото си струва човек да се разходи).
Originally posted by AriesV
P.S. Мен лично много ме дразнят и обяви от типа "само за ... София, Варна, Пловдив и т.н. шото ме мързи да се разправям с куриери"
В края на краищата повечето (ако не и всички) куриерски служби ходят на посочен адрес в удобно за човека време и единственото, което трябва да направи продавача е грижливо да упакова стоката.
Ами мен примерно ме мързи да ги опаковам. Какво ще кажеш за това?
Друг пример. Продавам перка. И да речем иска да я купи човек от Варна. И какво мислиш, че ще му я опаковам и ще му я пратя с куриер до Варна. Ами то пътя ще излезне повече от перката хехехе. Така, че хич не си прав с куриерите. Всеки може сам да избира къде и на кой да си продава нещата. :)
Поста ми отправен към всички не само към janko .
Последно време забелязвам ,че всички софиянци имат пренебрежително отношение към хората от други градове което мен хич не ме радва и в последно време доста рядко чета форума заради това (мах 1 път на седмица) . Да не забравяме ,че и заради това отношение беше баннат мембър от провинцията . (на пав не му издържаха нервите )
Знам че никои не ме задължава да чета форума ,но проста като знам преди години колко ме радваше не искам да престана да го чета заради някои хора с прекомерно самочувствие .
Holy е права, няколкото "ъп"-а, независимо че са по един дневно май също ще влязат в забранените неща. аЕ стига с тия неща. Като няма интерес - няма. Както и преди казвах - всеки иска темата му да е най-горе. Ми дайте да ги стикнев всичките ...
Може да е права а може и да не е.
Не всеки влиза ежедневно в обяви .
Някои влизат когато им притрябва нещо. Примерно аз исках да купя преди време една 5900 и изрових тема отпреди месец...месец и нещо където се продаваше асус 5900. Предполагам пича я беше продал въпреки че не беше го написал пък аз се скъсах от pm-и.
Ъп-а е индикация че все още се продава т.е. сделката е все още прясна ;)
Originally posted by Zygot
Поста ми отправен към всички не само към janko .
Последно време забелязвам ,че всички софиянци имат пренебрежително отношение към хората от други градове което мен хич не ме радва и в последно време доста рядко чета форума заради това (мах 1 път на седмица) . Да не забравяме ,че и заради това отношение беше баннат мембър от провинцията . (на пав не му издържаха нервите )
Виж сега явно не си ме разбрал добре. Нищо против хората от провинцията нямам. В случая се обсъжда пращането на стоки по куриер. Аз какво съм виновен, че предпочитам да се срещна с човек да му продам това дето продавам, да си стиснем ръцете и точка. Доста по-лесно ми е, отколкото да опаковам, да надписвам, да търся куриери, да праща, и чак след 2-3 дена да си получа парите. Не съм ли прав. Помисли малко.
А по въпроса за pav ситуацията беше съвсем друга, така че не бъркай нещата, като не си в течение.
__SpOO__
06.04.04 г., 22:16
Подкрепям janko, смятам че не Zygot може би не е разбрал добре какво визираше janko, когато спомена куриерите, вентилатора, Варна и т.н.
Аз също подкрепям идеята, че когато на някой не му се занимава и няма време да праща по куриери на хора от друг град части то това си е негово право и не виждам с какво по този начин накърнява нечии интереси.
Лично аз винаги при пускане на обява в раздела "Далавери" указвам, че нямам възможност и време да се занимавам с куриери и предпочитам да продам часта на човек от Варна.
Накрая за София и провинцията две думи:
- живеем в една държава, България, нашата родина, не виждам защо е нужно да се делим на София и провинция...
Zabluden
06.04.04 г., 22:17
След като ще отпаднат "проучванията" (логично е да не са в "далавери"....разводняват) как един човек може да си прави плановете (сега съм събрал 100лв.. ако си продам моята ВГА за още 100 ще си взема 9600). А ако не успея да си я продам за тези 100 а я продам за 80 примерно. Какво става... Оставам без ВГА докато не намеря още 20 лева?!:(
Информацията в проучванията е нужна и полезна не само за създателя на темата, но "далавери" не е правилният раздел.
Ще е удачно ли тези "проучвания" да се правят в "прекалено често задавани въпроси" ?
Благодаря за внимането.
Dark Skywalker
06.04.04 г., 22:35
Originally posted by Zabluden
А ако не успея да си я продам за тези 100 а я продам за 80 примерно.Чакай сега, ти за 100 лв. ли искаш да я продадеш, или за 80? Ако не искаш да я продадеш за по-малко от 100 лв., а никой не иска да даде повече от 80 лв., къде според теб е проблемът?
Тези проучвания са безсмислени. Аз като знам, че не искаш да ми продадеш своята карта, защо въобще да си давам зор да пиша за колко бих я купил, след като не ми е ясно изобщо дали ти се продава или не, а?
Замисълът на "Далавери" е хората да се освобождават от разни чаркове. Това не е борса, където да се чакат някакви качвания и спадове, за да продаваш и купуваш.
Като на някой му е толкова спешно да направи проучване от типа "Абе колко мога да взема на тази стара машина, че шефът иска да я разкара и да направи upgrade", би могло да се пусне тема в "Общи". Но пак разбери, че тук няма експерти-оценители, чиято работа е да оценяват пазарната стойност на нещата. Форума го четат хора като мен и теб, които биха дали толкова, колкото им се струва подобаващо на тях. Така че подобно питане пак би било без полза.
Zabluden
06.04.04 г., 22:49
Аз и искам 100лв.(всичко е хипотетично), но никой не дава 100лв, обаче аз ТРЯБВА да я продам зада си купя новата. Ти даваш за нея 80 лв. Тогава аз или ще трябва да те "пързалям" още 1 седмица докато наермя още 20 лв.(некоректно спрямо купувача), или да я сваля от продажба (пак е некоректно), а ако дадеш 100.. още утре я получаваш.... и ти моята и аз новата...Разбираш ли идеята.
Точно същите хора който дават "колкото им се струва подобаващо" са потенциалните купувачи. Нали аз като искам да продам трябва да се водя по тяхното мнение....
GeniusLoci
06.04.04 г., 23:02
Аз и искам 100лв.(всичко е хипотетично), но никой не дава 100лв, обаче аз ТРЯБВА да я продам зада си купя новата. Ти даваш за нея 80 лв. Тогава аз или ще трябва да те "пързалям" още 1 седмица докато наермя още 20 лв.(некоректно спрямо купувача), или да я сваля от продажба (пак е некоректно), а ако дадеш 100.. още утре я получаваш.... и ти моята и аз новата...Разбираш ли идеята.
Точно същите хора който дават "колкото им се струва подобаващо" са потенциалните купувачи. Нали аз като искам да продам трябва да се водя по тяхното мнение.... Именно "пързалянето" исакме да махнем. Дарки добре го каза, тоав да не ви е някаква борса. Всъщност в задълженията ни не попада нищо като "грижа за интересите на едните и другите". В крайна сметка коректността е качество на участниците във форума и тези, които продават или купуват. Проучвания ДАЛИ може да продадете нещо за едиколко си - правете ги в Прекалено чести..
В Далавери или ще се продава, или няма. (или ще се търси, иска, заменя..) Аз съм против и търговете, защото голяма част от тях излизат "некоректно проведени" според някои хора.
Разберете, това не е оказионбг, за да ви даваме някакъв контрол. Никой не иска да модерира Далавери защото след седмица там ти писва от поправяне на заглавия, четене на тъпи предложение (да не кажа и по-грозна дума), опити за "се пързалят" хората и т.н.
Ъп-овете.. абе никаква гаранция не е че нещо се продава... Аз пък като влеза трябва да отделя време (и това да кажем като абсолютен минимум) всички ъпнати или с постове в тях теми, за да разбера кой какво. Не може дневно 50 човека да си ъпват темата, че и да се дебнат кой първи (а да не ви разправям като казах че ще трия повече от един път дневно как в 12:01 се започваше масово ъпване...) И отгоре на всичко после да се сърдят, че другите ъпвали. Това е затворен кръг (еле пък това с "имаш рм" гррр...
Я ситга с тоя контрол. В края на краищата ще продължим в същия дух, нещата, които пречат или на модеарторите, или на продавачи/купувачи ще се променят в удобен за някоя от страните вид без генерални промени.
Забравете за постоянни "ъп"-ове, за проучвания и търгове, които след това се прекратяват. Ако някой иска да си пази правото да продаде нещо, което е обявил на търг на когото и когато си иска - ад си пусне твърда цена, иначе просто няма повече да пише в раздела!
Финито.
Dark Skywalker
06.04.04 г., 23:04
Ами не, не разбирам идеята. Или ми я продаваш за 80 лв., или просто няма да я купя. Колкото и да проучваш.
Занимавам се с търговия от пет години и мога само да ти кажа да забравиш за "потенциалните копувачи". Те такова животно нЕма. Имаш клиент тогава и само тогава, когато получиш парите. Другото са шменти капели.
Толкова от мен, казах каквото имах да казвам.
Svetlix
06.04.04 г., 23:45
Originally posted by __SpOO__
ЕМоже би заради няколкото бъмп-а?
Да бе ... аз за тва като търсех да купя GF3 или ATI 9100 и за целия ден само веднъж бъмпнах и някой постоянно ми триеше бълмповете и ми пращате темата майната му! Не съм съгласен с това, че има лично отношение към някои тук ...
Значи един може да бъмпне 807345734890 пъти на ден, а аз 2 пъти на ден не мога!?
ПС: Подкрепям Холи за някои твърдения ... умишлено не уточнявам кои.
просто от любопитство как някой постоянно ти е трил "бъмповете", когато е имало само един?
Това със триенето на бъмп е супер некоректно.
Наложително ли е една тема като някой си я бъмпне същия ден да се затваря. Или зависи кой я е пуснал? Супер не коректно. Съмнявам се че ви пука какво мисля за форума. Но просто това е първия път в който съм разочарован. Аз до този момент съм бил коректен продавач и купувач. Просто според мен е некоректно да ми затворите темата ей така за спорта.
Тази дето съм я бъмпнал ок, макар че и друг път съм бъмпвал в същия ден но явно дари го е нямало тогава за да види този грях. Добре де, ами предишната ми тема и тя ей така беше затворена без повод без обяснение без нищо...
:mad:
GeniusLoci
07.04.04 г., 02:05
Originally posted by dary
просто от любопитство как някой постоянно ти е трил "бъмповете", когато е имало само един? Аз, трия всички бъмпове повече от веднъж дневно. И в това дневно включвам времето от 00:00 до 24:00, за всички, които мислят, че "дневно" означава друго.
Не затварям теми заради това!!! Ако някой (като фори) вярва в това - да ми покаже такава тема.
Ако някой осъмне със затворена тема - което е нерядко - затварям проучвания, затварям теми, в които чарковете са продадени, затварям такива с абсолютно неясно съдържание. Но да затворя тема заради ъп-ове не е било..
Svetlix
07.04.04 г., 02:07
просто от любопитство как някой постоянно ти е трил "бъмповете", когато е имало само един?
Може да съм малко див ама не съм загубен и мога да броя ;) Тогава все още влизах от работа и държах форума под око и рефрешвах на всеки 1-2 часа. Бъмпнах точно 2 пъти и последни 2 бяха изтрити. Не ме убеждавай аз по колко пиша ... все пак аз си знам най-добре. Виждах много добре какво става. Айде недей така ако обичаш. Отначало подозирах geniusloci но по-късно ми се разсеяха съмненията. Замълчах си за това с триенето на бъмповете защото всички знаят за репотацията ми тук. Все ще се намери някой /*****/ който да избие нещата на майната му.
GeniusLoci
07.04.04 г., 02:10
Мисля, че си признах вече. Не стана ли ясно, що ли?
Повече отведнъж - триене без червенко. ;)
BTW - сега видях темата на fory.. ама кой я беше затворил вярно? Не погледнах, защото я отворих..
Svetlix, не се заяждам, просто сам си противоречиш, справка: предния ти пост;
аз не трия, а директно затварям темата, GeniusLoci като реши ги отваря, обикновено пращам и РМ;
gtzvetkov
07.04.04 г., 18:19
Holy, _Spoo_ хайде не се карайте, излагате се. Стиснете си ръцете (поне виртуално) и стига сте се карали за глупости. :noway:
Svetlix
07.04.04 г., 18:25
Svetlix, не се заяждам, просто сам си противоречиш, справка: предния ти пост;
аз не трия, а директно затварям темата, GeniusLoci като реши ги отваря, обикновено пращам и РМ;
Посочи къде си противореча, че ми стана интересно :rolleyes:
Някъде да съм написал, че ти си ги трил ... употрбих думата някой!
Ясно, че никой няма да си признае но както каза и Фори това е супер некоректно!
Защо всяка тема я изопачавате в спор? То не е било тема без да има намеса на модератор.
Аз също съм против тия наддавания, проучвания и оттегляния ако не му е изгодно.
Като продаваш-казваш цена която ти е изгодна и толкова, ако искаш продаваш ако не искаш не продаваш.А сега на какво прилича, през 5 мин всеки наддава по 5лв-е аз цял ден трябва да си губя времето със наддавания и накрая я отнася някой дето с 5лв качил над моите.
Напълно подкрепям модераторите,вършат си работата. За некоректността никой освен продавача и купувача да са взаимно коректни помежду си. Затова като купувам се доверям на неколцина които се броят на пръсти.
Svetlix
07.04.04 г., 19:19
как може някой постоянно да ти трие "бъмповете", когато според теб има само един?!
Определено не си ме разбрал ;)
Преди тва съм бъмпнал на предния ден ...
Бълмпвам си темата отново, виждам я, че седи най отгоре и си пускам да ми зарежда някой друг раздел. Няма и след 10 мин влизам в "далавери" пак и темата ми е на четвъртата страница! Като непрочетени ми бяха маркирани само първите 5 теми ...
Отново бъмпвам и след още 10 мин пак я виждам на 4 страница ... и в един хубав момент ми писна и се отказах. Е не знам как четете обявите в този раздел но аз лично чета само първата страница .... ако всички четът като (а съм почти 100% убеден, че повечето така правят) то аз до ден днешен щях да си търся видео карта ... :rolleyes:
gtzvetkov
07.04.04 г., 19:23
Originally posted by Svetlix
Отново бъмпвам и след още 10 мин пак я виждам на 4 страница ... и в един хубав момент ми писна и се отказах. Е не знам как четете обявите в този раздел но аз лично чета само първата страница .... ако всички четът като (а съм почти 100% убеден, че повечето така правят) то аз до ден днешен щях да си търся видео карта ... :rolleyes:
По твойта логика, всички трябва да правят само bump, и нали се сещаш, че твойта тема пак ще отиде на четвърта страница и се получава затворен кръг, само където се генерира излишен трафик. Или над тези неща не се замисляш?
Dark Skywalker
07.04.04 г., 19:26
Еми значи излиза, че в "Далавери" никой нищо не може да продаде, щото всички, които търсят, са идиоти и четат само първа страница на форума, за функцията Search не са чували и т.н.
Ми хубаво! Откажете се от идеята да продавате в "Далавери" и се разотивайте...
:rolleyes:
Rear Admiral Floyd
07.04.04 г., 19:40
Относно бъмповете :
Преди време имаше предложение за тематично разделяне на Далавери - за видеокарти, процесори и т.н.
Тогава то не се прие (честна дума и на мен ми се видя малко безсмислено), но сега, на фона на непрекъснато бъмпване, ми се струва доста по-разумно.
Причината хората да бъмпват е, че обявите им за спешна продажба на видеокарта примерно се изместват от какво ли не - офис оборудване, GSM-ми и т.н.
Ако си има раздел видеокарти - нито на продавачите ще им се налага да бъмпват (защото в него ще има 10-15 актуални обяви най-много), нито купувача ще се почупи от търсене и преглеждане.
Подобна промяна би затруднила само хора които влизат в далавери единствено с цел ако има нещо изгодно да си го купят, дори и да не им трябва кой-знае колко (аз съм от тях м/у другото). Смятам обаче, че тази група е малцинство и не бива да бъде вземана под внимание в името на общото благо.
В краен случай - нека да има поне един подраздел за вещи несвързани с компютрите - бюра, телефони, колелета и т.н.
Svetlix
07.04.04 г., 22:19
Originally posted by gtzvetkov
По твойта логика, всички трябва да правят само bump, и нали се сещаш, че твойта тема пак ще отиде на четвърта страница и се получава затворен кръг, само където се генерира излишен трафик. Или над тези неща не се замисляш?
gtzvetkov, не следиш темата. Става на въпрос за тва, че някои бъмпват на всеки 10 мин, а аз 1 път за някакви си 24 часа ... Ако от това мое единично бъмпване се набутвате с толкова много трафик ... защо не забраните бъмпването въобще. Така май ще е най-добре :rolleyes: То е ясно, че кат си намеря карта ще спра да бъмпвам ... не все пак чак толкова ... :D
Аз карта си намерих точно 2 дена по-късно но тва не мисля, че е от значение.
ПС: Това беше първия за първи път и аз да пусна обява, че ми трябва нещо ... обикновено само пазарувам и то като вляза съвсем случайно (понеже не влизам често) и видя нещо което ми се струва изгодно.
gtzvetkov
07.04.04 г., 23:01
gtzvetkov, не следиш темата.
Следя я и то много внимателно, това ми е задължението. Само че ти се правиш на ударен с мокър парцал, нали се сещаш, че всички са на твоето място - един продава, друг купува. Не може да се угоди на всички, затова има правила.
- тази тема за затваряне ли е според вас ?
- според един от модераторите била бъмпната същия ден и я затворил...
защото била бъмпната в един и същи ден !
а датите са съответно 5 април - пусната тематна
6 ти април - бъмпната
dary, постни и ти твоите "print screen" - да ги видим всички
не ми е за темата а за някакво уважение от модераторите към посетителите на форума - все си мисля че трябва да съществува.
GeniusLoci
08.04.04 г., 03:34
Чета, чета...
Темата я смятам за приключена след този ми пост. Всичко надолу ще бъде изтрито ако не е пост на модератор.
Говоря за времето, когато (преди, но тогава нямаше такива проблеми) бях модератор и впоследствие сега, когато отново съм такъв.
1. НИКОГА не е позволявано на някой да бъмпва повече от 2-3 пъти дневно, докато същевременно се затварят теми или не се позволява и един път дневно бъмп на тема на друг потребител. Това е, което мога да гарантирам когато аз съм модерирал нещо, почти със сигурност и Цветков, защото го познавам какво прави :Р
2. Прави ми впечатление, че освен на fory, темата на User също е била ЗАТВОРЕНА заради бъмп. Това ще бъде обсъдено в служебният раздел..не сме приели да е редно...
3. И да се е случвало да има участник с повече от един бъмп дневно и да е бил оставен - пропуск. Да не мислите, че е приятно да четеш едно и също цял ден..
4. Това, че хората не четели повече от първа страница при положение, че на ден има близо 3-4 страници ъпнати или нови теми...е, нямам думи. Мислех, че тук са се събрали интелигентни хора..Проблема е чисто и просто във вашия телевизор.
Светликс - заяждаш се. Никой не е бъмпвал "през 10 минути"... може да ти се е случило, особено ако си прекалил (т.е. правиш си два-три бъмпа след като са трити) да е станало за спорта. На мен ако ми бъмпнеш тема повече от два пъти, след като съм ти изтрил пост, вЕрвай ми ще затъркам темата.
Не оправдавам това, че са ти трити постовете, просто коментирам и твоята постъпка както и начина й на поднасяне.
Твърдо съм за прекратяване на "поручване" и "търг". Преди нямаше търгове и всичко се беше наред. Сега всеки иска да изкара повече като предложи по-малко. Е, съжалявам, не съм икономист, но пък знам как се продава. И не това е начина - искайте си твърда цена. Или започнете от такава, за която СТЕ ГОТОВИ ДА дадете продукта !!!
gtzvetkov
08.04.04 г., 12:08
Сега разбрах от къде идва проблема, сега остава да се останови в кой е грешката. Значи ако се вгледате в часовете на двата поства в двете снимки, ще видите, че има около 2 часа разлика, това е така, защото някоя не си е настроил часовника на форума по българско време. Мисли че е станало недоразумение.
__SpOO__
09.04.04 г., 00:02
Поредният пример(според мен) за некоректна продажба:
http://hardwarebg.com/forum/showthread.php?s=&threadid=26946
Dark Skywalker
09.04.04 г., 11:17
Съгласен съм със __SpOO__. Не може на седмия пост по темата и трети за автора й да се обявява еди каква си цена. Да го е написал в началото.
Да му се затвори темата, да се научи как се продава.
gtzvetkov
09.04.04 г., 11:34
Речено-сторено!
GeniusLoci
09.04.04 г., 11:42
И аз затворех една от сорта "търг до 15.04 начална цена 80 лева, ако не ме устройва цената си запазвам правото да не го продавам".
Ако не го устройва цената - да е дал такава, каквато го устройва ;).
Нагорно ми идват тия простотии..
georgebg
09.04.04 г., 13:53
Точно същите хора който дават "колкото им се струва подобаващо" са потенциалните купувачи. Нали аз като искам да продам трябва да се водя по тяхното мнение....
"Проучването" за разлика то търхга или продажбата НЕ води до никакво морално или материално или каквото и да било задължение на купувача (потенциален или реален). Какво имам впредвид:
ако си проучваш колко можеш да вземеш на картата си - аз ще ти объркам сметката (за 100 лв.) защото ще кажа че мога да дам (или цената според мен) е 120 лв. с което ще бъдеш щастлив един ден. И какво? Това е проучване ! Не продажба или търг ! Аз нямам задължението да я купя на каквато и да било цена. Или както в една такава тема "продавача" беше казал след 5 поста с наддавания : "Някой да ви е казвал че ше я продавам - аз само проучвам" - аз му отговорих "Давам ХХХ лв. - ама някой да ти е казал че ще я купя на тази цена ?".
И никой никого не може да обвини в некоректност !
Ето затова няма смисъл от такива проучвания и е най-добре да ги няма - като се пуска търг - слага се начална цена , удовлетворяваща продавача , и по този начин ще се избегнат глупостите от сорта "ако не ми е изгодна цената се сваля от продажба" - ако при тази цена няма кандидати - значи, просто няма да има продажба, ако темата тръгне с наддаване - е при всички положения е покрита мин. цена на продавача и той няма да има повод да откаже .........
Затова аз на всяко проучване отсега нататък ще се изказвам "компетентно" в стил "най-големия балък" гледащ ценови листи отпреди година и определящ "златни" за проучващия цени :D. И само някой модератор да посмее да ме модерира - трудно ще се обоснове :)...
XM6002B
09.04.04 г., 14:21
Ето няколко мисли от мен - дано са полезни. Предлагам, за да има яснота - в Далавери да се допускат САМО и ЕДИНСТВЕНО теми от рода на -
1. "Продавам ....... "
2. "Купувам ...... "
3. "Търг за ...... "
4. "Търся ..... "
По отделните точки:
1. Обявява се цена, на коята Продавачът е съгласен да продаде дадената стока без уговорки. Уточнява се за какво иде реч - колкото е по-пълна информацията, толкова по-добре.
2. Уточнява се конкретната стока или ориентировъчно какво се търси. Когато Купувачът има виждане относно цената, която е готов да даде - отбелязва го в поста си.
3. При търга - указва се - каква е стоката - с информация за нея; минимална цена, на която Продавачът НАИСТИНА е готов да продаде стоката си; краен срок; минимална стъпка . Смешни са наддавания с по 1 стотинка и от рода.
Всички други теми да се трият НЕЗАБАВНО - дори такива, чието заглавие не е оформено според горните изисквания.
Трият се НЕЗАБАВНО всички коментари, които не са по темата или са в нарушение на правилата на раздела.
Бъмпване - 1 път на всеки 24 часа. Коментари по темата, които не са в нарушение на правилата на раздела НЕ се считат за бъмпване.
Може да се направи една стикната тема, в която да се вписват ЕДИНСТВЕНО от модератори "съгрешилите" юзъри - само след обстойно изясняване на "прегрешението".
Ако имате забележки - моля, споделете ги.
П.П. Жоржи, мислех си, че въпроса сме го изяснили още тогава - изрично бях уточнил, че НЯМА ДА ПРОДАВАМ още в първия пост по темата. Това, което ти наричаш "наддавания" бяха ПМ-и, които бях получил с цени, които ЕВЕНТУАЛНО биха ми дали, ако я продавах. Темата е приключена - поне за мен, особено след като вече няма да се допускат ПРОУЧВАНИЯ в раздела Далавери.
>
GeniusLoci
09.04.04 г., 17:01
Originally posted by XM6002B
Всички други теми да се трият НЕЗАБАВНО - дори такива, чието заглавие не е оформено според горните изисквания.
Трият се НЕЗАБАВНО всички коментари, които не са по темата или са в нарушение на правилата на раздела.
Бъмпване - 1 път на всеки 24 часа. Коментари по темата, които не са в нарушение на правилата на раздела НЕ се считат за бъмпване. Другите неща ще ги помислим, но тези..
Заглавията както досега ще си стоят или ще се редактират..това е според това аккво е написано.
И това няма да стане, даже вече съм съгласен да има коментари, но и това ще помисля още някой ден и ще го предложа.
Бъмпването отива вляво, не може хем да следим всичко, хем да цъкам постояно тъпите бъмпове.
Преди никой не правеше бъмпове веднъж дневно а Даалвери си вървяха...
Търговете изобщо са тъпи. Това за пореден път казвам не е оказионбг.
Който иска продава за определена цена. Който иска търг - ходи там. Другия начин като искате да следя (примерно) за глупавите търгове кой бил коректен и кой не - ей са, взимам ви десет процента от стойността и само това ще правя...:mad:
А и сега не го правя и за в бъдеще няма да седна да обяснявам на всеки персонално къде му е грешката и защо поста му е изтрит, темата затворена или заглавието променено. Даже изглежда номера с КуПуВаМ (вместо "купувам") не върши работа, за това скоро ще редактирам на "АЕ НА ИВТИНИЯТА" или "ИСКЪМ АМА ДАВАТИ ЛИ" такива заглавия..:lol:
gtzvetkov
09.04.04 г., 17:45
Даже изглежда номера с КуПуВаМ (вместо "купувам") не върши работа, за това скоро ще редактирам на "АЕ НА ИВТИНИЯТА" или "ИСКЪМ АМА ДАВАТИ ЛИ" такива заглавия..:lol:
Идейно, идейно :D
Ако ще почнеш да го прилагаш, те подкрепям напълно.
XM6002B
09.04.04 г., 18:53
Ами това за преименуването е готино :D но не е ли най-лесно да се забърсва от раз - няма да се хабите да поправяте неграмотийте на некой си, който дори не си е направил труда да прочете правилата на форума. Раздела ще се изчисти доста - по едно време беше заприличал на Авгиеви обори направо - и сега се усеща напредък, но може още - дел дел дел дел :D :D :D кеф кеф кеф кеф
>
GeniusLoci
09.04.04 г., 19:03
Хехе, добре звучи :)
После пък ще трябват обяснения защо сме трили и т.н и т.н.
__SpOO__
09.04.04 г., 19:14
Ами не е то така според мен, обяснения и да се искат ще се дават само и единствено ако искащият потребител обяснение е в правото си и темата му е била изтрита/редактирана неправомерно и в разрез с правилата, останалите оплаквания/искане на обяснение или ще се трият или няма да им се отговаря, не е много сложно сякаш?:)
XM6002B
09.04.04 г., 19:39
Обяснения ли - морееее, бой по главата с правата ... Който спазва правилата няма да има за какво да се притеснява, нали??
>
Originally posted by XM6002B
Обяснения ли - морееее, бой по главата с правата ... Който спазва правилата няма да има за какво да се притеснява, нали??
Малиии виждам те като наследник на GeniusLoci като модератор в далавери :D :D :D
XM6002B
09.04.04 г., 20:09
Nо way!!!!
>
Svetlix
09.04.04 г., 20:23
Originally posted by janko
Малиии виждам те като наследник на GeniusLoci като модератор в далавери :D :D :D
Тцтц не така бе човек? Ко ти е направил адаша? :p
Originally posted by geniusloci Бъмпването отива вляво, не може хем да следим всичко, хем да цъкам постояно тъпите бъмпове.
Та последно бъмпове ще има или няма да има?
Не виждам нищо лошо в това да се наддава за някакъв компонент в някоя тема но както казаха и други не с по някакви стотинки или смешни суми от порядъка на 1-2 лева. С 1-2 лева да се допуска наддаване само при положение, че продукта е примерно до 20 лева.
Защото ако примерно:
janko продава някаква перка за 5 лева, и __SpOO__ му ги дава ... да ама аз държа да има същата перка ... няма как да наддам с още 5 лева защото тя нова е 10 примерно ... всичко се обезсмисля.
Надявам се да ми следите мисълта.
ПС: Всяка прилика с лица събития и никове е съвсем случайна
:D :D
ПС: Всяка прилика с лица събития и никове е съвсем случайна :D :D
Нима? Не съм забелязъл :D :D :D
GeniusLoci
10.04.04 г., 13:53
оооооk - има си бъмпове, но наистина, всеки опит да се прекалява ще се трие (без червенко). Няма да има парвило за тях, защото някой ще трябва да следи. Ако пък някой смята, че като няма правило ще има неоправдано триене..ъ-ъ..нали знаете. Няма на кой да се оплачете :naughty:
Търговете трябва не само да са си с достатъчна начална цена, ами и наддаването да не е през стотинка. Всъщност това си зависи какво се продава, но като се замисля 1 левче на 400 ще е смешно..или пък 5 лв при 10...както Светликс каза..ще го мислим след празниците.
:cool:
alexbg67
10.04.04 г., 16:52
но като се замисля 1 левче на 400 ще е смешно..или пък 5 лв при 10...както Светликс каза
С коефициент, или процент се оправя работата. Само да се измисли какъв. :cool:
Dark Skywalker
10.04.04 г., 22:02
Абе откъде накъде ще измисляме коефициент. От автора на темата да си зависи с каква стъпка да върви наддаването. Ама да си каже в началото, а не да псува после, когато му кача с 1 ст. предишната най-висока цена...
:rolleyes:
GeniusLoci
11.04.04 г., 23:31
Като ще хванааа и всииичките тия търгове... рез...:mad:
Joredos
11.04.04 г., 23:52
Originally posted by Dark Skywalker
Ама да си каже в началото, а не да псува после, когато му кача с 1 ст. предишната най-висока цена...
Затова нека самия продавач да определи стъпката на следващото надкачване,хем по-бързо ще свършва цялата далавера,хем няма да ми бъмпва през 10 мин обявата си.
Пример:
Продавам JNC 300W.Пускам го на 8лева,който го иска с 50 стотинки отгоре при следващо надкачване.Праща му се 8,50 някой дава 9 съобщава се,че в момента търга е стигал до 9 лева,който иска нека влиза в борбата.
__SpOO__
13.04.04 г., 22:25
http://hardwarebg.com/forum/showthread.php?s=&threadid=27188
Извинявам се, че пак Ви занимавам с некоректни(според мен) опити за продажби, но въпросната продажба още в началото ми се наби в очите и от тогава с интерес следя развитието й...
Става въпрос за един процесор, който първият път беше опитано да се продаде, но след това беше свален май от търг и темата беше затворена а сега пак се продава и това последното мнение от продавача в темата някак много жалък опит да се вдигне изкуствено цената на продаваната стока според мен...
Предлагам да се направи забележка на въпросният потребител, който за втори път за една и съща стока прави евтини номера явно с цел да продаде възможно на най-висока цена стоката си.
...
Извинявам се, че пак Ви занимавам с некоректни(според мен) опити за продажби...
Абе човек, за тая работа си има "Report this post to a moderator", научете се да го ползвате, damn it! :mad: :mad: :mad:
__SpOO__
13.04.04 г., 23:15
Прав си, въпреки че си седнал...мое недоглеждане.
Извинявам се.
Въпреки всичко забелязвам, че от известно време насам си май прекалено (из)нервен или поне така личи от мненията ти във форума, успокой топката малко...
__SpOO__
15.04.04 г., 22:25
Пак сме тука :)
http://hardwarebg.com/forum/showthread.php?s=&threadid=27412
Сега има ли такова средно положение примерно като във въпросната тема?
Не са правени два ъп-а на ден, но преди обед е писано еди кой си води, т.е. това си е чист ъп за мен а след това надвечер има ъп...
Това за два ъп-а ли ще се счита или за един, за да имам впредвид в бъдеще ако мисля да продавам нещо каква тактика да използвам;) такава с по един ъп на ден както са правилата или с един ъп + еди кой си води :D
П.С. Съвпадението в името на автора на двете теми, тази и предната които визирах не е случайно, т.е. за мен въпросният потребител постоянно и целенасочено се опитва да заобикаля правилата за раздел "Далавери".
Едит: Ето тук същата работа - http://hardwarebg.com/forum/showthread.php?s=&threadid=27572
Имаш долу в дясно "Report this post to a moderator", той гледа и решава на място какво да прави. Ако седнем да пишем правила, който да покрият всички "дупки" в този раздел, не ми се мисли колко страници ще трябва да са...
Joredos
16.04.04 г., 00:06
Мисля вече стана ясно-всеки е помощник в "Далавери" днес даже сигнализирах по една тема-GeniusLoci я "пипна".
//нищо общо с темата//
Титан Гениус,защо не си се похвалил,че пак си модератор
:зъбене с избити зъби: = :ghi:
//нищо общо с темата//
mralien
16.04.04 г., 00:18
Originally posted by Joredos
//нищо общо с темата//
Титан Гениус,защо не си се похвалил,че пак си модератор
//нищо общо с темата// Който не следи този раздел редовно е така... късно научава новините ;)
Svetlix
16.04.04 г., 00:48
Доста често като репортвам по разни теми никой не взима никакви мерки. За тва въобще вече не си правя труда. Не смятам, че репотрвам за глупости но никои усилено се праат на приятно разсеяни!
Peace & no comment!
Едит: Ето тук същата работа - http://hardwarebg.com/forum/showthread.php?s=&threadid=27572 [/B]
Абсолютно те подкрепям за конкретния случай- това момче- martooo2003 вече трети път се опитва да продаде процесор, за който, ако не се лъжа имаше и обявен търг със "запазване на правото да не се продаде", ако не го устройва цената. При това изкарваше невярна информация за процесора си с цел да "измъкне" каквото е възможно повече от потенциалния копувач. Недопустими три теми и некоректно отношение според мен...
Pa3KaTaH
16.04.04 г., 01:49
в зората на новите правила
http://www.hardwarebg.com/forum/showthread.php?s=&threadid=27615 :D
http://www.hardwarebg.com/forum/showthread.php?s=&threadid=27611 :D
GeniusLoci
16.04.04 г., 02:47
Доста често като репортвам по разни теми никой не взима никакви мерки. За тва въобще вече не си правя труда. Не смятам, че репотрвам за глупости но никои усилено се праат на приятно разсеяни!
Peace & no comment! Няма пийс - това не е вярно - поглеждам всеки мейл, който получавам и ако не е пипан (макар че цветков обикновено е минал вече) оправям. Друг е въпроса дали за някои от темите е имало нужда.
Просто за това вече ОПРЕДЕЛЕНО не си прав и съм 110% убеден, защото си проверявам пощата поне два пъти дневно (освен като вчера не забравя :p )
Pa3KaTaH
16.04.04 г., 09:56
не знам да е имало случай да съм репортнал някой пост, и най късно след час да не е фикснат поста... :)
Svetlix
16.04.04 г., 17:09
Няма пийс - това не е вярно - поглеждам всеки мейл, който получавам и ако не е пипан (макар че цветков обикновено е минал вече) оправям. Друг е въпроса дали за някои от темите е имало нужда.
Просто за това вече ОПРЕДЕЛЕНО не си прав и съм 110% убеден, защото си проверявам пощата поне два пъти дневно (освен като вчера не забравя :p )
А дали всички го правят? Ники не може за всяко мое изказване да твърдиш, че се заяждам :D Изтърка се тва вече. Измисли нещо друго.
За случката в която Kayso продаваше един Р4 1.8 @ 2.9 репортнах няколко пъти и накрая добре, че беше Дарки иначе щяхме да се избием в оная тема ;)
Сега вече нещата може и да са под контрол ... но в "далавери". По други раздели съм репортвал заради една простотия на един участник тук из форума и никой не обръща внимание. Ако въпросната простотия продължи в знак на протест и аз ще я правя та дано се издразни някой (а гаранция че това ще стане) и да се обърне внимание.
Ако някой въобще го интересува за какво иде реч ... да ми прати ЛС и ще му кажа. В тази тема тук няма да го коментирам!
. (точка)
GeniusLoci
16.04.04 г., 17:26
Абе другите раздели хич не ме интересуват - там нямам парва... Ако видя нещо наистина фрапиращо - има начин да го изтрия, дори да не съм модератор в раздела, но трябва да е нещо прекалено... Но недей обвинява хората, че не са го оправили, не всеки може да е тук 24 часа и да прави каквото трябва. Напоследък даже май никакви ги няма модераторите, и то как ли няма, като се постопли вече :Р
Не се заяждам, но за далавери в момента просто няма кой от какво да се оплаква. Е, случва се, но..след вчерашното правило просто трия и продължавам, което не ми отнема време, обяснения и излишни занимания ;)
Авторски права на vBulletin