Виж пълна версия : Какъв/какви внтилатор(и) ползвате ?
Това е нещо като анкета с цел да обменим информация относно ползваните от нас продукти (марка, модел, добри ли са или не и т.н.)
bay_ignat
02.04.04 г., 18:54
Лично аз ползвам наи евтините вентилатори на Титан от тази които са с втулково лагеруване и съм много доволен за 1.5$ са направо екстра
poseydon
02.04.04 г., 18:57
Засега ползвам за процесора някакъв JNC с доста добър поток 36 CFM ама е малко шумен>>28-9db
Външните ми са Titan 3 blue LED към 2200 оборота и 26 CFM ама пък е 22db само и е тих като пчеличка. Ползвам два от тях един ниско долу под видеото и един горе отзад до CPU-то
Този долу вкарва а горния изкарва. Имам също и на чипсета един вент към 2000 оборотен и един друг на видеото който съм го слагал аз 5200 оборотен страшно охлаждане се получава.
Аз днес тъкмо си купих светещ вентилатор Titan. Искам да те питам дали работят добре ?http://www.titan-cd.com/english/product.asp?model_no=TFD-C8025L12C/LD1
poseydon
02.04.04 г., 19:04
ами ако е от тези по 5$ светещите мога да ти кажа че са супер и са ТИХИ!
Точно от тях е и го взех за 9.00 лв. :D И аз мисля че е добър.
RazorJack
02.04.04 г., 19:15
Originally posted by bay_ignat
Лично аз ползвам наи евтините вентилатори на Титан от тази които са с втулково лагеруване и съм много доволен за 1.5$ са направо екстра
И аз така.
И наскоро си сложих едно ключе отпред на кутията, което контролира всички такива вентилатори по кутията ми (а те са доста хехе :D ) и вечер примерно като лягам и щрак - всичко на 7 волта :D Наистина са доста по-тихи така, ама и 3-4 градуса се качва температурата на процесора.
digital
02.04.04 г., 20:59
Аз съм на PAPST и Vantec :)
bay_ignat
02.04.04 г., 22:03
Originally posted by digital
Аз съм на PAPST и Vantec :)
и на кви обороти работи това чудо и то каде си го взимал PG или ???
Някои зне ли нещо за тия филтри за намаляване на шума на вентилатора. Някаде из Post-овете бях мернал нещо такова.
digital
02.04.04 г., 22:57
Vantec-а е на 2100 борота, от PG да.
Точно в момента в кутията ми има:
1х 80мм Nidec
1x 80mm Titan 36db 38 cfm
1x70mm Glacial Tech 40cfm 35db
1x80mm XUIN....... бая духа
1x 80mm Sunon ,ако не се лъжа или нещо такова.
1х 80mm почети не духа.
1х Cristal ORB
1x MSI T.O.P cooler
1x 120mm Fortron
1x 40mm Titan HDD cooler
Всички работят на 12Волта.
Мисля тези дни да си взема един Vantec Tornado 80mm или 92ммл
Но ще видим.
Ако имам пари не ми пречи да сложа и 10000 делта и торнадо перки.
АБе бая шумно е до ПС-то , но това не ми пречи да спя на един метар от него.
martooo2003
02.04.04 г., 23:36
aз съм с 2 светещи Sunbeam(red+blue) на по 3000 оборота за отзад...
и за CPUто ТТ...
иначе имам още 2-3х80мм ама не ги знам кви са...
digital
02.04.04 г., 23:38
Originally posted by vutov
АБе бая шумно е до ПС-то , но това не ми пречи да спя на един метар от него.
Ти да не си глух бре :)
Мужду другото чувал ли си Tornado-то 80mm? Не се издържа, като прахосмукачка е буквално... а 92-ки нямат.
digital, за колко пари си взе твоя вентилатор?
Tornado-то не съм го чувал още, но знам как шуми Smart Fan II на мах. обороти и за мен не е проблем да ми озучава стаята.
Все пак tornado-то е само 55 дб.
Между другото ,дали например ако имам 3 вентилатора по 40 дб всеки ,това означава, че компа му вдига 3х 40дб= 120 дб?
Мей не, нали.
Vutov определено не е така... но може да се получи резонанс и да се засили малко звука но не и 2x 3x и т.н.
Аз ползвам ThermalTake 80mm 3x blue и Мога да кажа че са практически безшумни.
P.S.Още не съм си направил кутията но съм ги пускал заедно на куп и 3-те
P.S.S. Кутията не е готова защото ........................................ ...
(ХардуерБг много ме обичат просто, знаех си че не трябва да трепя Григор на DF:BHD)
Apocalypse
03.04.04 г., 01:41
приготве се сега :) :
7 х Титанчетата от 1.5$ 80 мм
1 х 120 мм
6 х 80 мм
1 х 90 мм
На съм им написал марките щото просто не съм се заглеждал но иначе са по 3-4 лв, толко съм ги зимал. Вутов, ще ме гониш :)
120-ката обаче бучи 2х колкото сички останали зети заедно
Originally posted by Apocalypse
приготве се сега :) :
7 х Титанчетата от 1.5$ 80 мм
1 х 120 мм
6 х 80 мм
1 х 90 мм
На съм им написал марките щото просто не съм се заглеждал но иначе са по 3-4 лв, толко съм ги зимал. Вутов, ще ме гониш :)
120-ката обаче бучи 2х колкото сички останали зети заедно
Ти си луд човече:D
bay_ignat
03.04.04 г., 03:27
Apocalypse надявам се за следващото лан парти да имаш офицялен документ за твоито здравословно (умствено) състояни и да може да ни се похвалиш с него
poseydon
03.04.04 г., 08:38
Абе Apocalypse къде си ги набутал тия вентове бре. То в кутията има ли толкоз място или си я превърнал в самолет, че като я включиш будиш първо съседите на етажа а после и в целия блок.......след това в другия блок........и целият квартал.......в цяла София.........ти си знаеш!
digital
03.04.04 г., 08:47
Tornado-то не съм го чувал още, но знам как шуми Smart Fan II на мах. обороти и за мен не е проблем да ми озучава стаята.
Vantec-а е към 6$.
По мое мнение Tornado-то е по шумно от SF на макс.
nightyj
03.04.04 г., 09:30
Аз да ви кажа в момента със с някакви титани по 80мм.И само харда ми се чува в буквалния смисъл и пръстите да си сложа на перките да спрат шума не намаля.А що се отнася до хубави перки-просто съм очарован от Sunnon.Мноо яка марка имал съм 80 и 92мм и са просто перфектни.Сравнявал съм ги по шум с доста маркови,вантек,термалтейк,делта ама тези са просто безшумни,а ако се пуснат на 7 волта хем потока не има спада мноо,хем става супер приятни за ушите.
St-George
03.04.04 г., 11:48
Originally posted by digital
...По мое мнение Tornado-то е по шумно от SF на макс. И по мое мнение е така:) А иначе по темата :
2 х Vantec Tornado 92mm
2 х Vantec Tornado 80mm
1 x TT Smart Fan II
1 x Titan 80mm - alumin
1 x PSU Fortron 80mm
1 x Thermaltake G4-VGA cooler
digital
03.04.04 г., 13:51
Блях... на фона на Vantec и TT, някъв TITAN... да го махнеш :)
Zabluden
03.04.04 г., 14:21
изкарват----------------------
1x80мм Titan 2.5lv (само че мене ме метнаха с цели 10!!!)(7волта)
1х80мм КулерМастер 6-7 кинта (7волта
1х120 фротон перка :)
Вкарват-----------------------
1х80мм Д5ТБ перка (7волта)
Други--------------------------
1х ЧИпсет де да знам колко мм :) (май е 4) Гигабайт
1хИглу 2450 нп
1х Кристал Орб(7 волта) (днес го псуанх на 7 и съм доволен от тишината:D )
Очаква се-----------
2х 120мм ТТ Свткащи :)
А бе ся имам един 80мм вентилатор на кутията отзад до процесора който изкарва, добре ли е да сложа и един долу под видеото да вкарва щото и там имам място и над видеото пак има, и отпред има ........ поувлякох се:)
bay_ignat
03.04.04 г., 14:23
Originally posted by Zabluden
1x80мм Titan 2.5lv (само че мене ме метнаха с цели 10!!!)(
еми верно яко са те метнали ти за толкоз пари кулер с перка от горе щеше да си вземеш
1x Spire Whisper Rock 3 @ 2800 rpm
3x 80mm gembird li tam kwi bqha :)
1x 50mm wee ot razstoqnie uv da ohlavda `ipseta :D
Два 120мм Титан (в момента на около 9В, по-малко от 1500 оборота) не оставят въздух да се задържи в кутията. Единия от тях е оскатен и работи на един лагер само - няма никакви проблеми, даже е по-тих. На северния мост CUV2AB на Титан върти леко раздрънкано - чува се леко цъкане на отворена кутия. От всичко най-шумен е CU5TB. Вента на Seasonic-a не знам дали даже върти:D
Zabluden
03.04.04 г., 22:50
Мисля че ТЕЗИ (http://www.vantecusa.com/product-pcmods.html#) работи са доооста хубави :) УВ вент, УВ+ЛЕД вент, кабелообличачки (малии кфа дума :D ) и то на доста добри цени..
Май ще заменя скоро 80-ките с УВ-та :D
The Bandit
04.04.04 г., 03:17
1 бр. 120 mm Titan @ 7V - на радиатора на водното;
1 бр. Spire 80 mm, взета от WhisperRock (~2400 rpm), сложена като изкарваща отзад на кутията;
1 бр. 40 мм перка на сев. мост (оригинална на дъното ABIT), която обаче бръмчи и най-вероятно ще я сменя с пасивния кулър на Залман за чипсет;
1 бр. стандартно охлаждане на Ti4200, което също бръмчи и ще гледам да го сменя с някакъв heat-pipe
2 бр. 80 мм. IBM изкарват (под захранването 2 гнезда)
1 бр. 40 мм. Titan на чипсета (стандартно е пасивен радиатор)
1 бр. 80 мм. Titan на процесора
1 бр. 40 мм. Gainward на видеокартата (много добро)
1 бр. 40 мм. Titan на южния мост от днеска :D + много як радиатор
1 бр. 80 мм IBM отпред под двата ми харда вкарва
Вси4ките са безумно тихи нямам идея ква марка са пише само IBM corporation. и незнам на какви обороти са даже , дайте акъл как да ги вържа към тея оборотомери на пет инчовите устроиства и колко струва такъв оборото намалител и увеличител , и друго южният ми мост е гол какво да слагам пасивно или активно охлаждане ? да дам малко и инфо с тея перки за темепературата 31С в идле 47С на мах лоуд смятам че за Паломино на 210 ФСБ е много добре вие кажете .:D
Veseliq
04.04.04 г., 09:45
вкарват...................
1 титан отпред - моднат да свети по ръководство на alex_matrix
1 некакъв на капака в средата моднат по същия начин
изкарват......
само един пръдлив thermaltake свети като коледна елха и вее 28cfm ama го спечелих на лан-партито..... за тва седи там да ми носи касмет (а приателя ми си отнесе Albatron GeForceFX5900XT 128MB 256bit)
ама аре карай да върви !
на процесора(AthlonXP 1800+) имам Cooler Master с контрол на оборотите и алуминиев радиатор с медна подложка ограничен на 2500 оборота и по този начин единственото което чувак е струята въздох минаваща през сички там рашетки и глупости !!!!!! малко дразни ама свикнах...
Все пак tornado-то е само 55 дб.
Между другото ,дали например ако имам 3 вентилатора по 40 дб всеки ,това означава, че компа му вдига 3х 40дб= 120 дб?
Мей не, нали.
при сила на звука от 120дб мисля че вече имаше болка в ушите.... практически и 10 вентилатора по 40дб да пуснеш се ше са 40дб общо ама при вентилаторите не е само триенето на оста ами "фученето" на въздоха по ламарини и между решетки се чува ! но примерно около 50дб макс да стане айде от мен да мине 55... сам си прави сметка ! :D
Ами аз използвам 2x Titan 3 Blue LED Fans, TT Extreme Volcano 12 s potok 72.92 CFM , 6000 RPM , ~50 dBA ; някакъв 90мм и това е. Доволен съм от всичките 7 вент-а!!!
Veseliq
04.04.04 г., 17:46
мааале абе на тебе как не ти се е откачила перката бре :) ебати хиликоптера имаш чесно - мойта е 4800 RPM ама и за повече не бех чувал !! е има там некви с по 5000 ама това верно го бех зел за макс :shock:
Apocalypse
04.04.04 г., 18:28
сичко зависи колко си си надул саунда. Повярвайте ми така е :)
Аз имам опит по отношение на перките. Само се чудя дали да ъпгрейдвам ПЦ по перформанс или да ъпгрейда някой чаркове чрез които по този начин ще отпаднат 8 перки....
Абе Димо от де купи LED-ове че трябва да купя към 30-тина :) и още няколко материали.
digital
04.04.04 г., 21:12
Originally posted by Veseliq
практически и 10 вентилатора по 40дб да пуснеш се ше са 40дб общо
Не е вярно. При увеличаване броя на перките, шума ще се увеличи със 10x десетичен логаритъм от броя на перките.
Примерно ако сложиш 2 перки по 50dB шума ще е 50dB + 10xlg2 (което е приблизително 3) = 53dB. Мисла че така беше формулата.
Логаритъм е защото децибелите са логаритмична величина. 53 спрямо 50dB означава двойно увеличаване на шума. Аз не съм забелязал да се увеличава шума силно, нито пък чак 2 пъти...
woynoff
05.04.04 г., 09:19
при мене са 3 бр
една в ПСУто нонаме
едно на видеото пише АТИ кой знае сигурно и тя гаражна
и една на ЦПУ е тая е маркова :D Титан
но тва нема значение важното че поизрезах гадната кутия
на ПСУто че беше като сито за брашно и досто свалихмме Т
иначе как ли не слагах вентили допълнителни налево надесно
нагоре надолу и дори стааше по-зле.
poseydon
06.04.04 г., 00:47
Аз съм само с 2 допълнителни на Титан светкащи
1 горе отзад да CPUто
2 долу вляво под видеото.
Еми компота баца днеска цял ден яко джигане на
Battlefield Vietnam
Underground
Vice City
играх си и с 3D Studio Max
и температурата не се е качвала повече от 45 на CPUто
Запомнете едно Не Ви трябват много вентове просто трябва да са разположени правилно.
Случайно да знаете къде има решетки за вентилатори в София
Sugar4o
06.04.04 г., 11:01
аз съм с 2х120 титани - двойно лагерувани 0,28А
на 7 волта работят перфектно
е има и една 120 на самото захранване (фортрон) ама нея нито я виждам нито я чувам:)
Apocalypse
06.04.04 г., 13:32
тебе те знаем, ти си маняк на тема тишина :)
Аз махнах 2 вентилатора и са станаха 13, ама с шума разлика няма
ВЕЛИНСКИ
06.04.04 г., 13:51
1 x 70mm Cooler Master Silent @ 12V (CPU)
1 x 92mm Sunon @ 7V (case)
1 x Titan double slot blower @ 7V (case)
1 x Seasonic 80mm temperature controlled fan (PSU)
1 x Albatron 5900XT temperature controlled fan (video)
само 5 перки! :ghi:
машинката ми е тиха като мушичка :bow:
според прецизния ми слух работи на не повече от 25db :)
V I P E R
06.04.04 г., 14:10
В момента имам:
2 х 92мм Вантек Торнадо
1 х 80мм Вантек Торнадо
4 х 80мм Термалтейк Смартфан 2
и няколко турбини на Термалтейк.
Originally posted by poseydon
Случайно да знаете къде има решетки за вентилатори в София
В магазина за електронни части в първи блок на ТУ има стандартни и съвсем обикновени решетки всякакви размери. Иначе Rear Admiral Floyd и Алекс мисля, че могат да ти изрежат каквото поискаш.
poseydon
06.04.04 г., 15:45
случайно да имате телефон на PG или Контуров в техните офиси, че трябва да звънна за малко инфо а пък им нямам телефона
Veseliq
06.04.04 г., 19:03
сашо (апокалипс) отиваш във Conrat дето е преди пете къшета :D пада се срещу баня мадара (басейна) и ходиш още съвсем малко към пете къшета... там той е един син магазин ! има ярки сини светлодиоди които светят много яко - големи са 5мм бройката е 0.29 лева или на другия Conrad (хората от първия ше ти обяснят каде е втория - много е близко - 5мин пеша) има 3мм големи (светят по яко шото светлината е по насочена и тъй като са по малки ги слагаш малко по лесно ама са по 0.89 лева парчето а тъй като ше земеш 30 или там за 15 перки предполагам даже 60 (аз слагам по 4 на перка) по добре земи от 5мм-овите шото иначе мазно ше ти излезе - абе обади ми се по телефона да те светна !... :rolleyes: ако искаш даже сега съм бая свободен мога да дойда да ти помогна ако знаеш какво искаш да правиш !
най-добре ше е като за начало да направим поне водното (сичките 7 вентила) да светят ! а другите неща по нататък - то и с водното ше се озорим бая де... :D
Вече имам още един вентилатор в кутията ми.
Взех си един Vantec Tornado 80mm , който за сега стой в два от отворите за 5.25 инчови устройства и духа срещу рамта и т.н.
Когато измисля начин да го сложа на Glacial Tech 2510Pro ще го сложа,но за сега го ползвам като системен вентилатор.
Ако може някой да ми даде снимка и упътване за да знам, как да си направя 70>80мм преходник.
А иначе за шума, мога да твърдя че Smart Fan II на мах. обороти е по-шумен от Tornado 80mm.
Поне на мен така ми се струва.
Абе има лли някъкво значение, важното е да духат яко,пък...
digital
09.04.04 г., 14:45
А иначе за шума, мога да твърдя че Smart Fan II на мах. обороти е по-шумен от Tornado 80mm.
Поне на мен така ми се струва.
Ааа... да бе, Tonadoto e по шумно...
Може...
А бе и двете са шумни.
СЕга в кутията ми има две перки по 40 дб и една 55дб и още няколко дето не им знам дб.
Аре ако може някой да каже, как да си направя преходниче 70> 80мм
digital
09.04.04 г., 16:53
Еми от ламарина може да го направиш, само дето за да стане добре трябва да е на машина окъването... аз в момента карам с един такъв (тук (http://free.hit.bg/digital/Picture%202.jpg) ), но едва ли може да се направи на ръка...?
Някаде чух че ставало някакси от тези пластмасовите шишета за безалкохолни , но незнам точно как.
Иначе виж тук (http://vpp.hit.bg/prehodnik.jpg) може да ти свърши работа , само трябва да се преоразмери.
woynoff
09.04.04 г., 18:18
ми как става, мериш с шублера два диаметъра по конуса на
шишето бележиш, оставяш по четири уши от двете страни
с размери 2х2 см и режеш и си готов.;)
Става и на ръка огъването, ама трябва да е по-тънка ламарината.
woynoff
10.04.04 г., 02:08
става ама не треее да е мин 3-4 см инаце е...ти съпротивлението
оказва тоя преходник. изобщо сички те преходници за квото
и да било са пълна глупост. загуби над 50% са тва неам думипросто. мноо текила +бира:D
пичове я някой тука да каже къде се продават 120мм фанове ама да са прозрачни (но БЕЗ да светят) ?
The Bandit
10.04.04 г., 19:26
Originally posted by The Bandit
...1 бр. 40 мм перка на сев. мост (оригинална на дъното ABIT), която обаче бръмчи и най-вероятно ще я сменя с пасивния кулър на Залман за чипсет;
1 бр. стандартно охлаждане на Ti4200, което също бръмчи и ще гледам да го сменя с някакъв heat-pipe
Значи днес смених кулъра на сев. мост с въпросния Залман (точният модел е ZM-NB47J (http://www.zalman.co.kr/english/product/zm-nb47j.htm)) и съм определено доволен. Върви си с паста, описание, измислен е много интелигентно така, че да пасне на всякакво дъно, независимо от това как точно са дупките и е доста масивен (по-голям е и от онези най-големите пасивни кулъри, които се слагат на последните Интел чипсети). Съответно шумът намалява доста, тъй като онази 40 мм. перка на Абит си беше разбита, а и издаваше гадно свирене.
Ето как изглежда монтиран на дъното:
Photo 1 (http://vip-security.hit.bg/Optio330/zalman.jpg)
Photo 2 (http://vip-security.hit.bg/Optio330/zalman1.jpg)
Photo 3 (http://vip-security.hit.bg/Optio330/zalman2.jpg)
Сега остава въпросът с видеокартата, кажете кой е най-тихия вариант за охлаждане на такава Ти4200 - heat pipe-а на Залман или...
МИ ако имаш пари слагаш heat pipe на Залман или на ТТ.
Това е най-доброто , ако искаш въздушно охлаждане на видеото.
НО гледам, че си с водно охлаждане, така че дай същите пари, който ще дадеш за Залман и си сложи блокче на картата.
Може да го вземеш от Sugar4o или oт http://www.future-case.com.
Аз лично бих си взел блокче, за картата.
Няма нужда точно на теб да ти давам акъл защо е така.
Няма място за сравнение на шума и температурите между водно и Залмана.
Освен това, е хубаво да си сложиш и радиаторчета на MOFSET-ите, че като си с водно ,няма какво да ги обдухва.
Авторски права на vBulletin