Виж пълна версия : Как да си направим RS232 кабел?
RaFaElo
30.03.04 г., 21:37
Здрасти на всички които гледат този пост. Благодаря че обръщате внимание дано се намери и отговор на въпроса ми. А той е следния:
Говорих с един "спец" за връзка между 2 компютъря чрез RS232. Става въпрос за обмен на много малки файлове между комп. със DOS и друг с Win98SE но това няма много общо. Та... посъветваха ме че е по добре да се купи един FTP кабел а за останалите неща нищо не са ми казали. Колко pin-a трябва да имат мъжките конектори и въобще как се връзват те с кабела. Цветовете на кабела са по двойки: Бяло+Оранжево, Бяло+Синьо, Бяло+Зелено и Бяло+Кафяво. Та имам нужда от схема или инфо кой пин на мъжките жакове с кой кабел се връзва.
Благодаря ви предварително.
Dark Skywalker
30.03.04 г., 22:32
Можеш да пуснеш search в Google с ключова фраза "RS 232 pinout" или "Null Modem Cable pinout" и ще получиш задоволително количество резултати. Ето ти едно примерно четиво:
http://www.commlinx.com.au/RS232_pinouts.htm
Според мен RS 232 е доста бавен, даже и за малки обеми информация. Щом си тръгнал, можеш да си направиш и паралелен интерфейсен кабел. Потърси за "RS 485 pinout".
RaFaElo
30.03.04 г., 23:09
Благодаря за бързия отговор. Иначе според теб какво би било по добре да се използва освен comport USB ли ? Аз се спрях на RS защото има повече software за него. За другите така и не намерих. Ако имаш някакво предложение с удоволствие бих го изслушал.
Dark Skywalker
31.03.04 г., 10:02
Софтуерът за RS232 и RS485 кабели под Windows е един и същ и се казва 'Direct Cable Connection'. Под DOS разните програми от типа на Norton Commander и LapLink също поддържат двата интерфейса. Така че от тази гледна точка е все тая кой кабел ще си направиш (е, по разбираеми причини при направата на паралелния кабел се запояват повече проводници).
Иначе по магазините се продават и USB PC connection kits, които сигурно дават още по-голяма бързина, но нямам личен опит, че да ти препоръчам такъв.
Аз лично бих преценил дали не си струва да бодна в двата компютъра по една 100-мегабитова мрежова карта (2х7 лв.) и направо да ги вържа с кръстосан мрежов кабел. Но може би в твоя случай това не е алтернатива, де.
Ъъъъ, USB под DOS ??? Не става.
Само по COM порт или по LPT.
EDIT: Само че паралелният порт не е RS-485. Това е подобно на RS-232, само че за по-големи разстояния и трябва конвертор за да се включи в ПЦ-то. Ако не ти се играе да си правиш кабел - купувал съм такива готови (и за COM и за LPT) от Reset. Ако все пак искаш да се помъчиш - пиши, ще ти пратя схема, но за LPT няма да ти стигнат 8 жици.
Dark Skywalker
31.03.04 г., 11:29
Originally posted by delian
Само че паралелният порт не е RS-485.:spy: :conf: :shock:
Нещо с номерацията ли бъркам? Аз знам, че паралелният порт отговаря на спецификацията RS 485 и е известен под търговската марка Centronics®.
Иначе за USB-то си прав, не бях прочел, че единият компютър има само DOS. Въпреки че някъде бях чел за USB поддръжка и под MS-DOS 6.22...
avalanche
31.03.04 г., 12:44
RaFaElo> Кажи и точно за какви дължини на кабела става въпрос, защото паралелните не могат да бъдат много дълги. По тандарт май беше до около 5м, на практика работят до малко повече, ама от там нататък - гаранции никакви. За серийните също има ограничения. И другото... навремето, в ерата на i286, като ми се налагаше да прехвърлям файлове през сериен кабел ( в конфигурацията му с 3 проводника), предпочитах FTP ;) (в смисъла му на FLOPPY Transfer Protocol) :D
Щом са ти говорили за фтп кабел, то там можеш да подкараш и с 5 проводника, което е мааалко по-бързо, ама...
Щом питаш - има и друга алтернатива, като например LAN мрежа, все пак ;) Има (макар и малко стари) Novell-ски клиенти, които едно време работеха само под ДОС. Тук предполагам, че delian, може да бъде по-конкретен и изчерпателен, но това новелско чудо съм го подкарвал.
Дарки, че е центроникс, центроникс е... щото те първи са го разработили. След това е млко го подоработват, за да стане и двупосочен и го стандартизират, като IEEE1284. A за RS-485, повЕрвай на delian - прав е... просто доработка на RS-232, за да стане малко по-индустриално устойчив и да хвърля по-надалече.
Peace
RaFaElo
31.03.04 г., 14:32
avalanche kабела е дълъг 15 метра и в момента стоя на бюрото си с поялник в ръка и само чакам да намеря схемата :) мисля `е съм я намерил вече но не съм сигурен в нея. За тези които още не знят трябва ми схемата за това: http://images.google.com/images?q=tbn:brboayofQuYJ:www.computerpl ug.com/cables/CX09B06.jpg
а иначе това което съм намерил аз е: http://www.eidusa.com/KITS/EID_RS232_Cable.jpg
Ако това е правилното ми кажете да го почвам :)
10к u.
avalanche
31.03.04 г., 15:20
Ми, точно тази схема не помня да съм я реализирал, но поне по логика трябва да работи. Има си коректно изравняване на корпусите, кросване на двойките и т.н. Мисля, че трябва да работи. Предполагам, че си го разбрал вече, но за всеки случай - схемата е валидна само при DB9<>DB9 конектори, при 25<>9 и различно.
Все пак с какъв софт смяташ да прехвърляш данните?
Иначе 15м са ок. Горе долу там е и максималната дължина по стандарт (въпреки, че и на повече се подкарва)
RaFaElo
31.03.04 г., 17:00
Ами софт-а по-скоро аз може да си направя сам ама иначе в нет-а намерих една програмка WinXfer и ще ми върши перфектна работа. Не ми трябва да има други функции просто за прехвърляне на определен файл до другия комп ми трябва. Това е. Кабела го направих. Довечера ще дам на баща ми да го прегледа на ново дали всичко е ок и по живо по здраво утре ще почва яко тестване :). Благодаря да всички хора взели участие в този пост :) задължен съм ви ще ви черпя по една бира :)
Мдааа бъркаш скъпа,RS485 си е серин интерфейс но диференциален, предназначен за по големи разстояния, и освен това можешда навържеш до 1024 устройства на една линия. Друг подобен протокол е RS422. Паралелния порт е точно Centronics, но съвременния паралелен порт е с по разширени спецификации.
Кабел за връзка през RS най-лесното е обикновен нул модем
2-3
3-2
5-5
Авторски права на vBulletin