PDA

Виж пълна версия : Проблем: Работи ми мишката. :)

exabyte
29.03.04 г., 17:36
Ама не знам защо. ;)

Имам настроена PS/2 мишка, в Х-а само тя е настроена и gpm само тя е настроена - и двете четат от /dev/psaux.

Ръгнах една USB мишка... И тя работеше. Без да пипам нищо.

И в X и в конзола. Най-странното е,че няма никаква индикация мишката да се ползва от нещо!

Module Size Used by
hid 30528 0
ohci_hcd 16260 0
usbcore 90076 4 hid,ohci_hcd

hid не се ползва от никой. Поне според това. Като го unload-на тя спира да работи, като го load-на обратно си тръгва.

Освен двата мистериозни процеса, които ползват usbcore, няма никаква друга индикация нещо да ползва usb-то. И дори да предположим, че X-а по някакъв начин се е усетил, че има нова мишка (ама по нищо не показва да е, в същност имам чувство, че идея си няма, че има нова мишка...)... това не обяснява как gpm работи... Е направих си експеримент... Направих cat /dev/psaux и мръднах мишката... Изглежда данните за движението на мишката идват от там....

Е, някой да има идея защо става така? Тоест, то е ясно защо става, ама дали е нормално това поведение, и ако искам да си ползвам мишките за различни работи какво трябва да направя? :)

Crystal
29.03.04 г., 19:02
Интересно, а в BIOS включена ли ти е опцията USB Mouse Support - Enabled? Да не би на ниво BIOS да става някаква емулация?

Tarambuka3500
29.03.04 г., 19:16
абе ти по добре не пипай нищо, че като спрат да работат, ще се чудиш откъде ти е дошло :D