PDA

Виж пълна версия : ADSL Modem with Built-in 802.11g/b Wireless Router?

pip00
28.03.04 г., 01:42
Здравейте. Имам няколко въпроса по тема в която съм напълно неграмотен, така че всякакви идеи и съвети ще са ми от полза.
Имам лаптоп разполагащ с:
 Compliancy : FIR
 Network Support : 4 Mbps
 Wireless Technology : Fast InfraRed
 Wireless Technology : Bluetooth™ upgradeable
 Compliancy : Wi-Fi™
 Network Support : 802.11b integrated, dual band (802.11a/b) ready
Wireless Technology : Wireless LAN

 topology : international V.90 modem
 speed : 56 Kbps data (V.90); 14.4 Kbps fax
 topology : Ethernet LAN
speed : 10/100/1000 Base

и телефонна линия  през която до момента ползвам dialup интернет.
Целта ми е по някакъв начин да получавам интернета безжично, защото отдавна ми се иска да спря да “влача” кабела след мен.
Преминаването към broadband не е проблем (при вкарването на broadband най-вероятно ще получа безплатен модем, ако това е от значение), просто скоростта на връзката не ми е толкова важна (използвам интернета само за четене), но предполагам за целта ще е необходимо.
1 Въпроса ми е, какво оборудване ще ми трябва?
2 В Toshiba’s selected options към модела ми се предлага ADSL Modem with Built-in 802.11g/b Wireless Router.

http://uk.computers.toshiba-europe.com/cgi-bin/ToshibaCSG/individual_options_page.jsp?z=414&service=UK&ACTION=SHOW_ATTRIBUTES&selCategory=2319&oldCategory=2319&oldFamily=2328&selFamily=2328&selSeries=46010&selProduct=46011&OPTION_ID=93402&toshibaShop=reseller

Такова “нещо” ли ми трябва?

3 Заслужава ли си да се плаща тази цена или може да се намери и по-евтина алтернатива – ако не ви затруднява може да хвърлите едно око на долният линк, че имам акаунт в тоя магазин, надявам че не съм в грешния раздел 

http://www.dabs.com/uk/channels/hardware/modemsandadslhardware/products.htm?catid=131

Мерси

delian
28.03.04 г., 13:15
Ако ще преминаваш към DSL и ще ползваш интернета безжично в къщи (поне така разбрах) трябва да си купиш или рутер с DSL от едната страна и Wireless от другата или ако ти датат безплатен модем - едно Wireless AP. Трябва да си избереш и обхвата, на който ще работиш - 802.11b на 11 MBit/s или 802.11a - на 54 Mbit/s (това разбира се са теоретични скорости). Лаптопът ти поддържа и двете.

Случай 1: DSL + Wireless - в долния ти линк има Linksys WAG54G-UK, което ще ти свърши работа.

Случай 2: Ако имаш DSL модем - отиваш в тази секция:
http://www.dabs.com/uk/channels/hardware/networking/products.htm?catid=139
например това за 11 МБита:
http://www.dabs.com/uk/channels/hardware/networking/productView.htm?quicklinx=15MF

pip00
28.03.04 г., 15:48
Благодаря за времето. Още няколко пояснения, ако може, че все още ми е мътно.

Най-вероятно ще приемам интернета по телефонната линия:

http://www.aol.co.uk/broadband/faqs.html?promo=228937#difference

така че, ако съм разбрал правилно ще ми дадат ADSL модем.

На пръв поглед не видях разлика между DSL + Wireless Linksys WAG54G-UK и ADSL Modem with Built-in 802.11g/b Wireless Router –а, който е в “препоръчителния лист” към лаптопа. Има ли разлика, че на практика излизат на една цена (горе-долу)? DSL модема става ли и за ADSL?

Доколкото разбрах по-горните модеми ще ми трябват в случай, че не получа безплатен модем, така че най-вероятно ще може да се мине към варианта само с Wireless Access Point?

(последният линк се отваря, но продукта го няма), така че съм си избрал от предпоследният линк (произволно) някакъв: 3Com 11mps Wireless Access Point - ~ 58£ - цената не е определяща - предпочитам нещо, което няма да ми прави проблеми, но не ми се плаща за неща, които няма да ползвам.

http://www.dabs.com/uk/channels/hardware/networking/productView.htm?quicklinx=2NDR

Безжичната връзка ще се ползва 99% от времето на разстояние до 10метра.
1 Ще ми свърши ли работа по-горния модел?
2 Някакви препоръки към марка, модел.. ?
3 ако вие се сетите нещо..

4 Има ли "устройсто", което да получава интернета по dialup, и да го "предава" безжично?
Мерси

delian
28.03.04 г., 16:07
DSL е общо наименование за група технологии, които имат общи неща, но технически са различни. ADSL е една от тези технологии. В твоя случай доставчика е избрал технологията ADSL, което значи, че модемът ти трябва да е ADSL.
До 10 метра ще ти свърши работа което и да е устройство.
На практика няма особена разлика между моделът на Toshiba и този на Linksys, освен цената. И двата модела са ADSL. Предполагам лаптопът ти е Toshiba и затова те препоръчват своето.
Аз не съм работил с такива, затова ти препоръчах Linksys, които от около 1 година са собственост на Cisco Systems, а освен това са доста евтини и даже работят.

Да, ако ти предоставят модем ти трябва само Access Point. Може да е на която и да е фирма, само да поддържа един от стандартите на лаптопа ти - 802.11b или 802.11a.

Едитнах горния линк, вече се отваря.

pip00
29.03.04 г., 21:30
Пореден въпрос :jump:
От това което пише на сайта на доставчика разбирам, че ще ми дадат някакви филтри, които се постават с цел да мога да използвам тел. линия докато съм в интернет.
Към телефонната ми линия има свързани 3 тел. апарата, и ме интересува може ли да се ползва телефона, който ще е при модема, а останалите 2 (те са в други различни стаи) да не могат да се изпозват за телефонни разговори? Става дума чрез тези филтри, иначе знам че може.
Мерси:jump:

delian
31.03.04 г., 10:12
Нямам представа какви са тези филтри.

Dark Skywalker
31.03.04 г., 11:16
Доколкото разбирам, въпросните филтри са необходими, за да може едновременно да се използва линията от телефонен апарат (в честотна лента 300 Hz - 4 kHz) и DSL (ВЧ сигнал).

pip00
31.03.04 г., 20:54
И аз така разбрах, само дето не ми е ясно дали е един филтър за цялата линия или трябва отделен филтър на всеки апарат. Както и да е, като дойде пакета ще видя.
Мерси

pip00
08.04.04 г., 21:59
Здравейте пак. Почвам отзад напред, фитрите са малки кутийки с два конектора - за телефона и за телефонен кабел от филтъра до модема (за всеки тел. апарат трябва отделен филтър - в моя случай получих 3 безплатни с модема). Наистина може да се ползва телефона докато си в интернет само дето има малко шум, но се ядва. Модема и той пристигна и останах малко неприятно изненадан, защото свързването му с компютъра е чрез USB кабел, а не мрежови. Което ме хвърли в шах, каква Wireless Access Point може да се свърже към него? Има ли такава или отивам на вариант 1 с Linksys WAG54G-UK? Мислите ли, че този Wireless ADSL Modem and Router 4 Port 802.11g със сигурност ще ми свърши работа, защото ще го поръчвам през интернет, и ако има проблеми ще са страшни разправии да го връщам и сменям с дру - ще отнеме много време и излишни разходи, така че ми се иска да няма повече подобни изненади. Преди малко се обадих до AOL и ги питах имат ли други модеми и казаха, че само това предлагат в момента, но няма проблеми ако аз си купя друг, който да ми свърши работа.
Мерси

delian
09.04.04 г., 17:10
Аз не знам да има аксес поинт, който да завършва с USB вместо с Ethernet. Идеята на аксес-поинт-а е да играе роля на концентратор, а не на клиентско устройство. Така че имаш следните варианти:

1. Да вържеш към модема Linksys WUSB11 (за 11 МБита) и да вържеш двете устройства в режим Ad-Hoc. Това е двуточково съединение, т.е. върши ти работа само за един компютър. Ако искаш втори трябва да се променя конфигурацията.

2. Да си вземеш друг DSL модем, който да завършва с Ethernet и към него да закачиш Access Point.

3. Да махнеш техния DSL модем и да сложиш обсъжданото вече WAG54G-UK, което е DSL модем с Access Point. За този случай не е лошо да питаш доставчика дали няма нещо против и дали моделът е съвместим с техните устройства, макар че би трябвало да е.

4. Междинен компютър, в който влиза DSL-a по USB и в него радио платка или аксес-поинт по етернет.

Това се сещам засега.

ЕДИТ: Май 802.11g ustrojstwo nqma da ti swyr[i rabota, za]oto komp\tyryt ti poddyrja 802.11a и b. Въпреки че 802.11g trqbwa da e sywmestim s 802.11b не съм го пробвал на практика. Тук може да се произнесат специалистите WISP или yHuKyM.

yHuKyM
09.04.04 г., 19:50
Originally posted by delian
ЕДИТ: Май 802.11g ustrojstwo nqma da ti swyr[i rabota, za]oto komp\tyryt ti poddyrja 802.11a и b. Въпреки че 802.11g trqbwa da e sywmestim s 802.11b не съм го пробвал на практика...
Sywmestim e napylno.

pip00
09.04.04 г., 19:55
От вариантите които си дал най ме устройва първият с WUSB11, но от това което прочетох за устройстото през последния един час никъде не можах да открия дали може да работи като "sender", като се свърже към ADSL модема. От това което прочетох може да работи като такъв, но навсякъде се споменава, че се свързва към Компютър (а не към модем) чрез USB. Та въпроса е, може ли да ми свърши работа в моя случай - някой пробвал ли го е? Пратих едно писмо до Linksys, но се предполага да получа отговор след 24 часа и я получа, я не.
По третия вариант - надявам се че ще стане, защото модема от първия ми линк, който го препоръчват специално за моя модел лаптоп доколкото виждам/чета е същия, така че по тази логика трябва да стане.

pip00
10.04.04 г., 13:52
След обстойно разглеждане на почти всички продукти на Linksys :laugh: и получаването на напълно безполезен отговор от тях:

"Thank you for contacting Linksys Customer Support.

With regards to your query,you may use the following items:
1.Use befw11s4 or wrt54g which is a wireless router and connect to the dsl or cable modem.

2.Then on the laptop use wpc11 or wpc54g that is a wireless notebook adapter and that will get a signal coming from the router.

You may also visit our website www.linksys.com under support look for the network builder to verify your setup.

Hope that this helps.
Thank you and have a nice day! "

в който нито един от изброените им продукти няма никакъв USB порт. А тези които аз открих ( и вие препоръчахте) доколкото видях нямат собствено захранване, както и модема който имам, явно най-доброто решение е първото, което delian препоръча още в началото, така че току що поръчах WAG54G. Като пристигне ще се обадя да видим до къде съм я докарал :ghi: :ghi:

delian-е мерси много за помоща

CYE
14.04.04 г., 16:23
Originally posted by pip00
ЗМодема и той пристигна и останах малко неприятно изненадан, защото свързването му с компютъра е чрез USB кабел, а не мрежови.
Кабелните модеми Thomsan за ТВ-мрежата имаха две опции за свързване - по USB и Ethernet. въпросът е на лично предпочитание какво ще избереш. В този ADSL модем няма ли къде да се ръгнe LAN кабел?!

pip00
15.04.04 г., 00:33
Originally posted by CYE
Кабелните модеми Thomsan за ТВ-мрежата имаха две опции за свързване - по USB и Ethernet. въпросът е на лично предпочитание какво ще избереш. В този ADSL модем няма ли къде да се ръгнe LAN кабел?!

няма:( преди малко отворих колета с новия модем, но за съжаление не мога да се свържа с интернет през него. AOL не ми позволява през автоматично детекване, а като се обадих до тях някакъв там на смяна ми каза, че не могат да ми дадат никакви подробности и да се обаждам на производителя на модема. Ще чакам някой друг да е на смяна, че на тоя нищо не му разбирам - говори с някакъв акцент - явно и той не е англичанин и просто го оставих да си обяснява:(
Сега почвам да търся нещо по въпроса в нета.

pip00
16.04.04 г., 01:43
Да се похваля, че всичко тръгна - оказа се, че трябвало да добавя @aol.com след user name :good: нищо не му пречеше на тоя от aol да го спомене и да ми спести всичките нерви и експерименти:ghi: