PDA

Виж пълна версия : Рязане на ламарина

Grim Reaper
27.03.04 г., 16:31
Рязане на ламарина

Реших да напиша това ръководство защото смятам че в основата на модифицирането на компютрите не стои само вапроса за тяхната красота но и за изработката на възмовно повече от модовете от самия собственик,забелязвам че доста хора пребягват до услугите на различни фирми да не говорим че дори има направо хоби комлекти и само тябва да зглобяваш като пъзел за мен това не е модинг а нещо не по-различно от закупуването и поставянето на рам или друга част от хардуера .
Предопреждавам ви че двата метода за обработка които ще опиша не са предназначени за изрязване на сложни форми но ще ви свършат идеална работа при изрязване на отвори за вентилатори и прозорци особено ако след това следва и боядисване за да можете да работите по-спокойно.За да се справите ви е необходима и малко сръчност обработките са познати на почети всички които някога са завършили механотехникум защото там се прелагат за рязане на ламарина без оксижен.
И така какво ви е необходимо:
1.Дрелка или ръчна бормашина /който както и вика/
2.Свредло или диск за рязане на ламарина /зависи кой от двата начина ще изберете/
3.Инструменти за чертане върху ламарина /за тях малко по-късно/
4.Пила и шкурки
Свредлата-Ако ще режете голямо парче ламарина е хубаво свредлото да е около 6 милиметра ако е по-мако ще пробивате повече но за сметка на това ще пилите по-малко/свредла между 2и6 милиметра са идеални/
Чертожни инструменти
-за правите линии ще ви свърши работа и един добре наострен гвоздей ако имате възможност си намерете някой по-твърд за да можете да очертавате по-добре кунтурите върху ламарината което в последствие ще ви олесни в дооформянето.
-за окръжностите ви е необходим пергел за ламарина който можете да си купите или изработите/взимате две еднакви парчета метална тръба като тази от която едно време стреляхме с фунийки в единия край на всяко парче зактепяте по един остър гвоздей а другия край смачквате с чука \около 2 сантиметрво парче от тръбата\ след това на около 5 милиметра пробивате отвор и хващате двете трабички с болт и гайка и готово.
-съшо така ви е необходима линия най-добре метална, парче винкел ше свърши работа.
Метод първи
Този метод е по-лесен но изисква малко по стецифични инструменти.
Тук се използва дрелка ,трябва да е лека и мощна освен това да не е тип пистолет а дрелка за платки защото за рязането се използва диска за пязане на ламарина и не виждам начин с обикновена дрелка как ще успеете да следвате очертанията на отвора.
А ето и самата технология:
1.Очертавате с молив или фулмастер мястото за рязане ,добре е да си оставяте по 1 милиметър за грешка а и да можете по-къно да работите по-спокойно с пилата
2.Върху очертаното минавате с чертожните инструменти като се стремите да оставяте възмойно по-дълбоки следи което ще ви помогне да работите по точно с дрелката.
3.При самото рязане дръжте здраво дрелката но не натискайте много за да избегнете допускането на грешка, работете бавно и оставете инструмента да пререже ламарината преди да го преместите по-напред.
4.Остава само с пилата да оформите отвора.

Метод втори
Тук вече влиза в действие свредлото,самия метод представлява пробиване на отвори един до друг като в последствие отделните отвори се свързват с пила или някакъв вид секач,растоянието мейду отворите зависи от майстоството и точното ви око.
1.Очертаваме с молив
2.Очертаваме с чертожен инструмент , препоръчвам ви да очертаете и втора линия съвпадаща с центъра на отворите т.е. ако ползвате свредло 6мм то значи центъта му ще се падне на 3мм от кунтура на изрязвания отвор ,ако решите можете да си отбележите каде ще са центрите на отворите като за целта използвате пергел разтворен на диаметъра на свредлото плюс 0.5до1мм т.е. ако ползвате свредло 6мм то пергела трябва да е разтворен на 6до7мм като при 7мм разтоянието между отворите ще е 1мм.
3При пробиването внимавайте центпите на свредлата да съвпадат с центровата линия а разтоянията между отворите да е минимална за да можете да ги свържите по-лесно а и да ви се налага да пилите по-малко.
4.Вече сте свързали отворите и сте махнали излишното парче ламарина и идва време за пилене, повърхноста на отвора тябва да е вълнообразна като дъната на пробитите отвори да са максимално близо до до предварително очертаната линия ако сте я направили дълбока работата по пиленето доста ще ви се олесни.

Както вече казах манипулациите не са за всички ако държите максимално на естетиката можете да отидете в някоя фирма да ви изрежат отвора но ако режете някаде отзат на компютъра ще боядисвате или просто сте достатъчно сръчни ви препоръчвам да опитате

GIPSON
27.03.04 г., 20:57
Ми хубаво, че си решил да напишеш това ръководство, но форума не е за това. Има си сайт на който ще се слагат пратени от вас ръководства. Ето прочети малко http://hardwarebg.com/forum/showthread.php?s=&threadid=20041

kotrag
30.03.04 г., 13:30
аз мисля че темата е написана на правилното място ...
има полза от това ръководство защото никога не вреди да се дават идеи ... винаги може да се научи нещо ново ...

примерно аз бих казал какво се случи с моя капак след рязането с лазер че не бях чел за последствията от лазера ...

значи по ръбовете където е бил лазера се получава един нагар който после трудно се чисти ... това може да се избегне ако предварително много хубаво се махне боята от капака ... по така или иначе след това ще трябва да се пребоядисва ...
затова примерно за тези с ограничени възможности биха могли да изберат боя която хубаво ще се съчетае с вентилаторите капака и кутията като цяло (ако някой реши сам да си прави вентилатор по ръководството на Alex_Matrix)

и другото неприятно нещо е че след лазера капака се огъва малко ... не че не може да се затвори но е малко зор затварянето но като се затвори стой нормално ... така че на някой който му предстой рязане на лазер може да има това в прдвид !! :)

GIPSON
30.03.04 г., 18:46
Моят капак също е рязан на лазер ма няма загар, както ти казваш.

Не съм съгласен, че тук е място да се слагат ръководства. Сайта който правим е с тази цел. Форума е за разискване на въпроси и идеи.

Сега не мога да кажа много, че му е тук защото за сега сайта не функционира почти. Но когато почне се надявам тука да не се постват ръководства, а сайта да се пълни и препълва с такива.

Jmaes0888
31.03.04 г., 00:02
Защо се карате на човека? Според мен е прав да поства тук, при положение, че в mods.hardwarebg.com има само два мода и едва ли хората често поглеждат там. На мен например ми беше интересно, независимо от леко повърхностния поглед върху темата.:comp:

kotrag
31.03.04 г., 11:15
Не бе това не е караница :)
не се караме :)

явно е полезна темата защото над 100 човека са я видяли ...

апък и аз хардуер.бг много много не го посещавам ... само тука и за това е по полезно и тука да го има ...
:)
ама е важно да се знае че не се караме :)
то тука няма за какво апък и не е мястото тука ...
форума е за съвети , за модове и т.н. ... не е за караници :)

и пак казвам че всеки може да получи повечко информация от това ръководство :) ... нали целта е да си помагаме в уникалните кутий :)

Българина може всичко ... само ако работи сплотен в екип ...

Crazy_hatteR®
31.03.04 г., 11:37
GIPSON не мога да разбера какво ти пречи че темата е тук ?! При положение че сайта ви не работи , а ако я постне в друг раздел на форума ще я преместят пак тук ? Или трябва да чака докато сайта ви тръгне ?

Едно допълнение към Grim Reaper . Когато разпробивате ламарината има опасност бургията да ви "избяга" , т.е да се плъзне настрани , за да се избегне това е добре предварително да си направите "център" в които да попадне бургията . Въпросния "център" се прави с остро шило или пирон или какъвто и да е остър предмет . Поставяте върха му на мястото където искате да влезе бургията и го чуквате един два пъти с чук , така че да се получи лека вдлъбнатинка .

Бих добавил и още един метод - със зеге или както още се нарича "автоматичен трион" . Изрязването на всякакви отвори е песен със него - кръгли , зигзагообразни , дъгообразни , каквито ви е кеф . Единственото което е нужно за него е да имате здрава ръка и да държите права линията която сте начертали . Със сигурност изрязаната със зеге ламарина ще се нуждае много по-малко от допълнителна обработка след това /пилене и изравняване/ . Колкото са по ситни зъбите на ножа толкова по глатки стават изрязаните отвори . Внимавайте има различни ножове за различни материали - колкото е по-мек материала които искате да режете , толкова по едри трябва да бъдат зъбите . Ако се опитате да изрежете плексиглас със ситни зъби има опасност да разтопите плекса и да си отворите двойна работа !
Успех !

kotrag , българи "заедно" в "екип" - е те па такоа животну нема и нема и да има !!!

Jmaes0888
31.03.04 г., 23:41
Ей така ме кефите - няма нищо по-хубаво от това няколко души да помогнат заедно за разрешаването на един проблем!:D :D :D

Grim Reaper
04.04.04 г., 10:26
Първо до Гипсън извинявай ако съм те растроил но не бях обърнал внимание на темата ти и не знаех че ще правите такъв сайт ,ръководството ми е по скоро да дам насоки за тази стара колкото бормашината техника за рязане отколкото подробно да описвам самите операции за мен е по ценно саветите за самите инструменти отколкото самата работа защото ако не можете да ползвате дрелка незнам дали изобщо има смисъл да се занимаварте с модинг далеч по-лесно е да си купите всичко на готово и да сглобявате /ако се наложи/
Относно рязането с лазер трябва да знаете че не е по-различно от рязането с оксижен разликата е само в температурата която при лазера е по-висока ,теоретично би трябвало метала да не се топи а направо да се дезинтегрира/много хубава дума от фантастиката/ ,нагара за който се спомена може да е от две неща /остатъци от боя ,се едно да изчистите загорял тиган/ и самия метал /малко вероятно но ако случайно се получи ще пада яко пилене/
За измятането на ламарината-при термична обработка се получава температурно разширение на метала /на същия принцип са термодвойките в бойлерите/,и тъй като капака има каса на която са закрепени щифтовете за захващане ламарината няма възможност да се разшери се деформира,разбира се това важи за ламарините с голямо температурно разширение, в повечето случаи това не е така
Аз лично не съм рязал на лазер и това което написах съм го научил каде от опит каде в училище /специалноста ми беше Технология на машиностроенето/
За рязането със зеге би допълнил само че за да предотвратире стапянето освен правилен инструмен е необходимо да режете на по-ниска скорост /на движение на ножа/
Еми това е аконякой се сеща друго да пише .

P.S.
До гипсън- не се трвожи и за сайта съм измислил някой неща в стила ако имаш инструменти можеш всичко.