PDA

Виж пълна версия : Съвет за дъно...

DuCHI
27.03.04 г., 10:53
Здравейте!Един мой приятел смята да прави ъпгрейд на компютъра си.Вече почти сме решили какво ще купуваме :
CPU:AMD Barton 2500+ 82$
Ram:1x512 DDR400 PQI 84$
Cooler:TITAN TTC-CU5TB 14$
И така,да си дойда на въпроса.Сега търся дъно за тази конфигурация.Трябва да струва около 70$,най-много 85$.Това дъно трябва да е стабилно при overclock.Моля, предложете нещо!
ПС:Имам още един въпрос:ако купя ASUS A7N8X-X набутвация ли ще е?

Chipsy
27.03.04 г., 11:03
Абе мисля че няма да е набутвация , при условие , че ще ползваш само една плочка РАМ ... Не е лошо дъното , но доста хора ще ти препоръчат Солтек с НФ2 , Биостар и т.н. Нямам представа как са цените , но аз лично имах чудесни преживявания с EPoX 8RDA3G , преди да се набутам с тоя П4 ...

Пресиян
27.03.04 г., 11:04
Епокс 8РДА+ не е ли толкова някъде и кулера що не вземете Спайер Фалкон Рок 2 доста хора го хвалят а и аз мога да кажа че радиатора му е страшен ако те интересува повече инфо за него кликни в сигнатурата ми. Струва 14-15лв. ако не се лъжа

acdc
27.03.04 г., 11:14
Ами правилно! A7N8X-X е яка набутвация и изобщо бягай далеч е тази "пародия" на дъно!
За тия пари Biostar или Soltek ама двуканален и вземи 2x256MB а не 1x512MB !
8RDA+ е доста над $85! ;)

bay_ignat
27.03.04 г., 11:21
Originally posted by DuCHI
Здравейте!Един мой приятел смята да прави ъпгрейд на компютъра си.Вече почти сме решили какво ще купуваме :
CPU:AMD Barton 2500+ 82$
Ram:1x512 DDR400 PQI 84$
Cooler:TITAN TTC-CU5TB 14$
И така,да си дойда на въпроса.Сега търся дъно за тази конфигурация.Трябва да струва около 70$,най-много 85$.Това дъно трябва да е стабилно при overclock.Моля, предложете нещо!
ПС:Имам още един въпрос:ако купя ASUS A7N8X-X набутвация ли ще е?
Занчи дъно: Soltek SL-75FNR3 или Biostar M7NCD Pro
Памет: 2х256mb DDR400 A-DATA/Twinmos
Cooler:Нещо различно от CU5TB добре лади кулера ама е като въртолет и докато работи требва да си в др. стая за да не те боли после глава.Наистина може би наи добре като комбинация е Spire flactron rock + неква др, перка примерно на Coler master или TT Smart Fan 2
За процесора може да се замислиш да си вземеш нещо на старо клокващо се сега гледъм се продават в далавери едни зверове дето стигат до към 2.6гхз

janko
27.03.04 г., 11:29
Подкрепям acdc и bay_ignat относно дъната. За кулер Spire flactron rock не е лоша идея и струва 13лв. По отношение на TT Smart Fan 2 си е набутвация. Единственото му предимство пред перката на FRІІ e потенциометъра. При едни и същи обороти няма разлика с FRІІ в градусите.

DuCHI
27.03.04 г., 16:26
Добре,каква е разликата между 1x512 и 2x256?А във Варна някой знае ли магазин,в който се продават тези дъна на Soltek и Biostar и този куулер,който ми препоръчахте?

Stefo
27.03.04 г., 17:19
Във Варна има офис на Вали ООД /www.vali.bg/ и от там може да потърсиш кулер:
SPIRE WhisperRockIV,XP~3200+,Copper Base,Super Quiet
щото FRII май вече няма, а това е 'наследника' му ...
От там може да видиш и за захранване Фортрон ... вече има различни модели ... не си писал какво ви е захранването, ама ако искаш да овърклокваш - добре е да си с качествено захранване ...

А за паметите - ако освен за игри ще ползвате компа и за по-тежки приложения и изискващи повече памет - тогава си вземи сега една DDR512 MB, а след време - още една ...
Всяко двуканално дъно може да работи с една памет /в едкоканален режим естествено/ ... но разлика освен в тестовете трудно ще забележиш ... а две ДДР256 са по-скъпи от една ДДР512 ...

Svetlix
27.03.04 г., 18:14
Подкрепям мненията на Бай Игнат и ACDC за дъната както и идеята на Janko (от части) за охладителя. Моето предложение е за WhisperRock IV (http://www.spirecoolers.com/fcc.asp?ProdID=105) Явно janko е заклет левскар но не обича сините перки :D Разликата в парите е само 2 лева ... дали има и толкова.

ХристоС.
27.03.04 г., 18:33
Дънцето хубаво вече те насочиха към Biostar или Soltek, паметта е много по-разумно да се вземе 2х256MB, а не 1х512MB в случай, че приятелят ти не възнамерява до месец да добави още 512MB... прирастът в производителността ще е около 7-10% при използването на двуканалния режим. PQI не са стабилни памети, бих се доверил на A-data, обаче там няма как да се избегне ДДС-то май. Единствено предпочитанията ми за охладителя клонят повече на страната нма GlacialTech 2510 (тишина) или 2510Pro (малко по-добра перка, леко по-шумен). В сравнение със Spire са идея по-добри.

DuCHI
27.03.04 г., 18:58
Абе аз ходих в една фирма,където ми казаха,че а-дата паметите били пълни боклуци.Аз не им вярвам много де.Препоръчаха ми Kingston памет.Какво ви е мнението по въпроса?Иначе наистина се спирам на памет 2х256 ДДР400.
ПС:Ходих в доста фирми,но никаде нямаше дъно Biostar M7NCD Pro.Мисля,че на него ще се спра.Мога ли да си го поръчам от някаква фирма от София и да ми го доставят във Варна?

bay_ignat
27.03.04 г., 19:03
Originally posted by DuCHI
Абе аз ходих в една фирма,където ми казаха,че а-дата паметите били пълни боклуци.Аз не им вярвам много де.Препоръчаха ми Kingston памет.Какво ви е мнението по въпроса?Иначе наистина се спирам на памет 2х256 ДДР400.
ПС:Ходих в доста фирми,но никаде нямаше дъно Biostar M7NCD Pro.Мисля,че на него ще се спра.Мога ли да си го поръчам от някаква фирма от София и да ми го доставят във Варна?
Тези идиоти да не би да са ти приказвали за V-DATA щото раликата м/у двете верно е голема и познаи коя е куцата
А иначе за Kingston кво да кажа правят хубави памети ама евтината им серия не струва или поне не предлага нещо повеч от PQI ама цената е по виска

prilep_r
27.03.04 г., 19:07
DuCHi ima[ PM

ХристоС.
27.03.04 г., 19:12
Е, Kingston са по-добри, спор няма, но при тях цената е 10-ина $ на бройка по-висока, а и без ДДС 100% не може да се мине. Ако приятелчето ти може да си го позволи... A-data не струват тези, които са DDR450 и DDR 500, ако ще се ползват на NF2 система, иначе за P4 са удачен избор. Дъното можеш да си поръчаш от HWBG и ще ти го пратят, драсни един mail на shop@hardwarebg.com да се разберете с Гришата.

Stefo
27.03.04 г., 19:59
Originally posted by ХристоС.
....... прирастът в производителността ще е около 7-10% при използването на двуканалния режим. PQI не са стабилни памети, бих се доверил на A-data ...

Къде ги видя тези 7-10% на NF2 дъно ... дори със заредени тежки обекти такава разлика няма, а при обичайните приложения и игри - ползата от DC клони към нула ... просто си трябва повече памет ...

За паметите :
1. ... има няколко модела на А-дата ... и ако чиповете завършват на -5С въобще не бих се доверил, щото съм ги виждал колко могат ...
2. Някои модели А-дата, дето в БГ ги продават за ДДР450 са пак с 5 нс памети, но CL=2.5, явно подбирани/тествани памети и добре се държат на NF2 дъна, но са излишно по-скъпи.
3. Кингстъните дето ги има в БГ много куци ... вече няма със CL=2.5, всички са с CL=3 ... и не са най-добрия избор за NF2 дъно ...

Има писано много за паметите в по-старите теми ... погледни там ...

ХристоС.
27.03.04 г., 20:16
Разликата от около 10%, която цитирах, може да се забележи много ясно както когато пуснеш един Specviewperf, така и в Maya например. Ако наистина такова е положението с Kingston, много ясно, че няма никакъв смисъл да се взима CL3. A-data DDR450 почти не се различават като цена от DDR400 и на практика са съвсем същите чипове, но както каза ти - подбрани; аз говорех за памети с Winbond чипове... виж, ако няма предлагане вече на такива, това е друг въпрос (аз не съм съвсем наясно точно с това какво има на пазара към днешна дата, действително); DDR450 тогава е нелош вариант, а и от Kingston излиза пак по-тънко.