Виж пълна версия : Динамичен веб сайт
Fly-Ivan
23.03.04 г., 23:09
Динамичен веб сайт
Как да го направим бързо и лесно
Здравейте Всички
Първо се извинявам на всички, че толкова време не успявах да отговоря на въпросите свързани с Apache, FTP server и XAMMP.
но наистина свободното ми време е доста ограничено.
За да направим направим Динамичен Веб Сайт ни трябват няколко неща:
1. Веб сервер който поддържа PHP, MySQL
2. CTM - Content Managment System
След дълго проучване аз се спрях на комбинацията:
XAMMP и Mambo
За да видите за какво говоря вижте моята страница:
http://www.fly-ivan.com
Спрях се на тази комбинация поради много причини, но най-вече защото и двете са безплатни, стабилни и с огромни възможности.
Например за Мамбо вече са написани хиляди безплатни модули и има стотици безплатни темплейти.
Като и двете са много добре документирани и за всеки проблем който възниква има голяма база от данни.
Засега спирам дотук. В зависимост дали темата има интерес, ще се опитвам да я развия с цел да помогна на тези които искат
техните страници в интернет да изглеждат професионално :-)
P.S. XAMMP и Мамбо могат да се свалят съответно от:
XAMMP ---> http://www.apachefriends.org/index-en.html
Mambo ---> http://www.mamboserver.com/content/menu/Ma...ource_Download/
Успех на всички
Fly-Ivan
Нека да си дам и моето мнение по върпоса.
Първо, почти всички (да не кажа всички) уеб сървъри поддържат PHP, стига да поддържат поне CGI, което е така за почти всички сървъри. Apache си е Apache, няма по-добър за средностатистическия сайт, а и не само! Разбира се ако става дума за технологии като J2EE, там има много по-мощни решения, които не са и безплатни повечето.
Второ, лично на мен сайтове, базирани на готови темплейти не ми се струват много професионални.
Сайтът, който си показал, като дизайн страшно ми напомня на десетки други, които съм браузвал. Не се засягай, просто отбелязвам, и изказвам лично мнение.
В думата 'професионален' влизат и много други неща, като използваемост, ергономичност, съдържание, ефективност на използване на ресурсите и други, няма да изброявам повече.
Когато пиша динамичен сайт, обикновено базирам дизайна на собствена разработка, и функционалността също на собствена, съответно може да се използват готови модули за функционалността, но не и целия сайт да е базиран на готов темплейт, само леко попроменен.
С две думи - професионален сайт се прави с много мисъл, работа с клиента, за който е сайта, планиране на всички ресурси, и ако се използва CMS (фирмата разработчик обикновено има изградена собствена такава, като по мое мнение бългасрките програмисти създават доста по-интелигентен код от разните безплатни системи, които се разпространяват), се настройва в максимална степен към изискванията за дизайна и функционалността.
Разбира се процесът на създаване на един про сайт се състои от няколко основни стъпки, които в общи линии се покриват и с процесите на създаване на всякакъв софтуер. Но това е тема на друг разговор.
Не ме разбирай погрешно, сайтът е добър, явно е демо за комбинацията от софтуер, която ти си избрал ;) .
Fly-Ivan
24.03.04 г., 01:13
tedych
Здравей
Явно или нищо не си разбрал от това което написах или не си имал времето или желанието да се замислиш.
Много хубаво е че сам си пишеш базата от данни, софтуера за сайта си и си правиш сам дизайна.
Но сам ми кажи колко човека могат да го направят професионално и както трябва :-) ???
Аз лично познавам само 5 човека, а имам страшно много познати и приятели в този бизнес.
Един е добър в дизайна, друг в базата данни, трети в хардуера и т.н.
Аз не давам за пример моя сайт за супер дизайн или нещо подобно.
Компютрите са едно от многото ми хобита и в последно време намирам все по-малко и по-малко време за тях, но не това е въпроса.
Това което знам го споделям с хората, проблемите с които съм се сблъсквал и съм ги разрешил също.
А КАКВО СИ НАПРАВИЛ ТИ ОСВЕН ЕДИН ИЛИ ДВА СУПЕР САЙТА???
Аз се опитвам да помогна на хората с малки дребни неща.
Защо трябва всеки поотделно да открива Америка или Колелото.
Нима не знаеш че всеки сам може да си направи графични темплейти когато има здравата основа и база на която да стъпи. Без това веб-сайтовете щяха да са просто едни красиви картини.
Замислял ли си се поне един път през живота си за това.
Препоръчвам на хората тази комбинация защото смятам, че в нея има бъдеще. Има много строга логика в построяването на сайта, свобода в добавянето на модули, компоненти, много лесна за поддръжка, сравнително лесна за многоезикови сайтове.
Както и има прекрасни ръководства за почти всичко.
Да не забравяме, че в момента над 100 000 човека активно пишат използват преправят поправят Мамбото и се увеличават всеки ден.
Идея си нямам как ти ДОРИ който си "ГЕНИЙ" във всяка една област можеш да се сравниш с възможностите, таланта и способностите на 100 000.
2. Нима не си забелязал, че съм сложил след думата ПРОФЕСИОНАЛНО знака за усмивка?
:-)
Всички много добре различаваме професионалната работа. И ако съдя по твоята ирония в писането, Теб те е сякаш страх че някой може да знае повече от теб или да има по-добър сайт от теб.
За мен ти си типичният "БЪЛГАРИН" за който:
Ако има нещо хубаво трябва да му се намери "КОСУРИ" (извинявам се за езика)
Пожелавам ти Успех в писането на конкурент на APACHE, MYSQL, PHP и FLASH. И в създаването на СУПЕРДИЗАЙНА.
ВСИЧКИ НИЕ ЩЕ БЪДЕМ МНОГО ДОВОЛНИ АКО ИМАМЕ ЩАСТИЕТО ДА СЕ ДОКОСНЕМ ДО ТВОЕТО СЪВЪРШЕНСТВО В ПРОГРАМИРАНЕТО И ДИЗАЙНА
--- ДАЙ НИ ЛИНК КЪМ ПОНЕ ЕДИН ТВОЙ ВЕБ САЙТ ---
P.S. Анализ:
Нека да си дам и моето мнение по върпоса.
Елементарни правописни грешки, трудно изразяване на мисълта.
Първо, почти всички (да не кажа всички) уеб сървъри поддържат PHP
Бъркане на понятия, технологии и решения. Веб сервера не означава автоматично поддържане на PHP.
Веб сервера служи за визуализирането на HTML. Справка http://apache.org
PHP е език за програмиране предимно за Веб среда. Справка http://www.php.net/
Второ, лично на мен сайтове, базирани на готови темплейти не ми се струват много професионални.
Сайтът се базира не на графичният темплейт, а на структурата, базата от данни, организацията и управлението на информацията. Това което вижда крайният клиент е готовият продукт, но в никакъв ама в никакъв случай не може да се каже че колкото по шарен е един сайт толкова по-добре е построен и функционален.
Ще спра дотук за да не кажеш че се заяждам.
btw. Този сайт си го създадох основно за себе си. Да си слушам българска музика където и да съм. Да си чета български книжки когато имам време и да следя какво е времето за да знам дали на другият ден мога да отида на scuba diving :)
Fly-Ivan
Бат' Ваньо, :) :)
Наистина май ти не разбра какво исках да кажа, няма да се заяждам както ти го правиш: например хвана се за елементарната грешка 'върпоса', нали?! И първолак ще разбере че грешката е от бързопис но както и да е.
Точно ти, си мисля, се страхуваш от конкурентно мнение, в мен страх или нещо такова няма, понеже съм наясно, че сам човек не може да се справи с всичко. Като казах 'сам' правя дизайна и т.н., това беше просто метафора, която явно не си разбрал в контекста на цялото ми изказване.
Относно бъркането на технологии, не мисля, че точно с мен можеш да спориш по тези въпроси, отново без да се засягаш!
Ако беше прочел по-обстойно поста ми преди да бързаш да пишеш, щеше да разбереш очевадното - казах, че почти всички съвременни УЕБ сървъри, поддържащи ПОНЕ CGI, работят с PHP, от това по-ясно, здраве му кажи. Т.е. вадиш цитатите от контекста, от което се губи целия смисъл.
За последно без да се засягаш, но поне от втория ти пост изказванията ти са на начинаещ.
Не се заядох одеве, просто дадох мнение, което да допълни твоето. Малко критика и си готов война да започнеш, тц тц.
Пиша в тази тема не за друго, а защото понякога се дразня когато 'разбирачи' по всичко дават акъли за професионализъм, 'на краставичар краставици..'.
Това се отнася предимно за втория ти пост.
Не смятам да пиша повече тук, понеже темата рискува да се превърне във война между нас двамата.
~PEACE~
Fly-Ivan
24.03.04 г., 17:32
tedych
Съгласен заравям томаховката :)
PEACE
Fly-Ivan
Един Ламерски въпрос !!!
Как да създам база от данни ? Имам работещ Mysql на server-a и си ползвам готовите бази от данни който се слагат при инсталирането и вършат работа, обаче ми трябват още няколко за различни приложения. Разбирасе мога да създам такива от winmysqladmin.exe, ноооо така не мога да задам Юзер и парола :( Докато оригиналните ги ползвам с Юзернейм root и без парола някой приложения изискват задължително Юзер с парола !!! Та въпроса ми е ако създам евентуално тази база данни как да сложа юзер и парола ???
п.ц. В директорията bin има файл MySqlManager от който става да се прави тая работа обаче като дам Save трябва да запиша някаде файла, за който не ми се дава да избирам Разширение и не се променя нищо.
п.ц.2. Сори ако говоря глупости поправете ме, но съм абсолютно бос в тая област:rolleyes:
Fly-Ivan
24.03.04 г., 18:09
Mistique
Отиваш на Privileges, пишеш името на новият юзер и му даваш съответните права.
Fly-Ivan
И каде трябва да се намира това Privileges :(
Значи първо трябва да разбереш, че всички ACL (access control lists), т.е. всички юзъри и техните привилегии се пазят в отделна специална база данни на сървъра, която се нарича mysql.
При инсталацията на MySQL автоматично вероятно ти е създаден user root без парола. Твоя грижа е да осигуриш сървъра като сложиш парола на системния усер (root) така че докато ти администрираш примерно, някой отвън да не може да влезе през това време (освен ако с файруол не си забранил порт 3306).
Прочети добре правилата, които се използват за оторизиране в MySQL, не може с две думи да се обясни, но ще пробвам.
mysql базата данни се състои от няколко таблици, най-важните са user/host/db.
user държи юзерите и паролите им и глобалнбите и м привилегии.
db се използва когато за ддадени юзъри искаш да зададеш достъп само до определени бази данни.
host листва хостове, от които дадени юзъри могат да имат достъп.
За да създадеш юзър, и не познаваш команди като GRANT, REVOKE, използвай някой менджър за целта, но не тоя winmysqladmin, аз ползвам MySQL Front под Виндовс, за под Линукс бъркам директно в базата, или ползвам phpMyAdmin, там аз си имам няколко юсера, които са за девелопмънт.
Това което става е:
Прави се юзър в user таблицата с никакви глобални привилегии. полето host се попълва примерно localhost за да има достъп само от локалния комп.
В db таблицата се създава за съответния юзър ред, съответния хост, и името на базата данни до които да има достъп със съответните привилегии (Y за разрешена, N за липса на привилегия).
В общи линии е това, само да не забравиш да прочетеш хубаво правилата още един път, особено за сортирането на таблица user и начина на оторизиране на достъп, защото там се бърка най-много.
Да, забравих да спомена, че всеки GUI клиент има визуални средства за създаване/изтриване и т.н. на бази данни на сървъра.
С команден ред става чрез
CREATE DATABASE probnabaza
Да, и аз съм за PEACE :)
Благодарко, напътствията ти ми бяха от полза и нещеш ли успях да се справя, обаче май ще зема да попрочета малко щото иначе няма да стане :D
Kaligula
24.03.04 г., 21:03
А аз искам да попитам какво точно прави Mambo?
Vulchev
26.03.04 г., 16:05
аз да споделя се борих с mysql под виндос 3/4 дни в свободното време и го зарязах под линукс го пуснах за 1 нощ както трябва с настроиките които искам (поне на мен ми беше по лесно).Като започнах нямах грам хабер що е mysql имах само мерак да се запознаем та мисълта ми е,че в последствие след като прочетох асп.нет по точно линковете към които ме насочи го подкарах и под виндос http://www.dotnetnuke.com/
Kaligula
27.03.04 г., 02:11
Аз като започнах с MySQL също си нямах особено голям опит с такива неща. Подкарах го под Windows за някой друг час. Използвах едно упътване от нет-а. С линукс не се разбирам много и не съм го правил.
Авторски права на vBulletin