Виж пълна версия : lame "звуков" въпрос
gaburko
21.03.04 г., 15:52
Такаааа..след като симпатягите от Филипс в продължение на години отказват да дадат спецификациите на картите си и няма драйвери за Линукс, реших да се пробвам да си подкарам он-борд звука. Дъното е GA-7VAXP с Realtek ALC650 AC97 codec Chip (VIA VT8233/A/8235). Свалям си alsa-drivers, -lib и -utils. ./configure, make, make install и на 3-те. След това - alsaconf. всичко е уж ок, като отиде обаче на проба на звука и ми казва, че ще play-не някакъв WAV нищо не излиза, а накрая казва, че всичко било наред. Рестартирам все още необезкуражен, но...пак нищо. Alsamixer-a си показва някакви нива там (няма нищо което да е на 0). къде бъркам?
Опа - системата е Suse 9, KDE 3.2.1 с default kernel - 2.4.21-199
The Penalty
21.03.04 г., 16:07
Въведи ги в конзолата едно след друго:
amixer set Master 100 unmute
amixer set PCM 100 unmute
amixer set Surround 100 unmute
EDIT: Абе забравих... на драйвера му се пуска и един скрипт който ти създава по-горните устройства в /dev/..
Не помня точно името, но е скрипт, пише го кой е в рийдмито ;)
gaburko
21.03.04 г., 16:31
абе unmute-нати са...ползвам kamix като аудио миксер..сега видях някакви драйвери на сайта на реалтек. свалям го него и да видя...;)
А кой модул си пуснал в кърнъла за подръжка на звука? И кърнъла намира ли си звукова карта и каква? Аз на единия компот с Via чипсет и вграден звук съм пуснал звука с драйвер "VIA 82C686A/B, 8233 South Bridge", требе и "Intel i8x0/MX440, SiS 7012; Ali 5455; NForce Audio; AMD768/8111" да е включен до колкот сЪ сещам за подръжката на AC97.
gaburko
21.03.04 г., 18:38
ми ужким я разпознава...
Skydive
21.03.04 г., 19:42
Gaburko, допреди 2дни имах същия проблем с Syntax SV266A (VIA KT266A chipset) AC97 , CMedia вграден звук....
Като пуснах звук с драйвера "VIA 82C686A/B, 8233 South Bridge" направен като модул, имах същия проблем...
После наблъсках "AC97" поддръжката напрао в ядрото, а също и драйвера "VIA 82C686A/B, 8233 South Bridge" и тръгна...
Не ми е давало никакви грешки при зареждането на модулите, просто нещо не му се харесаха като мудули явно...
Между другото съм с 2.6.4 и Слак 9.1
Mitku, мисля че няма нужда да пуска и на Интел, НВ,АМД, Сис и т.н. модулите за да му тръгне АЦ97 поддръжката....
gaburko
21.03.04 г., 19:49
Originally posted by Skydive
Gaburko, допреди 2дни имах същия проблем с Syntax SV266A (VIA KT266A chipset) AC97 , CMedia вграден звук....
Като пуснах звук с драйвера "VIA 82C686A/B, 8233 South Bridge" направен като модул, имах същия проблем...
После наблъсках "AC97" поддръжката напрао в ядрото, а също и драйвера "VIA 82C686A/B, 8233 South Bridge" и тръгна...
Не ми е давало никакви грешки при зареждането на модулите, просто нещо не му се харесаха като мудули явно...
Между другото съм с 2.6.4 и Слак 9.1
Mitku, мисля че няма нужда да пуска и на Интел, НВ,АМД, Сис и т.н. модулите за да му тръгне АЦ97 поддръжката....
уффф....ти оправдаш страха ми, че ще трябва да прекомпилирам :-) ми направо ще сложа новот ядро и така ще направя..
мерси
Е кво толкоз страшно има в прекомпилирането... то от там се почва кат имаш проблем с откриване на хардуер... после след кат кърнъла открие хардуера се мисли пософтуерните въпроси.
Originally posted by mitku
Е кво толкоз страшно има в прекомпилирането... то от там се почва кат имаш проблем с откриване на хардуер... после след кат кърнъла открие хардуера се мисли пософтуерните въпроси.
ойееееееее ....... трезво мислещ - един брой :ghi:
П.С. послушай го,
gaburko, няма да сбъркаш.... а и 2 реда са в конзолката ..... ако не стане - пак....
[offtopic] само дето толкоз кафета, докторе, не са ли вредни бе ( докат го 4акаш да се компилира).:lol:
Авторски права на vBulletin