PDA

Виж пълна версия : Проблем с GA-7VA

HOKUM
20.03.04 г., 17:08
Брат ми има 1600+ Паломино.Оплаква се от доста време ,че му държи високи температури от рода на 50-60 градуса на айдъл.Погледнал е в БИОС-а и там по дефолт напрежението на процесора е 1,8В,а няма никакъв клок.Опция за намаляване на напрежението липсва.Опитал е да ъпдейтне БИОС-а,но промяна няма.Някакъв съвет как да се намали напрежението?

botroid
20.03.04 г., 17:30
Това са нормални температури за Паломино, горещ си е. Класически Котлон. Кажи на брат ти да не се притеснява. По-принцип може да се инвестира в по-добро охлаждане, но при този стар процесор едва ли има смисъл.
Разбира се че ще липсва опция за намаляне на напрежението, за какво ти е? Да спре да работи процесора ли? :P

Billy
20.03.04 г., 18:01
Брат ти да си инсталира CPUCool или CPUIdle или някоя подобна програма.КОгато ползва процесора си на 100% няма да има разлика,но на идле ще спадне поне 10-15 градуса.

acdc
20.03.04 г., 18:45
Ами проблема е точно затова, че тия Gigabyte - и пускат по default 1.8V. Не си спомням дали в последните BIOS-и него бяха оправили проблема, но затова потърси в старите теми, там се коментираше това

OgiDogi
20.03.04 г., 18:53
Originally posted by acdc
Ами проблема е точно затова, че тия Gigabyte - и пускат по default 1.8V. Не си спомням дали в последните BIOS-и него бяха оправили проблема, но затова потърси в старите теми, там се коментираше това Стига бе, нали и аз съм карал с такова първо с Palomino, после с Thoroughbred - държи си напреженията както трябва. Може нещо да лъже датчика за напрежение или пък нещо друго. Иначе с Palomino-то и аз съм виждал подобни температури, особено с първата кутия - беше с онези вертикално сложени захранващи блокове, които пречат на нормалното охлаждане. Като смених кутията, температурата падна с около 7° - 8 °С а като смених и процесора с Thoroughbred - слезе до 28° - 33°.

HOKUM
20.03.04 г., 19:19
Е не знам дали лъже.Аз съм със същото дъно,но с процесора в сигнатурата,ама си показва 1.5В
Проблема не е в температурата.Просто напрежението е високо.Ако се свали всичко ще стане ок според мен,щото тогава ще падне и самата температура:D

Mr.Book
20.03.04 г., 19:28
Може да си сложи F9 Биос.Аз съм с такъв и нямам проблеми.А може и просто да изкарва греши волтажи и температури,но при мен не е така.

HOKUM
20.03.04 г., 20:09
Той каза,че последния БИОС е сложил.А радиатора му направо пари - изгори ми леко пръстта:D .В сърча за съжаление не намерих нищо за промяна(намаляване) на напрежението:(

Mr.Book
20.03.04 г., 20:57
В някоя тема се оплакваха от последните Биоси,но едвали са имали същия проблем.Виж на сърч 7VA и може да я откриеш.Разликата м/у F9 и последните е,че те поддържат Бартън,но в случая няма нужда и според мен F9 е най-стабилен.

HOKUM
20.03.04 г., 21:15
От на Гигабайт сайта е дръпнат последния БИОС.Явно оттам не може да се направи нищщо по върпоса:( А няква врътка със човъркане по самата платка има ли?
Изчетох доста теми за 7VA,ама такъв проблем нямаше:rolleyes:

craghack
20.03.04 г., 21:50
Аз съм с 7vax, което си е едно и също. И моя е Паломино, но 2000+ и ми показва, че волтажът е 1.75. Второ и моят пече здраво по точно същата причина, която описа OgiDogi. Аз обаче просто съм я отворил и съм изкарал захранването навън. Така е 50-52 градуса, което за тези процесори си е нормално:) .
Какво ти е охлаждането на процесора на брат ти? Да не би то да прави проблема с високата температура?

HOKUM
20.03.04 г., 22:09
Титан D5TB.Опитай е да го смени със CU5TB,aма разликата е била 3-4 градуса само:(

acdc
20.03.04 г., 23:43
Originally posted by OgiDogi
Стига бе, нали и аз съм карал с такова първо с Palomino, после с Thoroughbred - държи си напреженията както трябва.
Сега проверих и от биос F10 (първия ако не се лъжа в който се появява Tbred) нагоре всъщност е оправен проблема.