PDA

Виж пълна версия : проблем с Mandrake10

Siemens
20.03.04 г., 13:51
Oказа се че инсталацията е невероятно бъгава :( Дисковете (поне които аз имам) не са bootable, при боот от флопи и опит за инсталация от ЦД - пак не може - само по мрежа тръгна. Но там пищи едва ли не на всеки 2ри пакет - грешка.
Или съм попаднал на лоши ИСО-та.? Лошото е че не знам как с gnupg да проверя .asc файла - някой може ли да ми каже?
Че да знам дали да тегля пак.

Mikis
20.03.04 г., 14:50
От къде го дърпаш този Мандрейк? Виж тук (http://d.linux-bg.org/index.php?folder=distros%2FMandrake/10.0) и пробвай с тези файлове. С какво и как записваш дисковете? Това, че не са bootable значи, че почти сигурно нещо си объркал при записа. Като изтеглиш файловете ги провери с md5sum преди да ги запишеш по дисковете.

Siemens
20.03.04 г., 15:55
от друго място съм теглил.
Не знаех, че може и с мд5 да се проверят. Но стана. Нито един не е повреден.
Каква може да е причината да не са bootable , и по-лошото - толкова пакети да са повредени?

P.S. пекох неро 5.5. Вече изгърмях 5 диска. Сега ще пробвам и с k3b (cdrdao или както беше). Ти с какво си ги пекъл?

Fo
20.03.04 г., 16:36
Виж коментарите тук (http://www.linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl?page=news&key=359866813), май втория диск е бутващ.

Mikis
20.03.04 г., 17:31
Originally posted by Siemens
... Сега ще пробвам и с k3b (cdrdao или както беше). Ти с какво си ги пекъл?
Идеята е, като ги записваш с Неро-то, да му кажеш "burn image", а не да си направиш "data cd", което да съдържа един .iso файл ;) Но сега като гледам не там е проблема. Иначе може и с k3b да ги запишеш, няма никакво значение. Ще ти препоръчам, ако имаш свободни CD-RW дискове да експериментираш с тях за да не влизаш в преразход.
Като свалиш дисковете, проверката става:

md5sum -cv Mandrakelinux-10.0-Community-Download.md5sums.asc

Siemens
20.03.04 г., 19:46
бе аз проверката с мд5 я направих като просто извадих трите реда и само тях проверих и си каза, че е наред. Иначе и аз видях, че вотрия е боотващ (т.е. ИСОто), но иначе при мене не боот-ва :(. А други дискове боот-ват - т.е. проблема не е в ПЦто.

Прочетох коментарите от бглинукс. Май наистина проблема е в Мандрейка. Сега ще пробвам на други компютри да боот-на. Но остава проблема - при инсталация казва, че едва ли не всеки 10ти пакет е повреден...

Siemens
20.03.04 г., 19:54
да - коментарите се потвърждават
Буттна без проблем на друг компютър. Да му се не види - само изгърмях два допълнителни диска в опити...
сега ще видя дали ще каже че пакетите му са повредени.

П.С. за информация:
цдром-ът който не искаше да буутне беше BTC 16x10x40, а този от който буутна е lite-on 24x??x?? (не го знам какъв е точно).

P.S. на LGто се каи първия диск без проблем.
Странна работа е тоя Мандейк. Явно има още доста какво да се чисти по него.