Виж пълна версия : Калибриране на монитор
Имам следното (може би ламерско) питане - как трябва да си калибрирам монитора, за да съм сигурен че цветовете (по-специално градиентите), които виждам на екрана ще бъдат същите и при печат. Това според типа печат ли се прави или ?
И още нещо - в corel си правя Fountain Fill със 999 стъки, custom color blend. На монитора излиза що годе прилично, а при принт- о ужас :mad: - как и къде трябва да го изпринтя контролно - за удобрение и въобще реално ли е това, което виждам на монитора ?
Става дума за градиента от attach-а.И въобще (да изнаглея :D ) - как да го накарам да минава сууупер плавно или по зададена крива ?
Ами всичко се калибрира. Монитора промерно с adobe gamma или друг калибриращ софтуер. Корела имаше някакви настройки същои не не помня къде бяха защото скоро не съм го ползвал. И принтера може да се калибрира. Вероятно и той си има разни настройки от драйвера.
Synthy_xxx
19.03.04 г., 17:56
http://www.prepressbg.com/mod.php?mod=userpage&menu=1610&page_id=18
кирилица
StillOpossum
19.03.04 г., 18:39
Не искам да те отчайвам но това което го виждаш на екрана никога няма да бъде това което излиза на печат, същото важи и за принтерите. Настрои си монитора с Adobe Gamma и се примири с реалноста. Е разбира се има и разни скъпо струващи пособия за калибриране но те водат до кажи-речи същия резултат. Най-добра представа за това какво ще излезе при печат дава хромалиновата проба, може и нещо по-евтино разбира се.
http://www.bestcolor.com/
Demonaz
22.03.04 г., 17:34
Цветовете никога няма да са еднакви. Борбата е да се докара възможно най-близко до реалността. Един път мониторът ти изкривява цветовете, един път машината дето ти прави филмите и за финал и печатната машина. Колкото до принтерите, ако е мастилено струен забрави за реални цветове. То при лазерните е трудна калибровката какво остава за мастилените.
Corel може би е програмата, която изкривява цветовете най-много (изключвам Quark, но неговата цел е друга). Ако те интересува цвят най добре го правиш в Photoshop и взимаш една печатарска скала и гледаш доколко съвпада.
Не забравяй, че за качествено изображение ти трябва и качествен монитор. По мое мнение Trinitron и Diamondtron са задължителни, въпреки че в бачкането имам един Flatron LG, който е чудесен. (Благодарности на Миро)
Тея преливания няма да станат просто. Печатам на Minolta QMS 7300 и що годе ги изкарва обаче всеки който се занимава с това знае че трябва да ги избягва. Това е
Авторски права на vBulletin