PDA

Виж пълна версия : Самоделно водно - помпа ( и не само )

singularity
18.03.04 г., 02:42
Това мнение е изтрито от потребителя. За повече информация в тази тема (http://www.hardwarebg.com/forum/showthread.php?p=1146569)

Joredos
18.03.04 г., 03:58
Попитай тук
http://hardwarebg.com/forum/showthread.php?s=&threadid=19695&highlight=%E4%EE%EC%E0%F8%ED%EE+%E2%EE%E 4%ED%EE
:p

Dani_88
18.03.04 г., 09:58
зна4и тряаа да попиташ Sugsr4o ili LJ87_bg. те знаят най-добре. с LJ взехме много яка помпа за 105 кинта потопяема. абе супер е. ма малко се прецака с тия пари 6ото аз бях видял някаде такава за 30-40 лева. Ако ти тряаа не6то повече пиши един PM.

woynoff
18.03.04 г., 11:06
тая дето я ползва Шугърчо доколкото знам има мноо малък
напор 1.5 м и е към 40 кинти май. В бриколажа има непото-
пяема с напор 35м и пак толкова пари а дебита незнам точно
колко беше но е над 1 куб.м/час. за водното нишо не мога
да ти кажа за момоента шото теория имам но практика не.
примерно охлаждащият блок трябва да има доста голяма
повърхност за топлоотделяне- това значи да е доста
наребрен или с дълъг канал и т.н. друго то което трее да
спазваш според мен е да са потоците-топлинните
в насрещно движение шото ше е по-ефективно- това е на теория.

singularity
18.03.04 г., 11:21
Това мнение е изтрито от потребителя. За повече информация в тази тема (http://www.hardwarebg.com/forum/showthread.php?p=1146569)

acdc
18.03.04 г., 11:58
Абе то хубаво мощна помпа с голям дебит и високо налягане, обаче никой ли няма да се намери и да обясни, че при това положение за да е ефективно това охлаждане, е необходим радиатор от "Краз". :D :D :D

woynoff
18.03.04 г., 12:03
емии щом може да поеме 200 Вата топлина ше сложиме,
къф е проблема. отивам да си търся такъв радиатор
благодарско АСДС за това че ме осветли.

Rear Admiral Floyd
18.03.04 г., 12:59
Originally posted by acdc
Абе то хубаво мощна помпа с голям дебит и високо налягане, обаче никой ли няма да се намери и да обясни, че при това положение за да е ефективно това охлаждане, е необходим радиатор от "Краз". :D :D :D
Дефинитли ! :)) Пробвах вчера твоята помпа (2000 л/час) и понеже маркучите ми са хем тънки, хем дълги а радиатора е бая стиснат, разликата м/у нея и помпа 700 л/час, в крайна сметка беше само около 200 литра. Е, тия 200 литра ми смъкнаха около 1.5-2 градуса от температурата и вече CPU-то е само на 9-10 градуса над водата при фулл лоад.

Та поне моя опит говори за следното - мощната помпа иска дебели маркучи, адекватен радиатор, блок който ще се възползва от по-високата скорост на водата и не на последно място - сигурно закрепване за помпата за да се оберат повишените вибрации създавани от нея (не че са кой знае колко силни). Иначе е безсмислено да се се дават пари, ефекта ще е незначителен.

Ако не се гони делта Т от порядъка на 4-5 градуса, една NOVA за 35 лв. върши перфектна работа - малка, сравнително тиха, с нелош напор. 1.5 метра воден стълб хич не са малко, аз поне не съм виждал аквариумна/фонатанна помпа с повече от 1.8 метра, независимо колко е мощна.

Има и друг вариант - помпа за пералня. Най-слабите (33W) са по 20 лв., най-малко 1800 л/час, много силен напор на водата, непотопяеми. Проблема е че се загряват доста при работа и не е ясно колко дълго издържат, те са предназначени за не повече от 10 минути непрекъсната работа. Иначе са тихи, само дето доста се тресат при работа. Пробвах една такава (без блок и радиатор само с маркучи) и ми хареса, но така и не ми остана време да видя дали може да и се намалят оборотите.

nightyj
18.03.04 г., 19:27
Originally posted by Rear Admiral Floyd
Проблема е че се загряват доста при работа и не е ясно колко дълго издържат, те са предназначени за не повече от 10 минути непрекъсната работа.
Най-много и нея да хладите с някоя перка :D

Rear Admiral Floyd
18.03.04 г., 19:32
Ти се шегуваш, но това е едно от възможните решения, честно !
М/у другото (като ти гледам сигнатурата) - да знаеш има ли в БГ аквариумни помпи RESUN (китайски но са много добри и много евтини).
Или някакви други аквариумни помпи поне 600-700 л/час на достъпни цени (20-30 лв.) ?

acdc
19.03.04 г., 11:45
Originally posted by nightyj
Най-много и нея да хладите с някоя перка :D
Ами Dary точно това беше и направил на неговата:ghi:

Mr.Book
20.03.04 г., 00:24
Всичко в едно водно трябва да е свързано.Ако сложиш 2500л/ч помпа ,освен радиатор от Краз ще ти трябват и 50мм маркучи сигурно.При 8/10 мм единствения резултат,който ще постигнеш е, че помпата ще работи на 20-30% от възможностите си.Имаше една формула за връзка м/у дебит и диаметър на маркучи,ако я намеря ще я постна.Не виждам защо се меткате на такива помпи,няма смисъл.Една 500-700л/ч с добър напор ще ти свърши идеална работа за 40лв.

woynoff
20.03.04 г., 00:40
интересно..........даммммммммммм........ ..мнооооо
връзката м/у дебита и диаметъра е скоростта на потока.
пък напора ти е важен за това дали ше е достатъчен за да
преодоле загубите от местни съпротивления и триене и
на колко високо ше качиш водата.

Mr.Book
20.03.04 г., 01:17
Именно,водата трябва да отнема топлина,а не проста да си циркулира с висока скорост.А това за напора е ясно.

woynoff
20.03.04 г., 01:22
в някои места е много важно точно с висока скорост да
преминава а това се определя от еквивалентният диаметър
на сечението през което минава водата.

ае стига толко, май мнооо плямпам глупости

nightyj
20.03.04 г., 10:44
Еми да ти кажа помпите за аквариум са направени да работят мисля да 40 градуса почти всички и не е много умесно според мен.Иначе не съм се интересувал много от тази марка.Аз ползвам продуктите на Аква ел.Които не стават за водно.

Jmaes0888
21.03.04 г., 00:10
Dobre de, ne move li prosto da TURIM edna akwariumna pompa za 10-15 kinta i da zabrawim za temperaturata - koqto i da e pompa bas dyrva `e nqma da se stopi pri 50 gradusa naprimer.

singularity
21.03.04 г., 01:52

Jmaes0888
21.03.04 г., 02:05
Несъмнено си прав, но пък и едва ли може да очакваме температура на водата от 50С. Това би означавало, че процесорът се поти при около 60 градуса, което си е доста дискредитиращо за което и да било водно охлаждане. Или не съм прав?:rolleyes:

singularity
21.03.04 г., 09:08

nightyj
21.03.04 г., 11:22
40 градуса ще си ги гледкаш през лятото като нищо,то само стайната ще е толкова ако не се ползват климатици :D

Veseliq
21.03.04 г., 21:03
абе аз съм още начинаещ с водните ама много съм чел за тях и знам доста та искам и аз да си напрая едно ! я ми кажете от къде мога да си купя сичко - от помпа , маркучи , радиатор , до блокче за процесора та и аз да видя кво може мойто дуронче 1100@1177 шото то сега е 45-49 градуса на фулл лоад ! имам една перка на процесора с алуминиев радиатор една на капака да вкарва и една отзат да изкарва (имам и други отпред/отзат ама не ги вклиучвам шото с тва дъно не може да се пържи добре а при тва положение повече безсъние не ми треа) :D ! мисля си за maze4 или maze7 и да попитам какво ше ме посъветвате вие ????

Nikolov
21.03.04 г., 23:07
Originally posted by Veseliq
..... я ми кажете от къде мога да си купя сичко - от помпа , маркучи , радиатор , до блокче за процесора ....

Виж това: http://www.comexgroup.com/technologies/_cooling/swc_water.htm
и това: http://www.hardwarebg.com/reviews/SGcooling/sg1.html

Crazy_hatteR®
22.03.04 г., 12:29
Аз бих добавил и това (http://www.future-case.com/) !

Veseliq
22.03.04 г., 18:12
абе ако може направо ценови листи да ми кажете или направо да дадете некав адрес на фирма където има такива глупости да отида да си купя ! аз междо другото си намерих помпа за аквариум - пише че дебита е 600л/ч което не е толкова лошо (си мисля) ! и така тази помпа е 16лв ! потопяема е ! искам да знам от каде да си намера и останалите кефчета и ква пара са шото тука само пише тестове на некви готови водни а кефа е сам да си го спретнеш - също ше ми е МНОГО полезен некав гайт тип "как да си направим водно " шото ако поотделно ше зимам нещата нема да е лошо да знам точно какво ше ми тряаа как да си го зглоба , захранване глупости етс.... :rolleyes:

antoni-1971
22.03.04 г., 18:21
чудя се как не разбрахте че не може нещо хем да е евтино ,хем хубаво :) освен дебит има нещо наречено напор на помпата което е много по-важно. Ако имаш помпа с дебит 1600л/час но с малък напор като сложиш маркучи,радиатор,водно блокче дебита ще падне до 20л/час и няма да постигнеш кой-знае какви резултати. Освен това купувайки си евтина помпа може въобще да не си правите труда да гледате спецификациите и - не са верни

Rear Admiral Floyd
22.03.04 г., 18:22
Originally posted by Veseliq
...аз междо другото си намерих помпа за аквариум - пише че дебита е 600л/ч което не е толкова лошо (си мисля) ! и така тази помпа е 16лв ! потопяема е !... Яко!
Откъде я купи ?

woynoff
22.03.04 г., 18:55
антони-1971 еее така е кучето си лае кервана си върви.
аз отдавна пея ама не чуват. забравете ги тия аквариумни
помпи, сложете си нещо дето ше има напор шото блока за
охлаждане на процесора е елемента с най-голямо местно
съпротивление. плюс това под стайната температура не мое
се охлади, това е положението.е освен ако не набивате
лед в резервоара де.ххехе еее. тва е идея.

Rear Admiral Floyd
22.03.04 г., 19:07
Originally posted by woynoff
...забравете ги тия аквариумни помпи, сложете си нещо дето ше има напор шото блока за охлаждане на процесора е елемента с най-голямо местно съпротивление...
Абе така е, ама не съвсем :)
С повече мисъл може да се направи перфектно водно с дори с помпа 800 л/час. SWC е живото доказателство за това.
Както и да е - на LanParty-то ще покажа и двата варианта, вътрешно водно с помпа NOVA (800 л/час) и външно с хипер мощна помпа RESUN - 2000 л/час и ще може да се видят разликите (ако има такива).

Sugar4o
22.03.04 г., 19:09
ихааа! браво на Адмирала!!
аз ще донеса там едно SWC и една малко прозрачна кутия с вградено водно!
Адмирале събота или неделя ще се съберем там?:)

Rear Admiral Floyd
22.03.04 г., 19:14
Аз смятам да съм там през цялото време (петък-неделя) :)
Поне ще се отиграя, че в последния месец не ми остана грам време :)

Jmaes0888
22.03.04 г., 21:18
Сори за ОФФТОПИКА, но ще се допускат ли кибици на ЛАН партито?

Veseliq
22.03.04 г., 21:36
Sugar4o абе много ме кефи твойто водно батка ! SWC е велико охлаждане ! искам да ми дадеш линк към цената му :) и как мога да си поръчам такова !

Veseliq
23.03.04 г., 14:30
Originally posted by Rear Admiral Floyd
Яко!
Откъде я купи ?
още не съм я купил - все още се чудя каква да зема - все пак по добре да дам не 16 а 35 лева отколото да дам 16 и да ми дига колкото със въздушно ! :D моисля си за помпа НОВА със стълб 1.5 м и некаде 800л/ч - се хубави работи чувам за нея та дано така да стане ! а междо другото кажете линк или савет за радиатор и блокче - мога ли да ползвам радиатор от кола ?? - не се смейте де бов съм ама понеже тука в квартала има разни трошки и може да гепа некой не-течащ или пък да си купя некой за Москвич - Жигулка - нешо евтино имам предвит ако не - кажете каде ги има тия "специализирани" радиатори ??:rolleyes:

mitku
23.03.04 г., 14:46
Originally posted by woynoff
антони-1971 еее така е кучето си лае кервана си върви.
аз отдавна пея ама не чуват. забравете ги тия аквариумни
помпи, сложете си нещо дето ше има напор шото блока за
охлаждане на процесора е елемента с най-голямо местно
съпротивление. плюс това под стайната температура не мое
се охлади, това е положението.е освен ако не набивате
лед в резервоара де.ххехе еее. тва е идея.
И кво да сложим... конкретно? Колко струва и къде го има?

antoni-1971
25.03.04 г., 18:37
много е писано но накратко :
1) Nova-та e много добра помпа , с добър напор ,безшумна - 35лв. Не казвам че е най-доброто ,а че е най-доброто за парите си. Ако ще се гонят рекорди има помпи които са степени по-добри но пъти по-скъпи :)
2)маркучи - вътрешен диаметър 10мм или нагоре , да не са прекалено твърди но и да не се пречупват при огъване. Цена - не се сещам точно но не са скъпи
3)радиатор - зависи от това какво намериш , важно е да е от същия материал като водния блок ,да е с малко съпротивление но и това не е еднозначно 20-50лв
4)вентилатор(и) - за предпочитане по-голям диаметър на перката и по-ниски обороти а дали ще е на 220 или 12 волта си е по твоя преценка - 10-20 лв
5)воден блок - разрови из нета - има много възможности ,трябва да си прецениш кое ще е най-добро за твоята система ,кое колко трудно за изработка е и т.н.-от 25 лв нагоре
6)реле което да включва вентилатора (ако е на 220) и помпата при вкл на компа - 2лв
7)кутия в която да сложиш всичко това - 0лв (кашон:)) - 60 лв
ако ти се струва скъпо...ами маймуни се ловят с банани :)....може и с трици ама ще се хване някоя съвсем кьорава :)

Veseliq
25.03.04 г., 22:11
бах мааму каде са тия блокове бе ! ??
дай линк с цени и разни модели за разни компютри ! иначе са си мисля да си зема радиатор от некоя морга ама да видим ! помпата явно че ше е НОВА !само блокче принципно ми остана за сега ше ползвам само за процесора (видеото и на пасивно да го сложа ше му мине) а иначе SWIFTECH са така да се каже на цената на водното дето съм замислил да правя :D

antoni-1971
25.03.04 г., 22:34
На предната страница на тази тема , в сигнатурата на Crazy_hatteR® има интересни идеи , но ако искаш да си направиш нещо добро запаси се с търпение и отдели 1-2 дена да проучиш другите какво и как са направили. Ако не ти се занимава - събираш парите и купуваш готово такова. Туй то :)

RazorJack
30.03.04 г., 15:26
Абе като видях колко ще ми излезе един Thermalright, водното охлаждане ми се вижда все по привлекателна идея :) Мисля си и аз да се мъча да си спретна някакво такова ... само няколко тъпи въпроса имам. На какъв принцип са помпите дето ги използвате? Центрообежни? Няма ли да е доста по-ефективно с помпа с бутала? И защо използвате алуминий за водни блокчета, при положение че тъкмо това е причината алуминия да не се използва за направа на водопроводни тръби - неустойчив е на вода. Докато медта е на практика вечна при такива условия, стига във водата да няма киселина защото тогава се получава онова зеленото дето го наблюдаваме по лъвовете на лъвов мост :)
И ... някой да му се намира излишно медно водно блокче със скоба за закрепяне на сокет на AMD? :D

antoni-1971
30.03.04 г., 15:36
да - помпите са центробежни , не се ползват бутални защото:
1) по-големи габарити
2)по-малък дебит
3)по-шумни
използват се алуминиеви блокчета ако радиатора ти е алуминиев да се избегне корозия . Това може да се избегне и с оксидиране на бло0кчето но е трудно за направа.
Най-добре да си поръчаш да ти изработят медно блокче - излиза около 35-40 лева , а щипка може да си изрежеш на лазер или ако блокчето ти е с височина около 10мм да ползваш щипка от въздушен радиатор:) А може и да ползваш отворите (ако имаш на дъното) около сокета
Успех

Rear Admiral Floyd
30.03.04 г., 16:32
Originally posted by RazorJack
И ... някой да му се намира излишно медно водно блокче със скоба за закрепяне на сокет на AMD? :D
Имам излишно - пратих ти PM.

RazorJack
01.04.04 г., 21:05
Абе дойде ми една идейка айде само да кажете какво мислите. Значи понеже водните блокчета излизат доста солено, как мислите, ще се получи ли добре ако просто взема една медна пластина с дебелина около 5мм (за контакт с процесора) и върху нея заваря нагъната тънка медна тръбичка, така че да има възможно по-голяма контактна площ и на практика тази медната тръба да изпълнява ролята на каналите по които тече водата в блокчето? Хем лесно става, хем доста по евтино ще излезе ... случаайно имам достъп до оксижен за заваряване на медни тръби :D

tony
01.04.04 г., 22:21
За видео карта ства , ама CPU- няма да има да има ефект.

RazorJack
02.04.04 г., 17:03
И що?
Айде обоснови се де, обясни малко, никога не съм правил водно тепърва ще експериментирам :D

Sugar4o
02.04.04 г., 17:23
малка допирна площ между студената тръба и топлата плочка
пък и не мисля че ще ти излезне по-евтино
като я имаш тази плочка вземи я издълбай и и запои един капак с 2 щуцера и си готов:)

monster
02.04.04 г., 18:28
хайде и аз да питам нещо, също нямам идея от водни, но се чудя става ли следния вариант. да се вземе нисък меден радиатор от охладител за процесор (например тук имам един на кулърмастър, който е от цяла пластина мед, т.е. ребрата не са лепени или поени), да се запуши отстрани някак (идеите от вас :) в Бриколаж при лепилата гледах нещо, което може да се оформя на ръка и се втвърдява до метал или нещо подобно) и отгоре пак да се сложи плексиглас. няма ли да се получи добре и най-вече евтино?

Sugar4o
02.04.04 г., 18:51
и това е идея от зората на водните и е доказано че не работи както трябва
1 за въздуха са нужни много по-тънки ребра, а при водата по-масивни. Така ребрата на въздушния кулър биха се преохлаждали и няма да вършат работа
2 трудно се прави обличането на кулър че да няма течове

RazorJack
02.04.04 г., 19:09
Мда и аз наскоро обмислях това ама наистина много трудно би станало обличането, че и несигурно ... особено ако охладителя е за АМД и с тая щипка как ще го облечеш?
Ся си мисля за комбиниран вариант водно и въздушно - да изкъртя част от ребрата на някой радиатор, и както предната ми идея там да заваря медна тръба, и отгоре пак да сложа една нискооборотна тиха перка, която да духа и охлажда допълнително ...

ох, мисленето не ми е силна страна и като се опитвам да го практикувам ми идват на акъла всякакви щуротии хехехе :D

Rear Admiral Floyd
03.04.04 г., 15:28
Ако имаш бормашина, ножовка, пила, няколко размера метчици и свредла, шкурка, лепило, тефлонова лента, гумени уплътнения, евентуално дремел, може и сам да си направиш воден блок дълбаейки каналите за водата с бормашината и после заглаждайки ги в пилата или дремела. правил съм такъв преди няколко месеца и се получи под 10 лв., достатъчно добър и сигурен, но аз имах всички необходими инструменти тогава (и пак си беше бая работа).
Ако нямаш достъп до горните инструменти, едва ли ще ти излезе по-евтино да си го направиш сам.
В този случай остава само да намериш познат фрезист/шлосер който да ти го направи за малко пари или няколко бири/ракии и т.н.