Виж пълна версия : Малко светлинка в печката
Minotaurus
16.03.04 г., 16:46
:p Така,значи искам да си осветя печката и съм взел всичко необходимо.4 броя clear LED сини(+2 за резерва) кабели и съпротивления.мисля да ги свържа успоредно както беше описано в статията за светещия вентилатор!обаче не съм много наясно с захранването!кои жици да ползвам да изкарам ток за 4 диода?и какво е Молекс?извинявам се че съм сбъркал мястото на тази тема но не видях в коя част на форума се намирам като го поствах,пък и не иска да се трие
PS: Sorry
Rear Admiral Floyd
16.03.04 г., 17:04
Споко, някой модератор ще ти го премести.
Молекс е малкия бял куплунг с който подаваш захранване на хард дисковете и CD-ROМ-овете. В него влизат четири кабела - жълт, червен и два черни. Жълтият е 12V, червения - 5V, a двата черни са масата (0V).
За съпротивлението - най-добре да го сметнеш през този LED калкулатор (http://www.metku.net/index.html?sect=view&n=1&path=mods/ledcalc/index_eng)
Сините диоди обикновено имат следните параметри (поне с такива работя аз) :
напрежение 2.4V (Voltage Drop Across LED)
ток - 20ma (Desired LED Current )
Supply Voltage е напрежението което ще вземеш от молекса.
Обърни особено внимание на МОЩНОСТТА на съпротивлението която ти каже сайта. Трябва да си вземеш резистор с такава или по-висока мощност иначе ще прегрява (установих опитно че 1W резистор не стига за 13 сини диода).
Успех и ако имаш въпроси - питай смело :)
Minotaurus
16.03.04 г., 17:09
значи аз ще слагам само 4 диода!като ги взимах в магазина ми казаха че са по 3 волта единия и ми изчислиха какъв транзистор да сложа.
Rear Admiral Floyd
16.03.04 г., 17:24
Предполагам имаш предвид резистор. Сметни си го за всеки случай с помощта на сайта който ти казах, просто за сигурност.
Вчера изгорих един син ЛЕД - беше на 2.4V, пуснах го на 3.3 и след няколко опита си замина.
Minotaurus
16.03.04 г., 17:28
значи диодите са по 3 волта парчето.ше ги пускам 4 парчета на 12 волта.по 2 милиампера са и изчислих че ми трябва 1.2 килоома за тях.след като ги вържа ше кажа кво се е получило.Нали няма вероятност да си изгърмя нещо по печката?
Minotaurus
16.03.04 г., 17:34
вече сичко е сметнато ама не разбрах за кабелите???
жълтия ми е 12 волта значи него ше ползвам!към кой да вържа + и към кой минуса?
Rear Admiral Floyd
16.03.04 г., 18:05
"Плюс"-a на диода (анода му) ако не се лъжа е по-дългото краче. Него го връзваш (през резистора) към жълтата жица. другото краче - към черна жица.
Ако не светне - просто го обръщаш.
Много ме съмнява обаче да са по 2 милиампера. Както и да е с резистор от 1.2 килоома не рискуваш нищо - просто няма да светне докато не го намалиш, според мен са поне 20 милиампера.
Minotaurus
16.03.04 г., 19:48
да наистина са 20 моя е грешката!работата е вече готова и свети(засега)!Само ще трябва да променя мястото на два от диодите че не светят много добре навън!много благоря за инфото!сам нямаше да успея!
Rear Admiral Floyd
16.03.04 г., 19:52
Радвам се, че си се справил :)
Продължавай в същия дух !
Както се казва - "Днес 4-ри LED-а, утре - пулсиращ неон под кутията" :)
Minotaurus
16.03.04 г., 20:06
Ами само ако имам някои да помага както с LED може и такава изродия да измайсторя!Вече оправих местоположението на двата диода и сега е супер.Аре чао и много мерси пак!!!
Minotaurus
16.03.04 г., 21:49
А колко е продължителността на живота на тия LED?Дали ше ми издържът дълго?
Защо се занимавате с тия съпротивления, алабала... Диодите са за 3В - връзваш ги 4 последователно и им пускаш 12В и си ок. Не знам Алекс в статията за светещия вент за каква разлика в светенето говори когато са свързани последователно... Нали са от един тип - пада на напрежение е един и същ върху всеки от тях.
Не се притеснявай за времето на светене - дръж ги колкото искаш светещи, пали ги гаси ги - нищо им няма:D
Rear Admiral Floyd
17.03.04 г., 13:41
Така е, но при последователното свързване си ограничен само до 4-ри сини или максимум 6 обикновени диода. А паралелно можеш до 30-40 сини, стига да намериш 10W резистор :)
Да, когато са повече става сложно... Но и тогава могат да се свържат на групи по 4 - вътре в групите последователно, а самите групи паралелно.
Или ако не се намират мощни резистори може да се направят от по-маломощните - от 4 резистора може да направи един съставен 2 пъти по-мощен - 2 групи свързани последователно, всяка група с по два резистора свързани паралелно.
Minotaurus
17.03.04 г., 22:54
а може ли вместо 2.4 килоома резистор да се вържат 2 по 1.2?кажете че имам още два диода и искам да ги вържа на отделно захранване да ми осветяват клавиатурата.мисля да взема захранване от видеокартата че неиния изход за тока не го ползвам понеже си сложих друг фан на видеото което взима ток от молекса.нали ше стане така?
Dark Skywalker
17.03.04 г., 23:10
Originally posted by Vince
Защо се занимавате с тия съпротивления, алабала... Абе вярно е, че на практика може и без резистор, но как ще ограничиш тока до препоръчителните според производителя 20 mA? Кофти работа, особено ако LED-овете ще работят постоянно. Някак си ми звучи перверзно да използвам светодиода да разсейва мощност вместо резистор :)
Minotaurus, можеш да вържеш двата резистора последователно и си готов.
Minotaurus
17.03.04 г., 23:17
мерси браточка!ве4е съм направил кабела само требе да го вържа ама сега кодирам един филм и като свър6и тогава
За 4 светодиода, аз също не съм ползвал резистор. Нищо им няма и си светят вече доста време. Мойте сини светодиоди светят най-добре при 3.1/2 В както им е по спецификация.
Ето снимка:
-=OnlineBG=- (http://iren.is.online.bg/Picz/PCz/Lighted%20FAN/DSCF1440.JPG)
-=Bubu.to=- (http://bubu.to/moding/Picz/Lighted%20FAN/DSCF1440.JPG)
Originally posted by Dark Skywalker
Абе вярно е, че на практика може и без резистор, но как ще ограничиш тока до препоръчителните според производителя 20 mA? Кофти работа, особено ако LED-овете ще работят постоянно. Някак си ми звучи перверзно да използвам светодиода да разсейва мощност вместо резистор :)
Светодиода не го използвам като резистор... Като ги свързах 4те бели светодиода последователно към 12В мерих тока и беше 12мА. Тоест - бял, clear светодиод пуснат на 3В без никакви излишни резистори работи на 12мА.
Rear Admiral Floyd
18.03.04 г., 13:32
A колко струват белите светодиоди ? Каква светлина дават, чисто бяла ли е, топла, студена ?
Как са като яркост в сравнение със сините ?
Ами забравил съм... Не бяха скъпи - до около 1 лв май... Иначе светят бяло, може би със съвсем малко син отенък. С син не мога да ти сравня, защото нямам сини.
Авторски права на vBulletin