PDA

Виж пълна версия : Далаверата от страничният вентилатор

danailkiller
15.03.04 г., 22:27
Преди много време (към две години) си моднах една кутия с 15см вентилатор отстрани, но досега не ми беше останало време (и желание) да я изпробвам.
Чак преди седмица продадох сегашната ми и искам или не се наложи да си сложа компютъра в модната. За мой късмет това съвпадна с поставянето на новият ми процесор - 1800+ (JIXHB 0321), който се клоква до небето.

Малко се отнесох де.. както и да е темата не беше за това. Значи процесора ми е пуснат на 200 х12 при 1.675V на ASUS KT600. Вентилаторът ми е Spire WhisperRock IV на 2500 оборота и определено не се чува, но....

"Но"-то в случая е, че в момента, в който пусна някоя игра ми забива при 80-90 градуса. Точно тук на помощ ми идва мода. Пускам страничният вентилатор да вкарва въздух вътре (7V), един отзад да изкарва, и един уж да прави струя (казвам уж, защото май нищо не прави).

И какво мислите е положението.... ами перфектно. Според Motherboard Monitor при 24 часа работа, игра и 3DMark процесорът прави 31-49 градуса. Датчикът на дъното не отчита повече от 35 градуса.

С една дума за мен това е идеалният начин за охлаждане. Пробвал съм какви ли не комбинации от вентилатори в кутията. Включително с 4-5бр, но това определено доказва, че има смисъл от него.

Прилагам една стара снимка, но ако искате мога да постна снимки от вътре, на капака и т.н.

Zabluden
15.03.04 г., 22:44
Добре. Много добре.
Аз съм замислил на моята един 120мм долу по средата на капака и един по вертикала на "тавана" на кутията (до захранването) и все още се чудя дали ще е най-удачният вариянт.

danailkiller
15.03.04 г., 22:47
Долу в средата ли? А тая отгоре колко голяма мислиш да е?

Имай предвид, че в изходящият и входящият поток трябва да са еднакви. При мен това не е спазено и сега през отвора за флопито (нямам такова) и отзад постоянно духа ;).

AcOrP
16.03.04 г., 01:11
Хех значи на моя мод съм сложил 2 големи сиде фанс 120мм един вкарва 1 изкарва също отзад съм сложил още един да вкарва въздух и 2 малки сиде да изкарват и 1 малък да вкарва ама не сам ги пуснал още не съм завършил осветлението :)
а пък незнам кво стана обаче преди да го сложа в тая кутия дъното ми мереше температура на процесора 60 градуса са в тая процесора е 30градуса при темп на системата 35 градуса а като вклиуча и вентилаторите се надявам да паднат цпу т до 20-25 и систем т до 25 също е ще видиме ако не изгори всичко ще го видите на лан партито :)

danailkiller
16.03.04 г., 09:28
Не можах да си го представя :), но няма значение. Важното е, че работи нали ;). Ако можеш да постнеш някаква снимчица няма да ти се разсърдим.

neoview
16.03.04 г., 10:23
Мдаа...и аз понацвъках вентилаторчета по кутийката и добре стана. Според мен обаче най-добре е да сложиш един 80мм залепен странично за радиатора на процесора...понепри мене стана 100% сполучливо на бокс вентилатора ;)
Сега вече от 54-5 градуса на цпу-то темп. падна до 34-5 и 40принатоварен режим на 2200мхз. Нагоре с 150мхз вдига още 10-ина градуса :)

Rear Admiral Floyd
16.03.04 г., 12:53
Originally posted by danailkiller
Имай предвид, че в изходящият и входящият поток трябва да са еднакви. При мен това не е спазено и сега през отвора за флопито (нямам такова) и отзад постоянно духа ;).
Епа ти си направил точно както пише в дебелите книги - вътре в кутията налягането на въздуха да е по-високо.
По този начин влиза много по-малко прах.

Zabluden
16.03.04 г., 18:13
Originally posted by danailkiller
Долу в средата ли? А тая отгоре колко голяма мислиш да е?

тая горе и тя 120 :) долу в средата ама на страничният капак, а оная горе.. баш горе :)

AkTuBuCT
16.03.04 г., 23:11
Е добре де...ама за изкарване на въздух не е ли най-добре отгоре на има фан?Поне аз така знам, а за вкарване отпред (ако има място де)?

danailkiller
16.03.04 г., 23:13
Originally posted by Rear Admiral Floyd
Епа ти си направил точно както пише в дебелите книги - вътре в кутията налягането на въздуха да е по-високо.
По този начин влиза много по-малко прах.

Хехе, аз пък съм чел, че високото налягане пречи на нормалната работа на вентиалторите. Определено започват да бучат повече де ;). А за праха е още рано да се каже.... все пак само от 4-5 дни съм с тая кутия.

Bots'_Revenge
17.03.04 г., 16:47
Аз от наблюдения над вентилаторите в моята кутия мога да кажа, че по-ниско налягане в кутията не пречи особено. Една вечер си спрях вентилаторите (с изключение на 3 най-важни - сещате се кои:p ) и след около час компютъра ми взе да се тутка, да маже и най-накрая се рестартира. Като отворих кутията и въздухът, който излезна направо ми накъдри косата (неее, не беше ЧАК толкова горещо). След като пуснах 2-та задни вентилатора температурата в кутията падна до около 30 градуса.
А сега сложих и два 2500 оборотни вентилатора отпред и не ми се мисли колко прах има да чистя...

GIPSON
17.03.04 г., 22:52
Originally posted by bot's_revenge
А сега сложих и два 2500 оборотни вентилатора отпред и не ми се мисли колко прах има да чистя...

Ми направи си филтри, какво ти пречи. А ако имаш излишни пари си купи. От доста материи става филтър (примерно чорапогащник). Е като се сложи филтър потока ще се намали и ще трябва да се чисит понякога, но все пак ако в стаята има мнгоо прах ще са доста полезни. Не знам защо в мойто PC почти няма прах, а съм виждал такива с по няколко см прах. Ужас.

За по-голямото налягане и прахта е горе-долу логично.

Вентилаторите са много полезни. Аз лично за сега имам само 4, но точно сега нямам време за модване. 3 вкарват и 2 изкарват, с регулация за 12в и 7в. Ползвам титани от 2.5лв и съм доволен, няма никакъв шум (когато са 7в, а когато са на 12в е много малък).

HEPBAKA
17.03.04 г., 23:31
Аз пък съм с един сървър таур с един страничен (срещу порцесора), един от зад (на мястото за вентилатор) един от пред срещу едната кутия за ХДД-то и един пак от пред на празната кутия за ХДД. В момента в айдъл е 38 градуса като имате предвид че е тротон (ее да де ама сега е даунклокнат на 2000 Мхз не си е на 2500 все пак) като перката на процесора е на 3000 а не на мод летище при 5000 :)
А между другото като вкарва един 80мм 2500 точно срешу тоя на процесора а той пък е 80мм ама 3000 и на горе дали е скапано смисъл дали вкарва достатъчно въздух ? или да търся още един самолет че да си заформя частно летище ?

Bots'_Revenge
18.03.04 г., 00:27
Преди малко си направих скромно приспособление за смяна между 12 и 7 волта, но нещо тези 7 волта не ми вдъхват доверие... Тези вентилатори (титанчета 2.5лева) стават тоооолкова бавни, че не се усеща никакво движение на въздух зад тях - все едно работят напразно. А иначе, че е тихо - определено.

Zabluden
18.03.04 г., 00:30
Преди малко си направих скромно приспособление за смяна между 12 и 7 волта, но нещо тези 7 волта не ми вдъхват доверие... Тези вентилатори (титанчета 2.5лева) стават тоооолкова бавни, че не се усеща никакво движение на въздух зад тях - все едно работят напразно. А иначе, че е тихо - определено.
Ами.. аз съм с титан отзад и КулерМастер отпред (еднакви характер. имат) и разлиакта м/у 12 и 7 волта беше 1 градус по-надолу....прото не си залужава тази "дъскорезница" за някакв си "керлив" градус :D

GIPSON
18.03.04 г., 16:48

Ми аз като ги пусна на 7в си смучат. Все пак правят циркулация. Аз съм доста доволен от тях.

Попринцип го пускам на 7в, а PCU coolerа на 1300 оборота щото иначе става ужас.