Виж пълна версия : Заслужава ли си този Notebook?
Kokosoft
12.03.04 г., 17:00
Един приятел иска да си купи следния модел:
TOSHIBA Satellite 1405-S171
Mobile Celeron 1500MHz (ядро на П4)
15.0" TFT 1024x768
512MB DDR
30GB HDD
DVD-CDRW
S3 Savage 16MB
Mdm/LAN/WinXP Home
Искат му 1000$ . Питам дали си заслужава или за тези пари може да се вземе нещо по-добро?
Според мен можеш да си намериш по-мощен за тези пари . По-добре разгледай и от други фирми .
Kokosoft
13.03.04 г., 00:35
Все пак, нека ако има някой запознат с продажбите на преносими компютри на старо или е запознат с конкретния модел да ми каже, дали си заслужава парите и да сподели някое впечатление от Toshiba-та.
Pa3KaTaH
13.03.04 г., 00:41
Originally posted by Kokosoft
Все пак, нека ако има някой запознат с продажбите на преносими компютри на старо или е запознат с конкретния модел да ми каже, дали си заслужава парите и да сподели някое впечатление от Toshiba-та.
че той толкова е и иначе,
има и по добро за тези пари, стига да пазаруваш без ддс де :)
инак laptop с celeron не бих си взел,
има си други процесори които са за лаптопи :)
Добре е - заслужава си... просто за тез пари можеш да земеш и малко по-як, ама ше е некоя куче-марка и нема да е Toshiba, а туй е важно.
Toshib-ите са една от най-сериозните фирми на пазара за лаптопи.
За 1000$(крайна цена) не можеш да намериш нов, с аналогичното качество. Но според мен трябва да се пазари за цената . Към $900 ми се струват по-обективни. Все пак тези модели са на от повече от година ако не се лъжа.
Иначе за офис нужди е прекрасна машинката, но за по сериозни цели не става(видео, 3Д, аудио, растер).
Kokosoft
13.03.04 г., 11:51
Ами най-много да се ползва за видео конферентна връзка през високоскоростен Internet. Дали ще е възможно с тази видео карта, или по-скоро тясното място ще се яви мрежата? Иначе всичко останало ще са офис приложения и най-много обработка по някой снимка от дигитален фотоапарат. Да наистина може да се намери и по-як, но този го дава един приятел на 8 месечен лизинг без оскъпяване, което допълнително наклонява везните към този модел.
Originally posted by dudo
Иначе за офис нужди е прекрасна машинката, но за по сериозни цели не става(видео, 3Д, аудио, растер).
Ей dudo, ако нямаш какво да кажеш, просто не казвай нищо! За кой точно софтуер 1500MHz CPU + 512MB RAM "не стават"? Също кой точно "растер"...? :mad:
iakomir
13.03.04 г., 16:50
1000$ крайна цена с ддс и лизинга за 8 месеца?!, ако е така е изгодно според мен. :D
Към Валери:
1.Каквото и да си взима човек , първо се замисля какво му трябва,
какво развитие може да придобият намеренията му в следващите 2-3 години,
колко пари може да даде.
2.За мен $1000 са много пари, за лаптоп с 1024х768, без USB 2.0 и FireWire,за HD 4200/2MB,
за CPU на 1500/256.При това не нов, доколкото разбрах.Иначе за това което после е написал Кокософт,
всичко над 500Мхц ще му върши прекрасна работа, и ще му излезе няколко стотин $$ по-евтино.
3.Казвам го, защото преди 2 години бях в подобна ситуация,
взех $600 назаем и си взех сегашния лаптоп.Е след това имаше и ъпгрейд разбира се,
но не е еднакво дали си със С1.0Гхц или П4@2.0Гхц.и дали работната ти площ
е 1024х768 или 1400х1050, дали видеото ти е с поделена памет или не .
4.Спора за повече Мхц е безмислен за мен, стига да мога да си ги позволя!
Лаптопа беше с П4@1.6/512 + 380МБ рам, ъпгрейда до П4@2.0/512 + 640МБ ми
повиши производителността при видеообработката(AVI->MPEG2,Vegas Video, Main Concept codec 1.3.1) с 30-35%.
И аз очаквах по-малко, но факт.И за мен тази инвестиция от $240 е изплатена и оправдана и съм на печалба.Спестеното време(а то винаги не достига, защото обикновено нещата стават от днес за утре ) ми позволява да си ги изпипам клипчетата, така че и аз да съм доволен, а не просто да отбия номера.
Другото, което ми натоварва лаптопа(от това пари не изкарвам, но пък ми е интересно) е използването на специфичен софтуер за
3D реконструкция VECTOR VISION на фирмата BrainLab.Грубо казано мозъка се снима(скенер или магнитен резонанс)
с голяма разделителна способност през 0.5-2мм, и после се прави
тризмерна реконструкция на цялата глава(меки тъкани, кости, мозъчни структури).
Така хирурзите си планират достъпа, до тумора при минимален риск за пациента.
След това получените образи се напасват в операционната в реално време, като се използват инфрачервени лъчи.
Използват се два формата, много DICOM и по-малко TIFF.
Файлчетата не са големи, по няколко МБ, но се обработват при планирането между 50 и 200 среза.
Процеса е само CPU/RAM зависим, т.е. видеото не играе роля.
Разликата между П4@1.7/400Mhz/512рам и П4@2.4/533Мхц/512рам/i845PE e приблизително 100%.
T.e.вместо да се загубят 100мин, реконструкцията се прави за 50 мин.С лаптопа разликата е към 50%.
Цифрите са приблизителни защото никой няма да седне да тества,
правят ги 5 различни човека, всеки случай освен това е различен.
Но за над 100 случая, горе долу това са стойностите.
Работя в неврохирургия.
Всекидневно се скенират прозрачни носители,
от А4 до диапозитиви, Ro снимки, скенери и резонанси. Фаилове с големина над 10МБ са нормално нещо.
Не ми казвай, че макар и не особена сложна обработка е еднакво бърза със С1.5 и с П42.6.
Принципно си прав, че и с ПIII на 500Мхц може да се свърши работата, само че в случая ние сме лекари , и
техниката трябва да ми служи и да ми облекчава работата.А не да я бави или усложнява.
И ако на мен ми е приятно да бачкам на PC, за колегите е досада и загубено
време и колкото то е по-малко, толкова по-добре.
А ако работата ти е изцяло вързана за ПС-то(и е доста ЦПУ натоварваща) ,
ти не би ли предпочел да бачкаш 6ч на ден вместо 8ч, за същите пари!!! :)
Или да ти скочи заплатата с 40-50%,в следствие на увеличената ти производителност.
5.Човека не знае и пита.Аз си казвам моето мнение, ангажирам с него само себе си.
Имам наблюдения върху работата на 10-ина лаптопа(от С800 до П4@2.4;1Acer,1Asus, 2FSC,1IBM, 5Toshiba) и на хората с тях разбира се .:)
И никой не си го е взел за чат, за гледане на филми, за писане на епикризи, за интернет. Някои от тях ще ги изплащат до 2005 година. На почти всички , домашните им ПС са под 600Мхц(които имат де)
6.Надявам се, че забележката ти е била добронамерена все пак! :)
p.s. Сори за офтопика, но маи че приех по-насериозно подмятането на Валери
Originally posted by dudo
5.Човека не знае и пита.Аз си казвам моето мнение, ангажирам с него само себе си.
За твоята специфична дейност не знам как стоят нещата, но да кажеш, че 1500MHz CPU + 512MB RAM за по-сериозни цели не става просто не е вярно. Ако не знаеш изискванията на Kokosoft, с това си мнение го заблуждаваш. Ако предпечатът го приемаш за сериозна дейност, то и по времето на i486 излизаха достатъчно качествени вестници и списания, правени на компютър. Ако говорим за производителност, то сигурно 3000MHz CPU ще са по-добре от 1500MHz, но същият софтуер става и да работи на по-бавното CPU без никакви проблеми.
Авторски права на vBulletin