Виж пълна версия : Въпросите на един съвсеееем начинаещ 3Der :)
Pa3KaTaH
01.03.04 г., 20:32
от години се каня да почна и с 3д да работя... та наканих се де ;)
и още с наканването ми идват и въпросите
за стилове на работа, за предпочитана комбинация от софтуер за даден проект...
леле много са въпросите! ;)
ще почна един по един според степента на важност за мен
- за начало - какъв софтуер ще ми е нужен, не само за начало, а по принцип, и не ми казвайте `зависи какво ще правиш`, просто изредете най важните за вас продукти, а аз после, с повощта на другаря Феликс, ще се сдобия с тях ;)
- как определяте кой софтуер за кое е най добър - тук отговора и сам го знам ` зависи какво ще правиш и от там определяш с кое ще ти е най комфортно да работиш` - то си е така, само дето има едно НО, а то е че не знам 10 програми за 3д ;) примерно - за рендване на хора - еди си какво с еди си кой рендер, за небе - еди си кое с еди си кой рендер... и така за всичко :D
- от къде да почна, буквално бъкел не отбирам от разните lw и т.н., ако е с по-`user friendly interface` бех се справил с елементарните неща.. ама за по другите / тъй де, няма да правим сфери и кубове цял живот :D /...
- ще имам още много въпроси,
моля,
не убивайте ентусиазма ми!
пс
знам че материята `3д` е необятна, знам че въпрсите за много от вас ще са смешни и глупави... но нали това е идеята на форума.. да си помагаме... :beer:
Baby Thomas
02.03.04 г., 13:26
Аз като старши некадърен експерт ти препоръчвам Мах 6. Много съм доволен, има супер як интерфейс, вградения рендър Ментал Рей го хвалят доста, има версия на VRay за 6-цата вече, извадиха и МАХтрийм драйвери от нВидиа. Тоест всичко бачка супер, само да имаш мерак и време.
Други странични софтс не ти трябват, евентуално Шоп, ама и без него можеш да цъкаш няколко месеца поне. Готови текстури в нета със самосвала да ги возиш...
Pa3KaTaH
02.03.04 г., 13:43
Originally posted by Baby Thomas
Други странични софтс не ти трябват, евентуално Шоп, ама и без него можеш да цъкаш няколко месеца поне. Готови текстури в нета със самосвала да ги возиш...
шопа ми е 2ри дом ;)
А към някакви tutorials конкретно можеш ли да ме насочиш?
BeaZTiE
02.03.04 г., 14:55
като начало тези - стандартните, които идват с макс-а..
като ги изпълниш всички по 2-3 пъти и ще разбереш, че децата нямат спирачки.. и си Н1 :)
от там нататък туториъли не ти трябват.
Baby Thomas
02.03.04 г., 19:05
Да си призная тея от МАХ-а така и не съм ги виждал/пускал. А, в един приятел гледах няк'ви круши и бутилки подскачаха. Тъпотия няк'ва.
Виж стикнатата тема Links. Там има доста туториалс. Да не ти ги пиша повторно. Тя затова е там и затова е стикната тази тема!
За начало цъкай един-два дена без да правиш нищо конкретно. Да свикнеш с ориентацията в 3Д, менюта, интерфейс, гизмос, етц. Или направо почвай женско тяло без силикон :p
Pa3KaTaH
02.03.04 г., 19:31
Или направо почвай женско тяло без силикон :p
бре аз тех най ги умея! доказателство прилагам да не кажете само си говоря :D :D :D
онази тема дето е стикната е повече от страхотна, но там има по повече от 5 сайта за едно и също нещо - не искам да преоткривам разни неща и за това питах кое най добре ще ми се отрази като за начало
а като най за начало fellix ще ми накачули де що има като софтуер да си разцъкам и да видя кое е най гут за мен :)
Baby Thomas
03.03.04 г., 01:42
Е какво сега, да почна единпо един да разглеждам сайтове и да ти вадя подходящи туторс? Просто сърчни, да кажеш, че няма... А то нета е ПРЕТЪПКАН с туториалс за МАХ. В темата Линкс съм сложил такива, които са ми се сторили яки по една или друга причина.
В крайна сметка ще ти дам 3-4 култови руски сайта и ти ще искаш да ти ги преведа :p
Pa3KaTaH
03.03.04 г., 02:32
В крайна сметка ще ти дам 3-4 култови руски сайта и ти ще искаш да ти ги преведа :p
е аз ли съм виновен че съм нямал Руски език в даскало? :lol: :beer: :bow:
achilles
04.03.04 г., 14:56
Тутовете към Макса са доста сериозни...И са ужасно много и дълги за минаване...(някой спомена минаването им 2-3 пъти -???).
Ако нямаш против да четеш от екрана, почни с тях...Ако имаш мерак да се научиш няма нкакво значение дали са с круши или бутилки...
Пък ако се запалиш ще си потърсиш нещо по-специализирано за твоите нужди...
Pa3KaTaH
04.03.04 г., 19:03
Originally posted by achilles
Тутовете към Макса са доста сериозни...И са ужасно много и дълги за минаване...(някой спомена минаването им 2-3 пъти -???).
Ако нямаш против да четеш от екрана, почни с тях...Ако имаш мерак да се научиш няма нкакво значение дали са с круши или бутилки...
Пък ако се запалиш ще си потърсиш нещо по-специализирано за твоите нужди...
Ами от тях май ще почна... още не съм ги погледнал но явно от там ще е... щом толкова хора го препоръчахте ;)
и прощавай за темата ти в далавери за монитора :beer:
BeaZTiE
04.03.04 г., 19:43
Почвай от първия най-тъпия и когато стигнеш до последния (след няколко месеца) може да дойдеш си премерим пи*** опа.. силите..
Pa3KaTaH
04.03.04 г., 21:43
Originally posted by BeaZTiE
Почвай от първия най-тъпия и когато стигнеш до последния (след няколко месеца) може да дойдеш си премерим пи*** опа.. силите..
пали самолета и идвай :D
а сериозно, не искам да обидя никой с тъпите си въпроси, които тепърва ще задавам...
ще започна с първия, малко теория
обектите нали са изградени от разни елементи / най грубо казано /,
та значи всеки елемет му се определя форма, след което се групира с другите, докато не се получи завършен обект
та мисълта ми е, и тук ли, както при флаш, се групират обекти, след което може да се манипулират всичките на куп,
и най вече, след като са групирани, как се прави анимиран такъв, смисъл не само да се мърда обекта, а елементите по него да си променят формата и т.н.
знам че въпроса ми хич не е за моето ниво, но просто малко теория ми е интересно от сега да понауча ;)
achilles
05.03.04 г., 09:43
Ами всичките ти въпроси имат отговор "да" :)
Това което аз съм установил (а аз далеч не познавам всички функции на макса) е, че можеш да правиш абсолютно всичко.
Забрави флаш, тук имаш 100% свобода...
Ако искаш групирани, ако искаш по отделно ги редактираш, същото важи за анимирането, макар че там съм още сравнително бос...
За тези "теоретични" въпроси направи първите "въвеждащи" туториали, ще ти отнеме един ден максимум, и ще си отговориш на всички въпроси :)
П.С. за монитора - за нищо, и аз сори :beer:
NoDude!
05.03.04 г., 19:13
Кой каза да забравим за флаш ?!?!?!?!?!
ЕРЕС, СМЪРТ ЗА ЕРЕТИКА !!!!
P.S. Не яжте нес кафе когато седите повече от 20 часа пред компа, много лошо действа на нервите !
Pa3KaTaH
05.03.04 г., 22:55
Originally posted by NoDude!
Кой каза да забравим за флаш ?!?!?!?!?!
ЕРЕС, СМЪРТ ЗА ЕРЕТИКА !!!!
P.S. Не яжте нес кафе когато седите повече от 20 часа пред компа, много лошо действа на нервите !
хахахахахаха :lol:
не ме отказвай и от 3d-то ;)
ставаше дума за манипулирането на обекти с флаш ;)
а някой занимавал ли се е с 3d и флаш? някакви плугини за експортване до .swf или до .flа има ли? :)
NoDude!
06.03.04 г., 15:20
Ааааааааа, много ти се иска да маниполираш 3д обекти във флаш нали ? Мръсник ! Не си ли чувал че Флаш е векторна програма а ?
Сега майтапа настрана, но Флаш наистина е векторна програма (разбира се и с растерни изображения работи, но и това не ти помага в случая). Ако искаш да използваш 3д модел във Флаш трябва да си го моделираш и анимираш във 3д програмата и да го експортираш или като видео файл (по-лошият вариянт), или в по-добрият случай да го експортнеш с някой рендерер в swf формат и да го импортнеш swf-то във Флаш. За макса мога да ти кажа, че final renderer е мноо готин, illustrator-a вади най-добрите wireframe-ове, ма нещо не се разбира когато трябва да работи с цветове :о), а пък на discreet plasma рендерера за макса е чудесен (май векта 3д се казваше не мога да се сетя). Който и от трите рендерери да използваш (ма особено за третия важи това), трябва да ходиш кадър по кадър да махаш ненужни елементи, иначе има програми които правят това (като оптимейз например). Единственият проблем е че версията по българските фрее-та не работи, а някои хора обещаха да качат работеща версия някъде из интернета [кашлюк]Биизти[/кашлюк].
А ако много държиш да маниполираш истински 3д обекти, а не вече анимирани векторни филмчета (или растерни в този ред на мисли), си намери макромедия директор и почни да учиш линго. По принцип директора е направен да работи с истински 3д обекти и скриптовият му език е специялно правен за работа с 3д обекти.
Друг е въпроса дали самата програма ще ти допадне (на мен лично не ми хареса. не защото трябва да уча нова програма, а просто не се "влюбих" в нея като я видях (както стана и с freehand между другото)).
Гледам че textfield-а в който си пиша поста се е появил скролбар, което значи че трябва да свършвам. АЙДЕ, както се казва.
Pa3KaTaH
06.03.04 г., 18:32
....
ти ме заля с информация!
направо и от това ще ме откажеш :lol:
а сега сериозно, макромедията дето казваш мисля не е web-ориентирана, нали така?
а я кажи от коя да почна! :D
толкова си казал че направо се overflow-нах :D :D :D
NoDude!
06.03.04 г., 23:45
Ма от това не ща да те отказвам бе. Наистина !
Значи аз започнах от FrontPage, после преминах на по-функционалният notepad, като след това се upgrade-нах до DreamWeaver 4.... Или ти май за 3д говореше. Ми занимавах се няколко месеца като нямах какво да правя с макс 4ката в часовете по информатика. След около 2,5 години (кажи-речи преди броени месеци) ми потрябват няколко прости 3д моделчета за едни много специфични флаш бутони и трябваше да разуча как стоят нещата със 3д-то във Флаш.
Хубавото беше че му бях свикнал на изчанчения му интерфейс (чак като започнеш да работиш с него осъзнаваш колко логично и удобно са подредени нещата. Или поне не толкова нелогично и неудобно колкото си си помислил в началото ;) )
Ако ме питаш мене (то май верно ме питаш) си вземи 3д макс-а, изтегли си discreet plasma от някое фрее, и му вземи пплъгина за 3д макс (ей тука я изплюва по дефаулт: C:\Program Files\discreet\Plasma Plugins\3dsmax) и си я метни в плъгинс папката на макса (в момента нямам макс, за да ти помогна с пътя. В този ред на мисли трябва да се свържа с -= [ iMarh ™ ] =- ).
Влизаш в 3д макса, правиш си един квадрат, караш го да се завърти през 50на фрейма и натискаш F10. Сега като го гледаш това меню за рендер, можеш да избереш между нормалният макс рендерер и флаш рендерер-а.
Можеш вече да експериментираш с настройките на рендерер-а (с баш този рендерер няма какво толкова да експериментираш, ама нейсе), но в крайна сметка ще получиш swf със рендираната анимация. Във флаш натискаш ctrl+r и си го импортваш. После пускаш още една тема тук "Как се контролира векторна анимация във флаш посредством actionscript", на която ти се обяснява че не си задал въпроса си коректно :D
А относно Макромедиа Директор. Да наистина не е за и-нет, но доста игри има които го използват в нета.
Pa3KaTaH
07.03.04 г., 00:24
...
хахахах направо ме разрева този елемент с `отговарят ти че не си задал правилно въпроса` :lol: :lol:
с флаша съм адванс'д левел / за нуждите ми :D ;) /
просто ми беше интересно как най оптимално се прави от 3д макс -> флаш
така фрейм по фрейм май куцо става с нещо по сложно... откъм КБ де :D
аве ше го мъчиме, нема как :D
а имаше едно
май Вектор3д се казваше, водеха го стенд алоун програма именно за 3д дето се екстортва оптимизирано в .swf,
подобно на swift, за тази поредна простотия някой нещо има ли да каже? :)
BeaZTiE
07.03.04 г., 00:45
Ааааааааа, много ти се иска да маниполираш 3д обекти във флаш нали ? Мръсник ! Не си ли чувал че Флаш е векторна програма а ?
мисля, че ако майкромидия искаха да направят това - щяха да го направят.. за жалост обаче това ще вдигне 2-3 пъти цената на продукта. мисля си, че с тези професионални версии след 2-3 години може и да имаме истински 3д флеш.. да речем плейъра да е подобен на този от директор... тогава просто ще кажа на тази фирма :bow: :bow:
Pa3KaTaH
07.03.04 г., 01:00
Originally posted by BeaZTiE
мисля, че ако майкромидия искаха да направят това - щяха да го направят.. за жалост обаче това ще вдигне 2-3 пъти цената на продукта. мисля си, че с тези професионални версии след 2-3 години може и да имаме истински 3д флеш.. да речем плейъра да е подобен на този от директор... тогава просто ще кажа на тази фирма :bow: :bow:
не само ти ... ама на ... нема такова нещо за сега :( :( :(
аз си мисля само колко време би спестило това на аниматорите... :(
NoDude!
07.03.04 г., 01:25
Ха сега, май амнезия ви е ударила (не си спомняте неща написани преди няколко реда). Има вече такова нещо. Казва се директор. actionscript-a винаги се е развивал в по-добра насока (имам наблюдения от версия 4 до МХ и бегли погледи до 2004). В 2004 започна много ОО да го раздава езика, ако продължава така наистина ще заприлича на Линго (което само от интерес му разглеждах функциите. До толкова с компетентността). Така или иначе директора все повече заприличва на динозавър в сравнение с флаш, и до 1-2 нови версии на флаш наистина ще е фосил, когато и ще излезнат тези функции за флаш.
Ако искаха (а предполагам че програмистите наистина искат, по-скоро маркетинговите стратези или както там се казват ги спират) програмистите отдавна можеха да интегрират подобни възможности в продукта си. Но наистина не могат да пуснат на пазара Флаш с такива възможности, при положение че ще трябва да се конкурира с директора който е няколко пъти по-скъп.
Както махнаха нормал мода за писане на актионскрипт в 2004ката, така ще разкарат и директора и ще сложат някоя про версия на Флаш 2006 (или 2007 или както там ще се казва).
Pa3KaTaH
07.03.04 г., 01:35
Да наистина не е за и-нет, но доста игри има които го използват в нета.
ей за това май ставаше дума ;)
NoDude!
07.03.04 г., 01:40
Хубаво де... а за какво пиша километрични постове тогава. Хващай макса и флаша и ходи да смайваш ултрашоковците :)
Авторски права на vBulletin