Виж пълна версия : оверклокване на AMD Palomino 1600+
Red_Racer^
01.03.04 г., 01:25
извинявам се за това че писах с англйски букви.така ще го напиша отново.преди четох вав вашия форум за AMD Palomino 1600+ със който сам и ас,че може да се оверклокне над 1570Мгхц.аз сам се пробвал но сам стигал най-много до 1570МГхц пробвах на 1600 обаче не огрява:(.та отидох до човека, от който си купих процесора и той ми каза 4е CPU-to ми е заключено.искам да ми кажете мойе ли наистина да се стигне поже4е 0т 1570МГхц и ако е заключен как да го отключа.ако има значние даното ми е MSI KT3 ULTRA(MS-6380E Ver1.0).Ако може да ми обясните на прост български,защото вие сте доста разбиращи и сте с доста по сложен език за мен.Ще се радвам ако ми помогнете и ми обясните 4ао
Специално този процесор трудно ще го подкараш на повече от 1600Mhz. Просто такива са възможностите на ядрото. Е има и изключения, ама явно твойто не е от тях. А по принцип може да се отключи.
Svetlix
01.03.04 г., 01:40
А това при какви температури работи? Без сериозно охлаждане ... забрави да го клокнеш кат хората. Този процесор е просто луд котлон :rolleyes:
BeaZTiE
01.03.04 г., 02:44
по-хубу не го мачи горкото пало. това са толкоз дРЪвени процесори, че са просто излагация за АМД... може би само ам5х86 бяха по-менте процесори от пало.
а как греят тея.. не е истина... но - поне държат - за пало темература от 50 градуса е нещо съвсем нормално :)
Всъщност и температура от 75С не им е проблем по принцип, ма както и да е... наистина трудно стигат 1600MHz - нема сми да го мъчиш... а се отключва, но е пипкава работа и не е за секи, требе да се запълнят дупките на 4-те L1 мостчетата с нещо изолиращо и после отгоре да се счържат с проводяща паста, но така, че да не се окъсят едно с друго... и сичко туй на пространство 1х4mm... по-добре не се заФащай, кат гледам как си задал въпроса...
Ами при мен 1600+ бачка на 166х10.5 1.85v без грижи. Може и нагоре още малко ама иска 1.9v много грее и ми шумят вентилаторите, та не си струва.
Loshia_NIKJAM
01.03.04 г., 11:12
E вие позабравихте какви процесори имахте преди Тбред А и Б и колко са ви радвали!
Би трябвало да тръгне процесора поне на 1600 реални на дефолт волтажа от там нагоре също не би трябвало да има проблем евентуално с допълнетелона волтаж. Последните бройки почти всички тръгваха на 10,5*166 със съвсем малко волтаж. Това за процесора.
Обаче при теб проблемине идват от дъното или от памета. Доколкото намерих инфо дъното е с КТ333 чипсет и за да подкараш на 1570 си на 150 шина което е около 38 пси шина, което пък от своя страна може да е лимита на което ти държи харда или пък 150 шина да е предела на памета ти.
Моя съвет е да прибваш сърча на форума за да намериш инфо кака се отключва процесора има изписане килемотри по темата.
Да провериш дали дъното ти подържа 1/5 делител и ако да да пробваш дали ще запали на 166 шина.
Виж каква ти е памета и и сложи малко по спънати насторйки.
The Penalty
01.03.04 г., 11:57
Originally posted by BeaZTiE
по-хубу не го мачи горкото пало. това са толкоз дРЪвени процесори, че са просто излагация за АМД... може би само ам5х86 бяха по-менте процесори от пало.
а как греят тея.. не е истина... но - поне държат - за пало темература от 50 градуса е нещо съвсем нормално :)
Бизти, не така сестро - Палото е едно много добро ЦПУ :D
У нас на вода 1600+@~1900Mhz@1.91 волта.
The Bandit
01.03.04 г., 12:41
Originally posted by Loshia_NIKJAM
Да провериш дали дъното ти подържа 1/5 делител и ако да да пробваш дали ще запали на 166 шина.
Тук за да спестя малко търсене, мога да ти кажа, че делителят 1/5 го има и той се включва по неофициални (но проверени) данни към 152-153 Mhz FSB. Това означава, че е добре при всички случай да минеш тази граница, ако останеш около 150, това означава 37-38 Mhz PCI, което не ти го препоръчвам в никакъв случай. Навремето ползвах точно това дъно MSI MS-6380 (KT333) с едно по-куцо Паломино (беше от 2001 от първите) и стигах 158-160 FSB с по-добра памет. Твоя процесор едва ли може да е по-зле и по всяка вероятност ще може да тръгне на 166 неотключен (166х10,5). За целта ти трябва по-хубава памет, дъното е малко капризно в това отношение (лигави се дори и на DDR333 ако е no-name), добро захранване и евентуално по-сериозно охлаждане. Кажи какви са ти останалите компоненти.
Разбира се ако ти се занимава можеш и да отключиш процесора направо, което ще ти даде много по-голяма гъвкавост по отношение на овърклока.
И аз съм със същия процесор и върви без проблем на 1600мхз с въздушно и без вдигане на волтаж, само дето ми прави 57 градуса идле ама ина4е пък върви стабилно. Сега смятам да го пробвам да го отклю4а ама нещо не мога да намеря проводим лак. Ти ако искаш можеш да видиш тук ама на твоя отговорност.
http://www.comexgroup.com/cpu/_amd/palomino_unlock.htm
Svetlix
01.03.04 г., 15:25
Originally posted by The Penalty
Бизти, не така сестро - Палото е едно много добро ЦПУ :D
У нас на вода 1600+@~1900Mhz@1.91 волта.
Все пак виж коя думичка съм увеличил :)
The Penalty, четох темата ти в Комекс за този клок ... верно не е никак зле но да не забравяме с какво го ладим :)
Вижте сега тук не говорим за екстремисти все пак. Лично видях как Ba4o Kiro си беше клокнал неговото Palomino 1600+ на 2Ghz на в/x ако не се лъжа, даже май малко отгоре (нека той да каже с точност), но имаше една дузина перки дето му духаха в машината и в стаята трябваше да стоиш с тапи на ушите, ама факта си е факт :D
Но че са си куци за клокване две мнения няма.
Loshia_NIKJAM
01.03.04 г., 15:50
Куци били...друг път. Вече ти казахме че навремето си бяха много добри процесори. И за да има сравнимост в клока трябва да отбележа че се клокваха по успешно от Р4 със старото ядро.
Никой не говори за екстремизъм а за съвсем нормале клок т.е. 1700реални са нормални за този процесор с един титан Д5 с алуминев радиатор. Та по скоро новата технология не е напреднала толкова много щом за новите Тбреди нормалното е 2 гиги т.е. само 300 мегахерца отгоре.
DidoG: Ако си свалиш честотата на 1050 няма да ти падне температурата с много - пре един и същ волтаж де. Така че ако те притеснява много можеш да опиташ да разбереш дали е вярно паказанието и евентуално да търсиш начини за свалянето и.
Куци били...друг път. Вече ти казахме че навремето си бяха много добри процесори. И за да има сравнимост в клока трябва да отбележа че се клокваха по успешно от Р4 със старото ядро.
Никой не говори за екстремизъм а за съвсем нормале клок т.е. 1700реални са нормални за този процесор с един титан Д5 с алуминев радиатор. Та по скоро новата технология не е напреднала толкова много щом за новите Тбреди нормалното е 2 гиги т.е. само 300 мегахерца отгоре.
Ама ти този P4 дето споменаваш според се клоква добре :D Странно мнение имаш.
Това според теб нормален клок ли е 1400@1700Mhz на фона на сегашните? Говоря за АМД, да не стане грешка. Я се замисли малко преди да пишеш тези неща.
Едно време се кефихме като направиме с такъв процесор 1700, въпреки че смея да твърдя доста голяма част от тях не отляпяха и на 1600(говоря за първите бройки).
svetlyo
01.03.04 г., 16:12
това е въпрос на радиатор с медна подложка,
и си в бизнеса :)
Голямата промяна м/у преди и сега е складовата наличност на такива радиатори в изобилие от марки и модели.
А забравяте че пало-то издържа непостижими за Тбред волтажи, така че 1800 е едва ли не норматив
Metanoia
01.03.04 г., 18:14
Originally posted by janko
Едно време се кефихме като направиме с такъв процесор 1700, въпреки че смея да твърдя доста голяма част от тях не отляпяха и на 1600(говоря за първите бройки).
E пък защото T-Bred A се клокваха с 50% повече от Паломиното... Ей, едни такива като вземете да ги плещите... :mad: Престанете с глупостите, процесорите (особено точно този модел) си се клокваха доста прилично при добър степинг.
Red_Racer^, ако има как да ни кажеш какъв ти е степинга на процесора би било много полезно. Не че е някакво мерило (защото моя не би трябвало да е добър, но това в сигнатурата ми е на 1.76-1.79V от датчика на дъното и при едно охлаждане, от тези, които се използват за сегашните Атлони (Volcano 7+, 11...) може да стигне много. Само че много добре си провери паметта дали издържа и я пусни синхронно на процесора, даже може и малко напрежение да й дадеш! Мен лично паметта ме спира доста, освен температурата.
Svetlix
01.03.04 г., 18:18
Примера на Янко е доста добър но ... ще ти дам и следния пример Р!!! 1.3 Ghz ходеше даже на 1.6-1,8 Ghz.
Ще спомена и факта, че нормалния Р!!! 1,35 Ghz някои твърдят, че бил по-производителен и от Р4 1,5 GHz. Прдстави си в клокнатои състояние горе долу каква производителност вади.
Willamete процесорите бяха голяма излъгация верно ама не чак такава каквато ти я изкарваш ...
Originally posted by Metanoia
E пък защото T-Bred A се клокваха с 50% повече от Паломиното... Ей, едни такива като вземете да ги плещите... :mad: Престанете с глупостите, процесорите (особено точно този модел) си се клокваха доста прилично при добър степинг.
Ама ти явно не четеш всичко, а само подбираш. Никога не съм казвал, че ВСИЧКИ Palomino1600+ не могат добре да се пържат. Освен всичко друго ти ми опровергаваш мнението, а после ти самия го повтаряш. Първите бройки дето бяха в БГ бяха супер куци за клок и това го помня доста добре. После дойдоха някакви по-добри степинги, които се клокваха долу-горе, но не всички.
Loshia_NIKJAM
01.03.04 г., 19:03
Originally posted by Svetlix
Willamete процесорите бяха голяма излъгация верно ама не чак такава каквато ти я изкарваш ...
Да не намесваме Интел процесорите. Не исках да ги засегна.
Просто въпрсоа беше че не трябва да се обижда свехтото Паломино. Навремето заемаше подобаващо място в сърцето на клокърите. Търсенето на заветоното AROIA Y или AGOIA Y...даже се сещам на Бачо Киро процесора AROIA 0213 Y.
Малко се отплеснахме от темата затова да синтезираме
1. Пробва се дъното на по-висока шина как се държи т.е. дали ще тръгне въобще
2. Ако не тръгне първия заподозрян е памета - проверява се каква е и се пробва с малко волтаж и спънати настройки да се добута до по-висока шина.
3. Ако не е задоволяващ резултата се отключва процесора и се гони според памета 133 с висок множител или 166 с по-нисък.
The Bandit
01.03.04 г., 19:15
Значи пак на темата - намерих един шот отпреди 1,5 години, където съм със същото дъно като човека (MSI KT3 Ultra2 aka MS-6380E) и с ХР1600+ 47-ма сед. на 2001, степинг AGKGA (най-тъпия и неклокващ се от последващите AGOGA,AGOIA,AROIA). Паметта е TwinMOS DDR333 (с чипове TwinMOS), волтажи - на паметта 2,8 на ЦПУ-то 1,82, водно охлаждане.
Т.е. - със сигурност при читава памет и добро охлаждане Red_Racer^ би трябвало да успее да направи 166х10,5 с малко вдигане на волтажа :)
http://vip-security.hit.bg/xp1600.jpg
А именно де - от 1400, със зор стигаха тез процесори около 1600MHz или малко отгоре... туй си е слаб клок от дето и да го погледне човек, но е нормално за 0.18u технологията.
Red_Racer^
01.03.04 г., 23:28
здравеите пак сам ас.много ви благодаря за богатата и об6ирна информация.благодаря на всички ,който са ми отговорили на запитаването.значи некои от вас ми беше казал да си напиша останалите компоненти от конфигурацията(извинявам се че не можах да зопомня кои ми бещше писал,но след всиките савети и прочетена информация направо забих:) ).та останалото е Видео карта GF4 MX 440-64 MB MANli,HDD 40GB 7200 Maxtor,1xRAM 128MB 266Mhz PQI +1x RAM 256MB 333Mhz PQI.ventilator titan,zahranvane 300W (no name).Мисля че другото е излишно.Може ли да обясните как става спъването на рама(да му намаля FSB-то ли?).ако трябва да си купя нов вентилатор, препоръчайте ми един?
BeaZTiE
01.03.04 г., 23:46
абе, пич.... с тези компоненти (осбено 300 ватовото нонейм захранване) изобщо не бих имал смелостта да се опитвам да клоквам това пало... ще си ускориш ъпгрейда - усещам те :)
Metanoia
02.03.04 г., 13:52
Originally posted by Red_Racer^
Може ли да обясните как става спъването на рама(да му намаля FSB-то ли
Не, трябва да се намалят таймингите от BIOS - CAS и там каквито други имаше из менютата. Би трябвало да пуснеш всичко по SPD.
Авторски права на vBulletin