Виж пълна версия : Гнусен проблем с драйвери за ATI от версия 3.6 нагоре
danailkiller
27.02.04 г., 18:36
Значи имам Yuan Radeon 9100 и забелязвам следната гавра - ако сложа драйвери след версия 3.6 машината ми замръзва докато гледам филми или играя игри.
Според мен целият проблем идва от опцията, която се появява след тази версия - VPU Recover. Тъй като не клоквам видеокартата изключвам тази опция и съотвено щайгата замръзва. След рестартиране Windows XP ми дава нещо от рода "Драйвера на тоя Radeon 9100 дето го имаш ти прави проблеми". Ако включа тази версия, компютъра пак за миг замръзва, но след 1-2 секунди показва някаква грешка ми се пуска в 640х480 в 7 цвята?!!??! И това все пък като вляза в 3D за повече от 10-на минути.
Дайте някакви идеи, защото по-новите игри вървят по-добре с новите драйвери.
Ето версиите с, които съм пробвал:
3.8, 3.9, 3.10, 4.1, 4.2 - при всяка една от тях има този проблем
3.6 (в момента съм с него), 3.6 Omega и 3.2 - всичко е наред, но игри от рода на FarCry вървят с под 1 кадър в секунда.
Ами те каталист драйверите са си доста бъгави общо взето. При мене го имам същия проблем, но сам ако съм на AGP 8x. На 4х този проблем отсъства...
Пробва ли с омега 4.2 ? Ами пробвай да изключиш Fast Write, няма полза от него а само бози.... и виж в Advanced smartguard мисля че беше, където можеш вкл/изкл отделните опции Read/Write PCI/AGP. При мен ако и 4-те са ON системата ми е нестабилна.....
amd_fan
27.02.04 г., 19:24
аз бях направил следното и ми изкарваше подобни грешки - от биоса бях махнал агп 8х и фестрайтс, а от драйвърите се мъчех да ги пунса:)
Simbon4o
27.02.04 г., 19:26
omega 3.9 са няй-добри от всички, а на 8500 като имах нямах проблем с 3.7 драйверите никакъв нещо друго е може би нямаш SP1 за WinXP или нещо такова (размисли не съм сигурен но не пречи да пробваш). Ползвах тогава и впу рековера и без него играх няма проблеми, 8500 и 9100 не работят на всички дъно стабилно на агп 8 защото не са за толкова!!! Не са драйверите виновни. Махни 8х агп и фаст райта и мисля че ще се оправи.
danailkiller
28.02.04 г., 18:45
Още не съм пробвал 4.2 omega, но за сметка на това пробвах всякакви комбинации с обикновените. Е не иска да се оправя и това си е :(.
Освен това вчера си смених дъното и простотията продължава да ме тресе.
daka242
28.02.04 г., 19:08
Добре бе пичове как ги слагате тия драйвери ?
Аз и колегата ми имаме идентични карти - радеон 9000 про и никога аз или той сме имали проблеми ?! при това на сегашната ми инсталация на XP са минали последователно всички драйвъри от 3.4 насам (в момента съм с 4.2) - излезне ли нов каталист адд ремув стария и си слагам нов ....
Малко е офтопик, щот не се сещам от кво може да забива с по-новите драйвери, ама при мен сички драйвери бачкат безгрижно... и особено ме кефи опцията VPU Recover, която тъй се оплю тук - мноо яка опция за овърклок и тестове. Ама както ти казаха - върни AGP-то на 4х и разкарай Fast Write ot BIOS-а.
Originally posted by mitku
Малко е офтопик, щот не се сещам от кво може да забива с по-новите драйвери, ама при мен сички драйвери бачкат безгрижно... и особено ме кефи опцията VPU Recover, която тъй се оплю тук - мноо яка опция за овърклок и тестове. Ама както ти казаха - върни AGP-то на 4х и разкарай Fast Write ot BIOS-а.
Още малко офтопик... И на мен ми харесва идеята като цяло на тази опция, само че обикновено като се прецака видео картата и това го ресетне, рядко успява да се върне в true color. А ако успее, то hardware accelereting features не могат да се възстановят. Даже и прозорците се виждат как се изчертават бавно-бавно.... Досега не съм видял да се ресетне като хората видеото... Тогава единствения ми избор е рестарт...
Originally posted by rad
Още малко офтопик... И на мен ми харесва идеята като цяло на тази опция, само че обикновено като се прецака видео картата и това го ресетне, рядко успява да се върне в true color. А ако успее, то hardware accelereting features не могат да се възстановят. Даже и прозорците се виждат как се изчертават бавно-бавно.... Досега не съм видял да се ресетне като хората видеото... Тогава единствения ми избор е рестарт...
При мен VPU Recover бачка и се ресетва идеално - се едно, че нищо не е било... Дори ако съм прекалил с колока на паметта например и се е омазало с артефакти сичко - просто бутвам нарочно яко нагоре GPU-то за да забие и VPU Recover-а да въстанови положението, вместо да рибутвам целия компот. Мноо се кефя на таз опция...
Simbon4o
28.02.04 г., 22:32
Originally posted by danailkiller
Още не съм пробвал 4.2 omega, но за сметка на това пробвах всякакви комбинации с обикновените. Е не иска да се оправя и това си е :(.
Освен това вчера си смених дъното и простотията продължава да ме тресе.
има някви фиксове май за 8500/9100 ама съм сигурен че не е драйвера проблема, махни фаст райта и агп 8х(просто не ги поддържа картата)
danailkiller
29.02.04 г., 09:25
Под "всякакви комбинации с обикновените" имах предвид, че съм пробвал ВСИЧКО от дъното и драйверите. Без/със fast write, AGP x2, x4 от драйвера и от дъното и т.н.
То не си мисли, че дъното ми дава AGP х8, просто става неактивно като съм с тази карта. Освен това когато fast write е изключено от дъното от драйвера също става неактивно и не мога да го включа. Така, че сам виждаш, че нямам много комбинации.
Вчера си смъкнах 4.2 на omega и след малко мисля да ги пробвам. Даже съм решил ако тръгне всичко като хората да пробвам да клокна малко. Все пак днес е денят на овърклокарите.
Пробва ли да пуснеш ADVANCED SMARTGUARD OPTIONS от програмките в пакета на драйвера? (не се намира в Display Control Panel) То е един прозорец, където имаш PCI settings и AGP settings, всяко едно от тях има по 2 опции - Read и Write. При мен за да работи стабилно всички са ON а само AGP Write ми е OFF...
А иначе при мен настройките от БИОСа драйвера ги пренебрегва.... даже и да му задам от него 4х драйвера го форсира на 8х.... (9600про)
prilep_r
29.02.04 г., 14:07
И аз сега съм с YUAN 9100 и също имам проблеми.Дъното ми доста бъгаво и докато го подкарам минават 2 часа.След това обаче в Вина екрана сякаш леко играе,движи се наляво надясно и не знам откъде е това.Дъното ми е АГП8х но нали видеото е 4х и тряя да е на 4х но навсякъде в диагностичните програми ми пише че дъното подържа само 1 и 2х и картата 1,2,4х и затова е на 2х.А в книжката ми пише че на 2х не стабилна системата понеже подава друг волтаж.Как да подкарам видеото на 4х,защото преди време със същия радеон си бичеше на 4х и си вадех по 10000 марка а сега дори с клок не ще да вади 9000, пък стария ми 9200 вади 7000.Системата и забива понякога.Но екрана най-ме дразни-защо така се движи?
BTW колко НС ви е паметта?Моята е 4нс.
Originally posted by prilep_r
...BTW колко НС ви е паметта?Моята е 4нс.
МоЙта е Hynix (се не успявам да запомня как се пише точно) - 3.3ns... държи малко около 670MHz максимум и после почва да дава артефакти.
Simbon4o
29.02.04 г., 15:11
Originally posted by mitku
МоЙта е Hynix (се не успявам да запомня как се пише точно) - 3.3ns... държи малко около 670MHz максимум и после почва да дава артефакти.
ми че ти поне 12000 марка трябва да направиш!
Това с драйверите не мога да си го обясня. Първо не се опитвайте да пускате фаст райта, навсякъде пише да не се пуска! Не оказва влияние тоя фаст райт. Агп 8 на всяко дъно с такъв има дисабле и енабле от биоса... махате го и готово. После може да пробвате и друго да махнете от add/remove програмите драйвера и да затриете преди рестарта всички *.ini(започващи с ati и nvако има) файлове от windows/inf за всеки случай(ако не искате да триете ги преместете) Упдейт на биоса на дъното и мисля че е невъзможно да има проблем. (освен ако видеокартите не са умрели)
Тва е!
Originally posted by Simbon4o
ми че ти поне 12000 марка трябва да направиш!
Е... аз горе-доле толкоз и правя, ако ми видиш сигнатурата, ама както и да е - може още... :D
Simbon4o
29.02.04 г., 15:26
охлади ядрото! Може повече!
охлади ядрото! Може повече!
Именно - за туй казвам, че може още :D... а също и с по-клокърски процесор.
... Първо не се опитвайте да пускате фаст райта, навсякъде пише да не се пуска! Не оказва влияние тоя фаст райт. ...
Зависи от видеокартата... Ако сте с 9600про сериите (като мен) фаст райта требе да е включен. Иначе ми забива по игрите. Но само за тази карта! За останалите требе да е ОФФ. Ето и какво пише в реадме-то на омега драйверите:
*** IMPORTANT FASTWRITES UPDATE ***
An important info has come to my attention, if you have a Radeon 9600 Pro/NP/XT card,
regardless of the manufacturer, you MUST enable Fastwrites to make it work
properly, if not, you may experience crashes and lockups! (This is only a temporary
fix until ATI resolves the problem) OR you can lower the Hardware Acceleration slider
one notch in the Windows display options.
Иначе новите омеги форсират фаст райта да е ОН по дефаулт.
Simbon4o
29.02.04 г., 16:10
Originally posted by rad
Зависи от видеокартата... Ако сте с 9600про сериите (като мен) фаст райта требе да е включен. Иначе ми забива по игрите. Но само за тази карта! За останалите требе да е ОФФ. Ето и какво пише в реадме-то на омега драйверите:
*** IMPORTANT FASTWRITES UPDATE ***
An important info has come to my attention, if you have a Radeon 9600 Pro/NP/XT card,
regardless of the manufacturer, you MUST enable Fastwrites to make it work
properly, if not, you may experience crashes and lockups! (This is only a temporary
fix until ATI resolves the problem) OR you can lower the Hardware Acceleration slider
one notch in the Windows display options.
Иначе новите омеги форсират фаст райта да е ОН по дефаулт.
знам ;) само на 9600 го вклиучват на 9500-на ми не :)
danailkiller
01.03.04 г., 01:25
ADVANCED SMARTGUARD OPTIONS още не съм го пробвал. За сметка на това пробвах с последният биос на чисто XP и пак ми прави същия проблем.
Направо нерви невероятно :).
Бре бре бре. какво да ви кажа аз. От 3-4 години съм само с ATI и си инсталирам всички нови драйвери по ред. Никога не съм имал проблеми. С клокната машина, без, по всякакъв възможен начин и няма проблеми. Мога да ви кажа само че проблемът е единствено във вас ИЛИ В ДЪНОТО!!!! Все пак винаги съм се старал да имам готино дъно......ВАЖНО Е
Borenson
02.03.04 г., 12:18
Ами този проблем, че уж прегрява ядрото го имам и аз.Дори на стандартни честоти,но най-интересното е че го прави само в някои игри.Играл съм 5 часа на C&C Generals и няма проблем пускам Colin McRae Rally 3 и след 5-10 мин. най-много се актривира VPU-то.
danailkiller
02.03.04 г., 16:19
Точно такъв е проблемът. Точно както казва Borenson. В някой игри всичко е наред, а в други се проявява почти веднага.
Пробвах с ADVANCED SMARTGUARD OPTIONS и дадох всичко на Off, но нямаше никакъв положителен ефект.
Според мен проблемът не е дъното, защото смених вече и две и всичко остана същото. Би трябвало видео картата да е проблемът, но не виждам как да го оправя.
що не потърсиш по-нов биос? на overclockers.ru скоро имаше една статия - с нов биос бяха дигнали максималния клок и стабилността (от 260 на 300 май) на една 8500
Originally posted by chavv
що не потърсиш по-нов биос? на overclockers.ru скоро имаше една статия - с нов биос бяха дигнали максималния клок и стабилността (от 260 на 300 май) на една 8500
браво, моят 8500 с залмана в/у него прави 310/ядро/......
Simbon4o
02.03.04 г., 23:41
те лудите руснаци и на 330 ядро са пускали 8500 :)
Bogoizbrania
04.03.04 г., 20:53
Аз съм с юан-9200 и и при някои игри забива с по новите драивери но не ми вади съобщение като при вас, ще побъзикам тоя биос да видим кво ще стане.
Авторски права на vBulletin