Виж пълна версия : Проблеми от захранването
georgi_dunchev
26.02.04 г., 00:48
Та ъпроса ми е какви щети може да причини едно калпаво захранване и при какви ситуации??
alexbg67
26.02.04 г., 00:59
Ситуация - пробив...
В най-добрият случай го губиш...
В най-лошият губиш и това, което захранва...
Ами едно скапано захранване може съвсем спокойно да ти затрие компа - това дъно, процесор, хард, видео...
Мале чак ме побиват тръпки...
georgi_dunchev
26.02.04 г., 10:45
Ако няма клок и сичко си е на дефолт има ли проблем или просто със тях вероятността от пробелими се качва?
И има ли начин да тествам Кодеген(300В) дали е сигурен и как въобще мога да се защитя от това да скапе всиичко със себе си? Без да се сменя захранването?
Originally posted by georgi_dunchev
Ако няма клок и сичко си е на дефолт има ли проблем или просто със тях вероятността от пробелими се качва?
И има ли начин да тествам Кодеген(300В) дали е сигурен и как въобще мога да се защитя от това да скапе всиичко със себе си? Без да се сменя захранването?
Най-сигурния начин да се опазиш от неприятни неща е това захранване да не си го слагаш в машината. Отделяш малко средства и си купуваш нещо свястно.
Доколкото знам клока увеличава шанса да ти гръмне захранването, особено ако е от по-евтините модели...
То и без клок пак може да си гръмне така че отчасти това е и въпрос на късмет...
Аз например сега трета година ще почвам с мойто JNC 300W и да чукам на дърво не мога да се оплача, държи волтажите и си бачка беэ грешка. Един пък приятел 4-та година почна с неговия Codegen 250 W...
Ама все пак май ще си взема един Fortron.
Originally posted by Leader
...Аз например сега трета година ще почвам с мойто JNC 300W и да чукам на дърво не мога да се оплача, държи волтажите и си бачка беэ грешка. Един пък приятел 4-та година почна с неговия Codegen 250 W...
Леле, пуашим се :rolleyes:
В Събота си нямах работа, пък ми дойде и музата :ghi: та отворих тъкмо 250 ватов Кодеген син етикет, да го ъпгрейдна ;) Първото което ми се наби в очите беше размера на трафовете - отчайващо малки, страх да те хване направо как е работило туй чудо на Атлон система. Друго - пълна липса на мрежов филтър, хилави диоди и кондензатори, защити - трънки :mad: . Имах останали чаркове от дефектирали захранвания та му смених: във високоволтовата част - диодите, кондензаторите, терморезистора, сложих му филтър, смених всичките трафове, в нисковолтовата - смених дискретните диоди на 12-те волта с Шотки диодна двойка, добавих спестените бобини, смених изходните кондензатори с двойно по-голям капацитет (то май остана само платката :lol: ).
В тоя си вид вече може се каже, че ставаше за употреба, но преди .... майко мила :no:, правете си сметката.
Хора, не си рискувайте комповете да няма :weep: после :!
Е, аз не казвам че JNC или Codegen са качествени захранвания, ама ето че (все още) работят да не ме чува дявола...въпрос на късмет.
Ти защо мислиш че ще си вземам Fortron...?
Филипов
26.02.04 г., 21:42
Тук (http://hardwarebg.com/forum/showthread.php?s=&threadid=21656) съм понаписа (а и другите). Малко цитат:
Сравнително малките недостатъци на захранващите блокове, които при това много трудно се откриват - прекъсвания или нестабилная работа на PS (захранващ блок) могат да изглеждат като грешки на паметта, системната логика или операционната система, в резултат на което потребителя (user) пробва да сменя памет, препрограмира нов BIOS, преинсталира драйвери... и всичко това без какъвто и да е положителен ефект. Големите недостататъци пък вообще могат да доведат до пълно изгаряне на целия системен блок – което и нерядко се случва. А в повечето случаи цената на вашия труд (записаната на харда информация) надминава многократно цената на компютъра.
Аз лично не смятам да захранвам компютър за над 1000 лв. със захранване за 25 - 30 лв. А вие?
Оп, да кажа и аз нещо.
От 2 години съм с Codegen 300W, и при токови удари, няколко пъти съм му правил късо нищо му няма (да чукна на дърво кнок-кнок). Ето снимки:
-=OnlineBG=-
снимка (http://iren.is.online.bg/Picz/PCz/PSU/DSCF0876.JPG)
кондензатор (http://iren.is.online.bg/Picz/PCz/PSU/DSCF0877.JPG)
-=Bubu.to=-
снимка (http://bubu.to/moding/Picz/PSU/DSCF0876.JPG)
кондензатор (http://bubu.to/moding/Picz/PSU/DSCF0877.JPG)
Само се чуда ко му има на кондензатора. Дайте мнение.
Dark Skywalker
27.02.04 г., 15:20
Originally posted by GIPSON
няколко пъти съм му правил късо нищо му няма. Ми няма и да има. Нали ШИМ контролерът на импулсното захранване следи по обратна връзка напрежението и скъсява/удължава импулсите според нужното? Като дадеш накъсо изхода на захранването, контролерът ще сведе до нула коефициента на запълване и на изхода няма да протича ток.
Гореописаното е интегрална част от работата на всеки импулсен захранващ блок за персонален компютър, стига му се плашихте от това късо...
:)
Milanoff
29.02.04 г., 03:28
Originally posted by GIPSON
....Само се чуда ко му има на кондензатора. Дайте мнение.
А случайно да ти се вижда че се е надул отгоре!?
Originally posted by georgi_dunchev
Имам Кодеген 250В от почти 4 години, от 1 год. съм с АМД1700+@2.0 ГХз, компютъра ми работи без спиране
през последните 2 години (с изключение на времето за ъпгрейд).
В къщи имам и втори компютър със захранване ProMedia 300В, нямам идея какво е, но кутията и захранването чисто нови струваха 35 долара, т.е не е нещо особено. С него се захранва АМД1800+@2300 МХз.
Винаги си купувам кутии, които ме кефят на външен вид и никога не съм се интересувал какво захранване има вътре.
За последните 13 год. никога не ми е изгаряло захранване или някакъв друг компонент, явно съм късметлия.
Rockwell
29.02.04 г., 13:08
Захранването от сигнатурата ми е купувано преди 5г. и досега не ми е правило абсолютно никакъв проблем! Всички тук се изредиха да плюят по JNC, но забележете какви чаркове храни: 2 харда, CD-Rom+CD-RW, Hercules DigiFire 7.1, Video, Lan + 2 Infra Red приемника - на мишката и на дистанцинното ми за компа (Creative CIMR 100) + още един USB Infra Red за gsm-a. Освен това Мониторът ми е боднат в захранването, а не директно в контакта. Това са 230W!!! Да добавя и че въздухът, който духа от вентилатора на захранването е по-студен и от отношението на феминистко събрание към интересите на мъжa ;)
Ако се интересувате:
+12V: 12:46 +5V: 5.02
- 12V: -12:19 -5V: -5.09
Milanoff
29.02.04 г., 14:10
Originally posted by Rockwell
Захранването ....
Да де ама виж другите хора какви системи захранват пък тогава говори! Изтегли си програмката за смятане на захранването (скоро имаше тема тук за нея) и сметни колко вата ти е системата!
На това JNC захранването към монитора сигурно е директно с 2 тела от входното, така че няма проблеми. :D
Иначе за справка JNC 450 W, дъно Солтек ФРН2 и Радеон 8500 посмъртно не можах да подкарам 1700+ на 2GHz, щото тъпата 12V линия "кляка".
Няма да се учудя и ако по-старите JNC са малко по качествени, не съм отварял такова, но по мои наблюдения , дори теловете им са по-дебели, а на по-новите жиците нямат и милиметър, но изглежда политиката им е да спестяват все повече и повече!
Rockwell
01.03.04 г., 03:10
:D Като каза другите, надали някой от тях си храни компа с 230W :p
Както става навсякъде, всичко по-старо е изработено с повече мисъл за клиента, а не с за по-голяма печалба... :rolleyes:
Сега JNC може и да не стават, но поне са били нещо преди време... :p
Филипов
01.03.04 г., 13:58
За толкова години се е променила само ЗАЯВЕНАТА, а не реалната мощност. И то на всичко, а не само захранване (например тонколони). Само от миналото мощността от едни компоненти сега се консумира от други (процесор). Спомнете си например как ПРАВЕЦ16 за 640К RAM имаше 90! интегрални схеми 4164 на 3 големи платки! Съществуват и производители, които честно си обявяват характеристиките, дори с необходимия запас. Аз лично по възможност си купувам такава стока. Лошото е, че у нас търговците внасят предимно евтини ментета, които освен че самите те не работят, водят и до дефекти на устройства, свързани с тях.
exabyte
01.03.04 г., 14:36
Абе, едно конкретно питане, колко се увеличават шансовете да ми гръмне KME-то 400W-тово, ако му пусна перката на 7 V. (Не се живееше, докато беше на 12....)
Филипов
01.03.04 г., 15:22
Увеличават се поне 10 пъти! То с нормална перка компонентите едва ли са хладни, а с половин обороти температурата им сигурно е 20 градуса отгоре! В писанията ми по въпроса имаше някъкъв Codegen, дето един вентилатор не му стига и производителя е сложил два. Все пак ако нямаш достатъчно средства за по добро захранване може ги е по уместно да смениш перката с по безшумна. Вероятно твойта е задръстена от прах, лагерите имат нужда от смазване.
exabyte
01.03.04 г., 16:09
Originally posted by Филипов
Вероятно твойта е задръстена от прах, лагерите имат нужда от смазване.
Абе чисто нова е. И пусната на 7 V температурата на излизащия въздух е много по-ниска от тази, която даваше старото ми JNC с перка на нормални обороти.
Mi kato ne move da otneme toplinata ot elementite po-niska ]e e... ]o ne q wyrve[ taq perka kym dynoto pone i sys SpeedFan (primerno) da se uweli`awat awtomati`no oborotite pod towar?
Edit:Tc, sq widqh dynoto ti, nqma da stane; move s termistor nqk'yw regulator da sglobi[, ama edwa li ti se zanimawa...
exabyte
01.03.04 г., 16:40
То вътре си има някакъв уж-регулагор с температурен сензор на него, ама не работи. Винаги е на МАКС обороти, дори да го допра до нещо студено.
Малко трудно ще пусна и speedfan, пък и като имах windows едно време не ставаше, да. :)
А относно въздуха не си точно прав. Въздуха се движи по-бавно, съответно има повече време да се загрее, за това колкото по-бавно върти перката излиза по-топъл. Тоест когато намаля оборотите тя се покачва леко, отделно от покачването на температурата на захранването се покачва още, та мога да я имам предвид, според мен.
Филипов
01.03.04 г., 17:14
Originally posted by exabyte
То вътре си има някакъв уж-регулагор с температурен сензор на него, ама не работи. Винаги е на МАКС обороти, дори да го допра до нещо студено.
1 вариант - елементите прегряват и перката върти за да ги охлади. Отваряш захранването и пипаш радиатора с датчика дали е топъл. ВНИМАТЕЛНО С ТОКА!
2 вариант - дефект в платката с регулатора (например регулиращ транзистор).
И в двата случая ако не разбираш достатъчно помоли някой който разбира от ток (електроника).
Originally posted by exabyte
А относно въздуха не си точно прав. Въздуха се движи по-бавно, съответно има повече време да се загрее, за това колкото по-бавно върти перката излиза по-топъл. Тоест когато намаля оборотите тя се покачва леко, отделно от покачването на температурата на захранването се покачва още, та мога да я имам предвид, според мен.
Hehe :) zabrawi za wremeto. Za prinuditelniq toploobmen edin ot naj-zna`imite faktori e skorosta na fluida; drugiq e plo]a (i formata) na twyrdoto tqlo. Ima i o]e 15-tina, no wyrhu tqh trudno move da wyzdejstwa[. Ta ideqta na prunuditelniq toploobmen e da se razbie laminarniq sloj okolo tyrdoto tqlo, kojto si e `ista izolcionna stena (se]a[ se za toploprowodnite swojstwa na wyzduha we`e sigurno). Kolkoto po-wisoka skorost ima fluida pri sre]a sys stenata, tolkowa po silno razbiwa tazi "stena". Zatowa naprimer i use]aneto ti s rykata e subektiwno - za]o misli[ ti e po-hladno lqtoto pred wentilator, da ne bi da e ohladil sy]iqt wyzduh kojto ina`e use]a[ topyl?
Ako ne si syglasen s ne]o moga da si razrowq lekciite po toplotehnika da go uto`nim... :)
naj-ob]o q (toplinniq potok) = f (v (skorosta na fluida), A (plo]a na tqloto), dT (temperaturnata razlika),.....)
exabyte
01.03.04 г., 17:32
Добре де, тогава защо колкото по-бързо върти е толкова по-студен? :D
Шегувам се.
Да, съгласен съм с всичко, дори горе-долу ми е ясно, защо е така, ама продължавам да смятам, че дори да се движи по-бавно температурата му е показателна, за температурата на нещата вътре.
Защото дори топлобмена да протича по-бързо (което не го отричам), този топлообмен протича, на практика по-кратко (въздуха излита по-бързо).
Наистина, подобен начин на "следене" на температурата" вътре не е много обективен, ама нямам как да я меря иначе.
Може би тия дни ще си сложа перката от JNC-то, тя поне е по-тиха. ;) За сега съм го оставил с една допълнителна перка да работи.
Originally posted by Milanoff
А случайно да ти се вижда че се е надул отгоре!?
Еми, точно защото ми се вижда надуд за тва се упасявам. Май ша взема едно ново захранване да ми е спокойно поне. Тва ша го сложа за перките и осветлението.
Авторски права на vBulletin