PDA

Виж пълна версия : За вентилатор с потенциометър

prilep_r
24.02.04 г., 20:33
Значи въпроса ми е дали когато се слага потенциометър той загрява(потенциометъра ,не вентилатора) и ако да опасно ли е?
Втория ми въпрос е какъв потенциометър ми трябва за да мога да регулирам оборотите на Fan примерно от 4-12в?

Rear Admiral Floyd
24.02.04 г., 20:44
Ще загрява, ако мощността му (на потенциометъра) е недостатъчна. А може и да се повреди от системно прегряване.
Ето тук Fan Noise Solutions (http://www.cpemma.co.uk/index.html) всичко е обяснено крайно достъпно, и ще видиш че има и други също така лесни, но много по-добри решения на проблема.

hunduras
24.02.04 г., 21:17
Ами аз имам тука едно малко усилвателче на 12В. И му сложих един стар вентилатор малко го посмазах и литна. Вързах го така. Първо пробвах с един 100к обаче само в началото завърташе и после не, тоест му трябваше по малък. А и загряваше даже понамирисваше като го свалях. Сложих му един 1к и всичко е 6 точки. Даже пак има в началото празен ход значи и по малък ще те оправи - към 700-800 ома. Виж не знам като ги продават има ли потенциометри 0.25, 0.5, 1W или нещо такова. Моя е май някъв руски не помня от къде съм го свалял. Вентилатора е TITAN малък е за celeron.

hunduras
25.02.04 г., 09:51
Кофти явно съм простичък след като си мислех, че само с потенциометър ще мине номера. Снощи едно приятелче ми хвърли една идея и вече работи и то със сигурност :) http://hardwareproblem.hit.bg/archives/circuit.gif
Само транзистора е хубаво да има някакво радиаторче. Моя с една слюдичка съм го лепнал за същия радиатор който охлаждам. Извинявам се за името на транзистора беше BD имаше бета между 40-100(моя беше 85), NPN и започваше със 1xx B. Гледайки надписа така че да го четеш правилно краката се Емитер, Колектор, База.

DarthMaul
26.02.04 г., 08:58
ето тук (http://www.overclockers.com/tips910/) е това което ви трябва и въпроса се приключва!
Не грее както някой казва, преди около година правих 3 и си работят, регулират много плавно до каквито искаш стойности.
По-добре кажете ако слу4айно знаете от къде да намеря копчета за тези потенциометри за да станат красиви:)

Rear Admiral Floyd
26.02.04 г., 11:56
А бре момци.... някой даде ли си труда да погледне линка който съм дал ???
Там всичко е обяснено подробно, има поне 15 варианта на FAN controller-и, кой от кой по-лесен и по-добър, какви са тия схеми с транзистори дето ги подхвърляте ???
То не, че не може с транзистор, ама да ми кажеш че "с това въпроса приключва" е направо смешно !

А копчета за потенциометри има на ул. Поп Богомил в магазините за електроника (последната пресечка на Мария Луиза, преди Лъвово Мост ако идваш от ЦУМ)

DarthMaul
26.02.04 г., 12:47
Originally posted by Rear Admiral Floyd
А бре момци.... някой даде ли си труда да погледне линка който съм дал ???
Там всичко е обяснено подробно, има поне 15 варианта на FAN controller-и, кой от кой по-лесен и по-добър, какви са тия схеми с транзистори дето ги подхвърляте ???
То не, че не може с транзистор, ама да ми кажеш че "с това въпроса приключва" е направо смешно !

А копчета за потенциометри има на ул. Поп Богомил в магазините за електроника (последната пресечка на Мария Луиза, преди Лъвово Мост ако идваш от ЦУМ)

Погледнах линка още като го беше дал. Не казвам, че не са хубави схемите там, не съм ги пробвал, но вярвам, че са перфектни.

И решението което предложих също бачка перфектно, напрайл съм, си 3 такива ползвам ги от много време, плавно се регулират оборотите, трябват по-малко 4асти и е най-лесната съществуваща схема за изпълнение!

Всеки да решава сам има избор.

На Поп Богомил съм обикалял - нямат коп4ета само в 1 от магазините някакви попобия. Намерих само в магазин в един безистен на кирков предлагат готини и разли4ни видове.

Все пак там на Поп Богомил имат оня транзистор за който говоря, струва жълти стотинки, вземи го направи регулатора и се 4увствай щастлив;)

Rear Admiral Floyd
26.02.04 г., 13:18
Хъм... на поп Богомил има един голям магазин където продават телевизори втора употреба - та на него като му влезеш в мазето има поне 20 вида лъскави метализирани копчета на една витрина... но не съм сигурен дали не са само мостри от които да си поръчваш.

Interaction
26.02.04 г., 17:48
малко глупав въпрос относно схемата на DarthMaul:D
как да свържа потенциометъра?

VLADO
26.02.04 г., 23:47
във ВИКИВАТ - ПЛОВДИВ се продава такава готова схема за 2лв. от 0-35 Волта и до 1 Ампер ... аз съм с такава и съм сложил на нея 2 вентилатора заедно на 4-5 Волта, никви грижи ;) ... иначе който му се запоява, схеми бол - използвайте LM1117 ... може и LM117 или LM317, ама LM1117 е по нова и по добра и си има сякви защити вътре в нея

acdc
27.02.04 г., 11:33
Originally posted by Rear Admiral Floyd
, какви са тия схеми с транзистори дето ги подхвърляте ???

Що бе с транзистор ( обаче MOSFET струващ 1лв) е чиста работа! MOSFET-те имат много малко съпротивление на канала (примерно 0.06Ohm), което означава практически, че може да се регулира с него напрежението от 0 до Vзахр., с което неможе да се похвали схемата с обикновения биполярен транзистор, или LM317

Rear Admiral Floyd
27.02.04 г., 11:58
Originally posted by acdc
Що бе с транзистор ( обаче MOSFET струващ 1лв) е чиста работа! MOSFET-те имат много малко съпротивление на канала (примерно 0.06Ohm), което означава практически, че може да се регулира с него напрежението от 0 до Vзахр., с което неможе да се похвали схемата с обикновения биполярен транзистор, или LM317
Ахаааа ... благодаря за съвета :)
А някой знае ли какви Low-Drop Voltage регулатори се продават в София ?
Защото не мога да намеря нищо по-различно от LM317 или 7805 и подобните им, а като почна да обяснявам що е Low-Drop регулатор ме гледат като индианец...

acs
27.02.04 г., 12:13
аз лично неползвам никви схеми , един прост 100омов реостат ми върши чудесна работа и то за доста мощна перка - 80мм делта 5500рпм макс 0.9А :)

Interaction
27.02.04 г., 17:53
реостата не загрява ли?

acs
27.02.04 г., 18:04
е кво като загрява , нали за това е направен .
седи си завит на една планка отзад и си грее нормално и няма никакви проблеми 3ти месец

ВЕЛИНСКИ
27.02.04 г., 18:38
Регулирането на волтажа чрез резистор не е най-полезния режим за постояннотоковите електромотори. Принципно могат да се появят резки спадове и скокове на напрежението след резистора, още повече когато се използва евтин китайски маломощен потенциометър с долнопробно покритие на съпротивителната пластинка.

Rear Admiral Floyd
27.02.04 г., 18:43
Originally posted by acs
е кво като загрява , нали за това е направен .
седи си завит на една планка отзад и си грее нормално и няма никакви проблеми 3ти месец
Ами лично аз смених три потенциометъра на колонките си, докато се сетя да сложа по-мощен. Не бяха горещи на пипане, но си изгаряха за около 2 месеца.

Private
23.03.05 г., 01:09
Ето тук Fan Noise Solutions (http://www.cpemma.co.uk/index.html) всичко е обяснено крайно достъпно, и ще видиш че има и други също така лесни, но много по-добри решения на проблема.Реших да побутна темата заради честото питане как се прави регулатор на обороти за вентилатор.