PDA

Виж пълна версия : Голям проблем с рестартиране на компа! HELP!

vbTheKing
23.02.04 г., 11:10
Значи компа ми се рестартира е така без никва видима причина! Примерно тръгвам да се ровичкам нещо в WinExplorer-a и прас - рестарт! Преди го имах същия проблема, но приложих "хватката на vbTheKing" (format c:) и се оправи, ама има нема 15 дни от тогава и е току що проблема пак се появи!:( Е сега едвам съм го закрепил та да си напиша поста...

Клока не ми е много (всичко съм върнал както си е на Default), с WinXP SP1 съм, тествах рамта с memtest 3.0 - няма проблеми, нов хардуер не съм слагал и не съм ръчкал по компа наслкоро...:( :rolleyes:

Тва немога да си го обясня по никакъв начин. Някой ще ми каже, от захранването е, но аз мисля че му няма нищо... от 3 години си върви перфектно и не е някое JNC...

Някакви идеи?

П.П. дали не е някакъв вирус? Защото след първия рестарт, който получих преди малко, влязох във форума и се виждаха рекламните банери отгоре, а преди рестарта не съм ги виждал никога. Това ме навежда на мисълта, че Norton Personal Firewall не работи както трябва, преди това точно нейния Ad Blocking ги махаше тия неща...

LanceLink
23.02.04 г., 11:37
Пусни си таск мениджъра и се огледай за странни тредове, щото е възможно и да е както казваш

martooo2003
23.02.04 г., 13:19
дава ли ти некъв текст преди да се ресне..>??

ВЕЛИНСКИ
23.02.04 г., 13:36
При такива рестарти първия заподозрян е захранването - това, че не jnc е похвално, но е възможно да не издържа на натоварването от хардуера ти просто.

Другия вариант с рестарти е някой цъфнал кондензатор от дъното ти - огледай ги внимателно.

Eon
23.02.04 г., 14:09
Originally posted by vbTheKing
Клока не ми е много (всичко съм върнал както си е на Default), с WinXP SP1 съм, тествах рамта с memtest 3.0 - няма проблеми, нов хардуер не съм слагал и не съм ръчкал по компа наслкоро...:( :rolleyes:

Това че е минал memtest не е гаранция че рама няма проблеми. Бях се занимавал с едино ПЦ който пак така безпричино забиваше , с memtest го мъчих 2-3 часа - не показа грешки , но когато се смени памета рестартиранията изчезнаха. Иначе рама не му беше правил проблем някъде 1 година .

vbTheKing
23.02.04 г., 16:30
Originally posted by LanceLink
Пусни си таск мениджъра и се огледай за странни тредове, щото е възможно и да е както казваш
Оглеждах, но не видях нищо странно...мисля че там всичко си е ОК.:rolleyes:
Originally posted by martooo2003
дава ли ти некъв текст преди да се ресне..>??
Значи преди да форматирам преди 2 седмици, след като зареди компютъра и се опитам да направя каквото и да е ми даваше син екран и пишеше нещо от сорта на "Begining of memory dump..." брои проценти от 1% до 100% и се рестартира...
В момента не ми дава такива сини екрани, а просто се рестартира все едно, че съм му праснал рестарта от копчето...:(
Originally posted by ВЕЛИНСКИ
При такива рестарти първия заподозрян е захранването - това, че не jnc е похвално, но е възможно да не издържа на натоварването от хардуера ти просто.

Другия вариант с рестарти е някой цъфнал кондензатор от дъното ти - огледай ги внимателно.
Мнооого се надявам, да не е захранването, макар че има голяма вероятност...:(
След като напиша този пост ще изгася компа и ще разгледам за надути кондензатори.
QUOTE]Originally posted by Eon
........................[/QUOTE]
В интерес на истината и при нас имаше един такъв случай...лошото е че нямам RAM под ръка да тествам.
==============

Компа се рестартира при малко по-голямо натоварване на ХДД-то! Току що установих, че ако кротичко си браузвам форума и пиша постове не се рестартира, но ако се опитам да вляза в някоя папка с повечко файлове харда почва да чете и след 1,2 сек. се рестартира!

btw, същия проблем се появи и на съквартираната ми! Явно е нещо софтуерно:(

The Penalty
23.02.04 г., 17:02
Оставяш минимално количество хардуер и следиш дали ще забие - дъно+цпу+минимум рам+хдд+НИКАКЪВ клок (ако трябва ще ъндерклокнеш даже) и почваш да тестваш.
Ако не забива, започваш да връщаш нещата едно по едно в нормалния им статус като след всяка промяна тестваш.
Това разбира се, в случай, че си се уверил, че проблема 100% не е софтуерен.

ЕДИТ: Изключи автоматичния рестарт на уиндоуса и кажи ТОЧНО какво пише, обясняваш като секретарка :D :ghi:
По това обяснение трябва да хвърля боб, че да ти кажа какво е станало "даваше син екран и пишеше нещо от сорта на "Begining of memory dump..." брои проценти от 1% до 100% и се рестартира"

Stefo
23.02.04 г., 17:17
Ако си с два DDR-а, остави единия и пробвай, ако пак забива, рамени ги ... първо предположение - памет ... второ - скапан IDE кабел /това показа от първо хвърляне боба/...
И какво все пак ти е захранването ... щом не казваш модела, значи нещо те е срам да си признаеш ... :)

Не е лошо профилактично да почистиш регистрите ...

vbTheKing
23.02.04 г., 17:24
Originally posted by The Penalty
Това разбира се, в случай, че си се уверил, че проблема 100% не е софтуерен.

ЕДИТ: Изключи автоматичния рестарт на уиндоуса и кажи ТОЧНО какво пише, обясняваш като секретарка :D :ghi:
По това обяснение трябва да хвърля боб, че да ти кажа какво е станало "даваше син екран и пишеше нещо от сорта на "Begining of memory dump..." брои проценти от 1% до 100% и се рестартира"

Tочно това е проблема, че незнам дали е софт или хард...:rolleyes:

Автоматичния рестарт е изкл
чен, но не се рестартира от него, ами все едно, че съм му дръпнал щепсела!
Обяснявам, като секретарка:laugh: щото тоя син екран ми го даваше преди 2 седмици - сега не го дава!

btw, ако нямаш боб в наличност ще те черпя един човал и чакам да ми кажеш къде е проблема...:lol: :lol: :lol:
=========

Надути кондензатори по дъното НЯМА! Сега ги гледах обстойно. Паметта на стария комп на който ми прави тоя проблем е 1x256MB SDRAM PC133 Transcend с чипове Winbound W981208BH-75.
Дъното е ASUS CUSL-2 с последна версия на BIOS.

Stefo
23.02.04 г., 17:30
Като си в Сейф мод пак ли го има проблема?
Ако искаш пробвай в Сейф мод & нетуърк....

vbTheKing
23.02.04 г., 17:54
Значи, ако е от захранването то не е от пренатоварването му! Откачих DVD-то и CD-RW-то, махнах ТВ Тунера и SB Live!-а...рестартите продължават!

Под safe Mod без Networking засега не се е рестартирал! Ръчках го, товарих го, копирах файлове по харда...
сега ще пробвам Safe Mode with Networkin да видим дали ще има проблем...

btw, пиша от компа на съквартиранта, щото от моя е опасно да не се ресне докато пиша...:(

The Penalty
23.02.04 г., 18:04
Тва ми мирише на софт проблем... я си сложи едно свежо копие на Уин някъде и изследвай след инсталирането на кой драйвер/коя програма ще започне да умира.

vbTheKing
23.02.04 г., 18:39
Значи под safemod with networking работи без проблеми! Според мен проблема е софтуерен, но преди 2 седмици го инсталирах тоя ВИН! От отгава компа не е почивал, а и не е рестартван по около 5-6 дни! Проблема се появи след, като станах сутринта и постнах оная тема за MIND CCONTROL-a в раздел "Общи..."! От тогава насам съм изял близо 30 рестарта!

:mad: :mad: :mad:

:( :( :rolleyes:

vbTheKing
23.02.04 г., 18:47
Току що реших да рестартирам и да опитам отново да заредя в нормале режим - стигна до Welcome Screen-a и замръзна! Виждаха се някакви леки дефекти оп картината!
рестартирах...
повече не запали...:(
като се пусне компа почва да пищи без да се пусне монитора - дълги пибиткания през еднакъв интервал от време - пииииип...пиииииип....пииииип....
БАСИ!:(

btw, за дефектите в картината - с вградената видео карта съм... Intel 815E Graphic Controler май се водеше...

mitku
23.02.04 г., 18:55
Туй май беше проблем с паметта, до колкот сЪ сещам - дългите бииипкания.

Stefo
23.02.04 г., 19:10
Зарежда ли от флопи ? Ако да пусни му един Мемтест ....
Ако имаш уред, мерни какви напрежения дава захранването ... ако са нормални, опитай с друга памет ...

Излишно подсещане, ама ... върти ли се вентилатора на кулера ...:rolleyes:

vbTheKing
23.02.04 г., 19:37
Значи, ресетнах BIOS-a и запали!
Stefo, преди да ресетна не можеше картина на монитора да изкара, а ти искаш от флопи да бъътва!:) Преди това тествах с мемтест-а - не даде никакви проблеми!:rolleyes:

Под сейв мод пак никакви проблеми! <<-- това ме навежда на мисълта, че е нещо от софта дето се зарежда с Вина-а, но пък от друга страна това дето не искаше да запали компа си е нещо хардуерно...:rolleyes: :(
Един фриенд по ICQ каза, че било от професора...баси, дано да не ми замине Coppermine-чето...:(

Успях да заредя Вин-а в нормален режим, но като се опитам да направя каквото и да е се рестартва!

Сеа ще потърся няква RAM да сменя и да тествам...
Originally posted by Stefo
Излишно подсещане, ама ... върти ли се вентилатора на кулера ...:rolleyes:
Хахахах! е тва кърти! То аз да не съм някфо лапе ве ман:lol: :super:

EDIT:>> Току що мерих напреженията с мултицета! Не е от тях (поне от +5V и от +12V). Значи +12V варира в границите от +11,75V до +11,99V - това ми се струва в границите (мерил съм от пускането на компа до саморестарта му), +5V почти не мърда - от +4,98V до +5,00V.

P.S. Сега ще сменям рамта да видя...

Vince
23.02.04 г., 20:03
Преди време моя стария комп също пищеше при пускане и беше заради лош контакт на видеокартата с AGP слота. Ти си с вградена, но виж дали не е нещо друго...

vbTheKing
23.02.04 г., 20:30
3начи да информирам, какви става засега...
Значи намерих няква 128MB памет, пробвах я първо на единия слот - никаква разлика! Пробвах и на другите два - същото! Мемтеста минава без проблеми - от тук си правя извода, че проблема не идва от рамта!

Дали е възможно да е от лотовете по дъното?

захранването ви казах какви напрежения държи - има ли смисъл да пробвам с друго?

Под сейв мод компютъра не се рестартира! след първия рестарт Norton Personal Firewall 2003 не работи коректно! Предишния път, когато имах този проблем след реинстал на Вин-а проблема изчезна за 2 седмици!<<-- това ме навежда на мисълта, че е някакъв софтуерен проблем. :rolleyes: Как мислите?

mitku
23.02.04 г., 20:49
Е щом си бачка в сейф-мод - начи е софтуерен проблем... зависи кво разбираш под "бачка"... то и в сейф-мод може да си пуснеш P95, да тестваш за стабилност.

MAD MAX
23.02.04 г., 21:05
Пробвай да пуснеш на Sandra burn-in wizard-a и гледай къде ще се издъни.

Stefo
23.02.04 г., 21:08
Originally posted by vbTheKing
... Как мислите?

Ми какво да му мислим ... опитай с "хватката на vbTheKing" ... тя поне ще каже, дали проблема в момента е софтуерен или не е ...

Това, че понякога не иска да запали компа трябва да разбереш от къде идва ... иначе ще си инсталираш Windows и след време пак същия проблем ...

Батерията предполагам си проверил ... все пак опитай с друго захранване, ти поне добре знаеш какво може да покаже волтметъра и какво не може ... да не говорим за захранването на процесора, паметта и т.н.

Ако правилно съм те разбрал, че с течението на времето проблемите зачестяват, значи някой елемент плавно си отива ... или някой контакт става все по-малко "контактен" ...

dudo
23.02.04 г., 22:02
По-вероятно е софт проблем.
Преинстал, правиш имидж после на C: с drive image или ghost, после при подобен проблем възстановяваш PC-то за 10 мин, а не за 4h.
Скоро на един колега му преинсталирах всичко след подобен проблем(рестартиране много често при логване в наличните 3 акаунта и отнсително по-рядко след това; на практика при 4 часова работа се рестартира поне веднъж), който се оказа че се появил след пускането на LAN интернет. Оказа се че пичовете му качили Symantec corp ed, и някакви мрежови протоколи, които се използват при игри в мрежа. Не помогна нищо от това което правих със Вин-а и останалия софт. А за самия комп бях сигурен че е ок. Освен че е на 4 мес., аз го бях тествал с разни бенчове в продължение на 2 дена на работата тогава.
Успех!

ВЕЛИНСКИ
23.02.04 г., 22:12
Имам наблюдения върху любимата ми марка Codegen - при претоварено захранване компютъра си се рестартира и при стабилни волтажи на 5/12 волта - или се задейства някаква защита или става пад на напрежение, който ти не можеш да хванеш с датчиците на дъното.

По-лесно е да пробваш с друго захранване отколкото 7 пъти да си преинсталираш уина.

vbTheKing
24.02.04 г., 00:21
Хора, приложих мойта си хватка в/у мойта си щайга и след реинсала не се е реснал компа нито веднъж досега! За справка преди едвам зареждаше ВИН-а! натоварвах го, мъчих го, правих същите неща, при които преди се рестартваше и какво ли още не!:D
Ейй побелях днеска с тоя комп ве! само като си помислих, че ще трябва да сменя я RAM, я захранване, я нещо друго...:shock: :insane: :weep:

Да чукна на дръвце, засега проблема изчезна!:banana:

Ма то аз правилно съм си го написал в сигнатурата: "рано или късно, винаги се стига до format c:":lol: !
==========
MAD MAX, аз не можех вин да заредя, камо ли пък сандра да пускам!
Originally posted by Stefo
Това, че понякога не иска да запали компа трябва да разбереш от къде идва ... иначе ще си инсталираш Windows и след време пак същия проблем ...
...
Ако правилно съм те разбрал, че с течението на времето проблемите зачестяват, значи някой елемент плавно си отива ... или някой контакт става все по-малко "контактен" ...
Stef, Не иска да запали не "понякога", ами само сега - най вероятно дето махах и слагах рамове, откачах кабеляци и нещо се е бъгнало...досега не ми се беше случвало да не апали...
Не си разбрал правилно. казах, че преди 2 седмици имах същия проблем, преинсталира - оправих го. Сега пак се появява същия ппроблем и при всяко следващо саморестартиране на компа, става все по лошо (рестартите те сполитат още преди да е заредил Вин-а напълно...)

10х за помощта, братле!
Originally posted by ВЕЛИНСКИ
Имам наблюдения върху любимата ми марка Codegen - при претоварено захранване компютъра си се рестартира и при стабилни волтажи на 5/12 волта - или се задейства някаква защита или става пад на напрежение, който ти не можеш да хванеш с датчиците на дъното.

По-лесно е да пробваш с друго захранване отколкото 7 пъти да си преинсталираш уина.
да това, което казвш за датчиците най-вероятно е така! Моето захранване не е нито JNC, нито Codagen, нито е някво от класата на Forton&Chiftec, но не мога да кажа точно каво е, защото е купувано преди повече от 3 години, а марката и модела са отгоре и трябва да го свалям за да ги видя...
Ако пак се появи проблема, първото нещо, което ще направя, ще е да пробвам с друго захранване.

Айде БЛАГОДАРЯ МНОГО на всички, които се отзовахте и се опитахте да ми помогнете!:beer:

FGI
24.02.04 г., 00:47
Аз само да попитам:
Абе ти инсталирал ли си си пачовете на ХР против Blast и Welch и изобщо ползваш ли някаква антивирусна.

vbTheKing
24.02.04 г., 01:47
Originally posted by FGI
Аз само да попитам:
Абе ти инсталирал ли си си пачовете на ХР против Blast и Welch и изобщо ползваш ли някаква антивирусна.

Абе ако беше прочел темата щеше поне да знаеш, че има антивирусна!

Имам инсталиран Windows XP + SP1 + MsBlast hotfix + Welch hotfix + още 2,3 hotfix-a дето не помня за кво точно бяха...

Norton Personal Firewall 2003 special tuned + Norton Anti-Virus 2004 Professional + Virusdefinitions 20040220-007-i32!:)
==========

Нещо друго да те интересува?!
btw, от повече от 3 години не съм хеащал вирус или червей или троянец...
Даже и msblast-a ме подмина (то на късмет де щото бях на почивка и не бях включвал компа...)
;)

mio
24.02.04 г., 13:35
Probwaj bez hardueyrna akseleraciq na wideoto dali go prawi tozi problem....? Dori da ti izglevda typo, towa e edna ot razlikite w sejf mod, a kazwa[ ~e tam problemi nqma. Othwyrli li lo[ drajwer, w smisyl wsi~ki ustrojstwa li zarevda[ w sejf mod ili ima nqkoi koito ne wivda[?