PDA

Виж пълна версия : Проблем с 2 ОС на един компютър

yas
23.02.04 г., 08:28
Привет!
Значи проблема е следният:
На един френд на компютъра (той е само с един хард диск) имаше инсталирани Вин 98 и Вин ХП (а бе екс пи)..., в началото имаше възможност да се избира коя ОС да се зарежда. Но Вин 98 нещо се скапа и се наложи преинсталацията и...Обаче след преинсталирането изчезна тази опция в началото за избор на коя ОС да се зарежда. Съответно и ВИН екс пи не се вижда...:(. какво да направиме? :rolleyes:

tedych
23.02.04 г., 12:01
имаше подобна тема тук, просто я потърси.
Иначе разбира се че така ще стане, то затова се препоръчва да се инсталира 98 и след него ХР, а не обратното.
И двете ОС държат определени файлове на буут партишъна за да могат да се стартират, и съответниа мастър буут рекърд.
В твоя случай просто след преинсталацията на 98, той не усеща ХР, и си мисли че е сам. След тази операция трябва да заместиш и копираш някои файлове в партишъна на 98, обаче е трябвало преди това да ги запазиш (преди реинстала или скапването на 98). Например boot.ini.
Пусни конзолата от ЦД с ХР и оттам можеш да се оправиш.
По-подробно виж другата тема.

Milanoff
23.02.04 г., 17:10
Изтегли си XOSL и инсталирай на Вин98 партишъна и както казва човека по-горе ползвай search на форума - по тази тема вече много пъти се писа.

Dr. P
23.02.04 г., 23:08
Мисля че най-лесният начин е да стартира инсталация на ХР-то, след което да каже, че иска repair и да посочи старата инсталация, която ще бъде открита от новата. После без да прави реален repair, просто рестартира компютъра и boot.ini-то ще трябва да се е възтановило. След което самото boot.ini ще трябва да се редактира - да се зададе изчакване от 30 секунди и да се премахне пътят към неосъществената инсталация, за да не я показва като трета опция в старт менюто. Също така от С:/-то ще трябва да се изтрият временните инсталационни директории на неинсталирания Windows. Тези неудобства все пак са по-малки от пълна преинстлация на ХР-то.

Milanoff
24.02.04 г., 01:40
Originally posted by Dr. P
Мисля че най-лесният начин е ...

Това дето съм му написал е много по-лесно, но както реши!