PDA

Виж пълна версия : Бъзикане по включен компютър

gkirilov
22.02.04 г., 22:52
Wyprosa mi e dali e opasno da se buta po komp-a kogato toj e wkliu4en. Stawa wypos naj-we4e za slagane i mahane na wentilatori, kato se wnimawa mnogo da ne stane kyso :ghi:

acdc
22.02.04 г., 22:58
Опасно е дотолкова доколкото по невнимание да не укъсиш нещо, иначе няма никакви проблеми.
Въпреки всичко не ти препоръчвам да го правиш при работещо PC.

alexbg67
22.02.04 г., 23:00
Стига да не е този на процесора, не виждам пречка. (освен 2 леви ръчички... ;) )

Skip_2_my_lou
22.02.04 г., 23:51
само преди да барникаш се хвани за нещо метално (парното например) че от статично електричество стават бели ...
Офтопик:
за левите ръчички съм си патил :)
добре че не беше фатално ...

METALMEN
23.02.04 г., 00:07
Тва с парното е неква глупост, с която плашат малките клокърчета според мен.

Иначе аз много пъти съм барникал по вентилатори, лан карти и т.н при включен компютър.

Няколко пъти съм ги укасявал жичките. Блокитра ПС-то или се рестартира. Това е резултата.

vbTheKing
23.02.04 г., 00:11
Originally posted by METALMEN
Тва с парното е неква глупост, с която плашат малките клокърчета според мен.

Аз лично съм убивал една 256MB памет от статично...:rolleyes:
Преди и аз си мислех, че е неква глупост това...

А о темата...разбира се, че е опасно! Като пипаш внимателно е малка вероятността да направиш беля, но винаги има риск!;)

alexbg67
23.02.04 г., 00:15
Originally posted by vbTheKing
Аз лично съм убивал една 256MB памет от статично...:rolleyes:
Преди и аз си мислех, че е неква глупост това...

Това се случва и при изключена машина, за целта хората са измислили антистатични гривни.
С вентилаторите няма какво толкова да се случи, освен пръстче между витлата. :p
Това с парното или друг заземител не е никавка глупост. Като няма Кон, и Магарето е Кон. ;)

Skip_2_my_lou
23.02.04 г., 00:18
ами може и да е глупост но аз като се хвана за някой метален предмет и излиза такава искра че даже ми изтръпва пръста (след като съм седял на компа ..) но при мен е и от стола ...

vbTheKing
23.02.04 г., 00:25
Originally posted by alexbg67
Това се случва и при изключена машина, за целта хората са измислили антистатични гривни.
С вентилаторите няма какво толкова да се случи, освен пръстче между витлата. :p
Това с парното или друг заземител не е никавка глупост. Като няма Кон, и Магарето е Кон. ;)

Аз нямах впредвид при включен комп де... само казвах, че това със статичното не е никаква глупост за плашене на клокърчетата...;)

alexbg67
23.02.04 г., 00:29
Аз нямах впредвид при включен комп де... само казвах, че това със статичното не е никаква глупост за плашене на клокърчетата...;)
:) Сори, така ми дойде куотето та го лепнах на тебе.
То при металмен няма как да се създаде статика ;) Нали се сещаш... ;)
Навремето имах едни китеници, всичката електроника у дома светкаше от тях... :D

Бе като бъзика човек по тази нежна техника си се иска повечко внимание.
Не виждам какво още може да се добави.

Interaction
23.02.04 г., 00:36
ами има една опция във биос. беше нещо "power off after power fail" или нещо подобно, която по подразбиране е включена, така че да не се тревожиш, ако не ти тръгва пс-то след късо...

METALMEN
23.02.04 г., 00:38
Абе докато не учистя нещо няма да се примиря.

Искам да питам големите майстори като ГениусЛоки и Молов дали се заземяват.

Абе знаете ли как се разтоварва стоката във фирмите? С Ритници.

Абе не са толкова крехти тези неща колкото си мислите.

Аз поне с нетърпение чакам моментта, в който ще си извадя лан картата и ще ми изгори дъното примерно.

Досега съм разкачвал Лан карта, харддиск и видео карта (при тези двете блокира :-), ЦД РОМ (тука неблокира), вентилатори.

Чудя се кога ли ще дойде моментта да сменя процесор без да рестартирам.

Абе нямам време, а и Господ явно защитава идиотите. :D

alexbg67
23.02.04 г., 00:43
Добре де, що се палиш? :)
Това, че не се е случило на теб, даваш ли гаранция на другите? :rolleyes:
От къде знаеш средата, в която се извършва манипулацията доколко е наситена със статика?
И Джиниъс и Моллов имат достатъчно бекъп техника, та и да им гръмнат нещата, да не молят за помощ във форума. Така, че и за това не си сигурен, май... ;)

METALMEN
23.02.04 г., 00:57
Що да се паля?

Никого не карам да бара дето не му е работата!

И аз си имам Бекъп техника. Абе незнам защо не ми пука особено, че ще счупя нещо. Може би само за Видео ще ми е гадно ако си замине :-))

А иначе в къщи нямам килими и живея предимно да дърво. Ако някой си пази китениците по-добре наистина да не бара.

Svetlix
23.02.04 г., 01:41
Originally posted by alexbg67
Стига да не е този на процесора, не виждам пречка. (освен 2 леви ръчички... ;) )

Тцтц точно него най-редовно пък си го спирам :) Ако не беше на щипка, а се закрепваше със скоби като по-старите процесори ... нямаше да се налага да спира РС-то за да чистя и смазвам перката :rolleyes:

acs
23.02.04 г., 01:52
незнам аз лично яко бърникам по включен комп :D , то несъм махал цдроми , записвачки..... ама напоследък най-много барам по волт модовете на видеото предимно си въртя тримерчетата редовно на включен комп(то иначе е леко трудно) също и дрооп мода на дъното за вкора на процесора си го бъзикам на включенкомп:) досега несъм фраинал нищо скъпо ама има време:p :p :D

Stefo
23.02.04 г., 03:32
Това за хващане за парното ... добре, ама ако имате добро зануляване на контактите и заземяване при таблото и трафото ... ама няма как да знаеш дали е добро или не ...

За да не се прецака нещо по компа е важно не толкова да сте заземени, а да няма напрежение между ръчичките и масата на компа ...
Затова ако с част от ръката сте допрени до корпуса на компа, вашия потенциал и този на компа ще е изравнен и няма да има опасност от статичното електричество ...
Добре е и да не сте си облекли някаква дрешка от материя, подобна на китеника на alexbg67 ... /избягвайте изкуствени материи, вълна/ ...

Ако допрете с носа си корпуса на компа и усетите, че ви гъделичка тока, не си го завирайте повече там, а си оправете захранването ... :) :) :)

ПП/ Това за носа е шега, но ако ви гъделичка тока при допир до небоядисаните части по кутията, значи нещо не е много наред по захранването ... може да е от зануляване, а може и причината да е в накое от захранванията на компютър, монитор, принтер ...

Сега повечето елементи са по-устойчиви на статично електричество, но ако някой знае че е карък, да взима предпазни мерки ... :D

digital
23.02.04 г., 08:47
Един съвет за барникане по току що изключено PC... изключете захранващия кабел и натиснете power-а... ще видите, че вентилаторите се завъртат... това е остатъчно еликтричество :D

Dark Skywalker
23.02.04 г., 10:08
Originally posted by Interaction
ами има една опция във биос. беше нещо "power off after power fail" или нещо подобно, която по подразбиране е включена, така че да не се тревожиш, ако не ти тръгва пс-то след късо... Тази опция е за друго. Не е свързана с "правенето на късо", а е предвидена да пази компютъра, ако токът тръгва и спира многократно. При активирана опция, когато отпадне захранването, компютърът ще спре, след което при идване на тока трябва да се пусне ръчно.

По темата: аз лично си позволявам само да включвам и изключвам вентилатори при работещ компютър. Другото ми се струва ненужно рискована операция.

DarthMaul
23.02.04 г., 10:29
[Mod. Edit] (The Penalty) - Писането на кирилица във форумите на HardwareBG е задължително!

Rear Admiral Floyd
23.02.04 г., 12:56
Аз имам един вентилатор AKASA хипер мощен и шумен, който в 2 от 5 опита като го включа към дъното PC-то се рестартира (на две различни дъна и захранвания го прави този номер).
Така че и с вентилаторите не е сигурно, аз опити с тях си правя само докато съм в boot менюто на Windows-a.

martooo2003
23.02.04 г., 13:17
абе по добре да ръ4каш като е изклю4ен...

BeaZTiE
23.02.04 г., 13:53
аз непрекъснато слагам и махам вентилатори "в движение" ама други неща не съм си позволявал да добавям/махам.
дефакто един мой приятел ми предложи да си нарпавя суич - когато добавям вентилатори да спирам захранването от там и когато кулера е монтиран да го пусна.. ама мен ме мързи и си джиткам така..
а това да те уадри тока, докато бърникаш - и да го видя - нема го повярвам, освен ако не си наплюнчиш пръстите и не почнеш да ровиш в 12 волтовото.. и пак едва ли ще усетиш някакъв силен удар..
за статичното - преди да почнеш да бърникаш - просто "пипни" кутията - ако си имал статично ще го "извадиш" по корпуса и в "земята" :)

абе моят съвет е да не се вадят хардове (освен ако не са сцси) в движение.

навремето - когато бачках на СГИ работни станции имахме един ориджин 2000 сървър. беше с 4 процесора - решиха да му добавят още 4. дойде един пич с еена платка - набучени още 4 процесора.. "навря" я отзад и ирикса каза "Намерих още 4 Р1000 МИПС процесора - да започна ли да ги използвам сега или след рестарта?" и аз паднах от стола..
такива ми ти работи :) за пц да смениш процесор в движение.. и да го видя нема го повервам :)
после с тояи ориджин се спуках да си играя. му махах платката с 4-те процесора и ирикса вика "изгубих 4 процесора" слагам ги той вика "намерих 4 нови процесора" ама не забива тва говедо.. голема борба беше - и не заби кучето мръЗно..

Чернокрилия
23.02.04 г., 15:19
[B]Тва с парното е неква глупост, с която плашат малките клокърчета според мен.

Аз утепах така един дурон на 1200.... да не ти се налага да се увериш като мен, че не са приказки за малки клокърчета това

vbTheKing
23.02.04 г., 16:35
Originally posted by BeaZTiE
а това да те уадри тока, докато бърникаш - и да го видя - нема го повярвам, освен ако не си наплюнчиш пръстите и не почнеш да ровиш в 12 волтовото.. и пак едва ли ще усетиш някакъв силен удар..

Със абсолютно всичко, което каза съм съгласен без това. Аз лично съм виждал компютър от който те удря тока като се докоснеш до кутията му, ама не 12V. ами поне 130-140V (незнам колко точно де, но е по слабо от 220V, но си е и бая силно!)
Това разбира се само докато е включен в ел. мрежа, но не е задължително да е включен да работи,т.е. ако го изгасиш и почнеш да ръчкаш по него, но не му дръпнеш захранващия кабел, те тресе яко:D !
Оказа се, че захранването било избило нещо и има отечка по корпуса...разбира се това е единичен случай.

Stefo
23.02.04 г., 16:48
...разбира се това е единичен случай.

Прав си, само дето не е толкова единичен ... може да е от захранването на компа, но често идва и от монитора ... а малко преди Нова година принтер OKI погреба една дънна платка ... това дето го писах горе в поста си като шега, си е и истина ...
Понякога това напрежение /дето казваш че може да е над 100 V/ е такова, че се хваща и с фазомер ...

mastodont
23.02.04 г., 16:57
На мен ми е гърмял харддиск след разкачане в работещо състояние.. гадничко си е.. независимо дали си имаш всичко важно на ЦД-та или някаде другаде :) за статично електричество.... абе не е приказка за деца това.. :( вярно е че ми изгърмя само 1 дискче(почти новичко), а съм свалял поне 20тина пъти дискчета докато бачкат(пусти мързел), ама е глупаво дасе рачита на шанс или късмет за товА :))) лубимия навик да ритнеш кутията от яд също противопоказен за харддиска... а и не е удачно да пускате компа на студено(под 5 градуса). много сладък скриишот имам на температура 5 градуса на процесора... ама... 2Г от харда ми в момента са.. малко неизползваеми ;-) да се бъзикасх с дъното, процесора, видеото.. абе даваш кинти за нови чарколяци.. ама с харддиска.. по-нежно требе.. не е 70-120$ за нов.. ами и малко проблем с инфото.. я несхто замине, я дадеш много кинти да ти го възтановят..

METALMEN
23.02.04 г., 23:45
По този повод с 5-те градуса. :D
Преди 2-3 месеца при минус 2-3 градуса, след 9 часа вечертта. Мъчехме се да настроим един саталит на покрива. Правеше мизерии и си мислехе, че е от прекалено дългия кабел. И как да го решим този проблем :D ?
Правилно!!!
Занесохме ПЦ-то с ДВБ платката горе на покрива. 5 човека, леко облечени, при минусови температури качват монитор и компютър на покрива. А там как духаше?
Имахме идея да пуснем кабел поне до таваните, ама коксиалното кабелче нестигна и затова направо на покрива.
Всички бяха убедени, че поне хардиска ще се счупи, но учи нестана. Вече ги бяхме прежалили тези 20ГБ. Едва не загинах аз от студ.

Ей след тази случка съвсем ми се вдигна самочувствието и вече съм способен на всякакви простотии. Чудя се кога ли ще очистя нещо ценно. Досега само един процесор Дурон на 1300 съм очиствал. Мислих си, че струва 30$, а като видях че са поскъпнали на 40, направо лошо щеше да ми стане. За информация бях го купил само 2-3 дена по-рано, без дори да знам колко струва :-))

gkirilov
28.02.04 г., 23:47
хех .. ако някой се чуди дали защитата на захранванията Енермакс сработва при късо съединиение ... да кажа - сработва и то много добре. Да гледате как само компа се изгаси за части от секундата. Нъпрао изтръпнах кат винкел. Повече няма така да правя :ghi:

Simbon4o
29.02.04 г., 00:06
стария ми кодеджен изпускаше. Като сложих делукса ми се оправи шума в звуковата карта :) кодеджена не е изпускал винаги, след 12 месеца работа на мойта машина всеки ще почне да изпуска(шегичка). Малко пускаше но си имаше.

Simbon4o
29.02.04 г., 00:09
По този повод с 5-те градуса. :D
Преди 2-3 месеца при минус 2-3 градуса, след 9 часа вечертта. Мъчехме се да настроим един саталит на покрива. Правеше мизерии и си мислехе, че е от прекалено дългия кабел. И как да го решим този проблем :D ?
Правилно!!!
Занесохме ПЦ-то с ДВБ платката горе на покрива. 5 човека, леко облечени, при минусови температури качват монитор и компютър на покрива. А там как духаше?
Имахме идея да пуснем кабел поне до таваните, ама коксиалното кабелче нестигна и затова направо на покрива.
Всички бяха убедени, че поне хардиска ще се счупи, но учи нестана. Вече ги бяхме прежалили тези 20ГБ. Едва не загинах аз от студ.

Ей след тази случка съвсем ми се вдигна самочувствието и вече съм способен на всякакви простотии. Чудя се кога ли ще очистя нещо ценно. Досега само един процесор Дурон на 1300 съм очиствал. Мислих си, че струва 30$, а като видях че са поскъпнали на 40, направо лошо щеше да ми стане. За информация бях го купил само 2-3 дена по-рано, без дори да знам колко струва :-))

offtopic

няма как да не питам :D клок провахте ли на покрива? :D:D:D

Ba4o Kiro
29.02.04 г., 00:36
Абе докато не учистя нещо няма да се примиря.

Искам да питам големите майстори като ГениусЛоки и Молов дали се заземяват.

Абе знаете ли как се разтоварва стоката във фирмите? С Ритници.

Абе не са толкова крехти тези неща колкото си мислите.

Аз поне с нетърпение чакам моментта, в който ще си извадя лан картата и ще ми изгори дъното примерно.

Досега съм разкачвал Лан карта, харддиск и видео карта (при тези двете блокира :-), ЦД РОМ (тука неблокира), вентилатори.

Чудя се кога ли ще дойде моментта да сменя процесор без да рестартирам.

Абе нямам време, а и Господ явно защитава идиотите. :D

Абе младеж, ти чуваш ли се какво приказваш?!!!!

Вадил си LAN-ка и VGA карта от работещ компютър??!!!!
Ти нормален ли си бе? На всичкото отгоре и едва ли не се хвалиш с подобна глупост, че даже и се подиграваш! Я се замисли малко, този форум се чете от много хора, при това някои от тях са лаици и си нямат на идея какви последствия може да има една такава необмислена постъпка, а ти едва ли не ги поощряваш да правят подобни кретении... :bua:

Ваденето на LAN-карта от PCI слота или поставянето и в него при включен компютър води в 99% от случаите до необратими повреди в дънната платка! За VGA-карта същото важи в още по-голяма степен. За PATA HDD/CD-ROM - не е задължително да доведе до повреда, но в някои случаи и това става.
Сега си представи следната картинка - конекторите и опроводяването на дънните платки (повечето) са предвидени да издържат обикновено максимум до 5-6W мощност (12Vx0,5А). Само някои от моделите на ASUS са проектирани/опроводени за до 8W перки. Я сега си представи, че на подобна дънна платка реша да сложа 120мм-тровият ми Mechatronics (130CFM 12Vx~1,4A/~17W) - какво се случва в този случай?! Много просто, контролера, куплунга или опроводяването си заминават. Резултата е:

- Първи вариант - неработещ куплунг за FAN на дъното (най-добрият вариант).
- Втори вариант - изгарят всичките куплунзи на дъното (имам 3 случая с такива дънни платки, MSI+EPoX+ASUS).
- Трети вариант - след изгърмяването на куплунзи+регулатори+++къси съединения се стига и до изгаряне на IO чипа който следи напрежения/обороти и т.н. други неща по дънната платка. В последният случай и самата дънна платка става неизползваема, освен ако не подмениш чипа...

Ако толкова много се чудиш, кога ще ти изгори дъното когато си извадиш LANката от PCI-а - отговора е - в най-скоро време! Не те съветвам да правиш подобни неща! Ако до сега си го правил някалко пъти и машината ти все още работи - значи последната ти мисъл е много вярна :rolleyes:...

Вземи да се стегнеш!!! Говориш като някакъв абсолютен дечко-леймър, който иска да се покаже колко е "ербап" и "терикат" пред връсниците си. Е ВЕРВАЙ ми, нито си терикат, нито пък ние сме ти връстници, още по-малко пък ще се впечатлим от приказките ти!
По скоро за напред ще отминаваме изказванията ти с "леко" пренебрежение, щото си "голям разбирач"...
Действията ти говорят не за професионализъм и знания, а за абсолютно неразбиране на материята и ламерщина!

Баси - много се издразних като прочетох какви глупости си изписал...

No hard feelings...

mitku
29.02.04 г., 01:00
Originally posted by Ba4o Kiro
... По скоро за напред ще отминаваме изказванията ти с "леко" пренебрежение, щото си "голям разбирач"...
Действията ти говорят не за професионализъм и знания, а за абсолютно неразбиране на материята и ламерщина!
Баси - много се издразних като прочетох какви глупости си изписал...
No hard feelings...
Мноо си прав... ама ко да се праи - има ги сек'ви... И аз тъй просто го отминах с насмешка туй, ама не се сетих, че верно е лошо, че подобни писания може да ги прочете некой дето не знае до къде ше го доведат...

Covington
29.02.04 г., 15:23
Когато бях "малко клокърче" реших да проявя самоинициатива, съобразителност и експедитивност, т.е. махнах от дънна платка ISA модем в работещо състояние. Резултатът беше, че платката изгоря "намясто". С цепка на чипа за южния мост. Ако някой толкова държи-нека опита, обаче да не очаква нищо добро... А по въпроса за заземяването, каква ти "нежна техника", с тия захранвания , дето ги слагаме на "нежната техника" може да се пусне и космическа станция :D ;)

adios
01.03.04 г., 20:00
Незнам за вас, ама аз така си скапах захранването на компа. Добре че беше в гаранция и ми го смениха. Докато ба4каше компа "само" извадих кабела на захранването на ЦДто(Молекса) и май компа спря, не се сещам ве4е то4но.

Bogoizbrania
02.03.04 г., 00:25
Аз имам познат които го удари ток от вкючен хард някакъв стар модел добре че нищо им няма и на двамата:p

Vince
02.03.04 г., 01:46
Originally posted by BeaZTiE

Е от 12В не можеш да усетиш нищо даже и да се наплюмчиш...

Иначе много ми е странно какъв е тоя ток дето ме жъгва леко всеки път от принтерския конектор и защо има почва той в моя комп...?

Stefo
02.03.04 г., 16:04
Originally posted by Vince
...Иначе много ми е странно какъв е тоя ток дето ме жъгва леко всеки път от принтерския конектор и защо има почва той в моя комп...?

Първо разбери от кое устройство ти идва "жъгването" ... при изключен компютър, монитор и принтер, вземи и откачи принтерския кабел от компа и кабела от видеокартата ... включи им захранването и провери от кое устройство идва "жъгването" /проверяваш металните небоядисани части по корпусите, конекторите в края на кабелите/ ...
Преди време един принтер Oki беше причината да се гръмне едно дъно ... но причината при теб може и да е от захранването на монитора, компа ...

Опитай същото, но ако са захранени от един разклонител /идеята е, че в разклонителя зануляващите клеми са свързани/ и пак провери дали има жъгване ... ако има в някое устройство, изваду му кабела от разклонителя и го включи обратно - провери дали пак леко бие ток ...

Кажи какъв е резултата, че да може да се напрвят изводи ...

ПП/ Не включвай или изключвай интерфейсните кабели при включени устройства ... т.е. първо намушкай кабелите и после включвай в контакта ...

primetime
02.03.04 г., 16:45
Снощи докато слагах допълнителен вентилатор на кутията тресна такава искра, изгасна комп-а ... викам си убих нещо в него. За късмет после запали и си заработи като, че нищо не беше станало.
Понеже съм си пуснал задния вентилатор на 7В за да е тихо, към преходника, където той е вързан реших да вържа и този на предния панел - досега си стоеше изключен ...но понеже съм въртял и размествал от гнездата проводниците на преходника за да паснат с конекторите от захранването и да пускат правилните напрежения, в началото цялата плетеница малко ме обърка...след работен ден, разсеян си, мързи те. И докато пъхах оголените проводници на вентилатора в куплунг от захранването - трябваше за да чуя как е шума при различните обороти - изтреска :) Явно едното проводниче даде някъде накъсо, изобщо не се усетих, уж имам опит и внимавам - правил съм го 100 пъти дето се вика...та колкото и човек да мисли че няма опасност ако прави нещата мързеливата - без да гаси компютъра (или техниката в общия случай), такава си има и никои не е застрахован. Така че по-добре няколко минути в повече за изключване и включване могат да му спестят куп неприятности и пари.
Аз този път се разминах ...

Morgan
02.03.04 г., 18:56
и аз си включвам перките в движение и засега съм нямал проблеми, обаче един път като се борих за някоя друга точка на марка и бях включил смарт-а директно в дъното. 220ФСБ@1.9В и след 10-тина мин. комп-а заби и повече не поиска да запали, помислих си че съм изгорил дъното, но на скедващия ден го пробвах о то запали, предполагам че нещо перката го е шашнала, защото и другпът съм го пускал на 1.9 и е нямал проблеми. А това за защитата от късо на захранванията дори и при тия за 20$ с кутията работи, ама по-добре да не се изпробва

Zabluden
02.03.04 г., 21:13
И аз си смагам и махам вентилатори на пуснато ПС ама 1 път си изкарах акъла. Бъчкам по захранването на флопито и молека съм го обърнал наобратно и съвсем леко допрях пластините към пин-овете и... тииииииишиииииинаааааа :) Ама брей тоз Фортрон е изрод ве. СЛед 1 мин си тръгно всичко без проблеми :D