PDA

Виж пълна версия : Може ли да ми кажете как да си пусна графичната среда?

michael
22.02.04 г., 17:00
Вчера за първи път си сложих Linux (SuSE 9.0 Pro) и като променях някакви настройки след като рестартирах ми пуска xconsole ! Може ли да ми кажете как да си пусна графичната среда? Питах другаде и ми казаха да напиша startx, ама не става изкарва ми съобщение
"server is already active for display 0"
Също друго предложение беше Alt+F7, ама и това не става!

ktkiro
22.02.04 г., 20:11
напиши в конзола
startx

massacre
22.02.04 г., 20:23
Доколкото виждам, вече някой му е предложил този вариант и той не е проработил.

tupana, не съм много запознат, но това, което аз правя, когато Х "забие" е Ctrl+Alt+Backspace. В RedHat (Fedora) работи, вероятно и в SuSE ще мине. Опитай така, може и да мине номера. Изхождам от това, което казваш, че излиза съобщение за "вече работещ Х".

А, можеш ли да се сетиш какво по-точно си пипал по настройките?

П.П. Дано не бъркам, но Alt+F* (не съм сигурен до кой F) беше, се ползва, когато не си под Х, за да отвориш нова конзола.

michael
22.02.04 г., 20:52
massacre,
Пипал съм само настройките на защита на потребителите като там не си спомням да съм променял нещо съществено само отнасящо се до външният вид на логването, но не съм сигурен може и да греша. Благодаря ти за предложението ще го пробвам!

massacre
22.02.04 г., 21:12
Originally posted by tupana
...само отнасящо се до външният вид на логването..

Точно затова те питах. :)
Предполагам, че там си направил нещо така, че да не ти стартира Х автоматично или просто си направил нещо неправилно. Казвам го, защото аз самият си играх преди със същите настройки и, доколкото си спомням, имаше доста различни опции за това, как да стартира Х. Ако не можеш през команден ред да го подкараш, може би ще се наложи да убиеш процеса на Х-а, след това да опиташ отново от конзола. Това всичкото, за да опитаме да прескочим проблема, че вече е стартиран за еди-кой-си дисплей. Когато успееш да пуснеш графичната среда, иди на настройките, които казваш, че си променял, опитай да му зададеш да бъде с default настройки, после рестартирай и да видим какво ще стане. :)

П.П. Ти опита ли с комбинацията, която ти казах? Може би, все пак ще се оправи..?

П.П.П. Всичко, което ти казвам бих го направил аз, но това не значи, че е правилно. Само се опитвам да помогна и да следвам някаква по-елементарна логика. :)

michael
22.02.04 г., 21:36
Да ти кажа пуснах графичната среда с startkde, ама нямат заглавна лента отворените прозорци и не мога да ги затворя :) ! Като че е бъгнато. Пробвах както ми каза, ама нищо не се променя, може би не правя каквото трябва, но това е...
Благодаря ти още веднъж.
И само да те попитам има ли нещо такова като Ctrl+Alt+Del,както при Win да мога да затворя всички процеси, защото всеки път ми зарежда нещата от последния път!:)

massacre
22.02.04 г., 22:10
Не зная защо така се получава, явно наистина има някакъв проблем. Все пак, опитай с Alt+F4 на някой от прозорците, би трябвало да го затвори.

Ctrl+Alt+Del, от това, което съм видял аз, служи за да рестартираш машината. Онзи ден опитах да "орязан" потребител да го направя чрез reboot, но се оказа, че е съвсем окастрен, милия. :) Не знам дали има общо и дали това рефлектира върху глобалните shortcuts (както и не съм сигурен, че на тази комбинация може да и се смени предназначението). Накратко, Ctrl+Alt+Del няма да изкара a la Task Manager програма, а ще (опита) да рестартира. Щом ползваш KDE, някъде из System Tools ще намериш Services (мисля, че не бъркам името) - това ще ти изведе всичките активни процеси в стил, подобен на този в Windows.

"Проблема" с възстановяването на сесията се оправя по различни начини - зависи дали е KDE или Gnome (аз само тях ползвам, за другите нямам идея):
1. KDE - Control Center >> някъде из login настройките (дано да не те подведа) >> Ask before logout / (тук има 3 опции за това, как да стартира)
1.1 Restore last session
1.2. New session
1.3. Отново не мога да се сетя, но сам ще видиш и ще прецениш.
2. Gnome >> при logout по default излиза меню, което те пита същите три неща (възстановяване на сесия, нова сесия и т.н.).

Дано малко, поне, да успях да ти помогна. И аз сега "прохождам", но с тези неща се сблъсках само преди няколко дни, та са ми още що-годе пресни. :)
Успех!

michael
23.02.04 г., 00:55
Благодаря ти отново!
Уж му дадох restore, ама нищо не се промени:(
Добре де, а как мога да пусна KDE-то без xconsole , защото оттам ми идва целият проблем, тъй като го пусна от xconsole desktop-a и taskbar-a ми се явяват като прозорци на xconsole!
Ама то като се замисля няма да стане,защото винаги ми зарежда xconsole!
Мога ли да направя друго, защото като гледам май единственото, което остава е преинстал. Например мога ли дам restore на цялата система или repair като Win?

massacre
23.02.04 г., 01:28
Е, тук вече надали ще мога да съм ти полезен, защото аз самият не съм много наясно за какво е xconsole. Ти какъв repair си направил? От диска ли или намери някъде в самото КДЕ подобна опция? Питам, защото аз не съм срещал такова нещо.

Баща ми инсталира СуСЕ 9.0 тази вечер и, доколкото разбрах, поне на този етап всичко при него е наред. Мога да погледна какви са стандартните настройки, защото се съмнявам, че ги е променил, но би било добре, ако се сетиш какво точно си променял, за да се опитаме да го възстановим "ръчно". Ако някой, който разбира повече от нас не помогне, не виждам как по-лесно може да стане. А за мен, преинсталация на нещо, което е току-що инсталирано, просто не си е работа.

П.П. Е, ако питаш vbTheKing - директно трябва да форматираш, но това е една друга тема. :D

subn3t
23.02.04 г., 12:50
няма нужда от преинстал ... разгледай си логовете - 99,999 % от решенията на проблемите са там .... останалото е талант :)

michael
23.02.04 г., 15:44
Благодаря ти за предложенията massacre!
Вече си оправих проблема :)
Преинстал и готово , всичко се оправя :) :) :) !
А между другото с vbTheKing учим в един и същи клас и го познавам идеално и знам че това ще каже ! (въпреки това го питах и той ми каза с формат ще се оправи, но това е друга тема :) :) :) )

vbTheKing
24.02.04 г., 01:06
[Mod. Edit] (The Penalty) - Изтрит пост без връзка с темата.