PDA

Виж пълна версия : ботване на софтуерен РАИД

Siemens
22.02.04 г., 13:21
значи с много проблеми успях да инсталирам RH9 на софтуерен раид 1 масив. В момента grub-а е явно само на единия диск от раида. Идеята ми е ако откача единия диск ОС да буутне от другия. Но като откача първия, на втория явно няма боотлоадер. Т.е. има някакъв повреден grub (който аз опитвах да инсталирам), но не работи. Та въпроса ми е как да направя втория диск да е абсолютно същия боот запис като първия. То той вече си има в /boot всичко както е на първия.. но май му трябва grub-install.
Но как точно трябва да го извикам? (че вече успях да омажа всичките дискове с една грешка)
значи двата дяла ми се явяват /dev/sda2
/dev/sdb2 а софтуерния раид е /dev/md0
Като викам grub install кое устройство трябва да посоча. И директория - /boot ли?

the_real_maniac
22.02.04 г., 21:32
Закачах нали само 2-рия диск или като първи , абе ясно ти е ... , а може и по-друг начин ...

Значи просто бутваш с СД-то и даваш rescue root=/dev/hdXN

X - a, b, c , d
N - 1,2,3,4,5,6,7,8,9,...

Само си виж при твоето дистро как е командата за rescue , а РХ9.0 , там графика - оправяй се ;) :hi: :lol: - всмисъл , там е лесно - мишока в действие .... Айде успех ...

ПС.: и след като заредиш от втория хдд система , вече си правиш grub-install ;)

пример.:

както са си сега 1-вия , от който си миррорвал на втория и си работи сам си е ПЪРВИ !!! Втория хдд си е 2-ри ... предполагам /dev/hdX1 = root партишъна ;) - т.е първия ...

(предполагам и че си наясно с това, че

hda - 1dev on 1 controler
hdb - 2 dev on 1 controler
hdc - 1dev on 2 controler
hdd - 2 dev on 2 controler
(1 - first / 2 - second )

=>

на рескюто даваш / избираш /dev/hdb1

Надявам се съм бил достатъчно изчерпателен и ясен, и дано съм ти помогнал . :)

Siemens
22.02.04 г., 22:07
бе не смея да ползвам повече инстал дисковете на РХ - адски е бъгаво всичко. Направо да не почвам да описвам...
ама може и да опитам с rescue-то, макар, че първия път не можах да се оправя с него.

но сега просто наистина ще разменя ХДД-тата и ще видя дали инсталатора, няма да може да ми напише боот-а на втория.ь