PDA

Виж пълна версия : Линукс - професионална работна стнация.

BeaZTiE
22.02.04 г., 01:04
Привет на всички, които се "кефят" на гну/линукс кернела и различните му дистрибуции.
с огромна радост искам да ви разкажа следното.

Принципно линукс се развива със страшна сила. В Холивуд студията за компютърна графика и монтаж лека полека мигрират от АЙРИКС и соларис към Линукс.

Сериозните фирми започват да пускат всички софтуери за професионална компютърна графика, видео редактиране/композиране/посефекти и финишинг под линукс.

Примери са фирмите Авид (със софтимаж прокутите) Елиъс (със своята легендарна Мая) Сайд ФХ (с Хоудини продуктите) Епъл (със Шейк - който вече освен на паъур мек - търкаля и на иа32 с линукс) както и най-добрата новина, която съм чувал последните няколко години... Дискрийт пускат легендарния си Смоук (над 60% от холвудските филми - с дигитално монтиране, постефекти и т.н. са правени на продуктите на дискрийт)

ето извадка от статията

The latest release of Discreet’s high-end editing software, Smoke, is set to hit workstations this month. The new version will bring a bevy of features to editing desktops that were previously only available to Flame and Inferno users. Add the new SGI Tezro and you have a potent editing package with serious horsepower. The other big hardware news is the release of the package on Red Hat Linux 8. Although this system runs on a standard IBM IntelliStation Z Pro 6221 with an Nvidia graphics card, it will only be available in a turnkey package. During our tests, the only difference on the Linux platform was less speed and fewer resolutions. The Linux platform will be a very solid alternative to the higher cost SGI systems for facilities where standard definition is the normal finish of choice. The Linux package should be available in March of 2004.

а тук може да прочетете повече информация ( http://www.postmagazine.com/post/article/articleDetail.jsp?id=80768)

принципно епъл шейк и дискрийт смоук НЯМАТ алтернатива при уиндоус системите - като изключим доста по-хилавите композитинг софтуери, като дискрийт комбусчън, диджитъл фюжън и спийд рейзър.

Епъл шейк дефакто е доста по-слаб от смоук (откъм "екстри") и знам, че епъл още преди 2-3 години бяха обявили, че ще пуснат пакета под уинНТ базирани системи.. но явно нещо не им се отдава.
Дискрийт нямат никакво намерение да пускат високо професионалните си продукти под уиндоус - явно не става (не че не искат)
аз лично се надявам, че "вeликите" дискрийт най-накрая ще се натуткат и ще "портнат" един от най-разпространените си продукти за 3д графика и анимациа - 3дс макс.
все пак... в най-скоро време освен при сървърите линукс ще измести винчето и при решенията за професионалните работни станции..
честито с 2 думи.. вече наистина е въпрос на време.
от друга страна редхат (с федора) атакуват десктоп решенията - при това изобщо нелошо...

поздрави от мен

mitku
22.02.04 г., 01:50
Мноо яко... ся да пуснат и Adobe Pshotoshop и QuarkXPress и Макинтош ше види зор в издателския бизнес :D Ама сичко туй е неизбежно... още от ся потривам ръце кво им се пише на микро$копичните мекотели :D

exabyte
23.02.04 г., 00:07
Дано пуснат и 3DSMAX, че с тая Майа нищо не мога да направя. Не че с 3dstudio-то мога, ама беше къде къде по-лесно. :D

Dreamer
23.02.04 г., 00:29
Да разбирам ли, че с CrossOver Office няма никакъв шанс да тръгне 3DS-а? Може и да стане, кой знае :)

BeaZTiE
23.02.04 г., 00:49
аз 3дсмакс версия 2.5 съм го пускам с ВИНЕ - ама не е там работата. Дефкато пуснах само кракнатото ексе, което не търси ц_дила протекшън сървъра. нещо неуспях да пусна 5-та версия на макс.. може би проблема е в мен.. но май е по-вероятно да е във вине :)
и фотошоп въртя с вине-то... ама идеята е да има оптимизиран софтуер за дадената работна среда. дефакто мая-та редни с около 10-тна% по-бързо на линукс, отколкото на винНТ базирана система (на вин9х не рбайтан)
казаха, че и софтимаж и хоудини се представят по-добре в рендеринга - нсъм пробвал - несмя да твърдя, че е истина, но така говорят разни "фенове"

exabyte
23.02.04 г., 09:16
С Crossover Office последния при мен не тръгна, ама аз и не съм го мъчил много. С други билдове на Wine не съм пробвал.

Обаче много хора искат support за него в CX, та може и да проработи.

Аз и под wine да тръгне ще съм доволен, пък и на много програми интерфейса работи по-добре (по-хубав и по-бърз) като не е native, ами е под Wine. :) (интерфейса имам предвид менютата, защото preview-то на native е ясно ще е по-бързо, за рендеринга дори може и от Win-а да е по-бързо. Ако си свършат работата при портването. :P)

Mikis
23.02.04 г., 17:59
Originally posted by BeaZTiE
...честито с 2 думи.. вече наистина е въпрос на време...
Чул те Господ, но не мися, че от MS така лесно ще пуснат кокала. При все, че в момента го държат доста здраво и хапят наред, който се опита да им го вземе. Просто това е корпорация с огромно влияние във всички среди - технологични, икономически и политически. Но определено е крайно време да пуснат монопола за да се порадваме на по-качествени и по-евтини продукти.
И дано "ГНУ-то" да си покаже рогата :) и да навлезе по масово в пазара на работни станции, че и домашни компютри.

BeaZTiE
23.02.04 г., 18:59
Originally posted by Mikis
Чул те Господ, но не мися, че от MS така лесно ще пуснат кокала.

ами виждаме, че специално при професионалните решения М$ просто нямат кокал.. говоря точно за профсеионалните среди за видеомонтаж и пост екфекти и финишинг.
дефакто доскоро (до преди 4-5 години) подобни решения имаше само и единствено за астрономически скъпи работни станции (СГИ, Сън, ДЕК, ХП, ИБМ и т.н.)
нито епъл, нито иа32 имаха подобен завъшен пакет.
след това епъл направиха шейк - който дефакто беше отгорвор на диджитъл фюжън и спийд рейзър за ПЦ
осказа се, че шейк-а може да се "бори" с дискрийт фаър (това е малко по-окастрена система от смоук)
дискрийт в отговор изкараха комбушчън - който е доста по-скастрен, но за сметка на това доста по-евтин от шейка.
от своя страна епъл пуснаха шейк за ПЦ (Линукс - защото под вин не пали нещо) и сега според мен дискрийт отговарят на удара с най-мощния пакет за тази цел - Смоук.. който се използва във всички холивудски студиа и в големите европейски киноцентрое..
приличната е тенденциите на всички сериозни фирми (знаете ги.. сги, сън, ибм етц.) да равиват един общ проект - който е линукс среда със поддръжка на специализиран хардуер (т.е. ирис машините ще заменят исикс ос-а със линукс - но поддържащ САМО тения хардуер, сън ще заложат на линукс базиран соларис и така на татък)
когато това стане - майкрософтската ОС ще бъде само гейм/секретарска платформа - за която принципно беше предвидена.
за огромна жалост на целия свят всички гледаха на М$ с насмешка.. защото нито ИБМ, нито СГИ, нито която и да е сериозна фирма в ИТ бранша не прие М$ на сериозно. Гигантите си водиха собствените битки за "професиналния" ЮНИКС пазар - помежду си.. и изтърваха от поглед маркетинговата стратегия на М$.
също така никой не прие иа32 на сериозно (освен линуз торвълдс и ко) за да започне да прави сериозна ОС. СКО правиха опити за "зарибяване" на ПЦ пазара, но с техните астрономически цифри - които бяха над 10 пъти по-скъпи от цента на М$ дос+вин 3.х стъпиха на криво.
ИБМ решиха да затворят прекрасния си иа32 продук - (който беше полумайкрософтски проект) ОС/2 - и да се впуснат в абсурдната продажба на ПауърПЦ с АИКС.. ХП, СЪН, СГИ, ДЕК и т.н. останаха затворени за своя хардуер..

тогава се появи линус. по него време Бъркли глупаците започнаха да правят разни полукомерсиални полуфри решения.. естествено изгубиха от линукс - заради глупавата си стратегиа (но все още си мисля, че бъркли ОС-а е по-надежден/стабилен от линукс)

както и да е.
голямата битка тепърва престои и скоро ще се поиграваме на уиндоус юзърите по същия начин, по който сега бъзикаме мекаджиите :)