Виж пълна версия : Question Hdd Partitions
Днес си закупих 80GB Диск и понеже не съм имал толкова голям диск досега, ме интересува има ли смисъл да го деля на части, при положение че стария не съм го делил въобще тои беше само 20Г ... някой ако има силни доводи че трябва да го деля , моля да ги сподели..:)) Благодаря предвариетлно...
всеки може да ти изложи много и силни доводи да го разделиш.
Аз ще ти кажа един два.
Ако ще си на Фат32 файлова система, проблемът с големия клъстер е очевиден, още повече Уиндоус 2000 и горните версии не могат да ти форматират фат32 дял с повече от 32 ГБ.
Друго е ефективността. Инсталирай уиндоус и програми на един дял , данни и филми и други на друг дял. Някои дори си правят дял 2 ГБ само за виртуалната памет на Уин.
С повече дялове така, като ти се бъгне уин и трябва да го инсталираш, става лесно, форматираш Ц: и инстали;раш, другото на другите дялове си остава там, само Ц: се форматира (не трябва да прехвърляш данни на сидита и т.н., в противен случай с един дял при форматиране, целия хард се изтрива).
По-късно ако решиш да имаш повече опер. системи, ще ти е и по-лесно ако имаш поне 3 дяла.
tedych го е казал много добре, аз само искам да добавя:
не си разделяй харда на повече от 3 дяла. Защото колкото повече дяла имаш толкова по-бързо може да ти се скапе харда.
Трите дяла ОК аз го врътнах само на 2 в момента и така и ще го оставя
Originally posted by GIPSON
tedych го е казал много добре, аз само искам да добавя:
не си разделяй харда на повече от 3 дяла. Защото колкото повече дяла имаш толкова по-бързо може да ти се скапе харда. Ъъъъ... моля? Аз имам 6 дяла от години, това са глупости, няма значение за харда колко дяла има.
Може, всеки си има свое мнение. Аз и още няколко човека мислим, че има.
Но тествай, нема лошо :>>>
Бройката на дяловете няма никакво значение за добрата и продължителна работа на харда. Това дефакто е само логическо разделяне и самия хард няма как да "разбере" че е разделен на повече дялове за да работи по-зле.
А по темата: мисля че на 2-3 дяла е оптималното разделяне, зависи кой за какво ще си използва диска и какво ще слага на него.
Може, всеки си има свое мнение. Аз и още няколко човека мислим, че има.
Но тествай, нема лошо :>>> Ти и m6 ли сте няколко? :lol:
поддържам идеята, че дори с повече дялове диска ще работи по-дълго по простата причина, че ако ползваш само един дял например операционната система чете и пише много по-често в началото на диска, докъдето се простира самата тя и потребителските програми/данни. Когато сте с повече дялове, вие си 'разхвърляте' данните физически по-равномерно по повърхността на диска и използвайки по-равномерно цялата повърхност на диска, относително по-рядко се използва всяка една определена физическа част от диска, с което рискът да се получат bad sectors от прекомерно четене/писане след години, е малко по-малък.
exabyte
21.02.04 г., 23:22
Освен, че трябва да го разделиш на до три дяла, трябва, ако го разделяш на повече от един дял, да ги пълниш равномерно, че тия дялове, където има повече данни тежат повече и плочите се въртят накриво. :D
Kaligula
22.02.04 г., 02:25
Да бе като резделяш на много дялове и не ги тъпкаш равномерно и верно се разкривява. Явно наистина му се струва тежко и се разбиват лагери, диференциал и т.н. Абе много шибана работа общо взето. Его гледам го и PC-то ми седи некакси на една страна, на криво като к\/р-а ми.:shock:
Са за по-бързото скапване на харда е само лиогучески погледнато. Факт, е че колкото повече го разделяш, толкова по-бавен става. За това при големите хардове е препоръчително да се разделят на най-много 3.
Ми м6 нищо не ми е казвал, а си има други хора които се занимават с тва, но не искам да им казвам имената.
Аз давам съвет от мойте наблюдения и какво са ми казали други хора.
Филипов
22.02.04 г., 12:56
Тъй като не си написал за какво ще го ползваш ще напиша аз какво правя. Дял C: - Boot 5GB само старт файлове, Swap и Temp. Дял D: 15GB (надявам се да ти стигнат) за Windows и програми. Дял E: останалото за филми, музика или каквито данни имаш. Хубаво е да е разделен, че ако преинсталираш на чисто да не ти се губят данните и освен това при блокиране (Reset) да не цикли да проверява целия диск, а само първите дялове.
Са за по-бързото скапване на харда е само лиогучески погледнато. Факт, е че колкото повече го разделяш, толкова по-бавен става. За това при големите хардове е препоръчително да се разделят на най-много 3.
Ми м6 нищо не ми е казвал, а си има други хора които се занимават с тва, но не искам да им казвам имената.
Аз давам съвет от мойте наблюдения и какво са ми казали други хора. Това явно е някаква супер секретна теория. Някой "специалист" от някоя асемблаторска фирмичка ли ти го каза това? Какво му се забавя, и кой го препоръчва? Хайде де казвай имена, 'що не ги казваш, ти и още няколко човека твърдите... Е аз го твърдя че не е така и заставам зад думите си, а ти се оправдаваш с някакви измислени "няколко човека".
Мисля, че няма какво повече да се разисква ... поне за мен де :))
Разделил съм си диска на 2 . първия дял е :20ГБ втория е 58ГБ .. и си е перфектен...
Благодаря все пак за отзивите...
Ми FO, отстоявай си теорията.
Аз просто давам съвет, никой не ви кара да вярвате. Всеки си прави каквото си смята за по-добре.
Аз не мисля, че има какво друго да кажа и посъветвам по тази тема.
Kaligula
23.02.04 г., 01:36
Е така си отстояхте теоиите защо се скапва и защо не, че на държавен изпит можете да ходите с тях:deal: :naughty:
Авторски права на vBulletin